Aktuálně: 3 775 inzerátů209 072 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Odchovaní čápi k prodeji

J5
J5 03.11.2024, 12:32:25 xxx:xxx.30ef:2fbc
Zrzavci:

Já myslím, Varaxi, že se Megi nehádá. Megi se snaží vysvětlit, že ten rozdíl je sakra velkej. A já to vidím úplně stejně.

Ješt poznámku, tak jako obecně do pléna - pamatuju si dokument, kdy nějaký Japonec líhnul a odchovával doma tuším jeřáby? asi. Dělal toho neskutečně mnoho, aby je pak právě mohl vrátit do volné přírody, učil je létat, učil je hledat potravu…připravoval je na skutečný SVOBODNÝ život. A ne toto, co provozuje ten člověk, co to inzeruje. Ten Japonec měl neskutečnou radost, když se pak to zvíře skutečně do přírody vrátilo. A tendleten člověk? 

Poznámka k druhému odstavci.

Když řeknete B mělo by předcházet A. Jinak to pak vypadá že máte za normální a přirozené že se jednoho krásného dne jakýsi hodný Japonec probudil a usoudil že jeho životní úkol je záchrana jeřába japonského. To vše lze přece vykonat bez předchozích chovatelských zkušeností s těmito ptáky. Podepřen svou vírou v dobro sehnal kdesi násadová vejce, zřejmě požádal divoké ptáky, umístil vejce do inkubátoru, nastavil optimální teplotu, tu si přirozeně načetl v drůbežářské příručce (vejce jako vejce) a čekal. Po vylíhnutí si odvodil optimální teploty, složení a frekvenci příjmu potravy atd., konec pohádky už mně to neba. Opravdu tomu věříte? Já ne. Musel mít nutně zkušenosti s chovem a zcela jistě se k nim dopracoval po potížích doprovázejících všechno nepoznané. Asi bych pokračoval ale jsem odvolán na oběd.😀.

Po o ještě napíšu pojednání o tom jak chovatelé zmutovaných potomků vrcholových predátorů podporují “svobodu” zvířat

lesnizinka
lesnizinka 03.11.2024, 12:37:09 xxx.xxx.84.241

Pardon, než jsem to rozepsané poslala (odešla jsem něco dělat) je diskuze už zase někde dál😊

Anonymní - zachránit nemocné, zraněné zvíře, nebo mládě, je ale přece něco úplně jiného, než zájmový chov. 

Skeeve
Skeeve 03.11.2024, 12:43:01 xxx:xxx.d4ef:1f06
lesnizinka:

Pardon, než jsem to rozepsané poslala (odešla jsem něco dělat) je diskuze už zase někde dál😊

Anonymní - zachránit nemocné, zraněné zvíře, nebo mládě, je ale přece něco úplně jiného, než zájmový chov. 

A až budete shánět zaměstnance, schopného starat se dlouhodobě o chov zvířat a péči o zraněné v takové stanici, vezmete ho kde? Z řad milovníků ptactva, sledující krmítko dalekohledem, nebo se poohlédnete po někom, kdo ta zvířata skutečně zná, kdo byl u líhnutí a dalších procesů v jejich procesů v jejich životě? 

Xerxova
Xerxova 03.11.2024, 13:01:32 xxx:xxx.b61d:ce9f

nemusím mít na chov čápa povolení?? I když je koupen ze zájmového chovu?? Pak by asi nově měl být dán jen u ptáků, kteří nejsou zdraví a nemohou se o sebe starat v přírodě. A to, že je to mládě bez strachu z lidí, mládě tak “zkažené”, že se neuživí… pak by to neměl být důvod k povolení a mělo by zůstat u chovatele, který to umožnil…

Když se polokrotcí hendikepovaní čápi ze záchranných stanic (nebo mediálně známí nelétající čápi - třeba kdysi Malena) mohou rozmnožovat a jejich potomci (i když vyrůstající v blízkosti lidí) normálně odletí s “čapími verbíři” a ostatní omladinou a žijí plnohodnotný život svobodného tvora… nevím, proč je v další generaci chovat v zajetí.

kometa
kometa 03.11.2024, 13:06:34 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.11.2024, 12:30:02

může si běhat, lítat dle libosti

Jenže to právě nemůže.

megi (neregistrovaný) 03.11.2024, 13:08:04 xxx.xxx.124.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 03.11.2024, 10:08:35

A to je právě to… jen velmi inteligentní tvorové nebo jen velmi velcí mají nárok na 1000 a více m3?
Tak to bylo myšleno, nic víc. 
Nejsou to jen papoušci, notoricky známý kea a krkavcovití, je o tom spousta literatury

Jo, v tom dalším máte pravdu. Abychom zvířata a jejich chování a chov poznali, musíme je zavřít, tak je zkoumáme. A chráníme, zachováváme druhy, držíme “vzorky”. Nic nespadlo z nebe. Čeští výzkumníci prostě rozřezali mozky ptáků…

Myslím si ale, že v přírodě, bez zásahu člověka, nejsou zvířátka takoví chudáci.
Zákon džungle. 
Největší problém je roztahovačný člověk. 
Na to nemusím být velkochovatel ani vědec, každý to vidí i u sebe na vsi, co vše mizí. 
Čáp ohrožen není, myslím, 
a ač, jak říkáte, váží pár kg, možná jak tři slépky, ale dlouhý je kolem metru určitě a rozpětí má třeba i 2x tolik. Nic malého to tedy není.

