A můj příspěvek je smazaný proč? Ani ten od Leithian není nutno upravovat, mě neurazil. Diskuzi na toto téma považuji za důležitou. Snažím se nikoho neurazit, pouze píšu pravdu. A doufám, že na ta trestní oznámení v případě týrání a smrti oněch psů (níže) ještě dojde.
Čáp a pes jsou zvířata. Podle mě. Jasně, Leithian nemůže pochopit, že i zvíře, od žížaly po slona, má nárok na slušný život, protože podle ní je dobré jít do útulku, odkoupit týraná zvířata a vrátit je tomu, kdo je týral a část z nich utýral k smrti a mj. je držel v katastrofálních podmínkách. Tedy tato osoba nemůže vědět, jak se o zvířátka starat, to je jasné a omlouvá ji to.
Takže podle této zkušené chovatelky, na rozdíl ode mě, já o zvířatech nic nevím, jsou čápi tupí a nepotřebují létat, zkušenosti desítek chovatelů a vědců jsou ale opačné - dokazují, že ptáci, na rozdíl od psů, umí používat nástroje; jejich inteligence je úplně jiný level. Fakt si někdo myslí, že je jim v krabicích dobře? Něco jiného je záchranný program. Ale k čemu je dobré, aby byli takto velcí živočichové zavření na dvorku? Na fotečky na instagram?
Klíďo to smažte znovu. Neměla by veřejnost vědět, kdo se tu vydává za zkušeného chovatele, aby se těmito radami neřídila?
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 03.11.2024, 08:49:09
Megi, opravdu rád čítám Vaše příspěvky. Jakmile ale sklouznete do podobné náctileté argumentace tak se mně okamžitě zmocní nutkavá potřeba rozporovat Vaše názory a to až tak že slovo od slova. Víte ona ta krásná představa svobodného, volného života zvířat je opravdu mimo, tak to prostě v přírodě nechodí. Jednou k podobnému poznání jistě dospějete, kapacitu na to rozhodně máte. Raději toho už nechám, jen upozorním na to že čáp není nijak velký pták, se svými cca. čtyřmi kilogramy nedosahuje zdaleka velikosti běžně chovaných opeřenců. A tvrzení o výjimečné inteligenci ptáků na základě toho že nestoři a někteří krkavcovití používají prokazatelně “nástroje”, je podobné jako tvrdit že savci jsou schopni létat na měsíc.
J5 - tak já asi tupá jsem, protože nevím, co si pod touto větou představit ,,Víte ona ta krásná představa svobodného, volného života zvířat je opravdu mimo, tak to prostě v přírodě nechodí." Můžete mi osvětlit, co tím myslíte? Když z přírody odseparuju všechno, co tam dostal člověk, včetně jeho samého, tak v čem je ta nesvoboda zvířat?
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.11.2024, 10:30:48
Zdůrazním že o tuposti nenajdete v mém příspěvku ani zmínku!
Osvětlit co tou tlustou větou myslím je celkem jednoduché. Klíčovým slovem je etologie živočišných druhů. Pokud se ponoříte alespoň malilinko pod povrch záhy zjistíte obecná a všeobjímající pravidla života v přírodě. Dokonce není ani potřeba separovat člověka, je opravdu svými schopnostmi výjimečný nicméně je to také jen produkt přirozeného výběru se všemi klady a zápory. Mohl bych diskutovat detailněji, to by ovšem chtělo extra téma páč jinak to tu zaplevelíme a bude mrzení.
Nu tak jsem doufala, že mi odpoví nějaký fundovaný ornitolog a vysvětlí mi smysluplnost toho chvou. A ne,že mi odpoví ten, komu je ukradené, jak chovaná zvířata žijí a sdělí, že takto je to v pořádku.
Protože není.
Stejně jako Megi vnímám velký rozdíl mezi chovem zmiňovaného domestikovaného zvířete jako je pes, kterému navíc, pokud jsem zodpovědný chovatel můžu jeho potřeby saturovat a chovem čápa v zajetí. Kdy přímo to slovo zajetí vypovídá o tom, co se s tím zvířetem děje. Je prostě zajaté, v zajetí, není svobodné.
Pro mě chov tak velkého DIVOKÉHO NEDOMESTIKOVANÉHO ptáka, jako je čáp, ptáka, který létá při migraci takové vzdálenosti, někde ve volieře, kdy si může tak jako popolítnou a na zimu je zavřený ve velký krabici - neboli stodole, nejen, že nedává smysl, ale za mě je to týrání. Kdyby to byl chov v rámci zachování druhu, tak je to něco jiného, ale jako domácího mazlíčka?? Divoké zvíře? Tak to jsme mohli vymaštěnému Vémolovi ty jeho kočičky taky nechat.
