Proč by tam musela být svislá překážka. Stačí mít přece u každého z polovičních nástavků vysouvatelnou tenkou boční vnitřní stěnu třeba ze sololitu. Pokud budou nástavky spojeny, stěna tam být nemusí. Zasune se jen při manipulaci a tvorbě oddělků.
Zkuste se zaměřit při svém tvůrčím experimentování na můj nápad, zveřejněný před pár dny, který se úplně minul pozornosti. Držte se přitom základního zákona a tím je nejvyšší možná výška rámku pro plod 30 cm. Nejdřív kecy o motivech.
Včelařina je těžká a fyzicky náročná činnost. Já celý život uvažuju u všeho jinak, než ostatní a ve svém oboru = rybářské potřeby, mě to uživilo dlouhých 28 let a dodnes některé moje inovace a nápady nebyly překonány a vyrábí se po celém světě. Ano i v Číně. Důkaz? Rybářská krmítka (péráky)mají průměr 16,20,24 a 27 mm a kdo bude chtít, vysvětlím jak ty míry vznikly. Taky excentrická krmítková zátěž je můj vynález (tzv ploutev - můj terminus technikus) a taky ekologická neolověná zátěž Bowden. Svět se toho drží. Nečekal jsem to a nenapadlo mě to a i kdyby napadlo, neuměl bych na tom zbohatnout, mám jinou povahu. Platnost přihlášených průmyslových vzorů jsem vědomně neprodloužil a nezaplatil jsem ani další existenci dvou ochranných známek. Vše je dohledatelné v Patentním úřadě.
Je těžký nástavek? Co ho tedy rozdělit napůl místo vymýšlení nějakých zvedáků?
Odbočka. Když už byla moje maminka stará (byla mladší než jsem já teď), zvedala VN tak, že vyndala 4 rámky do jednoho rojáku, i se včelami, do druhého další 4 rámky a pak už nástavek unesla.
Tom4 dal video kde se ukazuje (mladý chlap) jak vymýšlíí nástavky na 6 rámků a podobně. Jistěže to jde, ale úl je pak velmi vysoký a kromě vratkosti ve větru si včelař moc nepomůže, když k němu poleze po štaflích.
Druhá odbočka. Z “pitev” divokých včelstev víme, že nějaká přirozená překážka podobná svislé přepážce, včelstvu vůbec nevadí.
Třetí odbočka z praxe. Stalo se mi bezpočtukrát, že jsem nerozšířil zakomorované včelstvo včas. Když jsem ho otevřel, včely za blinovku nosily sladinu i pyl a dostavovaly uřezané dolní rohy rámků. Taky jsem dal do komory zavíčkované zásoby v trubčině a včely je nejen vybraly, ale matka za blinovku došla zaklást trubčinu. Blinova přepážka včelstvu nevadila. Nutno ale vypíchnout, že se při mých postřezích (a chybách ze zanedbání) vždy jednalo o časně jarní bouřlivý rozvoj včelstev. Nevím, jak by podobné překážky vč snášelo v plné sezoně.
Otázka:
Vadila by včelstvu uprostřed plodiště svislá tenká přepážka? Přece často u slabších vč tak působí nesprávně přidaná M doprostřed plodu. Včely jí nepostaví a matka obchází, klade před ní i za ní. A vč se ani nechce rojit, prostě nesmyslný element obchází. Jistě, není to nic dobrého a určitě to brzdí vývoj, může to i vést ke vzniku rojovky. OK, za vše se něčím platí.
V úvaze pokračujme dál. Co VN rozdělit na dva poloviční. Ne na výšku, to by byl NN systém se všemi nevýhodami stokrát vysvětlenými, já nabízím revoluční řešení = rozdělení také napůl, ale svisle. A to tak, že VN budou dva nástavky normální výšky na stejné dně, ale místo na 11 rámků jen na 5+5, prostě dva pětirámkové VN těsně vedle sebe. Zkušenost mi říká, že lze postavit dokonale soudržný nástavek na 5 rámků s jednou stěnou tlustou jen 5 mm (zkusil bych silný sololit). Protože se ale jedná o tloušku jednoho rámku s mezerníkem = 35 mm, nástavek by mohl mít tuto dotýkací stěnu tlustou klidně i 10 a možná i 12 mm a dokoce i 16 mm. Že by ve VN chyběl jeden rámek? Víme přece, že TL 39x15x11 je až zbytečně velký a tak stísnění včelstva nehrorzí ani nepatrně! A už se mi stalo, že běžný VN (24) rozdělený svislou přepážkou na dva"plemenáče" po 5 rámcích ztratil jednu matku, prokousanou dírkou se včelstvíčka spojila sama a já na to plácnul jako nouzové řešení NN a ony to zanesly medem. Jasně, byly to jarní oddělky a tak se rojit nechtěly, ale prostě to jde.
