»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 21.03.2025, 08:35:34
Mě na LG vadí jen to, že je adorovaný nikoli kvůli účelnosti, ale kvůli že je z jůseje jako by tam bylo všechno nej.
Taky mi vadí adorace (Boháč a podobní), když se nikdo z propagátorů vůbec nezabývá faktem, že tam, kde se používá Lang, nechová Kraňka a hlavně tam jsou jiné podmínky celé přírody, jak počasí tak rostliny atd.
Pak mi vadí nekritické lži, pamatuji si ještě na Sovětskou krávu Mášu, která denně nadojila 240 litrů mléka. Proto mi vadí tvrzení, že Lang je nejrozšířenější úl světa. No není, je jím právě D-B!! Mimochodem, nevím, zda znáte o Máše vtip. Prý jí chtěli půjčit Slováci, měla ale tak obrovské vemeno, že se na Dukle zasekla. Pak jí Slováci krmili a Rusáci (Ukrajinci, jaká náhoda) dojili. Mám za to, že to byl hodně pravdivý vtip i když sama Máša byla hloupost. Dnešní vedení SR se úspěšně vzepřelo krmení molochu aby osoh měli, jaká náhoda, zase ti stejní.
Jak vznikla míra 39 jsem podrobně vysvětlil, z čeho a jak vznikla. Je jen náhoda, že při čtvercovém půdorysu je úl jedenáctirámkový.
Vysvětlil jsem, že Škvařil chtěl 42 x 30 + 42 x 14,4, když Česko - Slovensko tak jednotná délka rámků. Ne, idiotští soudruzi udělali Čechoslovák jen na 10 rámků dlouhých jen 37. Soudruzi nebyli jediní idioti, pak přiše Optimal, sice s délkou 42 a s výškou 17 i 27,5, tedy vše stejné jako B, ale s B nekompatibilní. No, to je vrchol stupidity jaký nemá obdoby, přitom B může mít od 8 do 12 rámků.
Někde tu je můj nápad na úl Hybrid. Je hotový, ale šokovalo mě, jak těžká je to bedna a to je bez rámků! Pro vaší informaci, Hybrid je D-B a když se otočí vzhůru nohama a pootočí o 90 stupňů je to Lang. Jenže Lang nezná výšku 30 a nechtělo se ji jít do atypu vysokého při délce rámku Langa 30 cm. To jsou dva důvody zastavení vývoje. Po letošní zkušenosti do toho půjdu a pokusím se - umožní to velký rámek a o hodně víc zásob ve VN, že se VN nebude nikdy zvedat, vše by se mělo vejít, tedy i TL a ještě jsem nerozhodl kde ve VH Hybrida bude, do jednoho velkého nástavku s plochou 157 dm2. Možnost Hybrida použít jako Lang zruším.
Další oříšek je jiný půdorys medníkového hardvéru, ono to není zase až tak snadné vyřešit. Jednodušší by byl NN délky Hybrida, ale zase N rámky u Langa jsou jinak vysoké než jediná výška N rámku u D-B. Hybrid právě pro ověření Jirušova tvrzení, že je dlouhý rámek lepší. Sám v jiné souvislosti nedávno píšu, že se i na 39 většina vč spíš rozvíjí ve směru délky rámků než přes uličky.
Zalitoval jsem stáří a že jsem to nevyzkoušel dřív. To jsem ale musel chodit do práce a na hraní se včelama nebyl čas. Prostě vývoj čehokoliv je drahá záležitost. Také proto mám tak pohrdavý postoj ke kapitalistickému výzkumu, kdy výzkum něco vyvíjí až mu je zaplaceno a vyvíjí ne to, co je nejlepší, ale to, co si plátce objedná.
Povědomost Dadanta, že se inspiroval Langem, je pro mě ne příliš uvěřitelná. Původní jeho úl nebyl čtvercový a měl délku rámku myslím 55 cm a nebo dokonce 58. Blatt - Dadantův kámoš, který ale neemigroval do USA, ve Švýcarsku zjistil, že je to hloupě a zbytečně dlouhá míra a modifikoval to na právě 43,5 a to současně umožnilo aby to bylo dvanáctirámkové a tedy čtvercové a asi proto čel pod Langa na 43,6 kdy je to přesně čtvercové při 12 rámkách. Sám Blat přišel na to, že pověsti o lepší jen studené stavbě jsou nesmysly a že je to ve většině let právě naopak. Dadantovi do Ameriky napsal svůj zlepšovák. Dadant se nenafouknul, vyzkoušel a nadchhlo ho to tak moc, že svoje úly zrušil a nahradil podle Blatta. Jenže provozní metoda zůstala Dadantova u Blattovy modifikace a tak je patent přihlášený jako Dadant-Blatt, má tedy obě jména vynálezců. Je to tak skvělý úl a existuje jako B i ve variantách 10 rámků i jen 9, že tím se stal skutečně nejrozšířenějším úlem planety.
Nevěděl jsem, mlhavě si něco pamatuju od táty, ten plynně hovořil kromě němčiny a italštiny i rusky (uměl i latinsky), že SSSR měl různé varianty D-B (nesmělo se to tak jmenovat a proto je to Mnogokorpusnyj) a o sovětském úlu věděl všechno, odebíral Pčelovodstvo. Jenže já nenáviděl soudruhy a zhovadilou adoraci SSSR (stejnou jako je dnes adorace Západu) tak moc, že jsem bojkotoval ruštinu a časopisy nečetl. Táta mě nikdy do ničeho nenutil a v tomto případě asi měl, dnes bych byl ve včelařině mnohem dál…
Takže tu dám svoje poznatky, jestli ovšem opět nepřijde nějaký neduh jako vloni (z přepracování) i některé roky dřív.
A plackaté rámky nechci z jiných důvodů. Včelám asi vyhovují, ale spíš je to jen zbožné přání. Mám dva úly po předcích s horním falcem vysokým 15 mm a tak na ně nejde dát neosazený dekl. Tyto úly měly (a tyto dva mají) 15 mm silná stropní prkýnka. Ta se nepronesou a tudíž je strop nad rámky po celé ploše, 6-8 mm = o včelí mezeru. Když jsem předvčírem tyto úly letos prvně otevřel a uviděl absolutně čisté HL a včely na vysokém stupni rozvoje i bez zúžení, usoudil jsem, že je jen pověra fakt, že takovýto strop propojí všechny uličky a změní poměry cirkulace plynů. Asi změní, ale včelám to vyhovuje úplně sterjně, jen odpadá ustavičné čištění HL od kravin, co tam pořád nalepují. Stálo by za to věnovat se naopak zkoušení stropu nad rámky jako to mě univerzály.