Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 03.11.2024, 20:28:46
Nevím jestli znáte Geralda Durrela?
Můj oblíbenýautor. Jeho knihy patřily k mým nejkrásnějším vánočním dárkům a rodiče o tom dobře věděli. Čtu si občas Durrela dodnes. No jo no, dnes už jsou na řadě mnohdy tendenčně upravená videa a pubertální buditelky. Škoda.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 03.11.2024, 21:14:58
Myslím, že se celkem mýlíte. Pubertální buditelka zdaleka nejsem , ba naopak - čím víc mi roky přibývají, tím víc se nad přírodou zamýšlím a víc ji vnímám . A můj oblíbený strejda Durrel má pochopitelně své místo v mojí knihovně.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 03.11.2024, 21:41:38
A jo tak, nu ovšem, víte - Greta nedorazila sem k nám do diskuze, takže mne to jaksi nepřišlo, že byste mohl mluvit o ní a ne o zdejších účastnicích zájezdu.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.11.2024, 21:52:20
Já jsem ale nikde neřekla, že jejich nejdůležitější potřebou je svoboda. CO pohlavní pud? a jiné.
Podívejte - člověk zmršil úplně všechno co vzal do svých rukou - podívejte se, co způsobil psům, kočkám- kde je navíc týrání chovem , papouškům, křečkům, rybičkám a dalším tvorům, kterým jak tu bylo zmíněno neposkytuje to, co potřebují.
Proč proboha musíme vytahovat z přírody další a další tvory a dělat jim totéž. Vy to opravdu nikdo, z vás, kdo to vnímáte jinak, nevidíte? Fakt ne? Opravdu a skutečně vám přijde NORMÁLNÍ chovat zcela zbytečně divoké tvory v zajetí?
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.11.2024, 21:43:29
Pravda, nedorazila, stejně tak jako ty desítky Vašich videí. Přesto jsem se domníval má narážka lze pochopit. Můj projev je zřejmě příliš složitý. Promiňte.
Nicméně, jak tak nad tím přemýšlím, já za sebe to asi uzavřu, když to tak čtu. Nehodlám nikoho o ničem přesvědčovat. Jen je to z mého pohledu smutné tohle nahlížení. Ale to téměř nikoho netankuje, takže co už. Uvidím, třeba ten pán dorazí a napíše něco, co mne přesvědčí, abych se na věc dívala jinak. Zatím to nikdo ze zdejších diskutujících nedokázal, přimět mne k tomu, abych si myslela, že toto je normální. Děkuju za názor těm, kterým to taky přijde celý špatně, aspoň si nepřipadám tak úplně divně.
Bocian je vodný vták, t.j. kto chová vodné vtáky, je možné, že bude mať aj bociana. A len otázka: myslíte, že všetky hniezda boli budované, resp. obsadené divokými bocianmi? Napadlo Vás niekedy, že bocian mohol byť do niektorých hniezd dosadený umelo? Bocian = symbol šťastia a plodnosti. Keď letí bocian chyť sa za gombík a niečo si želaj… Áno, mať bociana v dedine, na panstve bola istým spôsobom prestíž…
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.11.2024, 22:25:16
Nenajde a bohužel se musím uchýlit k nechtěnému. Vy sama jste toho nejlepším důkazem. Přesto, pokud by jste měla zájem mohu Vám s tím vnímáním přírody pomoci. Zcela bez ironie, invektiv atd. . To ovšem na doporučené rubrice Ostatní. Stačí říct.
Odpověď na příspěvek uživatele LK z 03.11.2024, 22:29:09
Promiňte já musím. Bocian , čáp bílý, nepatří mezi vodní nýbrž mezi brodivé ptáky. Wikina uvádí zcela přesné zařazení : Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída ptáci (Aves) Podtřída letci (Neognathae) Řád čápi (Ciconiiformes) Čeleď čápovití (Ciconiidae) Rod čáp (Ciconia) Binomické jméno Ciconia ciconia (Linnaeus, 1758)
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 03.11.2024, 20:28:46
Vím o podobném případu. Vedle ve vsi někdo chová muflony, daňky a jeleny; tráva, krom kopřiv, vypasená na půl cm. Přesto, když prý někdy zvířata vypustil, tak zvířata neutekla. Pásla se prý na sousedící louce nechala se zahnat zpět. Těžko říct , zda to bylo ze strachu z neznáma.. Myslím, že v nedalekém lese by jim bylo lépe, než na tom vypaseném plácku a kdyby měla více času, tak by zdivočela. Ale souhlasím, život v přírodě není med. Stačí porovnat délku dožití v přírodě a v zajetí. Chov místních druhů, krom handicapovaných zvířat, mi přijde divný a zbytečný. Pokud se nejedná o záchranný program ohroženého druhu, tam je to na místě. Na druhou stranu, jsou druhy, které se podařilo zachránit před vyhubením právě díky chovu v zajetí a jen zoologické zahrady k tomu nestačí. V rámci genetické variability je potřeba i soukromých chovů. A pokud odchovy prodávají i na mazlíky, je to vykoupeno nadějí na záchranu druhu v případě potřeby. Každá mince má tedy dvě strany. (Osobně ale nesouhlasím s chovem jednoho zvířete, pokud přirozeně žije v páru nebo skupinově.)
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 04.11.2024, 00:16:20
Souhlasím. Chov v zajetí by měl co možná nejvíc respektovat potřeby zvířat a to včetně rozmnožovacího pudu 😃, jak zmiňuje Zrzavci. Nikdo by neměl mít podobné zvíře jen jedno, pak spokojené není. Pokud u nás někdo chce podobná zvířata chovat, musí mít povolení a prokázat, že má podmínky a znalosti, není to tak jednoduchý. Když to splní a zvířata se u něj mají dobře, jsem přesvědčená že si žijí celkem spokojeně. Já jsem pro kontrolu chovů a trvání na dodržování určitých standardů, ale ne pro zákazy.
To asi vsichni. Bohuzel, jak se kontroluje a dodrzuji pravidla, jak se pak postihuje vidime vsichni na stale se opakujicich kauzach mnozek vseho druhu, utyrani dobytka a koni hlady atd. Rozhodne si nedelam iluze o chovu cehokoliv.
Jen pro informaci, chovatel souhlasil a vyhoví s žádostí o článek, zde je jeho odpověď:
Dobrý večer, zaujala mne Vaše žádost o sepsání chovu čápů. Je to asi zajímavé téma, nevím že by někdo v poslední době něco o jejich chovu a případném odchovu něco uvedl. Nejsem sice žádný spisovatel ale pokusím se nějak nastínit chov těchto ptáků. Jakmile dám něco dohromady tak se ozvu. S pozdravem Veverka
Pan Veverka chová celou řadu netradičních ptáků: kvakoš noční, slípka zelenonohá, racek bělohlavý, sýček obecný, potápka roháč a další, takže třeba těch článků vznikne postupně víc.