Dobry den, muže někdo poradit? Po vypadovce na behala sova. Volali nám lidé, ze je zraněna, ze ji nevezmou do útulku pro dravce, ať si to poresi policie. Sovy mi bylo líto, tak po noční jsem objížděla vereriny, obvolavala vše kolem, sovu neosetri nemají zkušenosti. Nakonec jeden ochotný veterinář poradil, co se sovou je, ze je ji třeba zbavit parazitů - vsi a střevní parazity, a poradně dostat do kondice- nakrmit, ze je od parazitů zeslabla. Sehnala jsem chovatele papoušků, který mi pomohl se parazitů zbavit. Ale ještě bude zapotřebí zopakovat odcerveni od střevních parazitů. Sova je tedy puštík obecný. Žere pinzetou, trochu nabral- už má 520g . Mel 320g. Alezatím neleta, jen preletuje, a nezere sám, tak návrat do přírody je ještě otázkou budoucnosti. Pokud by však neslo jej vrátit zpět, lze si jej nechat a jak zlegalizovat jeho chov, nyní je jen aby přežil, ale pokud by neslo jej vrátit zpět, tak bych byla raději, aby zůstal u nás, když už jsme se dali na takové piplani, aby jsme jej vykresali. Děkuji za rady a odpověď .
Sova
To opravdu nemáte v okolí záchrannou stanici? Odkud jste?
Gal:Dobry den, muže někdo poradit? Po vypadovce na behala sova. Volali nám lidé, ze je zraněna, ze ji nevezmou do útulku pro dravce, ať si to poresi policie. Sovy mi bylo líto, tak po noční jsem objížděla vereriny, obvolavala vše kolem, sovu neosetri nemají zkušenosti. Nakonec jeden ochotný veterinář poradil, co se sovou je, ze je ji třeba zbavit parazitů - vsi a střevní parazity, a poradně dostat do kondice- nakrmit, ze je od parazitů zeslabla. Sehnala jsem chovatele papoušků, který mi pomohl se parazitů zbavit. Ale ještě bude zapotřebí zopakovat odcerveni od střevních parazitů. Sova je tedy puštík obecný. Žere pinzetou, trochu nabral- už má 520g . Mel 320g. Alezatím neleta, jen preletuje, a nezere sám, tak návrat do přírody je ještě otázkou budoucnosti. Pokud by však neslo jej vrátit zpět, lze si jej nechat a jak zlegalizovat jeho chov, nyní je jen aby přežil, ale pokud by neslo jej vrátit zpět, tak bych byla raději, aby zůstal u nás, když už jsme se dali na takové piplani, aby jsme jej vykresali. Děkuji za rady a odpověď .
Zoo(třeba Ohrada Hluboká nad Vltavou)taky jseme tam Pušťu umístnili, zoo koutek,záchranná stanice pro voně žijící živočichy, divoké zvíře z volné přírody si nemůžete přivlastnit…chovat. nebo o tom nikde neříkejte😉
v Třeboni je veterinářka co se ptáky zaobírá, na Vetpointu, telefonická konzultace….třeba ohledně stravy a.t.d.
Nemůže. Kór chráněného živočicha. Kterého tím navíc vyřadí z reprodukce.
Zdravím. Puštík obecný není zvláště chráněným druhem živočicha. Vztahuje se na něj však obecná ochrana ptactva dle ZOPK. A teď hůře dohledám, ale tuším, že i ochrana EU. Doslovné řízení se zněním paragrafů v oblasti ochrany jedinců je v určitých situacích samozřejmě absurdní. Každý, kdo kdy třeba autem či bicyklem přejel hada, žábu, slepýše či ještěrku, už zákon porušil.
V praxi doporučuju hlavně posouzení znalcem, zda a proč sova je/bude schopná tělesně plně fungovat opět na divoko. Pokud má třeba nevratně poškozené křídlo, tak samozřejmě ne. V tomto případě je umístnění do lidské péče vhodné. Puštíka můžete umístit do nejbližší záchranné stanice. Znám však realitu. Stanice mají omezenou finanční i prostorovou kapacitu, praskají ve švech a každý případ, který je vyřešitelný bez jejich aktivity, se počítá. Při právním drobnohledu nad platností licence k nakládání s živočichy by také některé nemusely úplně obstát. Zvíře, které však má časem šanci být opět vypuštěno, by však v péči profesionálů rozhodně skončit mělo.
Pokud si puštíka, jehož stav a zranění nepředurčují nikdy k úspěšnému návratu do přírody, necháte, tak to není vcelku nic proti ničemu. Legálně si zkoušet opatřit výjimku však nedoporučuju. A samozřejmě na sebe neupozorňovat - zabavení a pokuty.. Péče není zvláště náročná, jde o malý, relativně nenáročný druh. Voliérka a krmení převážně hlodavci/kuřaty.
Alfou a omegou pro další rozhodnutí je teď ten rozsah poškození zvířete, zda kdy bude schopno fungovat (let) divoce. Že se mu zlepšila forma už o 200 g, ale stále nelétá dobře…vypadá komplikovaněji.
Hlavně se nechlubte nikde fotkami. Pseudozáchranářů co vás s chutí napráší, je neskutečně moc.