Aktuálně: 3 707 inzerátů210 483 diskuzních příspěvků18 253 uživatelů

Kryptorchid

Růža (neregistrovaný) 24.10.2024, 14:18:19 xxx.xxx.2.66

Znáte/znali jste nějakého psa-kryptorchida a měli jste pocit, že na něj jiní psi reagují nějak jinak, než na psa, který má obě varlata v pořádku? Někdo mi říkal, že má pocit, že kryptorchidi ostatním psům trochu jinak voní, podobně jako jim jinak voní kastráti.

Přijde mi, že na tom možná něco je, některým psům se ten náš kluk celkem líbí a nereagují na něj agresivně, i když prý jinak ostatní samce moc nemusí.

kometa
kometa 24.10.2024, 14:22:52 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Růža z 24.10.2024, 14:18:19

U kryptorchidního varlete někdy dojde k bujení Sertoliho buněk, které produkují estrogeny. Takže ano, kryptorchidní pes může vonět jako háravá fena. Hezky to v jedné epizodě popisuje Herriot. Tuším, že se jednalo o pekinéze - i když nešlo přímo o kryptorchida, nádor na varleti měl.

janaa
janaa 24.10.2024, 15:01:12 xxx:xxx.8431:4287

Nechte mu nesestouplé varle vyndat. Pokud voní psům (naskakují na něj?),bála bych se rakovinového bujení. Pokud je nesestouplé varle zakrnělé a v klidu, druhé normálně sestouplé,tak se jedná pro druhé psy o plnohodnotného samce. Samozřejmě může se jednat i o individualitu psa,kdy případného agresora ukonejší předem různými signály (anebo opačně o psa s přirozenou autoritou,ale to by se ti ostatní spíš tvářili,že tam není).

orionka-2
orionka-2 24.10.2024, 20:40:55 xxx:xxx.2e1:13e7

Měla jsem  kryptorchického psa. Neměl sestouplé ani jedno varle. Se psy neměl problém, docela ho i respektovali. Ale přikládám to tomu, že chodil ve dvojce s fenou, svou matkou. Tu si hlídal jako policajt. Žádný pes k ní nesměl čuchnout. A kupodivu ho žádný pes neserval. Cca v šesti letech za ním začali psi běhat jako za háravkou, varlata šla ven ( poučená jsem byla i četbou Heriota ). Bylo to za 5 minut 12, na jednom varleti byl nádor velikosti větší špendlíkové hlavičky. Ani pak se chování psů k němu nezměnilo. A ani jeho chování se nezměnilo. Stále jsme čekali, kdy “přijde do rozumu”.

Xerxova
Xerxova 25.10.2024, 06:52:35 xxx:xxx.ff0a:2eba
orionka-2:

Měla jsem  kryptorchického psa. Neměl sestouplé ani jedno varle. Se psy neměl problém, docela ho i respektovali. Ale přikládám to tomu, že chodil ve dvojce s fenou, svou matkou. Tu si hlídal jako policajt. Žádný pes k ní nesměl čuchnout. A kupodivu ho žádný pes neserval. Cca v šesti letech za ním začali psi běhat jako za háravkou, varlata šla ven ( poučená jsem byla i četbou Heriota ). Bylo to za 5 minut 12, na jednom varleti byl nádor velikosti větší špendlíkové hlavičky. Ani pak se chování psů k němu nezměnilo. A ani jeho chování se nezměnilo. Stále jsme čekali, kdy “přijde do rozumu”.

Byl to krasavec - stejně jako jeho mamina vždy vzorně upravený, moc hezky se na ty dva střeďáky pepřovaté koukalo. Xerxes je měl rád - a nikdy žádný konflikt nebyl, ale ani se o něho nezajímal. Xerxes se spíš zajímal, co mají jiné paničky v kapse za mlsky… než že by vyhledával psí společné hrátky. Nepamatuji se, že by se k němu choval jinak, než k jiným psům

orionka-2
orionka-2 25.10.2024, 18:50:35 xxx:xxx.703c:a292
Xerxova:

Byl to krasavec - stejně jako jeho mamina vždy vzorně upravený, moc hezky se na ty dva střeďáky pepřovaté koukalo. Xerxes je měl rád - a nikdy žádný konflikt nebyl, ale ani se o něho nezajímal. Xerxes se spíš zajímal, co mají jiné paničky v kapse za mlsky… než že by vyhledával psí společné hrátky. Nepamatuji se, že by se k němu choval jinak, než k jiným psům

Zamáčkla jsem slzu …….

