Velice děkuji za vysvětlení nové jednotky, vím jistě, že to nebudu nikdy potřebovat, protože se dalo celkem úspěšně včelařit už před vynálezem nové jednotky a tudíž je pro praxi hobby včelaře naprosto zbytečně nepotřebná.
Vaše posledni věta mě nejdřív iritovala, nevěřím tomu (OP), na druhou stranu nezkusil jsem. A nezkusím třeba už kvůli mému pojetí morálky a domněnce, že je nelidské, vznešeněji řečeno nehumánní, i se jen snažit vzít včelstvu VŠECHEN med. Navíc tvrdím, že je to proti zájmu včelaře a také tvrdím, že jen když se vč ponechá asi třetina medu a cukrem se jen dokrmí (všude se píše ne o nakrmení, ale o DOPLNĚNÍ zimních zásob!!!!), pak je vč samočinně odolné proti nemocem a přirozeně odolné proti včelařově tuposti a nevzdělanosti (česky říkáme, že je pak vč BLBOVZDORNÉ a nebo blbovzdornější). Ve výsledku dá pak “správně” vedené vč efektivnější výsledek, protože vytěžení jen ⅔ jeho výnosu a vědomé obětování asi tak jedné třetiny ušetří víc peněz za práci a ztráty vč, než byla cena té ponechané třetiny medu. Ten se navíc - ta ponechaná asi třetina - nemusel vyndat z úlu, odvézt, ODVÍČKOVAT, vytočit, uskladnit a odbýt (nemusela se dát ani Koruna za reklamu například).
Takže. Tvrdím a tvrdí to i Ing. Kamler, že neexistuje na kilo medu méně pracnější metoda než je systém Dadant. On tvrdí, že je na kilo medu v dadantsystému potřeba asi polovina práce, já tvrdím, že méně než třetina ve srovnání s klasikou s pouze vysokými nástavky a o NN systému vůbec nehovořím. NN systém je, navzdory tvrzením Boháče, Čermáka, Ptáčka, Texla a dalších, nejpracnější úlový systém. Podle toho, co vím o OP, pak ještě pracnější musí být právě OP.
Dokud tedy nekvantifikujeme množství práce, třeba počet úkonů za rok, jak který úkon dlouho trvá a co je k němu potřeba, nemá smysl se dohadovat. Vím své, vyzkoušel jsem všechno, tedy kromě OP (i když to je diskutabilní, zastaralé převěšování plodu a omezování matek mřížkami není nic jiného než OP). To bylo tolik práce a tak blbé a dnes vím, že nesmyslné práce, že o tom už nechci ani přemýšlet, natož abych takovou hloupost dělal bez brokovnice u spánku.
A pořád se obchází prazáklad. V systému Blaník není možné aby se do medu mohly dostat nespotřebované zbytky zimních zásob - cukr nasáklý léčivy (nedej Bože syntetické škrobáky), med nemůže obsahovat výkaly plodu jako 100% medu získávaného ze zakladených rámků a med se v Blaníku vůbec netěží z rámků, které byly v úle v době léčení. Nevím o tom, že by toto uměl jakýkoli civilizovaný způsob či úlový systém na světě. Navíc jen se třetinou práce na kilo medu.
Vždyť stačí můj příklad. Žiju “darovaná léta”, ve svých 50 to vypadalo na 95% že končím. Pomohlo několik operací srdce, změna životního stylu, přestal jsem kouřit a jen sportovat nebudu ani s brokovnicí u spánku (nepřestal jsem milovat bůček a jiná dobrá tučná jídla a ryby nebudu jíst ani ne s brokovnicí, ale ani s bazukou u hlavy). Tak jsem obnovil včelařinu a beru to jako fitnes tréning. K tomu dělám v lese a do letoška jsem měl s odd přes 50 vč. Jenže je to ve skoro 69 letech při 166 cm výšky už moc a tělo mě zradilo, kupodivu páteř (práce na jednu ruku dlouhou u studené stavby) a ne srdce. Asi čtvrtina mých vrstevníků ( a i mladších) už není, víc než polovina se nemůže hnout, mají cukrovky, ledvinové a žlučové kameny, železná kolena a kyčle, osteoporozu, chronické choroby jater, střev a jiné, doživotní diety, někteří skoro nevidí, čekají na operace a špekulují koho kde podplatit a tak dále. Ze slušnosti píšu že asi jedna čtvrtina je na tom zdravotně jako já a nebo lépe, ve skutečnosti vlastně nikoho v kondici srovnatelné s mojí neznám. Opravdu někdo umí věřit tomu, že kdyby moje provozní metoda a úl Blaník byly nejméně pracné systémy, že bych byl schopný do tohoto věku včelařit v takové míře? Jsem přesvědčený (po konzultacích v nemocnici), že bude stačit ubrat počet vč tak na 10-15 vč, a když to nepůjde přestanu včelařit úplně. Pro mě má včelařina cenu jen dokud mi, když nepomáhá, tak mě nesmí ničit.
Mám vybavení, mám kde, mám z čeho a hlavně umím vyrábět úly a tak, když budu chtít, nudit se nebudu.