Odpověď na příspěvek uživatele LK z 04.11.2024, 15:36:37
Děkuji. Moc jste mně sice nepotěšila, očekával jsem že zajac je králík ale odpověď je vyčerpávající a přesvědčivá. No co už, gůgl měl prostě pravdu a Varaxi také. Protože mám pro Slovenky odjakživa slabost tak Vám to dokonce i prominu😉.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 04.11.2024, 16:02:00
“Strýčko gugl”, ale nepozná hovorovú reč, aspoň u nás nikto nepoužíva králik. Zajac je všeobecný výraz, čiže aj suseda mi ponúka zajaca a nie králika 😉
Dobrý muži, já to nepsala, abychom se tu dohadovali, kdo má pravdu. 🙂
Jen jsem chtěla uvést věci na pravou míru, když můžu přispět do diskuze něčím jiným než domněnkou. A divil byste se, kolik lidí si myslí, že slovensky veverka se řekne drevokocúr… Splést si zajace s králíkem je oproti tomu celkem milé. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 04.11.2024, 15:47:39
Stredné slovensko. Ako píšem vyššie, pred ca. 20-timi rokmi, sme tu mali zajacov poľných dosť…teraz neviem posúdiť - už toľko nebehám, nejazdím na biku a hafánek nemá potrebu sa odo mňa vzdialiť…čo však viem posúdiť - vrátili sa k nám dravce - sokol, myšiak, kaňa…volavky, belorítky, sojky, ale aj sýkorky atď….mňa osobne však potešil rak riečny, vydra a bobor…
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 04.11.2024, 18:16:07
Ujišťuji Vás Varaxi že doba kdy jsem se běžně divíval jste prošvihla zhruba tak o padesát let. Není proto vhodné mne nadále upozorňovat, dvakrát opravdu stačilo. Zato jsem si během té doby vypěstoval celkem slušnou schopnost číst mezi řádky a to co čtu mezi těmi z Vaší poslední reakce nadšen opravdu nejsem. Takže Vás ve vší slušnosti upozorňuji že:
1/ Zdaleka nejsem “Dobrý muž” jen normální, vztahovačný a notně vzteklý.
2/ Nedivím se každé kravině, což jsem již předeslal a nepřinutí mne k tomu ani ten Váš notoricky známý příklad.
3/Nepletu si zajíce s králíkem ani náhodou, dokonce ani když je to milé.
4/Pokud se diskuse účastním tak nikdy na základě nějaké domněnky i když v tomto bodě uznávám že klávesnice může být výjimečně rychlejší než myšlenka.
To jak je možné že mě zůstal v podvědomí zajac jako králík myslím LK dostatečně a přijatelně vysvětlila. Nemám dodnes žádný problém, možná až na nějaké speciality, slovenštině rozumět.
Takže Varaxi co teď? Smáznem při nebo budeme blbnout nadále. Ptám se na rovinu.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 04.11.2024, 20:03:27
Myslím, že to napsala takto mile, přidala i smajlíky, je jasné, že nechce nikoho opravovat a nikdo to tak nemá brát, byl to jen fakt ze slovníku a odůvodnění uvedení toho faktu - že i tohle si mohou lidé myslet, ač je to třeba pro někoho nepředstavitelné. Žádné tohleto, co teď popisujete. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele megi z 04.11.2024, 20:58:37
Rád bych tomu věřil megi. Za zeptání však nic nedám a kdybych se nějak zásadně pletl, nemám problém se omluvit. Uvidím co a jak, já prostě hodný muž opravdu nejsem.
A čápi už sou v Mexiku, Buenos Ajres já taky du, poslechnout si pěknou muziku…. páč zajíc , králik hlodavec…..
Jen ještě přípodotek - jistě, čáp toho hodně taky nachodí, nepotřebuje plachtit celé dny, jak tu bylo zmíněno - ale……….. co já vím, o “našich” čápech Káče a Karlovi, tak rozhodně neseděj na zadku. Lítají za potravou poměrně dál než kolem svého komína. Stejně tak jako potom jejich mládež, která trénuje. Takže si tak tipuju, že ve voliéře jim je vyloženě blaze.
