Aktuálně: 3 202 inzerátů221 680 diskuzních příspěvků18 370 uživatelů

Brennerův úl

Tom50
Tom50 05.01.2025, 11:44:10 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.01.2025, 10:48:32

Velice děkuji za vysvětlení nové jednotky, vím jistě, že to nebudu nikdy potřebovat, protože se dalo celkem úspěšně včelařit už před vynálezem nové jednotky a tudíž je pro praxi hobby včelaře naprosto zbytečně nepotřebná.

Vaše posledni věta mě nejdřív iritovala, nevěřím tomu (OP), na druhou stranu nezkusil jsem. A nezkusím třeba už kvůli mému pojetí morálky a domněnce, že je nelidské, vznešeněji řečeno nehumánní, i se jen snažit vzít včelstvu VŠECHEN med. Navíc tvrdím, že je to proti zájmu včelaře a také tvrdím, že jen když se vč ponechá asi třetina medu a cukrem se jen dokrmí (všude se píše ne o nakrmení, ale o DOPLNĚNÍ zimních zásob!!!!), pak je vč samočinně odolné proti nemocem a přirozeně odolné proti včelařově tuposti  a nevzdělanosti (česky říkáme, že je pak vč BLBOVZDORNÉ a nebo blbovzdornější). Ve výsledku dá pak “správně” vedené vč efektivnější výsledek, protože vytěžení jen ⅔ jeho výnosu a vědomé obětování asi tak jedné třetiny ušetří víc peněz za práci a ztráty vč, než byla cena té ponechané třetiny medu. Ten se navíc - ta ponechaná asi třetina - nemusel vyndat z úlu, odvézt, ODVÍČKOVAT, vytočit, uskladnit a odbýt (nemusela se dát ani Koruna za reklamu například).

Takže. Tvrdím a tvrdí to i Ing. Kamler, že neexistuje na kilo medu méně pracnější metoda než je systém Dadant. On tvrdí, že je na kilo medu v dadantsystému potřeba asi polovina práce, já tvrdím, že méně než třetina ve srovnání s klasikou s pouze vysokými nástavky a o NN systému vůbec nehovořím. NN systém je, navzdory tvrzením Boháče, Čermáka, Ptáčka, Texla a dalších, nejpracnější úlový systém. Podle toho, co vím o OP, pak ještě pracnější musí být právě OP.

Dokud tedy nekvantifikujeme množství práce, třeba počet úkonů za rok, jak který úkon dlouho trvá a co je k němu potřeba, nemá smysl se dohadovat. Vím své, vyzkoušel jsem všechno, tedy kromě OP (i když to je diskutabilní, zastaralé převěšování plodu a omezování matek mřížkami není nic jiného než OP). To bylo tolik práce a tak blbé a dnes vím, že nesmyslné práce, že o tom už nechci ani přemýšlet, natož abych takovou hloupost dělal bez brokovnice u spánku.

A pořád se obchází prazáklad. V systému Blaník není možné aby se do medu mohly dostat nespotřebované zbytky zimních zásob - cukr nasáklý léčivy (nedej Bože syntetické škrobáky), med nemůže obsahovat výkaly plodu jako 100% medu získávaného ze zakladených rámků a med se v Blaníku vůbec netěží z rámků, které byly v úle v době léčení. Nevím o tom, že by toto uměl jakýkoli civilizovaný způsob či úlový systém na světě. Navíc jen se třetinou práce na kilo medu.

Vždyť stačí můj příklad. Žiju “darovaná léta”, ve svých 50 to vypadalo na 95% že končím. Pomohlo několik operací srdce, změna životního stylu, přestal jsem kouřit a jen sportovat nebudu ani s brokovnicí u spánku (nepřestal jsem milovat bůček a jiná dobrá tučná jídla a ryby nebudu jíst ani ne s brokovnicí, ale ani s bazukou u hlavy). Tak jsem obnovil včelařinu a beru to jako fitnes tréning. K tomu dělám v lese a do letoška jsem měl s odd přes 50 vč. Jenže je to ve skoro 69 letech při 166 cm výšky už moc a tělo mě zradilo, kupodivu páteř (práce na jednu ruku dlouhou u studené stavby) a ne srdce. Asi čtvrtina mých vrstevníků ( a i mladších) už není, víc než polovina se nemůže hnout, mají cukrovky, ledvinové a žlučové kameny, železná kolena a kyčle, osteoporozu, chronické choroby jater, střev a jiné, doživotní diety, někteří skoro nevidí, čekají na operace a špekulují koho kde podplatit a tak dále. Ze slušnosti píšu že asi jedna čtvrtina je na tom zdravotně jako já a nebo lépe, ve skutečnosti vlastně nikoho v kondici srovnatelné s mojí neznám. Opravdu někdo umí věřit tomu, že kdyby moje provozní metoda a úl Blaník byly nejméně pracné systémy, že bych byl schopný do tohoto věku včelařit v takové míře? Jsem přesvědčený (po konzultacích v nemocnici), že bude stačit ubrat počet vč tak na 10-15 vč, a když to nepůjde přestanu včelařit úplně. Pro mě má včelařina cenu jen dokud mi, když nepomáhá, tak mě nesmí ničit.

