Aktuálně: 3 770 inzerátů208 898 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Druhové medy

M.S.
M.S. 12.11.2024, 06:35:14 xxx.xxx.26.129

Javor (květen 2022)

Zdroj snůšky: Javor babyka (acer campestre)

Lokalita: Lužní les pod Pálavou.

Vlastnosti: Nektarový med s příměsí medovice. Chuť plná a výrazně zemitá, kouřová s tóny tabáku, slaného karamelu, lékořice. Aroma výrazně po javorovém sirupu. Krystalizuje do jemné pastovité hmoty, po 2 a půl letech zůstává stále pastový až lehce tekutý. 

Získávání: Jen v letech s teplým, slunným, suchým počátkem jara (přelom dubna a května) a absencí řepky v okruhu 5 km, četnost 1 x za 3 - 5 let. V ostatních letech jen jako příměs v květovém jarním medu smíšeném.

Foto 1, 2 - současný stav, foto 3 po medobraní

Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 12.11.2024, 06:54:03 xxx.xxx.53.128

Slunečnice (červenec 2023)

Zdroj snůšky: Slunečnice roční (Helianthus annuus

Lokalita: Niva Dyje, černozem. 

Vlastnosti: Nektarový med. Barva temně zlatožlutá, po krystalizaci žlutooranzová. Chuť svěží, ovocná, lehce, nakyslá s výraznými citrusovými tóny. Aroma slabé, nevýrazné, chlebové. Krystalizuje do středně hrubé krystalické hmoty do 3 týdnů. Dobře se pastuje a v této formě je velmi dobře prodejná vzhledem k příjemné chuti a atraktivní žluté barvě. Oblíbená u dětí. Díky vyššímu podílu glukózy a lepšímu trávení škrobů velmi vhodná k mazání na chleba. 

Získávání: Pravidelně každý rok v červenci, běžný druhový med v oblastech s plošnými výsevy slunečnice.

Foto 1 - 4 medobraní, foto 5 pastování, foto 6 krystalizace

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 13.11.2024, 19:33:29 xxx.xxx.20.17

Cibule (červenec 2023)

Zdroj snůšky: Cibule kuchyňská (Allium cepa)

Lokalita: LVA, šlechtitelský porost

Vlastnosti: Velmi vzácný nektarový med nejen v našem, ale i ve světovém měřítku. Barva zlatavě jantarová, po krystalizaci tmavě okrová. Chuť plná, zakulacená, po zkaramelizované cibulce. Aroma velmi výrazné po rozkrojené cibuli. Krystalizuje do jemnější krystalické hmoty do 2 měsíců. Při degustacích patří k chuťově nejlépe hodnoceným medům.

Získávání: Z prostorově izolovaných šlechtitelských porostů cibule speciální metodou, která umozňuje získání 100 % čistého jednodruhového medu, pouze malé množství.

Foto 1 po medobraní, foto 2 po krystalizaci, foto 3 rozkvétající šlechtitelský porost cibule, foto 4 plně rozkvetlá cibule

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 13.11.2024, 20:03:57 xxx.xxx.20.17

Vřes (srpen 2020) 

Zdroj snůšky: Vřes obecný (Calluna vulgaris) 

Lokalita: vřesoviště na JZ Moravě 

Vlastnosti: Nektarový med. Barva tmavě jantarová výrazně do červena, po krystalizaci do oranžova. Chuť zemitá, mírně nakyslá a nahořklá, s tóny zahřátého koření, lesních plodů a karamelu. Aroma výrazné vřesové, příjemné. Tixotropní gelovitý med s vyšším obsahem vody. Špatně se vytáčí z plástů.

Získávání: V srpnu 2020 jsem přistavil včelstva k vytipovanému vřesovišti, výnosy nepřesáhly 10 kg na včelstvo. Med se v nádobách sám oddělil do 2 vrstev, naspodu čistý vřes a nahoře dlouho tekutý světlý med z neidentifikovaného zdroje. Po zatuhnutí vřesu se horní tekutý med odlil a zůstal čistý vřes.

Zajímavost: Vřesový med má údajně léčivé účinky na ledviny a močové cesty

Foto po krystalizaci

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.