Aktuálně: 3 948 inzerátů206 540 diskuzních příspěvků18 210 uživatelů

Gekon panenský

Zbyněk (neregistrovaný) 31.10.2024, 19:44:13 xxx.xxx.160.11

Ahoj, zvažuji chov gekonů panenských (cca5-10ks) a mám pár otázek:                                      1, jak velké terárium, 2, jakou teplotu a vlhkost, 3, čím krmíte, 4, jakou podestýlku,           5, jaké vybavení terária.

Děkuji moc za rady

Zbyněk Štěpán

Jiri24
Jiri24 31.10.2024, 21:22:08 xxx.xxx.55.144

Myslím že většinu otázek by vyřešila chvilka hledání na internetu, ale abych jen neprudil: K vybavení terária záleží co chcete, znám chov, kde fungují v proložkách od vajec, ale po esteticestetické stránce to asi nebude to pravé ořechové, takže v případě že chcete, aby to nějak vypadalo tam dejte rostlinky, větve, kůru atd. Jako substrát bych v tomto případě volil nějaký, aby tam pasoval, samotný písek v takovéto lesním teráriu bude jako pěst na oko, ale zrovna u Lugubráků lze použít širokou škálu substrátů, dokonce si vystačí i s papírovou utěrkou, aby to bylo estetické lze zkusit nějakou směs rašeliny, listové hrabanky, písku a klidně i terarijního mechu, prosrě aby to působilo dojmem jako v lese a ne třeba jak na poušti. Jako krmení lze použít cvrčky, pro mláďata i octomilky, případně smýkaný hmyz (zde pozor na použití pesticidů atd.), obecně jestli si dobře pamatupamatuji je pravidlo, že kořist by měla mít velikost zhruba šířky hlavy v místě kde se nachází oči. Sem tam lze podat třeba kaši pro gekony/pagekony, beatle jelly či rozmačkaný banán na kašičku, samozřejmě občas potravu posypat vápníkem, což mě přivádí na myšlenku, že v teráriu by taky neměl chybět zdroj UVB a tepelný zdroj. UVB je důležité pro metabolismus vápníku v těle a má vliv na syntézu vitaminu D, u přípravků vápníku i s vit. D pozor na předávkování, D není vitamín rozpustný ve vodě, ale s předávkováním jsem se osobně ještě nikdy nesetkal. Ostatní vaše otázky takto z hlavy nezodpovím, ale jistě je zvládnete zodpovědět sám pomocí internetu či odborné literatury.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.