Aktuálně: 3 711 inzerátů210 516 diskuzních příspěvků18 253 uživatelů

Ledňáček

Verun
Verun 07.11.2024, 17:34:50 xxx:xxx.1fa4:c095

Čech Pavel a Martin to píše v článku .že loví i chrostiky

Skvělý lovec a rodič.problaticky partner…

lesnizinka
lesnizinka 07.11.2024, 17:37:08 xxx.xxx.83.21

Já jsem ho u nás taky neviděla vytáhnout žádnou rybku, ale lovil. A s tím třepotáním nad kořistí máte pravdu, to já jsem opravdu viděla. U nás moc větve nad vodou nemá, jen na jedné vrbě. Sedává tak na drátech od paraplíčka, džberu, do kterého vybírám z jezera řasy, nebo opěrce křesílka. Fotky bohužel jen přes okno.

Obrázek Obrázek Obrázek
J5
J5 07.11.2024, 17:47:20 xxx:xxx.3d61:5dfe
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 07.11.2024, 17:37:08

Fešák👏

J5
J5 07.11.2024, 17:52:02 xxx:xxx.3d61:5dfe
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.11.2024, 17:34:50

Hm, nečetl jsem. Škoda. V každém případě vám děkuji za info.

lesnizinka
lesnizinka 07.11.2024, 18:39:09 xxx.xxx.83.21
J5:

Fešák👏

😛 já ho nerodila😉

Máme někde víc fotek, ledňáčka na ruce, kterého jsem kdysi zachránila, když majznul do skla, o němž jsem tu psala, tak tu fotku taky mám, no nemůžu ji najít, i když myslím, že ji mám u sebe. V muže compu je jich víc, ale z toho je já nevím, jak dostat🙄

lesnizinka
lesnizinka 07.11.2024, 19:31:57 xxx.xxx.83.21

Po očku čumím na fotbal, nedalo mi to a prošla jsem fotky po jedné a už jsem ho našla! Jak jsem psala, majznul do okna. Slyšela jsem ránu, letěla jsem k oknu a viděla, jak ho bere kočka! Než jsem vyběhla ze dveří ven, jen jsem sledovala, jak k ní přicupital pes: hele, co to máš? A musela mu ho odevzdat. Pes nesnášel opeřence😲 myslela jsem, že žvíkne a bude konec. Zařvala jsem ze dveří ať ho nechá, tak zamrznul s trčícím ledňáčkem z huby. Přiběhla jsem k němu, ať mi ho pustí do dlaní. Tohle měl někdo točit, to byla groteska typu: to nevymyslíš!😛 Když si to promítám zpětně, pořád se musím smát😄 Naštěstí jsem měla ty nejhodnější psy na světě, nic mu neudělal. Ledňáčka jsem dala do krabice od bot na hedvábný papír, byl špatný, padala mu hlavička na stranu, myslela jsem že to nedá😟 Odjeli jsme k tchánům na oběd. Cca za tři hodiny jsem na něj šla kouknout se strachem, že ho najdu mrtvého😢 Ale už seděl, hlavička už mu nepadala. Tak jsem ho vzala na ruku, jestli odletí. Ještě se necítil. Tak jsem ho dala na tu římsu, na terase v patře, až bude na to mít, že snad odletí. Stála jsem ve dveřích a chvíli na něj koukala. Pak se zvednul a nejistým letem, kdy jsem si nebyla jistá, jestli nemajzne někde do stromu odletěl. Pak jsem si vyčítala, že má určitě ještě otřes mozku, že jsem ho měla nechat zavřeného dýl kdoví, kde skončil😔 No a za týden jsme seděli s mužem a se psy na mole a do té doby extrémě plachý ledňáček, sednul k nám na vrbu a pískal a pískal. Oba jsme opravdu v němém úžasu koukali jeden na druhého. Jen jsem řekla: si to ty, jsi v pořádku?!? Zapískal vesele a odletěl. Buleli sme jak želvy, byli sme si jistí, že sebral všechnu odvahu, co v tom pidi tvorečkovi byla a přiletěl nám poděkovat. Pak už byl zase plachý, ale ne už tak, jak ti ostatní.  Bylo to pro mě absolutně neuvěřitelné, asi bych to ani já nevěřila, kdyby mi to někdo vykládal. Byla jsem ráda, že muž u toho byl, že to taky zažil, protože by mi to jinak asi nevěřil ani on. Řekl by si: jo ženská, zase přehání😉 I toto v zahradě zažívám(taky už je to hodně let) a díky tomu můj muž, syn řezníka, nezabije ani mouchu, protože tyhle věci zažil se mnou a získal na živé tvory jiný pohled. A proto se mi s některýma věcma kolem zvířat, vlastně všech živých tvorů, těžce smiřuje😟 

