Dotaz: dá se ledňáček v zimě přikrmovat ve volné přírodě? Veme si rybku z větve? a může to být mořská grundle z Kaufu? Na sněhu by to asi snědly kočky, kuny, vydry a jiné lasičky……🤔
Dotaz: dá se ledňáček v zimě přikrmovat ve volné přírodě? Veme si rybku z větve? a může to být mořská grundle z Kaufu? Na sněhu by to asi snědly kočky, kuny, vydry a jiné lasičky……🤔
podle mě ne. Je to lovec, žere čerstvě ulovenou kořist, přelétá v zimě na nezamrzající místa. Nějak se mi nechce věřit, že by v zimě polykal “zmražené” rybky.
Jako že by mu prosolená chcíplotinka prospěla? A z větve určitě né. Tam by se do nich nejspíš pustily sýkorky. 😉
Před pár lety jsem zkoušel mu nabídnout rozmražené nástražní rybky (co mívám pro undergroundový v.ž., tak 4 - 7 cm) a nesetkalo se to u něj s pochopením. A to jsem je dal do nezamrzlého vodního oka. Alespoň jsem ho u jejich konzumace nenachytal. Nevím ani, zda by si “mršinku” nevzal na pokraji smrti hladem…
No pokud budem přelovovat koncem listopadu, nějakou střevličku zamrazit můžu, já je jeden rok sušila psovi , měli jsme invazi, a právě, nástražní rybka má mít určitou velikost -podle revíru.Lipno mělo i 20cm, letošní řád jsem nečetla nemám letos povolenku-nebyl čas a jít 5x k vodě za 2 litry? Je jasné, že to nespolkne, takže koupit “nástražní rybky” tedy nemůžu a jít je čeřínkovat je pytláctví😜bez povolenky. No tak mě napadlo koupit ty grundle…pták 5ks já zbytek…😉
Jako myslíte, že mu je naházíte do vody a on si je vyloví? Mrtvé? A jak poznáte jestli? Je to hrozný plašan. Jediný, co nás zvládne je ten, co jsem mu zachránila život. Ten přiletí na jezero a nezmizí jen, co se nadechneme. Všichni jiní(no nejspíš to druhé bude partnerka) zmizí fakt při každém pohybu v baráku, i když se plížíme jak indiáni. Takže nějak sledovat, jestli a co si vytahuje z vody se moc nedá.
Jsme na rybnících v létě denně, a lítá si tam a na nás moc nehledí …kterej je kterej a kolik jich je není čas řešit..v návodní staně hráze má noru. V zimě ho/je taky vídáme a když je zamrzlo, říkám si, jak dlouho asi nejedl…a že musí.
O naházení do vody ani tak nejde,to si snad něco chytne, jako až to zmrzne a zasněží, díry děláme, ale ne zrovna pro ledňáčka pod větvema, ona i hranatá díra udělaná motorovkou dá práci jí udržet bez ledu …zase mít děravej rybník je pozvánka pro vydry a to nechcete aby vám vydra zvedla zimující plůdek. Nevím, jestli by třaba ze zoufalství neokloval zmrzlou rybu vyndanou vydrou, volavkou.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.11.2024, 21:32:42
Možná že již máte vyřešeno třeba výjimkou ale nebylo by náhodou vhodné, alespoň pro veřejnost, zohlednit zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, vyhláškou č. 395/1992 Sb. a zákon č. 99/2004 Sb. o rybářství. Střevle, jakožto zvláště chráněný druh, jsou rybářskými řády (ČRS i MRS) zařazeny mezi druhy celoročně hájené.
Pokud tou grundlí máte na mysli sladkovodního hrouzka obecného (Gobio gobio), zkoušejte. O tom však vzhledem ke zmínce o Kauflandu a mořských rybách pochybuji. Použít mořské ryby? Na to mám stejný názor jako lupus4
Takže nějak sledovat, jestli a co si vytahuje z vody se moc nedá.
Tak u nás jsou taky plašší , nejblíž jsem se k němu dostal tak na 8 -10 m a to jen jednou tak blízko - obvykle odlítá tak už z cca 30 - 40 m. Ale ona existuje věc jmenuje se dalekohled a tím to fakt je vidět vcelku dobře. Chce to ale trpělivost. Mě je obvykle vyplaší pes, který pro mne přijde, aby se podíval, proč stojím jak tvrdý Y. 😉
Já ale píšu o pozorování a ne o pouhém plašení. A to s dalekohledem jde. Vypozorovat místa , kde obvykle loví a rád se zdržuje, není záležitost jedné procházky.
Možná že již máte vyřešeno třeba výjimkou ale nebylo by náhodou vhodné, alespoň pro veřejnost, zohlednit zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, vyhláškou č. 395/1992 Sb. a zákon č. 99/2004 Sb. o rybářství. Střevle, jakožto zvláště chráněný druh, jsou rybářskými řády (ČRS i MRS) zařazeny mezi druhy celoročně hájené.
Pokud tou grundlí máte na mysli sladkovodního hrouzka obecného (Gobio gobio), zkoušejte. O tom však vzhledem ke zmínce o Kauflandu a mořských rybách pochybuji. Použít mořské ryby? Na to mám stejný názor jako lupus4
Není střevle jako střevlička…píšu střevlička a myslím střevličku východní(pseudorasbora parva)invazivní nepůvodno druh…platí zde pouze omezení pro sportovní rybáře ji nepoužívat jako nástražní rybku a nepoužívá se jako krmení..nařízeni EP a Rady č.1143/2014…prevence a regulace zavlékání či vysazování a šíření invazivních nepůvodnich druhů(zákaz dopravy prodeje.chovu…)prostě po vylovu by si je neměl nikdo odvézt jako krmení do svého rybníka a nachytat si je jako nástražní rybku,kdyz půjdu na candáta mimo vlastní rybník. Verun
Edit: strevli potoční by se v klasickým rybníce asi moc nelíbilo..
