Nemám zkušenost s borderkama. Moje dcera má ausíka.
Já bych jen měla takovou technickou poznámku, že třeba mezi ausíkama jsou taky velké rozdíly například v temperamentu. Říká se, že některé bordery jsou tak pracovité, až jim z toho hrabe. No a já myslím, že někteří ausíci jsou taktéž hodně pracovití.
Já bych to shrnula asi takto.. ausík mojí dcery je z mého pohledu, jako majitelky neustále se povalujícího pastevce, strašně akční, ale dcera tvrdí, že jejich ausík patří k těm ne omega akčním resp. k těm neakčním.
Říká se, že ausík je taková trochu umírněnější borderka,ale určitě jde taky o to jaké jedince srovnáváme.
viděla jsem ondá o dovolené (Francie) během pár dní dva australáky ošklivě vyjet po náhodných kolemjdoucích. Byli to různí psi (také turističtí, tj. nehlídali svůj pozemek) na různých místech - a ti kolemjdoucí lidé nedělali nic, co by bylo výjimečné. Překvapilo mě to hodně, neboť jednou psa na vodítku strhli tak tak a ten druhý se dokonce staršímu pánovi pověsil na kabát… Bylo to tam hodně populární plemeno, potkali jsme jich více - ale přesto mě to nepříjemně zarazilo
Já AUO potkávám docela dost a stejně jako bordery mají obrovský rozptyl jak v exteriéru, tak v povahách. Od chlupatých koulí po pracovní skoro kraťáky jen s praporem na nohách a ocasech. A hlavně od suverénních nebojsů až drsoňů po přecitlivělé až zbabělé. Fakt ta variabilita je obrovská.
Já AUO potkávám docela dost a stejně jako bordery mají obrovský rozptyl jak v exteriéru, tak v povahách. Od chlupatých koulí po pracovní skoro kraťáky jen s praporem na nohách a ocasech. A hlavně od suverénních nebojsů až drsoňů po přecitlivělé až zbabělé. Fakt ta variabilita je obrovská.
Jako u každého plemene, které se stane módní a populární. A ještě ke všemu s pověstí “to je taková klidnější borderkolie”. Borderka je soustředěná na zvířata, zatímco AUS na celý “statek”.
Spíš než k borderkolii bych AUS přirovnala ke knírači. 😉😊
viděla jsem ondá o dovolené (Francie) během pár dní dva australáky ošklivě vyjet po náhodných kolemjdoucích. Byli to různí psi (také turističtí, tj. nehlídali svůj pozemek) na různých místech - a ti kolemjdoucí lidé nedělali nic, co by bylo výjimečné. Překvapilo mě to hodně, neboť jednou psa na vodítku strhli tak tak a ten druhý se dokonce staršímu pánovi pověsil na kabát… Bylo to tam hodně populární plemeno, potkali jsme jich více - ale přesto mě to nepříjemně zarazilo
Podle mě se u nich podceňuje výchova právě kvůli “podobnosti” s borderkolií. Jenže australák je přece jen víc ovčák, v jiné souvislosti než s ovcemi. A když jde o psa samce, může to být docela průšvih. Abych upřesnila to “víc ovčák” - nedovedu si představit borderkolii na obranách, AUS docela dobře.
Ale nejsem autorita ani přes borderkolie, ani přes AUS.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 02.11.2024, 19:08:35
Jak psáno výše “ říká se, že to taková umírněnější borderka” a to může být právě ten velký průšvih. Píšu v souvislosti se psy ve Francii.
Speciálně pro Xerxovi: Asi jste mohla znát pana, co chodil s přerostlým dobráckým boxerem Fabian se jmenoval - pes. Když Fabian odešel, pán si pořídil staforda, protože “už jsme přece jen starší a ten boxer je moc velký”. Pamatuju jaké s ním pak měl trápení. Nevím, jestli se mu povedlo ho vychovat, odstěhovala jsem se.