Obrázek
Stelle
Stelle 07.11.2024, 19:47:30 xxx:xxx.1a8:411b
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 07.11.2024, 19:31:57

Ta fotka je dokonalá🙂.

lesnizinka
lesnizinka 07.11.2024, 19:55:57 xxx.xxx.83.21

Taky koukám, asi stejný zázrak😛 neboť to jsem fotila já, neumětel. 

P.S. omlouvám se Verun za téma, já musela😏

Verun
Verun 07.11.2024, 21:28:24 xxx.xxx.220.12
lesnizinka:

Taky koukám, asi stejný zázrak😛 neboť to jsem fotila já, neumětel. 

P.S. omlouvám se Verun za téma, já musela😏

hele, je to furt o ledňáčcích, je 🥰

Anonymní (neregistrovaný) 08.11.2024, 06:46:31 xxx.xxx.14.128

Já pozoruji ledňáčky na 4 ha rybníce, sedí na větvi a jednou za čas se vrhnou na hladinu a vyleti s malou rybičkou. Sedí cca 20 m ode mě a ještě mám dalekohled. Vždy je prozradí jejich typické pískání když letí okolo. Na zimu zmizí asi někam na řeku když je rybník zamrznutý a na jaře se zase vrátí. Zajímalo by mě kde hnízdí protože žádné kolmé stěny u rybníka nejsou a rybník znám dobře, věděl bych o tom. Ale loví rybičky, nemůže hnízdit daleko. Rybník je v lese.

lupus4
lupus4 09.11.2024, 17:42:50 xxx.xxx.205.61

autor : Pedro NuN  · Common Kingfisher. Alcedo atthis. Madrid, Jan. 2024. ISO 400, f/6.3, 1/4000s

Obrázek
Ladd
Ladd 09.11.2024, 22:52:00 xxx.xxx.20.154

Dneska jsem si šel nabrat vodu z potoka a mihnul se kolem mne. Občas je vídám i slýchám.Jestli tu ale i hnízdí netuším. Nevím nikde v okolí o kolmé stěně. 

lesnizinka
lesnizinka 10.11.2024, 10:56:23 xxx.xxx.83.21

Fotka krásná👍 ale to jsou lidi, co se na focení zvířat specializují. Ne, že já jdu kolem potoka a mám tak maximálně mobil, ne foťák s teleobjektivem😉

My na potoce celkem kolmé stěny máme. Potok je zaříznutý hluboce v terénu, klidně tři metry tady nahoře u nás, ve vesnici asi o metr míň. Ale zase tak kolmé, aby se tam nedostaly predátoři, třeba kočky, to si myslím, že bych nenašla. 

lupus4
lupus4 10.11.2024, 11:09:06 xxx.xxx.205.61

Tak kočka do nory určitě nedosáhne a navíc nikam nad  vodu se nehrne. Šanci má jen lasička, možná hranostaj…Nej úhyn mladých je v období od vylétnutí k osamostatnění. Jako u všeho.

Verun
Verun 10.11.2024, 19:32:56 xxx.xxx.220.12
lupus4:

Tak kočka do nory určitě nedosáhne a navíc nikam nad  vodu se nehrne. Šanci má jen lasička, možná hranostaj…Nej úhyn mladých je v období od vylétnutí k osamostatnění. Jako u všeho.

+ potkani, vydra a zničení snůšky jinou samicí ledňáčka.viz článek a videa výše

Já ho u nás taky pořád slyším, dnes celý den ale mlha.

Ladd
Ladd 10.11.2024, 19:39:26 xxx:xxx.172c:b852
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 10.11.2024, 10:56:23

Naše říčka je zaříznutá tak 40 cm, to je málo. Ale kolem rybníka je docela vysoká hráz. Není to sice stěna, ale prudký svah. V nouzi by to ale využít mohli. Teď si uvědomuji,  u Milovic loni hnízdily vlhy v pastvině na obnažené terénní nerovnosti vysoké jako schod. S predací, pak jak píše Lupus. Během hnízdění stejné nebezpečí  jako třeba hraboši, králíci, .. A naopak, nehrozí straky, sojky, kočky, …

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.