Mám vybavení, mám kde, mám z čeho a hlavně umím vyrábět úly a tak, když budu chtít, nudit se nebudu.

Javali
Javali 05.01.2025, 12:06:26 xxx:xxx.7829:9168

Tu jednotku jsme používali už v chemii na základce a když se nově upřesňuje SI neznamená to, že ty jednotky tam nebyly už i předtím a jesi jste měli na ZŠ chemii, tak jste ji mohli potkat, ale asi je to dávno a není třeba si pamatovat co není potřeba a možná jste používali lokty a kopy. Já si zase nepamatuji gramatiku😁

goro
goro 05.01.2025, 12:36:44 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 05.01.2025, 12:06:26

samozrejme , ale podľa pôvodnej definície bol jeden mól rovný počtu atómov v 12 g 12C, čo odpovedalo hodnote približne 6,022 141 99 × 1023. Táto definícia bola nahradená presnou číselnou definíciou v roku 2019, kedy došlo k redefinícií niektorých jednotiek SI. Jeden mól dnes obsahuje presne 6,022 140 76 × 1023 elementárnych entít. 😉😄

Javali
Javali 05.01.2025, 12:57:19 xxx:xxx.7829:9168
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.01.2025, 12:36:44

Deficine jsou čím dál přesnější, to je fajn mít někde v tabulce, ale někdy mi chybí prosazování takových praktických základních věcí. Jako např. co je kilogram? Můžeme vytáhnout něco drsného s čím počítá jaderný fyzik a nebo řekněme prostě litr vody. To je pro mě např ta původní definice. Pro lidi dobrý pro vědu málo 🤣

Tom50
Tom50 05.01.2025, 14:41:37 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 05.01.2025, 12:57:19

I z litru vody pro kilogram může někdo (odpustím si hodnotící označení) udělat vědu. Litr vody váží kilogram jen když má tepolotu +4 stupně celsia. A jistě by se to dalo ještě mnohásobně zkomplikovat. A nemá to žádný rozumný význam, protože to není v normálním životě potřeba. Třeba si v mé chabé paměti na matiku uchovávám, že není možné přesně určit Ludolfovo číslo, přesný je jen zlomek, tuším, že 22/7. Prostě 3,14 je naprosto nepřesné. Ale 99,99% lidí s tím vystačí, stojí katedrály, stojí neuvěřitelné stavby z minulosti a dochované výpočty, třeba astronomů, sedí do dneška.

Přidám příklad lidské posedlosti vědou. Je to k pousmání i k pláči současně.

Voda púřitékala do mojí MVE náhonem 1860 metrů zámeckým parkem. Ochránci přírody nejvíc nenáviděli nejekologičtější zdroj el en a dělali psí kusy mě zlikvidovat. Stát stanovil max limit, kolik vody z toku smíme odebírat. Já tvrdil, že nebereme nadlimit, Zlo tvrdilo že ano. Já, abych měl jistotu, sehnal jsem si knížku z roku 1842, příručku pro sekerníky. Totiž. Sekerník bylo dnes dokonale zapomenuté řemeslo, skutečně vodní kola vysekávali z fošen a trámů spešl sekerami. To už dnes nikdo neví, s mlýny a vodními koly zanikli i sekerníci. Jenže sekerník nebyl jen machr, který to kolo postavil. On musel umět spočítat energetický potenciál konkrétní lokality a navrhnout nejvhodnější typ kola, ale i náhonu, odpadní stoky, obecně tomu říkáme potenciál “díla”. Teprve pak kolo postavil a pod jeho vedením všechny stavební práce a byl pak za dílo zodpovědný. Pokud to nefungovalo jak mělo, získal tak zlé reference, že se musel jít živit něčím jiným.