Po přečtení spalte, sorry za OT.

Argument “tohle zvíře nepotřebuje to a to” je totálně mimo,
když vlastně ještě o těch zvířatech nevíme vše. 

kometa
kometa 03.11.2024, 13:09:35 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 03.11.2024, 13:01:32

nevím, proč je v další generaci chovat v zajetí.

V tom případě nebudeme chovat ani papoušky, křečky, akvarijní rybičky…

A máme tu pozitivní seznam a mně možná jednou zabaví i ty šneky.

lesnizinka
lesnizinka 03.11.2024, 13:23:28 xxx.xxx.84.241
Skeeve:

A až budete shánět zaměstnance, schopného starat se dlouhodobě o chov zvířat a péči o zraněné v takové stanici, vezmete ho kde? Z řad milovníků ptactva, sledující krmítko dalekohledem, nebo se poohlédnete po někom, kdo ta zvířata skutečně zná, kdo byl u líhnutí a dalších procesů v jejich procesů v jejich životě? 

Oni lidi zoologii i studujou. Ofiko. Tak třeba tam? Ale nemyslím si, že chovatel drůbeže, ten co se tím opravdu zabývá, šlechtí, ne jen ten, co má slepice na dvorku, by měl problém s odchovem, ať neodcházíme od tématu, zachráněných čápů. K tomu se přece dá najít literatura, či použít internet v dnešní době. I odborníci v ZOO si vyměňují poznatky. Ale taky nějak nechytám, kam tím míříte. Jako, že musí být zájmoví chovatelé čápů, aby je ti co chtějí zachraňovat a ne na nich vydělávat prachy, mohli? To mi připomíná nedávnou módu lišek jako domácích mazlíčků. Musí být chovatelé, aby pak pozéři měli co dávat na Instagram🙄 Lišky už netáhnou…čáp, čáp je cool. 

lesnizinka
lesnizinka 03.11.2024, 13:27:30 xxx.xxx.84.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.11.2024, 13:09:35

Reni, ale to už holky, i já vlastně psaly. Křeček, rybičky to dají, nepotřebují tolik prostoru, pokud to není skleněná koule s jednou rybkou myslím, že je to pro ně v pohodě. O chovu papoušků si myslím taky své a to to mám v rodině😕

kometa
kometa 03.11.2024, 13:43:09 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.11.2024, 13:27:30

Ale to je ono! Jak víme, že to křeček nebo rybičky dají? Přesněji řečeno, oni to dají, protože jim nic jiného nezbývá.

Málokterému zvířeti v zajetí můžu dopřát takový prostor, jaký by měl ve volné přírodě. Ani těm rybičkám ne. I když budu mít hypoteticky 400, 500litrové akva.

Bodlinka
Bodlinka 03.11.2024, 13:54:19 xxx.xxx.88.92
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.11.2024, 13:27:30

jak víte, že nepotřebují? neonky žijí v přírodě v obrovských hejnech a taky v řece, kde mají prostě jiné podmínky než tři u někoho v padesáti litrech. to samé křeček.

prostě touhle logikou jste vegani, co zakazují chov zvířat obecně.

Bodlinka
Bodlinka 03.11.2024, 13:55:34 xxx.xxx.88.92
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 03.11.2024, 13:01:32

k chovu každého ptáka, co žije divoce v evropě, je potřeba povolení. ale to povolení vám povoluje právě a jen a pouze chov zvířete, co už se narodilo v zajetí a je k němu kroužek a papír, že se vylíhl v zajetí.

takže prr s těmi zákazy, ju?

raven_kix
raven_kix autor webu
03.11.2024, 15:44:35 xxx.xxx.230.164

Přiznám se, že jsem inzerát na čápy také zaznamenal. Díval jsem se na něj a říkal jsem si, že to je zvláštní, že je někdo chová doma a že to vůbec jde. Tak mi přišlo fajn, že Zrzavci tento dotaz položila, protože jsem si říkal, že se o tom třeba něco dočtu.

Nevím, jestli tady byl, ale pro jistotu přikládám i odkaz na samotný inzerát. Prodejce v něm přímo píše, že se jedná o odchov a že mají mláďata potřebné papíry. Tedy to asi nějak jde.

https://www.chovzvirat.cz/inzerat/207888-cap-bily/ 

No a teď k tomu, co se tady zase děje. Ve vedlejším tématu jsme řešili, že se některé diskuze strhávají jinam a slíbili jsme , že se budeme snažit je nějak korigovat. Zbyněk asi něco promazal, podle zápisu upravil i nějaký vulgarismus (to porušuje pravidla diskuze, tak se prosím nezlobte, byl smazán). Já jsem osobně mazal příspěvek od anonyma, něco o výplatě. Taky se nezlobte, ale to bylo zcela mimo mísu a zase by se svedla diskuze jinam.

