I s ATB (už bez horečky) jsem dnes, po dvou týdnech našel odvahu a včelařil. Snad se nemoc nevrátí. Ale. Své rodině jsem to vysvětlil tak, že zemědělec musí k dobytku každý den, i kdyby se tam měl doplazit po břiše s horečkou nebo zlámanou nohou. Včela má tu výhodu, že se k ní nemusí denně, ale jsou fáze roku nebo rozvoje včelstev, kdy je zásah nezbytný. A jak vyplyne, u jedněch to bylo za minutu 12.
Odvážil jsem se k 6 odd u baráku, letos po zimě první prohlídka. Nejslabší na 24, přežil na s bídou 3 rámcích, je po smrti. Je to vykradené a netuším, zda slídilky vykradly mrtvé a nebo slaboučký odd podlehl invazi. Už to nezvím.
Zbývajících 5 je 4 x 30 a jedna 24. Jedny 30 zimovaly na VN, pod kterým byla KK NN 11 a nad sebou měly NN 15. Horních zásob si nevšimly, ze spodku zmizela asi polovina zásob. Sedělo to na 10 vysokých rámcích, SS. Je to super, plod asi po 1 dm2 na celkem 5 skoro suchých rámcích. Zúženo na 7 a popíšu přesně jak. Kdyby toto vč nemělo nad hlavou KK a rámky mělo na TS, bylo by silnější. Ostatní vš TS a očividně lepší ve smyslu víc plodu.
Přesto, že si do téměř suchých rámků před plod a za něj už dávaly pyl a buňky byly vyleštěné na zakladení, musely oba rámky kolem plodu pryč a místo nich přišly hodně zásobené (cizí). Za blinovku šly 2 těžce plné cizí rámky se směsí cukru a cementu. Dolní KK 11 jsem nechal, jen jsem krajní plné dal pod rámky zúženého VN.
Další zimovalo s dolní KK 15, ta byla téměř suchá, plod na 5 rámcích po asi 2 dm2 a opět plodové skoro suché (určitě nejvíc plodu z 5 “jednotek”). Opět před a za plod přišly těžce zásobní. Spodní KK jsem předělal na TL a nad VN to NN nemělo. Tady jsem prostřídal (jediné zebrování které zná Blaník) medové rámky s tuháčem trubčáky, 4 nedostavěné a z toho 3 jednou zakladené + jeden panenský dozadu. Zbytek medové (tuháč) do celkového počtu 10 (v bedně na 11 rámků). Toto je už vyzkoušený experiment = vystrojení TL už nyní. V podstatě je mi jedno kdy dolů odstěhují chov trubců, ve VN bude na konci pak jeden SR. Ten v tom roce definitivně vyhodím ne na konci května (původní metodika Blaník), ale ve chvíli, kdy bude VN plný. Jinde jsem to podrobně popsal a vysvětlil.
Jedna třicítka bez KK, tedy na 10 rámcích 39x30 měla opět rámky s plodem úplně suché a ostatní rámky skoro, plod na 5 rámcích asi po 1,5 dm2, samosebou prostřední víc a krajnější méně plodu. Toto vč by za 2 dny padlo hladem. Zúženo na 7, před a za plod těžce zásobní + 2 do komory. Tady jsem v komoře jemně poškrábal stranu zásobáku přivrácenou k BP. Prozradím osvědčenou fintu. Vlastně dvě. Do komory přijde cizí zásobák i když by měly v zadu vlastní zásobáky plné. Cizí prostě rajcuje. Navíc do díry v blinovce otřu hroty vidličky obalené drtí víček + medu (zásob). Pak najdou komoru za 3-4 minuty. Včelařím vždy odpoledne a do rána bude mrznout a včely komoru určitě v noci opustí a díru ucpou svými tělíčky. Mám ale za to, že na zdroj za blinovkou nezapomenou.
-----------------------
Rozkvetla tady už jíva (některé asi ranější stromy a keře) a dokonce jsem viděl "cvrkot" i na samici. V úlech bylo asi 90-95% pylu žlutého z jív a nějaký smetanový, mám za to, že z osik. Sem tam se zaleskla i buňka patrně už sladiny. Včera ještě bylo sice slunečno, ale S vítr a max +4. Dnes bylo po obědě +12 a na slunci jistě o něco víc.