Aktuálně: 3 705 inzerátů210 437 diskuzních příspěvků18 253 uživatelů

Australský ovčák

VerKa (neregistrovaný) 02.11.2024, 12:24:43 xxx.xxx.105.222

Zajímá mne porovnání vlastností australského ovčáka a border kolie. Jsou v těchto plemenech nějaké rozdíly co se týče aktivity a zarputilosti?

Sardullah
Sardullah 02.11.2024, 14:14:39 xxx.xxx.221.216

Nemám zkušenost s borderkama. Moje dcera má ausíka.

Já bych jen měla takovou technickou poznámku, že třeba mezi ausíkama jsou taky velké rozdíly například v temperamentu. 
Říká se, že některé bordery jsou tak pracovité, až jim z toho hrabe. No a já myslím, že někteří ausíci jsou taktéž hodně pracovití.

Já bych to shrnula asi takto.. ausík mojí dcery je z mého pohledu, jako majitelky neustále se povalujícího pastevce, strašně akční, ale dcera tvrdí, že jejich ausík patří k těm ne omega akčním resp. k těm neakčním.

Říká se, že ausík je taková trochu umírněnější borderka,ale určitě jde taky o to jaké jedince srovnáváme.

Orionka (neregistrovaný) 02.11.2024, 15:27:54 xxx.xxx.186.126

Borderka (ty, co jsem poznala) bude kamarád s každým, kdo jí hodí míček či klacek. Bude ho neúnavně nosit a plivat vám ho pod nohy. 

AUS bude hlídat teritorium i vás a když se k němu někdo požene, že ho pomuchluje, že to je přece ten pejsek, co tancuje, bude sežrán.

Ivus
Ivus 02.11.2024, 17:23:55 xxx.xxx.113.99
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 02.11.2024, 15:27:54

Australáka jsem neměla, ale váš popis borderky je přesný 👍

Obrázek Obrázek
Nepřihlášený šutřík (neregistrovaný) 02.11.2024, 17:43:36 xxx.xxx.9.230

Australáci mi připadají víc přizpůsobiví, vhodnější do běžného života. 

Ještě jeden postřeh… Brala bych v úvahu, že dost psů nemusí borderky. Ten jejich pohled, přikrčená chůze, vypadá to jako stav těsně před útokem.

Xerxova
Xerxova 02.11.2024, 19:08:35 xxx:xxx.ff0a:2eba

viděla jsem ondá o dovolené (Francie) během pár dní dva australáky ošklivě vyjet po náhodných kolemjdoucích. Byli to různí psi (také turističtí, tj. nehlídali svůj pozemek) na různých místech - a ti kolemjdoucí lidé nedělali nic, co by bylo výjimečné. Překvapilo mě to hodně, neboť jednou psa na vodítku strhli tak tak a ten druhý se dokonce staršímu pánovi pověsil na kabát… Bylo to tam hodně populární plemeno, potkali jsme jich více - ale přesto mě to nepříjemně zarazilo

Lenocka
Lenocka 02.11.2024, 20:41:52 xxx.xxx.40.195

Já AUO potkávám docela dost a stejně jako bordery mají obrovský rozptyl jak v exteriéru, tak v povahách. Od chlupatých koulí po pracovní skoro kraťáky jen s praporem na nohách a ocasech. A hlavně od suverénních nebojsů až drsoňů po přecitlivělé až zbabělé. Fakt ta variabilita je obrovská. 

Orionka (neregistrovaný) 02.11.2024, 21:33:08 xxx:xxx.9c7e:2b00
Lenocka:

Já AUO potkávám docela dost a stejně jako bordery mají obrovský rozptyl jak v exteriéru, tak v povahách. Od chlupatých koulí po pracovní skoro kraťáky jen s praporem na nohách a ocasech. A hlavně od suverénních nebojsů až drsoňů po přecitlivělé až zbabělé. Fakt ta variabilita je obrovská. 

Jako u každého plemene, které se stane módní a populární. A ještě ke všemu s pověstí “to je taková klidnější borderkolie”. Borderka je soustředěná na zvířata, zatímco AUS na celý “statek”. 

Spíš než k borderkolii bych AUS přirovnala ke knírači. 😉😊

Orionka (neregistrovaný) 02.11.2024, 21:42:37 xxx:xxx.9c7e:2b00
Xerxova:

viděla jsem ondá o dovolené (Francie) během pár dní dva australáky ošklivě vyjet po náhodných kolemjdoucích. Byli to různí psi (také turističtí, tj. nehlídali svůj pozemek) na různých místech - a ti kolemjdoucí lidé nedělali nic, co by bylo výjimečné. Překvapilo mě to hodně, neboť jednou psa na vodítku strhli tak tak a ten druhý se dokonce staršímu pánovi pověsil na kabát… Bylo to tam hodně populární plemeno, potkali jsme jich více - ale přesto mě to nepříjemně zarazilo

Podle mě se u nich podceňuje výchova právě kvůli “podobnosti” s borderkolií. Jenže australák je přece jen víc ovčák, v jiné souvislosti než s ovcemi. A když jde o psa samce, může to být docela průšvih. Abych upřesnila to “víc ovčák” - nedovedu si představit borderkolii na obranách, AUS docela dobře.

Ale nejsem autorita ani přes borderkolie, ani přes AUS.

Orionka (neregistrovaný) 02.11.2024, 21:44:39 xxx:xxx.9c7e:2b00

Až budu u počítače, najdu fotku mé krasavice.

