Mám takovou otázku, čistě teoretickou. Šlo by ovce a kozy odčervit česnekem?
Zapojit se může každý, kdo má 30 a víc ovcí a koz. Koprologické vyšetření zdarma 🙂
https://www.gosheepar.cz/
Zapojit se může každý, kdo má 30 a víc ovcí a koz. Koprologické vyšetření zdarma 🙂
https://www.gosheepar.cz/
Nevidim v seznamu lecim modrou skalicku a nozik
Mám takovou otázku, čistě teoretickou. Šlo by ovce a kozy odčervit česnekem?
Ano, jako u člověka. Na silné začervení nestačí jednorázově pár stroužků a je třeba počítat s tím, že červi vycházejí živí. Je to spíš prostředek k udržení bezpečné úrovně parazitů než řešení při silné parazitóze. Ale průběžné podávání působí preventivně a paraziti se tak snadno nerozmnoží.
Máte vyzkoušeno? Na vlasovky, škrkavky, tasemnice? Ptám se, nerýpu. Zajímá mě, jak česnek funguje u přežvýkavců, když mají předžaludky. Jestli nedojde k jeho inaktivaci.
Nevěřím že česnek odčerví. Je to jenom prevence proti začervení ale když už červi jsou v těle, tak je potřeba klasický odčervovací přípravek.
Pokud vím, žádný výzkum přímo na užití česneku při parazitóze se nedělal. Tudíž, když napíšu, že to mám vyzkoušeno, je jen můj pocit, že to pomohlo. Ono už samo o sobě to, že i podle vás pomáhá při prevenci, znamená, že má účinek. Jak jinak by mohl mít účinek, kdyby ho trávení v žaludku a předžaludcích zneutralizovalo? Spousta věcí pomáhá doopravdy, ale důkazy z výzkumu k tomu nejsou, protože takový výzkum nebude nikdo platit. Třeba účinky ořechového nebo dubového listí nejsou pro farmaceutické firmy zajímavé, to může zkoumat tak leda nějaká vysoká škola z grantů. Česnek to samé. Leda by se producenti česneku spojili, aby vytvořili nová odbytiště 🙂.
Zajímalo by mě, jestliže jste to někdo zkoušel, tak jak ten česnek podávate? Celý stroužek? Taky by ho koza mohla při přežvykování vygrcnout a vyplivnout…?🤷♂️
Kdysi jsem četla článek nějakého zapáleneho přírodovědce, který si zažívacím traktu pěstoval z výzkumných důvodů tasemnici, a pak byl smutný, že si ji neuváženým požitím česneku vypudil.
Neverim ze by pouze cesnek pomohl. Daleko vetsi vyznam bych videl v hygiene chovu a rotaci pastvin. Slechteni zvirat na odolnost. Me se to u ovci vyplaci a dari, ťuk, ťuk, ťuk. Zacatky jsem delal konvencne, jaro tasemnice, na zimu injekcne ivermektin. Pak selektivne jen u slabych kusu. Potom jsem zkousel i kremelinu do zradla, to byl opruz, nutno prikrmovat alespon namocenejma otrubama, jinak to do nich nedostane. To pri extenzivnim zpusobu chovu nechcete. Ted kdyz je nejaky jehne joooo podelany, tak modra skalice. Ale v drtivy vetsine pripadu to neni potreba nebo cekam. Takovyho jedince samozrejme nenecham do chovu.
Mastňáčku, máte pravdu, nestačí se spolehnout na jednu věc. Každopádně česnek může být součástí preventivních opatření. Jde přece o to, aby zvířata v sobě neměla spoustu parazitů, ale jen množství, které snese bez velkých problémů. U ovcí je jiná situace než u koz. Ovce mohou získat imunitu proti parazitům, kdežto kozy ne, ty si ji musí udržet a regulovat potravou.
Podle mých zkušeností kozy česnek mají rády. Podávám jim ho rozmačkaný asi dvakrát ročně v množství, které si každá určí sama. Je ale potřeba dost česneku, protože to je spousta stroužků pro jednu.
To byl J. Lukeš z PARÚ na JCU 🙂 On je jinej, no…
To oni ti vědátoři jsou. Jiní.