Plaka
Plaka 25.10.2024, 20:59:15 xxx:xxx.6ad:626e

Měla jsem psa, který měl obě varlata sestouplá. Ve starším věku na něj začal naskakovat jeho NO kamarád, voněl mu jak háravka. Jedno varle měl jen mírně zvětšené, ale byl tam nádor, takže kastrace.

Řeším se současným vořechovým netvorem, kdy s ním jít na kastraci. Po příchodu k nám měl coby mimi stresem obě kulky zatažený, pak na chvíli obě slezly, pak jedna zalezla. Je hmatná krásně v třísle, nemá ji hluboko v břiše. Zároveň potřebuju, aby se mu jeho hnáty velmi křivé co nejvíc porovnaly, když už kastrace, tak se vezme vše komplet, ať kulky lítaj, musí dorůst psychicky i fyzicky. Byl mu rok, údajně, přesný datum nikdo neví. 
Kdo měl doma kryptorchida, v jakým věku psa jste to chirurgicky pořešili? Ptala jsem se svých známých vetů a mám vlastně info pade na pade. Jedni říkají “nech psa dospět, dorůst aspoň do dvou let”, druzí zase “nenech z něj vyrůst hormóna, kastruj co nejdřív”.  

lupus4
lupus4 25.10.2024, 21:41:43 xxx:xxx.60a8:9d30

první mají pravdu, druzí ví kulový a vezměte jen tu nesestouplou

Plaka
Plaka 25.10.2024, 22:55:56 xxx:xxx.6ad:626e
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 25.10.2024, 21:41:43

Lupus měl takového psa?

Já budu kastrovat komplet, nenechám vořechovi jednu kouli. Šlo mi vlastně jen o věk psa, kdy to říznout. 

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 23:09:02 xxx.xxx.221.216
Plaka:

Lupus měl takového psa?

Já budu kastrovat komplet, nenechám vořechovi jednu kouli. Šlo mi vlastně jen o věk psa, kdy to říznout. 

Znám dva lidi, co měli stejný problém… kastrovalo se kolem jednoho roku. Kastrovalo se komplet i když nesestouplé bylo jen jedno varle. Na doporučení veta. Nevím jestli je to tak dobře nebo ne. Měla jsem možnost jen jednoho z těchto psů vídat i po kastraci a v dospělém věku a těžko říct, zda to mělo nějaký vliv na povahu. Byl to staford, takový nadšený sluníčko milující lidi, s docela dobrým vztahem ke psům, pokud se teda nejednalo o psího samce, kterej na něj machroval. Vlastně jediná změna, která se z mého pohledu stala je, že se mezi druhým a třetím rokem lehce “ uklidnil”. Dnes je psu cca 10 let a teda žádné případné potíže, problémy související s kastrací teda nepozoruju resp. myslím, že pes je v poho.

lupus4
lupus4 25.10.2024, 23:14:08 xxx:xxx.abeb:a091
Plaka:

Lupus měl takového psa?

Lupus měl takového psa?

jo, 

Proč z něj chcete udělat “čubopsa” ? vysvětlení proč vám krásně napsala janae…

janaa
janaa 26.10.2024, 08:14:34 xxx.xxx.174.227

Já měla labíse s jednou sestouplou kulkou. Cca ve třech letech jsem mu nechala tu nesestouplou vyndat, nekastrovala jsem,neviděla jsem důvod. Zrovna tohle byl “pan pes”, rváči ho ostentativně ignorovali a odcházeli pryč jen proto,že do prostoru vstoupil. Přirozená autorita.  

Samozřejmě každého věc,ale nenechte si nakecat,že je to “lepší” nebo je k tomu nějaký relevantntí důvod. A pokud už,nechte ho opravdu dospět

Ivus
Ivus 26.10.2024, 09:50:23 xxx.xxx.113.99

My jsme měli taky foxíka s jednou. Chlap řekl, že kastrovat ho rozhodně nebude (vet nám tenkrát řekl, že by dal ven obě a to chlap odmítl). 

Pes byl normální, pral se se psama… Zajímal se o fenky… 

Umřel ve 13 letech, měl nádor v břiše, pravděpodobně to bylo to nesestoupene varle, ale jistě to nevíme, umřel 4 dny před operací. Den před smrtí si to ještě rozdal s malým foxíkem. Byl to Pan Pes a jsem ráda, že jsme nekastrovali. 

Dneska bych asi uvažovala o vyndání toho varlete v břiše, ale rozhodně bych nekastrovala úplně. 

