Zdravim lidičky, Potřebuju poradit, co mam dát pod akvárko....Má rozměry 120x50x60(V). Bylo mi řečeno, že pod takovéhle akvarium už není nejvhodnější polystyren(kvůli nestejnoměrnému promačkávání...). Tak prosím Vás(zkušené akvaristy) o radu, předem moc díky za odpovědi... PS: Když už polystyren, tak jaké síly a tvrdosti. Díky.
Také bude záležet na tom na čem bude akvárko stát, jestli na ploše nebo na stojanu. V případě stojanu kde opěrné plochy jsou pouze po obvodu, případně jen na dvou protilehlých stranách je možné že by rozdílné zatížení způsobené třeba masívní kamennou dekorací mohlo způsobit problém. Jak bude tedy akvárium umístěno?
Podle mmě je nejlepším materiálem polystyren nebo karimatka.Původně jsem měl pod svým 200 litrovým akváriem polystyren, ale od něj jsem nakonec upustil, protože jsem zjistil, že bude bohatě dostačovat karimatka. Ten polystyren měl tloušťku 50mm, což je zbytečně mnoho. Známka tlaku na polystyren byla nepostřehnutelná, bez deformací, prostě v pohodě. Po ročním čištění akvária jsem ho konečně prohodil za karimatku, která mi už 3 měsíce funguje naprosto spolehlivě a je to estetičtější než polystyren. Velký důraz bych kladl na stolek , na kterém bude akvárium, měl by být opravdu spolehlivý. Hlavně při pokládáni karimatky a akvária dávejte pozor ať vám nic na podložce či pod ní nezůstane, protože už takový malý kamínek dokáže udělat z vašeho obýváku malé koupaliště. Pokud se rozhodnete pro ten polystyren , tak bych nad tím nějak moc nelaboroval, já přišel do obchodu a sbalil jsem první co jsem našel vhodný na moje rozměry.
Koukala jsem v bauhausu minule, že tam prodávají takové a teď nevím, protože jsem na to nešahala, jestli je to z gumy, nebo spíš taková nějaká pěnovka, jak karimatka, je to černé a je to, že aby vám neklouzalo třeba nářadí u cvičení v posilovně a nevím pod co ještě. Proti polystyrenu či té karimatce je to pochopitelně dražší, tak jsem to moc nestudovala, jen mi padlo oko, jak jsem šla kolem, že co to je.