Aktuálně: 3 715 inzerátů210 578 diskuzních příspěvků18 255 uživatelů

Pastierske psy - skúsenosti

hmn
hmn 27.10.2024, 09:17:03 xxx.xxx.36.172

oj, tak to bílého Ariba se lidé hezky báli….
i venku se mi nestalo, že by se mě nezeptali, zda si ho mohou pohladit
ale ano, na procházce vzbuzoval obdiv a úsměv, ne hrůzu, to považuji v mých podmínkách za velké plus

a kříženci - hele, funkční kříženci se používali a používat budou, vždyť to je v poho
v nepoho je, když někdo nerespektuje pravidla chovu a za plemeno vydává neplemeno

Lenocka
Lenocka 27.10.2024, 09:26:55 xxx.xxx.40.195

Máme šarplanince, samce s PP, něco málo přes 2 roky. Nádherné milé zvíře. A radikální.

Žijeme v relativně podobných podmínkách jako zadavatelka, jsem často sama a BŠO a ohařka mě nepřesvědčily, že by mě bránily.. tak jsme pořídili Dráčka. Celkem pečlivě jsem vybírala chovatele i konkrétní fenu, u chovatelky jsme byli ještě před štěňaty, pohladili jsme si několik nevlastních sourozenců ze stejné matky a rozhodli se. Nu, nomen omen, náš je opravdu dračí nesmlouvavá povaha. Po psech startoval už v 9!!! týdnech, na lidi přestal být příjemný cca v roce a půl. Je neskutečně silný a rychlý, už jsme pro jistotu zvedali pevný plot a vnitřkem je zahrada obehnaná el.ohraníkem (ve výšce čumáku a nahoře). A funguje to. Dráček žije venku, ale běžně chodí za námi domů, chvíli ráno a na celý večer když chce.

Přestože jsem cca do roka a půl hodně socializovala, pořád ho někam vozila atd., tak reaktivita na psy mu zůstala. Tak jsem o to víc cvičila. Aktuální stav je, že pokud by k nám cizí pes běžel, má to asi spočítaný. Nicméně pes 100m od nás, pokud je v klidu, nezkazí moc pěkné přivolání které má. Dokonce se mi stalo, že jedna fena v podrostu vyhmátla člověka se psem, řvala tam, Dráček se za nimi rozběhl…a stejně jsem ho odvolala. Na tohle jsem opravdu dbala hned od mala. Ovšem pokud by se něco dělo někomu ze psů nebo z rodiny, tak ho asi nic nezastaví. Jsme denně v lese, chodí na volno s mojí maximální pozorností. 

Co se týká aktivity, docela si poběhá s holkama, vydrží i několik hodin prochajdu, občas ho dokonce i zapřáhnu a to je tedy fičák 😀 Nicméně ke spokojenosti mu stačí 1h denně aktivní prochajdy.

Doma i auto hlídá, štěká přiměřeně, jen soumračný štěkot je otravný, to vyřvává dost, tak ho beru domů. Pokud doma náhodou večer nejsem, kontroluju přes kameru a vím, že řve dvojnásob.

Ovladatelný je skvěle, není si vědom své síly, takže i v krizovějších situacích de žádné přetahování na vodítku nekoná, má přes 50kg a nemám problém ho udržet. 

Bohužel po úrazu v létě, kdy to bylo hodně bolavé, začal startovat po veterinářích, takže už raději jezdíme ve 2 pro jistotu.

Krmím masem, má spotřebu jen asi o ½ větší než 30kg holky. RTG v 15měs dopadly luxusně, kompletně zdravá kostra (DKK, DLK, OCD, SA, LTV).

Nebyl to ani zdaleka náš první pes, ovšem první pastevec. A ta razance a nesmlouvavost nás velmi překvapila! Dnes k němu smíme jen my s mužem, muzovo synové a moji rodiče. Ostatní jen při velkých sympatiích a s košíkem. Jednou, před rokem, to muž podcenil a pozval návštěvu dál aniž by Dráčka zavřel. Návštěva i v přítomnosti muže došla jen 2m od branky, tam byla nesmlouvavě chycená za paži a zastavena.

