Vlastnosti: Nektarový med s příměsí medovice. Chuť plná a výrazně zemitá, kouřová s tóny tabáku, slaného karamelu, lékořice. Aroma výrazně po javorovém sirupu. Krystalizuje do jemné pastovité hmoty, po 2 a půl letech zůstává stále pastový až lehce tekutý.
Získávání: Jen v letech s teplým, slunným, suchým počátkem jara (přelom dubna a května) a absencí řepky v okruhu 5 km, četnost 1 x za 3 - 5 let. V ostatních letech jen jako příměs v květovém jarním medu smíšeném.
Vlastnosti: Nektarový med. Barva temně zlatožlutá, po krystalizaci žlutooranzová. Chuť svěží, ovocná, lehce, nakyslá s výraznými citrusovými tóny. Aroma slabé, nevýrazné, chlebové. Krystalizuje do středně hrubé krystalické hmoty do 3 týdnů. Dobře se pastuje a v této formě je velmi dobře prodejná vzhledem k příjemné chuti a atraktivní žluté barvě. Oblíbená u dětí. Díky vyššímu podílu glukózy a lepšímu trávení škrobů velmi vhodná k mazání na chleba.
Získávání: Pravidelně každý rok v červenci, běžný druhový med v oblastech s plošnými výsevy slunečnice.
Vlastnosti: Velmi vzácný nektarový med nejen v našem, ale i ve světovém měřítku. Barva zlatavě jantarová, po krystalizaci tmavě okrová. Chuť plná, zakulacená, po zkaramelizované cibulce. Aroma velmi výrazné po rozkrojené cibuli. Krystalizuje do jemnější krystalické hmoty do 2 měsíců. Při degustacích patří k chuťově nejlépe hodnoceným medům.
Získávání: Z prostorově izolovaných šlechtitelských porostů cibule speciální metodou, která umozňuje získání 100 % čistého jednodruhového medu, pouze malé množství.
Foto 1 po medobraní, foto 2 po krystalizaci, foto 3 rozkvétající šlechtitelský porost cibule, foto 4 plně rozkvetlá cibule
Vlastnosti: Nektarový med. Barva tmavě jantarová výrazně do červena, po krystalizaci do oranžova. Chuť zemitá, mírně nakyslá a nahořklá, s tóny zahřátého koření, lesních plodů a karamelu. Aroma výrazné vřesové, příjemné. Tixotropní gelovitý med s vyšším obsahem vody. Špatně se vytáčí z plástů.
Získávání: V srpnu 2020 jsem přistavil včelstva k vytipovanému vřesovišti, výnosy nepřesáhly 10 kg na včelstvo. Med se v nádobách sám oddělil do 2 vrstev, naspodu čistý vřes a nahoře dlouho tekutý světlý med z neidentifikovaného zdroje. Po zatuhnutí vřesu se horní tekutý med odlil a zůstal čistý vřes.
Zajímavost: Vřesový med má údajně léčivé účinky na ledviny a močové cesty
Zdroj snůšky: Astřička kopinatá (Symphyotrichum lanceolatum) a její nesčetní kříženci a hybridi s astřičkou novoanglickou a novobelgickou, invazivní rostlina původem z Ameriky
Lokalita: zamokřené půdy dyjského luhu
Vlastnosti: Nektarový med. Barva středně jantarová dohněda, po krystalizaci béžová až světle hnědá. Med s výjimečným aroma aster - uleželých propocených ponožek (vyrovná se mu jen chlévskou mrvou zavánějící med pohankový), aroma skladováním postupně mizí. Chuťově ale překvapivě lahodný, velmi sladký bez kyselin, květinové, vyvážené, plné chuti. Velmi rychle krystalizuje během několika týdnů. Vhodný na medovinu. Běžný pozdní med na JV USA.
Získávání: Každým rokem v říjnu invazivní astřičky rozkvétají na desítkách hektarů mladých pasek, mokřadů a na okrajích cest v lužním lese a poskytují včelám vydatnou pozdní nektarovou i pylovou snůšku. Pokud je říjen nadprůměrně teplý, není neobvyklý přínos 15 - 20 kg medu a objevuje se i bílá stavba. Obvykle však přínosy nepřesahují 5 kg a včely si tento med uloží do plodiště. Astřičky medují až po podzimní rovnodennosti, když je již den kratší než noc a vylučují nektar i při teplotách okolo 15 °C.
Zajímavost: Severoameričtí indiáni používali listy astřiček jako obklad pro rychlejší zhojení ran, rostlina má zřejmě výrazně protizánětlivé učinky. Dá se snad predpokládat obsah těchto látek i v medu, bylo by dobré to prozkoumat. Žádnou studii jsem k tomu ale nenašel.
Foto 1 čerstvě vytočený astřičkový med
Foto 2 po krystalizaci
Foto 3,4,5 takřka monokulturní porosty aster na pasekách