Ptala jsem se proto, že mě to udivilo, všimla jsem si, že ten inzerent prodává i další volně žijící ptáky odchované v zajetí. A opravdu jsem doufala, že přijde nějaký vysvětlení, které mi to ospravedlní. Ale to bohužel nevyšlo.
Čápi miluju, obdivuju a jsem moc ráda, že se daří je vracet do přírody a věřím, že všichni ti, kteří na tom mají zásluhu, by se z tohodle….. že by jim z toho bylo víc než smutno. Tohle totiž není normální. Normální je zvíře zachránit a chovat v zajetí v případě, že ho nelze do volné přírody vrátit, tohle je přesný opak.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 03.11.2024, 08:58:03
Já myslím, Varaxi, že se Megi nehádá. Megi se snaží vysvětlit, že ten rozdíl je sakra velkej. A já to vidím úplně stejně.
Ješt poznámku, tak jako obecně do pléna - pamatuju si dokument, kdy nějaký Japonec líhnul a odchovával doma tuším jeřáby? asi. Dělal toho neskutečně mnoho, aby je pak právě mohl vrátit do volné přírody, učil je létat, učil je hledat potravu…připravoval je na skutečný SVOBODNÝ život. A ne toto, co provozuje ten člověk, co to inzeruje. Ten Japonec měl neskutečnou radost, když se pak to zvíře skutečně do přírody vrátilo. A tendleten člověk?
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.11.2024, 10:51:35
No ale je život v krabici lepší, než svoboda možnosti letět si kam chci? Vybrat si partnera - u čápů začasto na celý život, nebo jeho velkou část - podle svého a další jiné? Jistě, bojují o přežití, ale…….. jsou svobodní, rozhodně víc, než ve voliéře.
Když v Mladých Bukách lezl maník několikrát denně nahoru na komín, aby pomohl čápovi, kterému uhynula partnerka, vykrmit a odchovat jeho mláďata, dělal to proto, že mu na těch zvířatech záleží, mohl se radovat z toho, že se to povedlo. Ten, kdo takto čápa chová jde přesně proti tomu, co lidé, kteří jim pomáhají, dělají a na zvířeti mu nezáleží.
ta “svoboda”, to je takový lidský ideální konstrukt. ve skutečnosti čáp bílý, pokud může, nikam neletí nebo letí třeba jen do španělska na skládku odpadků, protože prostě na té cestě do jižní afriky nic romantickýho není.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 03.11.2024, 11:33:16
Tak já nemyslím, vyloženě ten přelet - však jo, už i u nás začínají zimovat, jak mi řekli v záchranný stanici, kam jsem před dvěma rokama volala, když jsme kus od nás na poli v zimě viděli pár. Dává to smysl, ušetří energii, je to sice risk, ale….
No ale já mám na mysli možnost letět v běžném “provozu” , ne ten přelet samotný. Najít si svoje území, vybojovat si ho, uhájit mláďata, partnerku, a všechny ty věci, které k tomu patří.
Srovnejme spokojenost pudlů v mém bývalém bydlišti, kdy s nima vyšli za barák 2x denně! a spokojenost mých psů, kteří žijí v maximální volnosti, jaká jde .A to jsou to domestikovaní tvorové. však i u psů řešíme to, aby jejich potřeby byly naplněné. A tady to nevadí?
Podle tohoto klíče ale můžete požadovat zákaz chovu všeho živého - ona andulka má taky k dispozici jiný prostor, než klícku velikosti větší přepravky, ideálně ještě nad sporákem, žije v hejnu skládajícím se z desítek jedinců atd, taky je to eticky velmi obtížně, pokud vůbec zdůvodnitelné
Jo,jo, nelepší by bylo chov volně žijících druhů zakázat a veškeré poraněné, vypadlé mláďata z hnízda, neschopné se samostatně uzivit v přírodě, praštit do palice a zakopat do hnoje. Lepší než život v nesvobodě…
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.11.2024, 11:26:18
Opět nemluvte o chovu něčeho co znáte jen z tv a googlu. Vyzkoušejte si to, chodte k chovatelům kteří je maj a pak zde pište jaký jsou to chudáci. Nebo zjistíte že jste vedle jak ta jedle.