U nás to pozorování, ani s dalekohledem, který mám jen tak mimochodem pořád při ruce…nejde. Rybník je takřka pod okny a jakmile se s čímkoliv k oknu přiblížíte, aby ste kouknul, je pryč. Na potoce, to bych řekla, že je ještě plašší, protože ty lidi kolem nezná. Občas na něj promluvím, když sedí na větvi a zase zřejmě neuletí jen ten ,,náš", zachráněný. Minule jsem šla přes most a pár metrů po proudu na větvi zadrhnuté uprostřed potoka, seděli vedle sebe svorně dva. Krásně na ně zezadu svítilo sluníčko, záda jim zářila do dáli. Zastavím se, jsou zády, nevidí, šahám po mobilu, že udělám fotku. V té chvíli vyjede za mnou od domů z uličky auto. Grrr, měla jsem po☹️ Takový obrázek se mi zas tak brzo nenaskytne…tak jednou, za 10let😏
Ježíš, omlouvám se, zase zas…téma. Takže k tématu: nám když zamrzne v zimě jezero, jdou vedle na potok. Oni spíš k nám zalétávají…vlastně ani nevím proč? Jestli není v jezeru něco nového na zub? 😉
U nás to pozorování, ani s dalekohledem, který mám jen tak mimochodem pořád při ruce…nejde. Rybník je takřka pod okny a jakmile se s čímkoliv k oknu přiblížíte, aby ste kouknul, je pryč. Na potoce, to bych řekla, že je ještě plašší, protože ty lidi kolem nezná. Občas na něj promluvím, když sedí na větvi a zase zřejmě neuletí jen ten ,,náš", zachráněný. Minule jsem šla přes most a pár metrů po proudu na větvi zadrhnuté uprostřed potoka, seděli vedle sebe svorně dva. Krásně na ně zezadu svítilo sluníčko, záda jim zářila do dáli. Zastavím se, jsou zády, nevidí, šahám po mobilu, že udělám fotku. V té chvíli vyjede za mnou od domů z uličky auto. Grrr, měla jsem po☹️ Takový obrázek se mi zas tak brzo nenaskytne…tak jednou, za 10let😏
Ježíš, omlouvám se, zase zas…téma. Takže k tématu: nám když zamrzne v zimě jezero, jdou vedle na potok. Oni spíš k nám zalétávají…vlastně ani nevím proč? Jestli není v jezeru něco nového na zub? 😉
Oni se pohybují místy, kde mohou lovit, když mají mladé, jsou schopni slovit až sto rybek za den - takový tlak žádná lokalita dlouho nevydrží, takže se mezi nimi přesouvají.. Já se na to ptal člověka, který se jim dlouhodobě věnoval, mapoval výskyt atd
Tak dnes jsme ho zahlídli při přeletu na druhý břeh, věděl o nás dřív, než my o něm.
Kde mají hnízdo netuším, v této části nejsou vůbec vhodné břehy. Možná sem zalítává až od přehrady (nádrž začíná cca 5 -6 km pod městem), tam už by se strmý břeh na “kutání” asi mohl najít. Ale zase je to tam samá chata. Viděl jsem ho loni lovit , (neúspěšný pokus) a pak se ještě třepetal na místě v letu jako poštolka. Že by “sušení” peří ? To bylo , jak jsme se dostali k němu na cca 8m a pozorovali cca 10 min. Vyplašil mi ho cyklista.
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 07.11.2024, 13:30:57
Zdravím lupus4.
Četl jsem že z této třepotavé pozice dokáží lovit. Tedy nad slibným místem s absencí vhodné větvičky. Pevnému startu však dávají jednoznačně přednost. Já to teda nikdy neviděl, přestože ledňáčky vídám poměrně často a to po celém toku Vltavy včetně přítoků až po labská slepá ramena. Dokonce jsem zažil situaci kdy ledňáček přistál na mém rybářském prutu a lovil. Dvakrát šel pod hladinu. Sice nic neulovil ale stejně to byla paráda. Uletěl ve chvíli kdy jsem se snažil vytáhnout foťák, prostě tak jako vždycky. Jak se člověk začne hemžit jsou pryč. Myslím že budou hákliví na jakýkoliv pohyb než přímo na člověka.
Ještě jsem chtěl dát k posouzení následující. Seděl jsem u vyrovnávací nádrže Kamýk a tak na cca patnáct metrů ode mne začal lovit ledňáček. Šel pod vodu snad pětkrát. Zalovil, vylétl na větev, cosi tam kutil a znovu pod vodu. Na tu vzdálenost jsem nepostřehl co si z vody nosí takže když odletěl šel jsem se podívat co ho tak zajímalo. Nebylo tam mimo pár larev chrostíků vůbec nic živého. Myslíte si někdo že by bylo možné aby lovil právě je? Je to takové divné protože larvy chrostíků rozhodně žádnou gymnastiku ve vodě neprovozují ale viděl jsem co jsem viděl. Vím že loví žabky, velký hmyz, larvy vážky ale že by líné a maskované chrostíky?