Jak psáno výše “ říká se, že to taková umírněnější borderka” a to může být právě ten velký průšvih. Píšu v souvislosti se psy ve Francii.
Speciálně pro Xerxovi: Asi jste mohla znát pana, co chodil s přerostlým dobráckým boxerem Fabian se jmenoval - pes. Když Fabian odešel, pán si pořídil staforda, protože “už jsme přece jen starší a ten boxer je moc velký”. Pamatuju jaké s ním pak měl trápení. Nevím, jestli se mu povedlo ho vychovat, odstěhovala jsem se.
amstaf taky trošku přerostl - a pán ho nakonec perfektně zvládnul. Když skončily psovi bláznivé mladé roky, stal se z něj vyrovnaný sebevědomý pes - chodil na volno, psů si nevšímal, na pánovi mohl oči nechat. Dožil se vysokého věku. Pak si pán pořídil malé plemeno - drsnosrstého krásného rasla. A i když dělal co mohl, z vodítka nakonec pes nemůže. Je opravdu agresivní na psy a i když už je ve značně pokročilém věku (byl o něco starší než Night - za mlada si ještě spolu báječně hráli, pak už to nešlo), tak vyjíždí stále. Takže ta malá velikost taky nemusí být na “stará kolena” výhra
amstaf taky trošku přerostl - a pán ho nakonec perfektně zvládnul. Když skončily psovi bláznivé mladé roky, stal se z něj vyrovnaný sebevědomý pes - chodil na volno, psů si nevšímal, na pánovi mohl oči nechat. Dožil se vysokého věku. Pak si pán pořídil malé plemeno - drsnosrstého krásného rasla. A i když dělal co mohl, z vodítka nakonec pes nemůže. Je opravdu agresivní na psy a i když už je ve značně pokročilém věku (byl o něco starší než Night - za mlada si ještě spolu báječně hráli, pak už to nešlo), tak vyjíždí stále. Takže ta malá velikost taky nemusí být na “stará kolena” výhra
Po víkendu jsem opět u PC. Šlo mi o to že border kólii teď mám, je to fajn parťák a mám ji moc ráda. Bude ji na jaře 8 let. Líbí se mi po všech stránkách až na ty vlastnosti. Jak někdo z vás napsat je pracovitá až ji z toho hrabe a to se právě děje, štěkot do prázdna, honění ptáků a stínů. Takže když to shrnu líbil by se mi jako další mazel stejný pes, podobného vzhledu a velikosti jen s mírnějšími vlastnostmi. Jestli je to australský ovčák si nejsem i teď jistá a je to asi hodně individuální.
Odpověď na příspěvek uživatele VerKa z 04.11.2024, 15:02:03
Ono záleží i na tom, jaké má nynější a bude mít budoucí pes využití. Je na Vás, abyste poctivě sama sebe posoudila, zda pes s Vámi stráví 3 hodiny denně aktivně , jestli má dostatečnou fyzickou i psychickou stimulaci. Pokud ne, může Vám honit ptáky i stíny i australák, taky bývá akční.
U těch australáků je to taky o výběru štěněte resp. rodičů. Myslím, že i u australáků se dají najít “pracovní magoři” a stejně tak psi, kteří to v poho zvládnou jako rodinný pes s alespoň trochu akční rodinkou.
Ono z mého pohledu je většina psů schopná se tak nějak přizpůsobit životnímu stylu rodinky…pokud to teda není nějakej extrém, jakože rodina, co se chce válet doma na gauči a udělat jednu hodinovou prochajdu, tak to už může být problém. Ale zase nemusí se psem trdlovat 8 hodin denně, aby ho zaměstnala.
Naopak u některých lidí mi přijde, že si toho “pracovního magora” vychovají sami tím, že teda pořídili jsme si borderku, tak s ní budeme dělat milion věcí a budeme jí zaměstnávat až do alelujá, aby chudák nestrádala a ono čím víc zaměstnávají, tím je to horší, protože tak nějak zapomenou, že psa by měli naučit i odpočívat.