Nikde neobhajuju týrání ale vy máte neustale pocit že váš názor na chov čehokoli je jediný správný… Sranda je že u plazů maj odchovy právě ti vámi zatracovaní chovatelé. Zatímco ty super zoo a podobně to maj jak zázrak. Kdo tedy toho o tom chpvu ví víc a umí to? Čím to bude? A nejen plazi ale i jiní exoti. Odkud asi berou zoo zviřátka? Např…. Právě od soukromníků…. Tak jen dál je napadejte jak to dělají špatně a vůbec to neumí a ty zvířata týraj a neznaj a vy to víte líp. Můžete se předvést. A napadejte je dál a nebude trvat dlouho a spousta druhů bude kriticky ohrožená nebo vymře. Kdo zachránil zadek hadum z madagaskaru? Zoo nebo soukromníci s krabičkama apod? 🤣🤣🤣 (ne dumerilak ani sanzinie do boxu vhodni nejsou ale panorama tera se nedela ani jednomu moc)
A čáp prostě nemyslí jako pes. Stejně jako had nemyslí stejně. Ty zvířata maj prostě jiné potřeby trošku než si myslíte. Ano pták chce lítat. Vy nebo kdo tu obhajoval chov samotné andulky. To je za mě týrání taky. Ale to tu dělala zdejší svita tak je to cajk. Ale chov čápa někym někde je fuj neb to je u cizích. Že ten čáp má sociální život mnohem bohatší a spokojenější jak ta andula je najednou buřt. Ale nemá kilometrovou volieru tak je chudinka… že ta andula sice lítá ale tim to taky hasne je šumafuk.
Takže milé dámy. Když chcete něco komentovat tak si o tom zjistěte víc jak jeden článek na googlu. A nepoužívejte dvojí metr. Jste k smíchu.
Fakt mne fascinuje jak se cítíte být fundpvané vyjadřovat se k chovu zvířat ktera znáte jen z videí. Ale běda kdybych třeba já začala poučovat vás o výcviku psů. A chovu to byste mě tu zadupaly co? Takže buď mějte stejný metr i na sebe. Nebo se nevyjadřujte.
Odpověď na příspěvek uživatele Skeeve z 03.11.2024, 11:41:46
Nu ano, proto je už taky nechovám- či spíše přesněji řečeno nedržím, protože já jsem nechovala, jen vlastnila. Ale i když jsem je měl, měli zase maximální možnost pohybu - po bytě, pak i zahradě a moji pozornosti, učila jsem je různé dovednosti, aby jen nehnili.
neobhajovala jsem nic takového, naopak jsem psala, že tehdy se to nevědělo a že i z tohodo důvodu dál andulky nemám. A…… to jsem byla z těch, jejichž ptáček měl velkou volnost pohybu a mé pozornosti.
Nebo se nevyjadřujte
pohovořil fundovaný chovatel, který má psy z množírny, kde žila v “supr” podmínkách a ještě tuto množírnu obhajuje a zvířata chová v malých krabicích.
Jo,jo, nelepší by bylo chov volně žijících druhů zakázat a veškeré poraněné, vypadlé mláďata z hnízda, neschopné se samostatně uzivit v přírodě, praštit do palice a zakopat do hnoje. Lepší než život v nesvobodě…
Chov těchto čápu, je ale zcela jiný případ, než záchranná stanice, kde takový jedinci žijí a nikdo z nás toto nemá na mysli. Pochopitelně, pokud je zvíře zraněné a neschopné se vrátit do přírody, musí holt v tom zajetí dožít. To asi víme všichni, tak odhaduju.
Pak jsou tady ale taky lidé, kteří takto nalezená mláďata - kupř. veverky -vypiplají a ………..do té přírody vrátí a činí tak už několik desítek let. Úspěšně.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.11.2024, 11:50:16
Chov hadů a to některých druhů!!!!! V rack systémech je celosvětově uznávaný a schvalovaný způsob chovu a ne není brán jako týrání prptože prostě to týrání není. Fascinuje mne jak si troufáte tvrdit že své hady týrám a to jste je nikdy neviděla. Jejich chovu rozumíte asi jako koza petrželi….ale víte líp jak já že se maj zle 🤣🤣🤣 to že pulka mejch hadů je nechtěná, vyřazená z chovu a zachráněná před mrazákem ti nakrásno vypadlo z paměti. Já zachránila za posledních 10 let krk pár desítkam hadů odepsanejch jinými jmény než jsem já. Ale jo sem tyran 😅🤣🤣🤣 Zrzavá zrzavá…
Dobrý den, do diskuze jsem musel zasáhnout protože už se ubírala jiným směrem. Oslovil jsem mailem přímo inzerenta čápů z Prachatic, jestli by se zde k tomu nechtěl vyjádřit nebo rovnou napsat článek o chovu čápů, tak uvidíme jak zareaguje.
Neustálý boj o teritorium, přežití a zapojení do reprodukce? Úsloví “volný jako pták” úplně neplatí.
Písnu to jako reakci na Kometku. Ale to já přece vím, že to v přírodě je neustálý boj o život….ale o tom prostě život je. Že je to neustálý boj o přežití(ale to nadneseně i u lidí) že to není všeobjímající láskyplné lůno přírody. Ale je to volnost, může si běhat, lítat dle libosti. Já jsem volnomyšlenkář, nesnesu nátlak a útlak a představa, že tohle udělám divokému zvířeti, je pro mě frustrující. Ano, ani křeček si to nezaslouží, ale s tím výběhem a navíc je krátkověký…prostě může i v zajetí žít celkem v pohodě. U ptáků si to ani nechci představovat, nedostanu to pak z hlavy.