Myslím si, že ideální bude nyní počkat, jestli se zde nevyjádří sám prodejce čápů, kterého Zbyněk oslovil. Pokud zde vzniklo jiné téma, které už se netýká čápů a které ale chcete dále probírat, tak prosím založte nové téma v Ostatní, děkuji. Opravdu mě toto téma zaujalo a rád bych si o něm dál ještě něco přečetl.

Zrzavci
Zrzavci 03.11.2024, 15:57:17 xxx.xxx.19.80

Já k tomu dodám asi už jen jednu poměrně jednoduchou myšlenku.

Chováme po staletí tak obrovský počet druhý zvířat v zajetí - tak je opravdu nutný do tý přírody sahat dál a omezovat další druhy, které jsme si ještě nepodmanili?

Ještě na ifauně se vedla debata o chovu lišky doma, valná většina z nás s tím nesouhlasila, protože není možné jí mimo jiné zajistit takové podmínky, které potřebuje. A čáp je nepotřebuje?

lesnizinka
lesnizinka 03.11.2024, 18:56:48 xxx.xxx.84.241
kometa:

Ale to je ono! Jak víme, že to křeček nebo rybičky dají? Přesněji řečeno, oni to dají, protože jim nic jiného nezbývá.

Málokterému zvířeti v zajetí můžu dopřát takový prostor, jaký by měl ve volné přírodě. Ani těm rybičkám ne. I když budu mít hypoteticky 400, 500litrové akva.

Ne, žádné zvíře v zajetí, asi nebude mít výběh dostatečný, ale alespoň nějaký mít bude. Myšleno tak, že ryba plave a plavat může i v akvárku, i když nemůže přeplavat oceán. Křeček toho moc nenaběhá, tak mu do klícky koupíme kolo a když můžem, pouštíme ho po bytě. Myslíte, že někdo má voliéru, kde se proletí čáp? Takže to pro mě těžce hraničí s týráním. Víc už k tomu asi nemám. 

Bodlinka
Bodlinka 03.11.2024, 19:31:32 xxx.xxx.88.92

jenže zrovna čáp prostě není lítací zvíře. pro něj je let možnost přesunu mezi zdroji potravy. úplně v pohodě přežije třeba s amputovaným křídlem, což neplatí o já nevím vlaštovce nebo sokolovi. jeho hlavní život je chůze po zemi.

J5
J5 03.11.2024, 19:33:36 xxx:xxx.9213:d35e

Nějak mne opustila bojová nálada. Růžový pocit o matce přírodě musí být tak krásný že to nikomu kazit nechci, navíc je veškerá snaha evidentně marná. Žijte si svůj sen dámy, já s tímto tématem končím.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.11.2024, 20:28:46 xxx.xxx.171.143

Nevím jestli znáte Geralda Durrela?  Je to, vlastně byl to vynikající spisovatel, milovník přírody a celý svůj život zasvětil ochraně přírody. Mimo jiné chytal zvířata pro zoologické zahrady. Jednou během výpravy do Afriky došlo k převratu a on musel pochytaná zvířat v ypustit. Otevřel klece a domníval se, jak zvířata budou spěchat směr svoboda, volnost atd. Divoká zvířat měla věc poněkud jiný názor . Durrel popisoval jak všechna dřepěla v klecích a čekala, kdy bude snídaně,svačina, oběd a večeře. Byla to všechno divoká zvířata a potom co poznala blbce, který je ochoten jim opatřit chutnou stravu a bezpečný byteček , rozhodně ho nehodlala dobrovolně opustit a znovu se vrhnout do každodenní nejistoty a rizika, který s sebou nese život na svobodě.  Popisoval, jak se musel obrnit a být neoblomný a nic jim nedat,  zvířata pernatá a chlupatá několik dní podnikala výpravy zpět do tábora a škemrala o potravu. Já bych byla opatrná v tvrzení, co se líbí nebo nelíbí divokým zvířatům. Ani to zvíře není pitomeček, narozdíl od romantiků a má rádo jistotu plného žaludku, teplého pelechu či hnízda aochrany před predátory. Pokud mu majitel zajistí kvalitní žrádlo a ubytování, je ten čáp v pohodě.

Zrzavci
Zrzavci 03.11.2024, 20:35:58 xxx.xxx.19.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 03.11.2024, 20:28:46

No, ale proti tomu stojí desítky videí zvířat vypouštěných zpět do volné přírody.

Já si přírodu rozhodně nelakuju narůžovo.

LK (neregistrovaný) 03.11.2024, 20:50:34 xxx.xxx.67.252
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.11.2024, 20:35:58

A je to dobré? Alebo si iba myslíme, že je to dobré, pretože zvieratá nám to nepovedia, síce možno nám aj povedia čo si myslia, ale nerozumieme, resp. nechceme rozumieť…

Na jednej strane ich vypúšťame, na druhej hneď kričíme, keď zdanlivo narušia našu pomyselnú rovnováhu - napr. premnožený zajac, bažant, vysoká, diviak, vlk, medveď, bobor…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.