Nebo 90 kg…
jaké plemeno prasat je nejmenší, jde mi o zájmový chov. Je to göttingenské miniprasátko či se dají najít ještě menší?
jaké plemeno prasat je nejmenší, jde mi o zájmový chov. Je to göttingenské miniprasátko či se dají najít ještě menší?
Prase zakrslé. Ale to neseženete, takže zbývá gottingenské.
hlavně si uvědomte, že i to nejmenší prase má v dospělosti klidně metrák.
Nebo 90 kg…
Díkes, jo to si právě uvědomuju že pořád mají i metrák proto se ptám jestli neexistuje menší.Koukám na to prase zakrslé to by bylo fajn ale vypadá to spíš tak pro zoo a píšou že je vzácné tak to asi neseženu.
ne, prostě domácí prase má metrák. nemá tři metráky jako prase chlívkové, ale mini pidi prostě nebude, takže je potřeba si to předem uvědomit a rozmyslet.
ještě se dívám na kune kune, hmotnost 50-80 kg. Těch 50 kg je snesitelných. Prasničky jsou asi lehčí než kanci?
i kune kune má asi metrák. i víc.
Anonymní:ještě se dívám na kune kune, hmotnost 50-80 kg. Těch 50 kg je snesitelných. Prasničky jsou asi lehčí než kanci?
Oni toho ti prodejci nakecaj, aby se dobře prodalo… 🙂
To prase má těch cca 60 kg, když je na pastvě a není přikrmované. Pak přijde podzim, prasátko si spokojeně papká padaná jablka, přibírá, pak zima a nutnost příkrmů, a najednou koukáte, to prase je dvakrát takové.
Já je taky chtěla, ale vystřízlivěla jsem.
ono problém prasete je, že opravdu dlouho roste. když si koupíte psa, tak během roku naroste a dvouletý už má dávno hotovou váhu. ale prase ve dvou letech pořád roste a roste i ve třech a ve čtyřech
takže první rok má těch 35-40 kg a lidi jsou šťastný že mají to mini, ale ten metrák tam prostě v budoucnu bude a pak už je pozdě to sežrat.
Sežrat prase není nikdy pozdě. Trochu láku, soli a koření a budete se olizovat až za ušima.
to je sice pravda, ale sežrat fifinku, kterou máte pět let a která se prostě už nevejde do obýváku a transformovala obytné prostory v chlív už vyžaduje jistou náturu
většina lidí v té situaci prostě žije v tom chlívě až to fifinky přirozené smrti.
Možná ve výzkumných ústavech mají něco menšího😉
Co jsem si studovala já, je genofond půlka předpokladu. Tou druhou půlkou je prostředí, zejména výživa, která by měla obsahovat co nejméně sacharidů a málo bílkovin a tuků. Takže fakt to prase krmit vesměs trávou. Prostě prase vegetarián.
Což je princip známý i u psích miniplemen - jak docílit půlkilové čivavy? Nedáme jí nažrat. Pak nevyroste, nemá z čeho.
No a protože já bych mohla mít prase skutečně jen hodně malé, nemám žádné. Tento způsob chovu a držení zvířat se mi příčí.
Ale napadlo mě zjara koupit selata, mít je venku ve výběhu, ať se pasou a ryjou, k tomu samozřejmě nějakou přiměřenou stravu, a před Vánoci je uklidit do mrazáku. Slibuju si od toho levné maso a zmenšení množství hryzců. Ale jestli se odhodlám si to ověřit v praxi, to nevím.