Vracim se k myslence z drivejska a to vyslechtit vlastni plemeno ovci zamerene na vlnu, druhotne maso a na bezproblemovy chov. Kombinace plemen romney a shetland. 50% zvirata maji rychly rust vlny i u jehnat, kde je obzvlast ta prvni jemna. O tom se mohly pradlenky, kterym jsem rozeslal vzorky presvedcit. 75% shetland uz ma rust pomalejsi a u dospelych ovci uz dochazi i k linani vlny. Takze se jako idealni ukazalo pouzit 50%. Driv bylo nutne se poradit s nekym se vzdelanim okolo genetiky nebo si to nastudovat. Dnes je umela inteligence tak daleko, ze kdyz se umite zeptat, sestavi vam plan na nekolik let a jeste pomuze naprogramovat program na rodokmen a slechtitelsky denik. Co me ted omezuje je fakt, ze si nemuzu v nasi vlci oblasti dovolit drzet dve oddelena stada. Takze hledam nekoho, kdo by do toho sel taky a mohli jsme si pak menit zvirata mezi sebou. Od pradlenek bych rad slysel, jakou vlnu co se tyka barvy preferujete? Protoze zalezi kolil shetlandske krve ovce ma a jestli se pouzije romney beran ma shetlands ovce nebo obracene. Ja mam rad stado barevne 🙂
Trošku pozdě, o nekolik století. Ovce na vlnu uz dávno vyšlechtěné jsou. Protože jsou kvalitativně nejlepší na světě, je jich nejen plná Austrálie a Zéland.
Každé šlechtitelské úsilí musí mít vedle nadšení i ekonomický efekt, jinak není dlouhodobě udržitelné. U vlny je to čistá nula, spíš minus. Někde možná za děkuju. Trend je maso, takže držet stáda ovcí v několika liniích bez masné užitkovosti…no, jako hobby s nejistým výsledkem. Ale držím palce.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.10.2024, 08:49:03
Neznalost neomlouva. Merino se u nas uz temer nevyskytuje a byla to ovce choulostiva. Romney je tady hlavne okolo Zlina dost a i dost linii. Vlna neni ale tak jemna jako u shetland. Shetlandu je v CR taky pomerne dost, nevyhody, jsou to lump ovce a vlna lina. Na vlnu mam odbyt 90kc/kg a nestacim dodavat. Samozrejme ne pro narodni podnik, ale pradlenky. I kdyby to melo slouzit jen me, tak me to za to stoji, nemuset neustale odcervovat a resit paznehty jako u masnych plemen. Ktera jsou mimochodem v cr nic moc. Ala ceskek safolk. Lip ctete anonymni.
Tak jo. Jak píšu, držím palce. Vlastně teď mi došlo že chcete něco o cem víte kulovy a ani al na tom nic nezmění. No a protože mám načteno, nejen, doporučím pro začátek, nastudovat si co definuje pojem plemeno a co je definicí kříženec. Dál ustálení znaků a tak…
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.10.2024, 10:07:53
Zase varite z vody, jako vzdy. Jdete delat neco uzitecnyho misto domnivani se. Jak chutnalo Salamounovo hovno? Sladce? Skoda ze vas misto obyc krozeni neposlechtili. Treba s pouzitim bratrancu a sestrenic.
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 22.10.2024, 14:20:24
Když už si tykáme, přečti si svoje příspěvky. Tvoje reakce jsou nepřiměřeně agresivní. Takže porucha bude na tvém přijímači. Vic k tvým zvratkům nema smysl reagovat.
Trošku pozdě, o nekolik století. Ovce na vlnu uz dávno vyšlechtěné jsou. Protože jsou kvalitativně nejlepší na světě, je jich nejen plná Austrálie a Zéland…. Zamysli se nez neco napises a nestyd ss za sebe, anonyme.
O něco takového se pokoušeli už dávno při zušlechťování valašky. Tenkrat to ale nedotáhli do konce a skončili v půli cesty. Takže zájem by tu asi dlouhodobě byl.
Teoreticky - malou ovci zvládne i žena (a že chovatelek přibývá a chovatelů ubývá, alespoň v mém okolí), menší jehňata mají lepší konverzi krmiva v poměru k výtěžnosti masa, jsou předpokladem pro snadné porody, matky snáze uživí vícerčarta. Nenáročné všestranné plemeno uvyklé na naše podmínky s jemnější vlnou vhodnou pro domácí zpracování tu prostě nemáme. Mně to dává smysl.
Pomoci nemůžu, ale chápu tohle rozhodnutí a fandím.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 24.10.2024, 12:47:11
Ja jsem taky radsi za mensi ovce kvuli zadum a je fakt ze ten trend chovatelek je. Kdyz jsem jezdil strihat nebo jezdil po rebublice pro ovce tak drtiva vetsina chovatelky. Ale s tou valaskou neznam detaily, ale tam asi nebyl zajem o jemnou vlnu, ale spis trojuzitek a zachovani plemene? Cetl jsem o tom clanek v casopise slonveskyho klubu chovatelu ovci, venovali tomu pomerne dost stranek. Rok, dva, tri jsem oslovil chovatele romney, ale zajem nebyl, vlna je pro vetsinu odpad, zjednodusit si prvni porody u prvnicek taky nepotrebovali. Blbe je, ze malochovatelu romney moc neni. Uz si nevzpomenu jestli jsem zkousel oslovit chovatele shetlandek, jestli nechteji zkusit opacne na uz overene ovce treba rok dva pred vyrazenim berana romney. Akorat tam je problem ze dospely plemeni romney je monstrum, takze mladyho beranka. Tam by ve spojeni ovce shetland, beran romney mela byt vlna barevnejsi co jsem se dozvedel. nemam overeno. Pokud se me podari stehnat strasi shetland bahnice, tak to jeste letos pripustim.
Mladého beránka, proč? Aby nebyla obří mláďata? Když jsou dospělí monstrum, ty geny v sobě má i mladý. Neberte to jako kritiku, vidím v tom šlechtění smysl, jen tohle nechápu.
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 26.10.2024, 13:16:46
Aby nepolamal ovce. Jehnata jsou pak z obou rodicu. Tady jde ciste jen o fyziku. Na shetland ovce pousti v anglii i texly. Treba tady o tom hezky pisou.
Aha, děkuju za vysvětlení. Takže už to vyzkoušeli a jehňata obří jsou, jestli tomu rozumím dobře. Nerozumím každé slovo, takže si přece jen říkám, jestli je to tak, že se rodí přiměřeně shetlandské matce a potom rychle rostou nebo jak to je. Možná jste o tom někde psal…
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 26.10.2024, 16:48:31
Jehne je po obou rodicich. Stejnw jako u lidi kdyz ma chlap 2.3m nebude mit mimonko 10kg a 80cm. Navic shetland jako primitivni plemeno ma v porodech nejakou vyhodu, dohledam to.
Nejspíš ten problém není, to by to tak nedělali. Máte pravdu, občas sice u lidí u nesourodých párů je dítě třeba 4kilové, ale spíš to bude výživou než po otci.
Mít víc pěkné vlny v našich podmínkách, přitom maso taky, to není vůbec špatný požadavek. Není to běh na krátkou trať, ale zase proti šlechtění stromů jste na tom dobře 🙂.