- Příspěvek #234265
- Nahlásit
Podíval jsem se co tam nabízí a jesi výrobky odpovídají fotkám tak jsem v životě neviděl prodávat takhle hezký úl. Nemít hromadu úlů už si pro ně jedu.
Vrtá mi v hlavě Javaliho idea o vkládání N rámků česnovou stranou do NN pod VN. A tak k tomu:
Vysvětlil jsem, že předem není chytré dělat obsluhu úlu ze žádného důvodu. Včely vědí kde mají česno a hlídají ho i v zimě víc, než zadek dna. A je jedno zda jde o TS a nebo SS.
Jindy a jinde v jiné souvislosti jsem vysvětlil, že je TL 39x15x11 zbytečně veliký a že by stačil menší. Původní idea byla že ekvivalent 3 vysokých SR = 6 níztkých + 5 dělničáků a prostřídat. Jenže se ukázalo, že žádné vč nepostavilo a nechovalo plod ve všech šesti N SR. Tak jsem ubral a sopučasně vkládal TL dřív nežv půli května. Ukázalo se, že 4 trubčáky jsou dostačující.
Javali. Udělal bych nějaký držák systému listovák a do vysokého podmetu bych zasouval celou kazetu třeba s 8 rámky. Protože je prostor pro 11 rámků, je tam po stranách dost místa na nějaký rám, držák. Prostě aby se jedním pohybem vytáhnul “truhlík” nebo spíš jakási klec s rámky. Po vytažení by se s rámky manipulovalo horem jako když se otevře úl. Daly by se takto vkládat zásobáky, vyřezávat trubčina. Ale já to neradím. Jednak vyrušování je stres a prokazatelně snižuje výnos medu a jako ostatní stresy bude mít destruktivní vliv. Navíc likvidací trubčiny se dosáhne jen pár % snížení množství VD ve vč a fakt, že najednou bude vč úplně bez trubčího plodu, bude daleko horší stres, než to vyrušování.
Ne v rámu, ale systém listovák na plný počet rámků, kdy se po odklopení dvířek daly dozadu vytahovat jednotlivé rámky, předváděl včelař Nerad (někde od Tábora) před asi 12 lety na přednášce ve Vlašimi. Poptal bych se tam. Má i výrobu úlů (měl) a je velmi vstřícný.
Na 99% je to tenhle, hledejte varroa dno diagnostické
Podíval jsem se co tam nabízí a jesi výrobky odpovídají fotkám tak jsem v životě neviděl prodávat takhle hezký úl. Nemít hromadu úlů už si pro ně jedu.