Víte - viděl jste někdo ze zdejších chovatelů ptáčků od těch malých, po ty velké - jak spokojený jsou, když letí? Volně letí, ne jen omezeni v prostoru. Venku v přírodě.Jestli jo, tak víte o čem mluvím. Já u našeho anduláčka jo. A proto už bych žádného ptáčka nezavřela do klece, pokud to není v jeho prospěch. Ani toho dlouhodobě odchovávaného v zajetí, natož toho, který doteď žil ve volnosti.
Snažím se to tady vysvětlit ne kvůli “svojí svatý pravdě” pravdě, ale kvůli tomu, že je naprosto zbytečné, kvůli našim lidským manýrům, zavírat do omezeného prostoru divoká zvířata.
Ďakujem, ale ospravedlňovať sa nemusíte - nemám s tým problém - neberiem sa veľmi vážne alebo “It took me a long time to create that creature.” (Trvalo dlho, kým som stvorila tohto netvora) 😂
PS: to bola odpoveď Katharine Hepburn na otázku kto je.
Schválně by mě zajímalo, jestli kdybych těm vašim dvěma Káče a Karlovi postavila k hnízdu bazének s žabama, myšma a užofkama, by lítali někam na louky kilometry a kilometry dětem pro jídlo… jen tak, cvičně.
Já si totiž myslím, že ty odchované čápy, které tu chovatel nabízí, má beztak po potomcích rodičů, které urazil elektrický proud nebo se zlámali o rogalo, dožili někde ve voliéře v záchranné stanici a záchranáři jim jen dovolili naplnit pohlavní pud. No a ty děti svoje vychovávali ti ptáci taky ve voliéře, v kontaktu s lidmi z té záchranné stanice nebo ZOO, jak jinak, děti se taky krmily z krmítka jako ti rodiče, třeba i ošetřovatelům z ruky, takže ty děti nejsou zcela připravené na ten pobyt v divočině - no a tak vypustit je do divočiny by mohlo být ku škodě. Tak se chovají po voliérách a tím, že jsou odmala zvyklé, tak jim to skutečně, doopravdy nevadí, vlastně jsou už domestikovaní, jako třeba pávi.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.11.2024, 08:05:11
No já myslím?? jestli se nepletu??? , že mláďata odchovaná v ZS pak jsou naopak vracena do tý přírody? V Makově, nebo kde?
edit - no pro potravu by asi ? třeba? nelítali, ale nemyslím, že by jen chodili kolem toho komína, to si opravdu nemyslím. Však jsem to viděla na našem Kosťovi, jak rád kroužil. Jasně, vrátil se, páč dobrý bydlo, ale měl možnost létat a dělat si co chtěl, tak si létal a citýroval sýkorky ve větvích. Však leckdo dnes i s těma papouškama volně lítá. A jak tu někdo zmiňoval ta zvířata, co nechtěla z klece ven, vzpomněla jsem si teď na ty papouchy tady v Prahé, jak si vesele odletěli do obory Hvjézda a rozhodně se vracet nechtěli, vyloženě tam kempovali.
Třeba když jsou odchována naprosto bez kontaktu s člověkem, tak to není problém. Ale když jsou odchována v těsném kontaktu s člověkem, tak to problém být může.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.11.2024, 21:16:53
Zdravím paní Zrzavcová🙂.
Rozumím, co tím myslíte – let je pro ptáky přirozený způsob života, a kdo je jednou viděl, jak si svobodně létají, chápe, proč to tak vnímáte. Sama ale věřím, že když mají zvířata vytvořené dobré podmínky, mohou být spokojená i v chovu, pokud se jim dostane péče a prostoru, který potřebují. Jako příklad mi přijde smutný příběh veverky Buráka. Buráka jeho majitel našel zraněného a v tak špatném stavu, že by nepřežil, kdyby ho někdo nezachránil. Díky majitelově péči se uzdravil, ale jeho zranění mu bránila vrátit se zpět do přírody. Burák se stal nejen domácím mazlíčkem, ale i inspirací pro spoustu lidí. Majitel začal sdílet jeho příběhy a videa na internetu, což mu pomáhalo získat finanční prostředky na provoz útulku pro další zraněná a potřebná zvířata. Přesto nedávno do domu vtrhla ozbrojená policie, a protože majitel neměl úřední povolení Buráka chovat, skončilo to tragédií. Buráka zabili.