Orionka (neregistrovaný) 26.10.2024, 10:23:42 xxx.xxx.129.121
lupus4:

Lupus měl takového psa?

jo, 

Proč z něj chcete udělat “čubopsa” ? vysvětlení proč vám krásně napsala janae…

Nesnáším výraz čubopes. 

Měla jsem kastrovaného psa. Důvod je popsán výš. Byl to pes až do pozdního věku. A měla jsem srovnání - chodili jsme ve velké sídlištní smečce do přírody. Labrador, NO, musterland, baseti, jezevčíci, kříženci. Všechno v jednom chumlu, chovali se slušně, mého psa ani neodstrkovali, ani nepronásledovali, i ve frontě na piškotek měl své místo.

A rozhodně bych vždycky nechala vyndat nesestouplé varle v břiše. Pravděpodobnost rakoviny a metastáz je velká. I my jsme kastrovali za 5 12. Taky psáno výš.

lupus4
lupus4 26.10.2024, 11:03:25 xxx:xxx.21f5:af65

🙂 čubopes

tento pojem ale přesně vystihuje, co udělá kastrace s psychikou nedospělého jedince

impact
impact 26.10.2024, 11:55:40 xxx.xxx.163.181
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 25.10.2024, 20:59:15

Kdo měl doma kryptorchida, v jakým věku psa jste to chirurgicky pořešili? 

Klasika kolem toho patnáctého měsíce věku. Poslední jednokul, co tu byl, byl náš černopálený Kongo. Občas se tu mihl na fotkách s mojí smečkou. Je to úplně normální pes, stejně jako všichni naši kastráti. Asi na ty normální mám štěstí. 😄

Doron
Doron 26.10.2024, 12:22:47 xxx.xxx.166.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 25.10.2024, 22:55:56

To asi taky záleží, jestli má Pruhatý náběh na “ hormona”. Vím, že je opravdu povahově hodně složitý a záleží,  jestli chceš,  aby byl úplně psychicky dospělý. 

Kastrovala jsem v životě jediného psa, špicoidního nalezence hormona Hermana. Když se někde setkal s pachem háravky, úplně zešílel, když háraly naše čubiny, bylo to úplný peklo. Nejedl, nepil, vyl, nespal, srdíčko mu tlouklo jako o závod. Tak byl taky nalezený, ležel u silnice úplně vyčerpaný,polomrtvý, sotva se dal malinko dohromady už zase  “ pusťte mě za holkama”. Ani jsem se nedivila, že ho nikdo nehledal;))).

Po kastraci se nijak povahově nezměnil, psi ho brali, sexuální apetit se mu snížil na úroveň normálního nekastrovaného psa.

Ale on měl jináč dobrou, nekomlikovanou povahu, být jako tvůj Proužek,  tak nevím nevím, jak by to probíhalo, to by mohla být smrtící kombinace.

acher
acher 26.10.2024, 13:13:28 xxx.xxx.222.196

Měla jsem kastrovaného psa,měli jsme i v příbuzenstvu kastráta,kterého jsme občas hlídali.Žádný z našich nekastrovaných psů s ním neměl problém. Ani na procházkách s ním psi problém neměli a pokud na něj nějaký byl agresivní nebo ho obtěžoval,tak to byli magoři kterým bylo jedno co je to za psa.I teď se psem potkáváme několik kastrátů a pokud po Alanovi nevyjedou,tak se k nim chová úplně normálně.V parku potkáváme i paní s kastrovaným vodícím psem a pokud ho paní pustí,tak si psi normálně hrají.Nemyslím si,že pokud je pes kastrovaný jako dospělý,že s ním normálně vychovaný,socializovaný pes má problém.Zrovna ve vlákně  Konflikty mezi psy na procházkách je odkaz kde mluvící cvičitelka má kastrovaného psa a o kterém napsala knihu Bude dobrej.

Růža (neregistrovaný) 26.10.2024, 18:56:29 xxx.xxx.2.66

Díky za zajímavé příběhy a postřehy.

Jinak vyndat nesestouplé varle v plánu máme, možné zdravotní komplikace nám jsou známy. :)

tetrivek
tetrivek 26.10.2024, 22:49:18 xxx.xxx.113.144

Máme devítiletého kastrovaného ohaře. A je to pan pes. Měl jednu kulku v třísle. Od mládí ho fenky zajímali a hodně. Náš děda doma prohlásil,, po kom je ten pes takový mr…. d…A v šesti letech šel pod kudlu, a je pořád stejný, fenky miluje a ke psům se chová jako pes. 

Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.