Do náhonu naší MVE natékala voda stavidlem s vraty určitého rozměru, vrata se přizvedávala pomocí mohutného ozubeného kola a pevného hřebenu. Ovšem kolik vody za sekundu (vše se to měří a vyjadřuje v m3/sec) proteče tou dírou? Vzal jsem nesmírně jednoduchý, spíš primitivní trojčlenkový vzoreček z knížky, nevysvětlovanou konstantu (už jsem jí zapomněl a knížku ztratil) a vypočítal jsem kolik vody se při tom kterém otevření stavidla do náhonu dostává. Samosebou mě měli páni úředníci a ochránci přírody za magora a moje tvrzení s přiloženým, jednoduše primitivním výpočtem nebrali vážně, arogance z panstva doslova kapala. Tak si objednali spešl měření v hydrometeorologickém ústavu. Přijelo jich se šoférem 5, z toho jedna madam v nevhodných botách, bylo kolem nuly, u břehů ledové zmrazky. Měli neopren, na celkem 5 místech náhodu po jeho toku změřili a přesně zakreslili profil dna a břehů a podivným udělátkem velikosti pivní flašky vodorovně na kovové tyči s vrtulkou dole a displejem nahoře měřili přesný průtok u hladiny, u dna, mezi tím, u břehů, uprostřěd, teta zapisovala (patrně počítačový pravěk když si “to” nepamatovalo údaje a musela teta zapisovat z vody vykřikovaná čísla, všichni zmrzlí, sprostě i před dámou nadávali, pak se v neoprenu vystřídali, trvalo jim to asi 4 - 5 hodi. Možná s omrzlinami, s od bahna zamatlaným neoprenem. S naměřenými daty slavnostně odjeli do vědeckého ústavu, aby nakrmili comp nevím které generace (psal se rok myslím 1996) daty aby konečně zavilého škůdce přírody a parku Kršku zničili na základě nezvratných VĚDECKÝCH důkazů. Sice jsem celý ten tyjátr sledoval s opovržením z lidské debility, ale snažil jsem se tvářit neutrálně a vlastně mi bylo těch chlapů líto a i té, nevhodně oblečené a obuté madam (celkem hezká žena asi 40 let).

Pak přišel účet a zpráva. Stálo to 45.000 Kč (elektrárna za celý rok vydělala asi 65.000 hrubého) a zpráva byla nejednoznačná, celkem 5 výsledků a z nich byl udělán jakýsi průměr, ale tak VĚDECKÝ údaj, že mi lezly oči z důlků. Psali, že náhonem při mnou stanoveném max otevření teče něco mezi 0,95 - 1,1 m3 za sekundu, ochránci a obecné Zlo tvrdilo, že je to hodně nad limit 1,2m3/sec. Mě vyšlo, na základě trojčlenky, aniž bych se namočil a s pouhým svinovacím metrem v ruce, s propiskou a lacinou kalkulačkou za dvacku, s konstantou stanovenou před rokem 1842, že odebírám max 1,12 m3/sec, limit byl 1,2 m3/sec. Totiž otevření (vytažení) vrat bylo dané velikostí zubů hřebenu a šlo to vždy jen o celý zub (nešlo by to jinak zajistit). Při vytažení o jeden zub výš by to už dávalo (bralo) těch limitních 1,2 m3/sec.

Hloubavější jistě ví, že vše bylo dáno výškou sloupce vody nad stavidlem a tudíž hodnotou hydraulického tlaku. Protože se hodnotě Q350 blížil průtok v té řece nejvíce právě v lednu, proto ten tyjátr a ledová koupel soudruhů vědců (nakonec se koupal i šofér). Asi by to jejich skvělý computer neuměl spočítat při jiné hodnotě Q (průtok za vteřinu v daném místě v řece zajištěný /nebo vyšší/ v uvedeném počtu dní za písmenem Q). A nebo ochránci dychtili zlikvidovat mě (byl jsem v nájmu) tak rychle, že se nechtělo čekat na slušné počasí. To už je jedno.

------------------------

Takže pane Goro. Mám za život nějaké zkušenosti a tak snad pochopíte můj pohrdavý přístup k vědě a krajní nedůvěru. Podobných věcí jsem za život zažil spousty a už mě nikdo nepředělá, protože já nebudu lhát sám sobě a předstírat víru v něco, co není věrohodné. Vědci akorát přesně počítají s nepřesnými a nebo chtěnými, nebo spíš předem (v něčí prospěch cinknutými) stanovenými daty. Proto skoro vždy lžou a protože netuším, kdy možná nelžou, nevěřím jim vůbec nic. Mě život naučil a jsem na slovo věda a vědec alergický. A tak zpřesňování nějakých jednotek je mi k smíchu. Protože pak opravdoví nefalšovaní tupci třeba vyslali společnou Evropsko Americkou sondu k Marzu za stamiliony DOLARŮ, ne Korun a nedohodli se, že Evropa měří v metrech, ale zaostalý pravěk ve stopách.

Ano Javali, píšu to také pro pana Gora jako zastánce všeho vědeckého. A Snad je z posledních vět znát nadsázka, on totiž Langstroth dodneška není v civilizovaných mírách, tedy v metrických že?