Orionka (neregistrovaný) 02.11.2024, 21:53:58 xxx:xxx.9c7e:2b00
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 02.11.2024, 19:08:35

Jak psáno výše “ říká se, že to taková umírněnější borderka” a to může být právě ten velký průšvih. Píšu v souvislosti se psy ve Francii.

Speciálně pro Xerxovi: Asi jste mohla znát pana, co chodil s přerostlým dobráckým boxerem Fabian se jmenoval - pes. Když Fabian odešel, pán si pořídil staforda, protože “už jsme přece jen starší a ten boxer je moc velký”. Pamatuju jaké s ním pak měl trápení. Nevím, jestli se mu povedlo ho vychovat, odstěhovala jsem se.

Xerxova
Xerxova 03.11.2024, 06:55:26 xxx:xxx.ff0a:2eba
Orionka:

Jak psáno výše “ říká se, že to taková umírněnější borderka” a to může být právě ten velký průšvih. Píšu v souvislosti se psy ve Francii.

Speciálně pro Xerxovi: Asi jste mohla znát pana, co chodil s přerostlým dobráckým boxerem Fabian se jmenoval - pes. Když Fabian odešel, pán si pořídil staforda, protože “už jsme přece jen starší a ten boxer je moc velký”. Pamatuju jaké s ním pak měl trápení. Nevím, jestli se mu povedlo ho vychovat, odstěhovala jsem se.

amstaf taky trošku přerostl - a pán ho nakonec perfektně zvládnul. Když skončily psovi bláznivé mladé roky, stal se z něj vyrovnaný sebevědomý pes - chodil na volno, psů si nevšímal, na pánovi mohl oči nechat. Dožil se vysokého věku. Pak si pán pořídil malé plemeno - drsnosrstého krásného rasla. A i když dělal co mohl, z vodítka nakonec pes nemůže. Je opravdu agresivní na psy a i když už je ve značně pokročilém věku (byl o něco starší než Night - za mlada si ještě spolu báječně hráli, pak už to nešlo), tak vyjíždí stále. Takže ta malá velikost taky nemusí být na “stará kolena” výhra

Orionka (neregistrovaný) 03.11.2024, 08:30:40 xxx.xxx.226.32
Xerxova:

amstaf taky trošku přerostl - a pán ho nakonec perfektně zvládnul. Když skončily psovi bláznivé mladé roky, stal se z něj vyrovnaný sebevědomý pes - chodil na volno, psů si nevšímal, na pánovi mohl oči nechat. Dožil se vysokého věku. Pak si pán pořídil malé plemeno - drsnosrstého krásného rasla. A i když dělal co mohl, z vodítka nakonec pes nemůže. Je opravdu agresivní na psy a i když už je ve značně pokročilém věku (byl o něco starší než Night - za mlada si ještě spolu báječně hráli, pak už to nešlo), tak vyjíždí stále. Takže ta malá velikost taky nemusí být na “stará kolena” výhra

Děkuji za pozitivní zprávy.

Vahine
Vahine 03.11.2024, 10:59:27 xxx.xxx.179.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 03.11.2024, 10:53:14

Krásná a moc pěkný postoj 👍 

VerKa (neregistrovaný) 04.11.2024, 15:02:03 xxx.xxx.105.222

Po víkendu jsem opět u PC. Šlo mi o to že border kólii teď mám, je to fajn parťák a mám ji moc ráda. Bude ji na jaře 8 let. Líbí se mi po všech stránkách až na ty vlastnosti. Jak někdo z vás napsat je pracovitá až ji z toho hrabe a to se právě děje, štěkot do prázdna, honění ptáků a stínů. Takže když to shrnu líbil by se mi jako další mazel stejný pes, podobného vzhledu a velikosti jen s mírnějšími vlastnostmi. Jestli je to australský ovčák si nejsem i teď jistá a je to asi hodně individuální.

sutrik
sutrik 04.11.2024, 15:38:24 xxx.xxx.75.51
»
Odpověď na příspěvek uživatele VerKa z 04.11.2024, 15:02:03

Ono záleží i na tom, jaké má nynější a bude mít budoucí pes využití. Je na Vás, abyste poctivě sama sebe posoudila, zda pes s Vámi stráví 3 hodiny denně aktivně , jestli má dostatečnou fyzickou i psychickou stimulaci. Pokud ne, může Vám honit ptáky i stíny i australák, taky bývá akční.

Sardullah
Sardullah 04.11.2024, 16:11:30 xxx.xxx.189.104

U těch australáků je to taky o výběru štěněte resp. rodičů. Myslím, že i u australáků se dají najít “pracovní magoři” a stejně tak psi, kteří to v poho zvládnou jako rodinný pes s alespoň trochu akční rodinkou.

Ono z mého pohledu je většina psů schopná se tak nějak přizpůsobit životnímu stylu rodinky…pokud to teda není nějakej extrém, jakože rodina, co se chce válet doma na gauči a udělat jednu hodinovou prochajdu, tak to už může být problém. Ale zase nemusí se psem trdlovat 8 hodin denně, aby ho zaměstnala.

Naopak u některých lidí mi přijde, že si toho “pracovního magora” vychovají sami tím, že teda pořídili jsme si borderku, tak s ní budeme dělat milion věcí a budeme jí zaměstnávat až do alelujá, aby chudák nestrádala a ono čím víc zaměstnávají, tím je to horší, protože tak nějak zapomenou, že psa by měli naučit i odpočívat.

balu
balu 04.11.2024, 17:41:51 xxx.xxx.162.174
»
Odpověď na příspěvek uživatele VerKa z 04.11.2024, 15:02:03

Mrkněte se na skotskou kolii.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.