Co se rak zajímám, tak náš je opravdu výjimečně ostrý, přitom jeho sestra je miláček, dělá i canisterapii. Bydlím kousek od Libosvár, tak vím, jaké mají psy a to se tedy nedá srovnat, našeho bych takhle za nízkou sítí opravdu nenechala. Takže pozor na to, můžete natrefit i na ostřejší kus.

Asi je tenhle můj popis dost zmatený, kdyby cokoliv, ptejte se.

Závěrem: je to úžasný a strašně milý pes, ale život s ním, i když v osadě v lese, je náročný na postřeh. Nevím, zda si ještě někdy pořídím dalšího. Spíš asi ne.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 09:39:36 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Semirah z 27.10.2024, 08:45:16

Na Libosváry občas taky juknu.

Z mého pohledu a čistě můj laický názor je, že čím víc je pes účinný na strážení, tím se zvyšuje riziko pro okolí.

Já mám takovej osobní žebříček pastevců a na prvních místech je teda u mě KAO a SAO, pak asi kangal…bohužel tyto psy nelze použít všude, přeci jen žijeme v poměrně hustě osídlené zemi a nekompromisní kavkazský radikál by mohl představovat nebezpečí pro civilisty.

Pyrenejec je z mého pohledu nejměkčí nebo jeden z nejměkčích pasteveckých plemen, ne že by to byl posera, ale opravdu udělá nejdřív všechno proto, aby nebezpečí zahnal a zaútočí až když není jiná možnost. Proto taky takový pes nepředstavuje takové nebezpečí pro turisty.

Jinak osobně bych čekala, že pokud je v určitě oblasti problém s útoky vlků na stáda, tak že smečka hlídající stádo bude větší… třeba 4-5 psů. I když na druhou stranu chápu, že pracovní pastevečtí psi nerostou na stromech a než i takový pes dosáhne plného pracovního výkonu, tak to trvá a stojí to spoustu peněz a času. 

Na netu je hromada videí s KAO a SAO… obrany, modelové situace, testy povah a podobně s figuranty. Neříkám, že tohle nedělá i nějaký pyrenejec, ale na žádné video jsem nenarazila. Říkám si proč? A myslím, že je to prostě tím, že tohle plemeno prostě není tak reaktivní. … 
Samozřejmě nemám žádný zkušenosti, mám jednu pyrenejku, ale neumím si představit, že by reagovala takhle na figuranta… tak jak to vidím u kavkazů.

Osobně  jsou pro mě top pastevci KAO a SAO… já nebydlím na samotě u lesa, bydlím na konci města blízko civilizace, mám sousedy…. no řeknu to asi tak… i když pyrenejka není úplně můj šálek kávy, představovala bych si něco víc radikálního, ale zase s pyrenejkou je život jednodušší, prostě proto, že není nebezpečná… vím, že pokud někdo fyzicky nezaútočí na ní samotnou ani na její chráněnou osobu, tak nikomu nehrozí, že by někoho fyzicky napadla… resp. pokousala.

Že i kdyby se stalo, že by utekla, tak nikomu, pokud na ní nezaútočí, neublíží… tohle bych s jistotou nemohla říct o mojí kavkazandě už kolem 7-8  měsíců věku. 

Jinak byli vámi zmiňovaní ve výběru i šarplaninci. Škoda, že už sem nechodí Connie, ta měla dvě úžasný šarplaninský holky. Myslím, že ani šarplaninec není špatná volba.

Ono pastevců je hodně a každému člověku vyhovuje něco jinýho… moje kamarádka má kontinuálně anatoly a prostě jí tihle psi sedli jak poklice na hrnec.

A to je asi to, co je nejdůležitější, aby jste si se psem sedli, aby to bylo to pravé ořechové… jenže to bohužel člověk zjistí až za pochodu, jestli to byla dobrá volba.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.10.2024, 12:04:31 xxx.xxx.62.226

Já bych Haryho v útočení na lidi při obranách nepodporovala. Razantní je až až, nepotřebuje to. A člověk neví na koho na cvičáku narazí. 

