Tak zrovna u tohohle odkazu byste mohl udělat výjimku, je sice dlouhý, ale zajímavý. 😃
Kruci nál!! Jakým jazykem vám mám vysvětlit, že je to o jiném roztoči a tudíž to je pro boj s VD neprosto bezcenné? Chápete vůbec co píšu? Když budete mít králíky, budete se zdržřovbat cizáckými plky o zajících? Jasně, oba druhy mají hlodavčí zuby a podle vědcostutů nejsou hlodavci, oba mají uši a silné zadní běhy, mají lidmi využitelnou kožku a jedlé a pro někoho chutné maso a oba druhy žijí jen díky koprofagii. Ale křížit nejdou a nejde se o zajíce starta jako o králíky. A tak všechny zkušenosti o zajících jsou pro mě králíkáře jen ztrátou času.
Já nemám čas na kratochvilné nesmysly o jiném škůdci jiné včely v jiné části světa v jiné zeměpisné šířce.
Kvůli této matoucí chybné identifikaci roztočů se studie odkazující na parazitizaci A. mellifera V. jacobsoni publikované před rokem 2000 ve skutečnosti odkazují na V. destructor. https://academic.oup.com/jinsectscience/
Nemyslím si, že jsem já pomaleji chápající, ale nedozvím se, co anonym chce sdělit videem, protože ho neotevřu z toho důvodu, že ho vložil anonym a tudíž NIKDO. A kdo je nikdo, ten neexistuje a tudíž nemůže mě nic sdělit. A jestli stojí o můj názor, holt bude muset vystoupit z anonymity. Na druhou stranu, ani já a ani můj názor není vůbec důležitý, samozřejmě.
Patrně nejsem sám, koho to irituje (česky nasírá), protože na jinak zajímavé téma už dlouho nikdo nereaguje. A nebo je to tím, že většina (všichni) odmítají pochopit, že Varroa Destructor je úplně jiný živočich, než Varroa Jacobsoni Oudemans? A že tudíž všechny kecy o VJO jsou zdržující, zbytečné a bezpředměntné?
Navíc dosud nikdo nezpochybnil, ale ani nepotvrdil mojí domněnku, že VD (ani jiný brouk) úhyny nezpůsobuje. Třeba způsobuje, nevím to. Ale jestli nezpůsobuje, je to jako s jinou varroázou. To můžeme pak hledat zbraň proti úhynům do skonání světa, protože takto jí nemůžeme najít. Mě se ale čím dál víc zdá, že skutečnou zbraň proti úhynům mejnstrým vlastně ani najít nechce, mafiím náramně vyhovuje, aby včelstva hynula dál, čím víc, tím víc zbohatnou chrliči oddělků. A do toho bláboly o genetice, aby se přiživili i rozchovávači “zaručeně vyselektovaných” matek.