Tento případ ukazuje, jak jsou někdy zákony nastavené tak přísně, že potrestají i lidi, kteří se snaží dělat to nejlepší pro zvířata a zajistit jim šťastný život. Myslím si, že bychom měli mít možnost chovat i zvířata, která nejsou jenom nemocná nebo neschopná vrátit se do přírody. Hlavní by mělo být to, jestli se jim dostává odpovídající péče, navíc právě tito chovatele mají znalosti a schopnosti tato zvířata i odchovávat pro jejich další vypouštění do volné přírody. Dřív bylo například naprosto běžné chovat doma mladé straky. Dnes se to nesmí, zato se smí střílet jako škodná. Pokud se půjdete podívat třeba do ZOOPraha, uvidíte tam doslova hejna ptáků, třeba konkrétně strak nebo volavek i čápů, kteří se tam zabydleli. Žijí volně, ale i uvnitř voliér a rozhodně je nehodlají opustit. Bavila jsem se tam s několika ošetřovateli, kteří můj dojem o podnájemnících se smíchem potvrdili. Podívejte se na dokument Planeta Praha, mimo jiné tam třeba je přímo kus o volavkách v pražské ZOO.
Osobně jsem proti jakýmkoli zákazům chovu zvířat, která nejsou nebezpečná. Podporovala bych pouze kontrolu podmínek, ve kterých jsou chována, a také požadavek, aby majitel prokázal potřebné znalosti o péči a životních potřebách těchto zvířat.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.11.2024, 08:14:55
no ano jsou volně, jsou to zachránění ptáci, tam je jejich chov v zajetí opodstatněný. A ještě se mají lépe, než ti, co jsou chovaní ve voliéře, protože mají poměrně velkou možnost volného pohybu, wellnes v jezírku . Na rozdíl od těch co si můžou- ač zdraví - , taky jen tak pochodit kolem komína a nikdy se neproletí, ač ti by mohli.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 05.11.2024, 08:23:56
Buráka z USA a jeho příběh neznám, ale znám dva lidi lidi, kteří zachránili za ty roky bambilijoun veverek a všechno co jde vrací do přírody. A to co nejde žije v tak luxusních podmínkách, že si to těžko představit.
pokud se jim dostane péče a prostoru, který potřebují.
Ale jak chcete zajistit tak velkému ptáku, jako je čáp, aby se mu dobře žilo, když se nemůže proletět. I ta andula, která je chovaná doma a pouštěná z klece jen v tom bytě je na tom prostě líp. To byste musela mít voliéru, která toto umožní. O jezírku a trávě ve voliéře ani nemluvím.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 05.11.2024, 08:58:02
Stále vychádzate z predpokladu, že bocian držaný vo voliére v nej bude celý život. A čo keď má možnosť roztiahnuť krídla a “večer sa vráti domov”? Čo keď má chovateľ výbeh s vodnou plochou a rôznou “háveďou” (žaby, ryby, pijavice atď.)? A niečo na zamyslenie - v našej ZOO je rehabilitačná stanica. Pravidelne vypúšťajú bociany po zotavení do prírody. Dávajú im monitorovacie zariadenia, ale myslíte si, že ľudia chcú čítať alebo vidieť v správach, ako sa tie bociany na ďalší rok už nevrátili, pretože buď let nezvládli, skočili v el. drôtoch, ulovil ich dravec/šelma alebo dokonca človek? Viete, že v niektorých krajinách končia na tanieri ako delikatesa?
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 04.11.2024, 19:19:51
Inak včera som si vlastne uvedomila, že z môjho okolia sa stratili aj bažanty (tento rok som videla až jedného), diviaky (naposledy som stretla asi pred 5 rokmi), hady (užovky, vretenice) a salamandru som dobrých 10 rokov u nás už tiež nevidela.