Lenocka
Lenocka 27.10.2024, 14:05:36 xxx.xxx.40.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 27.10.2024, 12:04:31

Asi tak. S Dráčkem bych do toho nešla ani náhodou, naopak ho pořád učím mimo pozemek lidi ignorovat.

hmn
hmn 27.10.2024, 14:12:49 xxx.xxx.36.172

tak sportovní obrany znamenají výbornou ovladatelnost psa ve stresu
a sportovní obrany nejsou pro pastevce, tam jdou až by se dalo říci, proti jejich přirozenosti

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 14:14:04 xxx.xxx.221.216

Já s Ginou klidně, když by tam bylo něco k čuchání, tak by si možná ani nevšimla, že tam nějakej figurant pobíhá. 😅

Lidi ignoruje od štěněte sama od sebe, jen musím dávat pozor, když se míjim s nějakou paní, co nese tašku, tam hrozí riziko, že jí tam ze zvědavosti strčí tu svojí palici.

No holt není pastevec jako pastevec. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.10.2024, 14:34:50 xxx.xxx.59.162

Já si neumím představit, že Haryho někdo přesvědčí, aby figuranta pustil potom co na mě zaútočí. Navíc, když vidím jak rychle se naučil lovit cyklisty, no zkrátka na nic podobného ho cvičit nebudu.

mastnacek
mastnacek 27.10.2024, 15:32:31 xxx.xxx.80.12

To jsou furt teorie tresku. Dneskem zacinam zase zavirat ovce na noc, zmizela jehnice. Mrsina neni, mala, lonska. 

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 15:48:39 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 27.10.2024, 15:32:31

Ne…. primárně zde řešíme pastevce jako domácí hlídače… nechceme tady řešit problematiku vlků a případnou možnost či nemožnost, ochotu či neochotu pastevecké psy začít používat.

Sice byly zmiňovány Libosváry, ale primárně jak je které plemeno pastevce účinné.

Už se tady podělalo několik vláken a tady fakt nechci řešit zničení vlka. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.10.2024, 16:10:23 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 27.10.2024, 15:56:35

Pastevecký pes se používá i jako hlídač domu a pozemku okolo. Tak to máme u nás, hlídá a brání domácnost včetně domácích zvířat. 

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 16:26:28 xxx.xxx.221.216
»

Mastňáčku, pastevci historicky nebyli jen u stád, hlídali i obydlí svých majitelů, chránili i lidi… tak tady prosím zase nevytahujte, jak ničíme pastevce.

Co kdybyste to šel řešit do diskuzí o ovcích s vlcích.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.10.2024, 18:12:51 xxx.xxx.183.254
»

Tvl, to je zase názor, jako když lidi od chlaďasů vykládaj, jak se nemá na beganech jezdit, že je to ničí 😀 a pak se diví, že když chtěj za kvalitní odstávče 60, tak že jim to nikdo nechce dát 😀

co vám je potom, na co kdo používá čokla, za kterýho vysolí třeba i pade, pokud ho netýrá? 😀 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 28.10.2024, 03:30:59 xxx.xxx.171.143

Hele demoško😃 ,vím dobře, že pastevecké psy nemusíte a znám vaše důvody. Prostě sem docela normálně vaše negativní zkušenosti napište. Nakonec rozhodně to sem patří, tazatelka by se určitě měla dovědět i opačný pohled. 

Takhle jen získá dojem, že ste hulvát.  Což ste. Jste hulvát, ale ne hlupák, tak se tu nevyjadřujte v holých větách, které nic nevysvětlují, ale normálně popište i ta negativa, ať ví do čeho jde , pokud se rozhodne si pastevce pořídit. Já bych taky nebyla ráda, aby se jejich chov moc rozšířil a vaše zkušenosti jak to vypadá  , když je v okolí někdo, kdo podobného psa nezvládá.

impact
impact 28.10.2024, 06:55:19 xxx.xxx.51.169

Já sice pastevce nemám a rozhodně nikdy mít nebudu, ale co jsem teď ležela dva dny se zádama, tak jsem si do tohoto vlákna hrozně ráda chodila číst. Zase se člověk naučí o psech něco nového. 🤩

Přispívat sem nebudu, ale jen bych se chtěla zeptat drvodelkafialova a mastnacek - fakt to téma musíte zkurvit, rozhádat a zničit? Pokud vám nějaký diskutující tak strašně vadí, tak ho prostě ignorujte. 💁‍♀️

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.