Javali
Javali 05.01.2025, 18:28:56 xxx:xxx.7829:9168

Tome klobouk dolů. Možná si výzkumná parta potřebovala splnit úkol a pak měli tak hrozné divoce naměřené hodnoty, že to raději napasovali na váš výsledek🙂Ale tak do limitu se vešli a nepotopili vás. Já jsem např. měřil hladiny v nádržích na lodi co se neustále houpala, tam jsem se taky chytal předchozích hodnot. Co tam bylo za turbínu, peltonova?

Vy jste příklad takového prakticky  všestranně vzdělaného člověka, soběstačného. Ona tak i věda možná dříve byla zaměřená, dneska je každý buď úplné jelito nebo odborník v nějakém úzkém oboru. Dřív si každej uměl vyměnit žárovku, olej u auta, zahrabat brambory, nahodit omítku, utěsnit radiátor, uvařit a tak normálně co je třeba, dnes než něco sám udělat, to raději to říct někomu ať to udělá, hlavně mít titul.

Tom50
Tom50 05.01.2025, 19:17:11 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 05.01.2025, 18:28:56

Naběhli jsme s kolegou (já do toho vstoupil později) na neregulovatelné turbíny Metaz. No, horší paskvil si neumím představit, ale účinnost asi 80 %, ve spojení s běžným (jen se muselo dát vyvážit rotor kvli průběžným otáčkám bez zatížení - mohly být i 2,5 x vyšší) asynchronním motorem ze sériové výroby. Ale tak to už porodávali. Ten měl také jen asi 82% účinnosti, zase byl neskutečně levný ve srovnání s generátory, ty se tu pro tak nepatrné výkony (do 30 kw) sériově nevyráběly a nikde v lido-demo. Když jsem zjistil, že jsem narazil na limity toho stroje, měl laciné rozváděcí kolo, odlitek s nepohyblivými lopatkami a vrtule měla axiálně průhledné lopatky (prý to byla původně vrtule z nějakého hnětače těsta z obří pekárny, vyráběly se sériově), tak jsme sehnali dvě Francisky. Jedna byla z roku 1928, vykopaná z předválečného mlýna a druhá funglovka z roku 1947, vyrobená v Budějovicích, ještě v bednách, prostě nová. Mlynář objednal a než se dostal k instalaci přišel Vítězný únor, jeho zavřeli a mlýn mu znárodnili a turbína zůstala ve stodole, té si ti tupci nevšimli, nevěděli asi, co to je za harampád. Prostě jsem měl štěstí, že jsem zajížděl funglovku. Ale byla to levná kašnovka bez spirály. Můj se n by byl šneková spirální Franciska s účinností jen o 4% nižší než Kaplan. Ale ty jsem jen viděl v provozu ve mlýnech, kde to soudruzi nezničili a pak vrátili. A taky kde ze spirály někdo poté, kdy často zatkli a odvekli mlynáře, tak když někdo pak z litinové spirály vypustil vodu a neroztrhal jí mráz. 

A tak dále, byl to rok 1988 kdy jsme to spustili na rok v ověřovacím režimu a pak přišel Vítězný listopad a došlo k vítězství demokratického lidu v čele s koktavym Vencou s krátkýma kalhotama, který začal neprodleně budovat rozvinutý kapitalizmus (s původními komunisty), orientovaný na Západ. Nikdo netušil v co se to zvrhne, že to bude totalita liberální pseudosvobody nikoho nenapadlo a už vůbec by nikdo neuvěřil, že to bude horší než socík a že Říše Zla bude horší než RVHP a SSSR dohromady. Ale to je už jiný příběh. Zakončím bonmotem: “Kde sou ty zlatý časy kdy to stálo za ho.no!"

Jo, kdo je v obraze, místo generátoru se dá úspěšně použít běždný třífázový motor. Ten je místo vlastního stejnosměrného buzení buzený zbytkovým magnetizmem a tudíž nemůže fungovat (i to by šlo se složitou soustavou kondenzátorů) bez elektrické sítě. Jalovou složku z takto získané el en uměly elektrické závody odstranit za nepatrnou kompenzaci v řádu haléřů na 1 kwh. Polopatě. Turbina se pouštěla tak, že se spustilo soustrojí zapnutím motoru a bralo ze sítě proud. Poté se na lopatky turbíny přivedla voda a jak se napnila savka a začal tah vody savkou daný hydraulickým tlakem, motor přešel plynule v trvání několika sekund z režimu spotřeby do režimu výroby. Tudíž také odpadlo fázování a regulace frekvence. Ale opakuji, elektrickou část soustrojí jsem neměl na starosti já a vím jen co jsem zaslechl a načetl v odborných knihách.

Javali
Javali 05.01.2025, 21:05:09 xxx.xxx.122.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 05.01.2025, 19:17:11

Strhující příběh a skoro návod v jednom, mockrát děkuji. Byly to starosti, ale z mého pohledu jste si užil to nejhezčí odvětví elektriky.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.