Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 17.03.2025, 21:19:54
Tak to záleží na úhlu pohledu. Pokud Vám připadá normální nakrytá fena na první hárání, protože příroda (ač to nemá s přírodou nic společného), tak ano, asi Vám budou připadat sňatky nezletilých, které jsou v muslimském světě běžné, jako přirozené a žádoucí. Leccos to o takovém názoru vypovídá, ale tak co už.
Nicméně, jak bylo řečeno, stejně jako první hárání nebylo přírodou zamýšleno jako vhodné pro zabřeznutí, tak ani první menstruace dívek není znakem toho, že dotyčná dívka je zralá pro sexuální život nebo mateřství. Příroda testuje, ověřuje, připravuje se, ale ten, kdo přiměje dotyčné k početí, je člověk. Majitel nebo otec/bratr, což je v muslimském světě prakticky totéž co majitel.
Pokud se chcete mocí mermo ohánět přírodou, vezměte si vlky a divoké psy, u lidí přírodní společnosti domorodých obyvatelů. Průmerná Indiánka měla první dítě v 18 až 20 letech, měla 3 až 5 dětí v tří- až čtyřletých intervalech. Obdobně to měli například Pygmejové i velká část afrických národů. Pak přišla kolonizace.
Příroda v podmínkách střední Evropy není. Psy je třeba hlídat, děti je nutné vzdělávat.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 17.03.2025, 23:05:13
Tak po třetí!
Bavme se o králíkách, děkuji.
Obrátila jste mojí ironii (víte jací lidé jsou ti, co nepochopí ironnii, viďte), s narážkou na islám. Ode mě to byla řečnická otázka, umíte to rozpoznat? A mnou položená otázka měla v inteligentních lidech vzbudit když ne odpor, tak pochybnosti o rovnocennosti světonázorů (řečeno snad nežalovatelně a švejkovsky eufemisticky). Ano, ke švejkování nás nutí současný, čím dál totalitnější režim - jsme Češi a naše sebeobrana je velmi specifická. Tedy pro přesnost, můj předek byl Rakouský voják Jugoslávského původu, který tu zůstal po těžkém zranění v Bitvě u Jankova 6.3.1645. Ale já se už cítím být Čechem jako poleno a jsem na naši kulturu a národní identitu hrdý.
Na druhou stranu, děkuji (bez ironie a pošklebování) za ochotu diskutovat. Jste tu velmi civilizovaní, stejně, jako v mé domovské doméně včelařství.
Kometko díky, tohle vysvětlení beru, poučné a nevěděla jsem.
O králících teda ne, ti jsou domestikovaní. Ale zajda? Zabřezne zaječice opravdu až v dospělosti? Zkoumal někdo, jestli v těch pár měsících je zcela fyzicky a psychicky dospělá? Je tam ode mě i ironie, protože asi sotva, asi sotva jí dal někdo vyplnit dotazník, jestli na ta mrňata už má i rozum😜 Ale zajímalo by mě to, když se tu řeší přírodní a domestikované druhy.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 18.03.2025, 10:33:27
Vix Faraxi.
U divokých zvířat je dospělost jenom jedna. U domácích a hospodářských jsou tři, případně i čtyři, bereme-li do úvahy i tu psychickou. Ale tu řešíme hlavně u psů nebo koní, u krávy nebo prasnice nám to je v podstatě jedno.
I vlčice je teoreticky fyzicky schopná zabřeznout dříve, než by bylo záhodno, akorát v přirozené smečce se tak nestane. Jak dospěje, může opustit svou smečku a hledat jinou nebo založit svou, což trvá a dává to čas té vlčici skutečně dospět. I pokud smečku neopustí, má zdravá smečka přirozené a funkční metody, jak zajistit, aby se nezralí jedinci nerozmnožovali. Smečka je často tvořena alfa párem, tedy rodiči. Když jim dospěje dcera, alfa vlk ji neobskočí, protože, no, je to jeho dcera. Z takové dcery se jednou stane báječná chůva svých mladších sourozenců, dokud se poměry nezmění.
Další druhy mají také své metody, jak zabránit nežádoucí březosti. Potlačení hárání v blízkosti rozmnožujících se samic, izolace, odhánění matek dorostlých mláďat… Je toho fůra.
Jmenovitě u králíků teda nevím, ale obecné principy platí obecně. Nějaká pojistka tam bude, jen fakt nevím jaká.