Analogicky je možné řešit i NN. Já, budu-li živ a aspoň v současné tělesné kondici, vyzkouším poloviční nástavky jak výšky 15, tak i 11. Jestli totiž medem narvaný NN 15 se stěnou smrk 20 mm váží (medu je v něm 15,5 kg) asi 22-24 kg, pak by poloviční neměl vážit víc jak asi 12-13 kg a to se unést dá i s velkým tělesným hendikepem, nebo ne? Kdo neunese ani 13 kg nástavek, je mi líto, ale bude muset skončit se včelařením.
-------------------------
Dnes jsem telefonoval se stejně starým kámošem. Na rozdíl ode mě uměl zbohatnout, má několik hospod, hotel (oba jsme byli za mlada pinglové, on to nevzdal). Nemůže ujít ani 3 rychlé kroky, je těžce zavodněný, musí si odměřovat množství za den vypité tekutiny včetně polévky, kafe a podobně. Má cukrovku. Těžce mu otékají nohy, má vodu na plicích a bere drastické léky na odvodnění, nemůže dýchat, čeká na další operaci chlopní. Já kácím stromy, dělám štěpiny, snáším k autu a odvážím a skládám do hrání. Umím porazit strom a strefím se jím na 15 metrů s přesností na 5 cm, kdysi jsem dokázal padajícím stromem zarazit do země tenkou latičku (ukazovátko). Umím i nesprávně nakloněné stromy. Umím toho spoustu, ne jen dřinu, umím vyrobit dokonalý úl (lepší než z velkovýroby), umím ze stromu udělat prkna, počkat 3 roky a z nich udělám úl a ne jen ten, dělám si ze dřeva ke včelám všechno. Tom4 od mě dosatal moje výrobky, třeba potvrdí jejich dokonalost. Umím postavit kůlnu, umím roubovat stromy, rozumím chovu drobného zvířectva atd. Umím toho hodně (neumím si opravit auto a vyjít s pitomci a neumím s chytrým telefonem). Jen mi vadí, že nevydržím víc jak asi 4-6 hodin práce (spíš už jen ty 4 hodiny) a pak už musím lehnout na hadr. Ano, kdyby v nemocnici věděli, co dělám, asi by mě nakopali, každý ví kam. Nevzdám se! Jen tělo a záda mě zrazují, tady ani nezlomná vůle nepomůže. Ale zatím ŽIJU!
A pořád se snažím vymýšlet. Možná to jsou kraviny, ale ani to nevzdám. Navzdory ubožákům, co anonymně útočí a snaží se ponížit.
----------------------
Čtu to po sobě kvůli opravení chyb a napadá mě další košatění syrového nápadu.
Bylo by snadné dělat oddělek. Kdo zná Novákovu teorii (Novák Čestín) “děťátka”, pak by bylo snadné dělat oddělek prostým nahrazením jedné půlky vysokého nástavku a přidáním jiné, střeba s M a soušemi. Bez hledání matky, když bude v “děťátku” dobře, když ne, bude tam otevřený plod a odd si udělá matku z nouzáku. Umí si někdo představit rychlejší a bezpracnější tvorbu oddělku?
Takto bych mohl teorii rozvíjet dál a možností by to přinášelo bezpočet, nových a dosud netušených. Jenže je nutné nejdřív ověřit, zda je to nesmysl a nebo převratný a dosud úplně originální nápad. Je už na mladých to ověřit. Já už udělal fakt dost, stačilo! Jen svou mysl neumím zastavit, to fakt nejde, ale realizovat to už musí jiní…
Budete to vy Javali?