Nipíše píše brener, niečo je v tvojom úi…vytiahol si tie zásobné plásty skontroloval či sú “popraskané” a či “vytekajú?”
Nipíše píše brener, niečo je v tvojom úi…vytiahol si tie zásobné plásty skontroloval či sú “popraskané” a či “vytekajú?”
do tretice všetko dobré…😉
Niečo píše Brener, niečo je v tvojom úli…vytiahol si tie zásobné plásty skontroloval či sú “popraskané” a či “vytekajú?”
Čau.
Jano, nepotřebuji nic vytahovat nechci jim tam v takový nečas hrabat a rušit jim “tepelnou ” pohodu🙂. Je to med respektive cukrové zásoby zkoušel jsem to chuťově, proteklo to česnovou vložkou lepí to jako rozlitý med. No co jiného by to mohlo být???😉. Po proletu jim vyměním dno ať náhodou nedojde k loupeži. Tento rok to vypadá, že se bude komorovat (jestli vůbec) koncem února. Příští týden u nás hlásí mrazy jak hrom.
OK, netreba zbytočne rušiť včely, ja som len nevedel ako si dospel k svojmu poznatku… no nikdy v živote som také niečo nezažil,. Ale všetko je raz prvýkrat
…to dno po prelete rozhodne vymeň za čisté a nakoniec pri komorovaní zistiš reálny stav v úli .…..
Tak som obehol včelnice..v noci mínus 8 stupňov, cez obed plus 3…liesky sú pripravené začať do týždňa prášiť, drienke puky dlhšie tiež nevydržia… mŕtvolky nepribúdajú , včielky potichu bzučia…len v jedinom úli, ktorý je na spoločnom stojane s tým vyprázdneným ulom som ich hadičkou nepočul 😳… čo už, skontrolujem po mrazoch, asi sa mi tam presťahovali mikrovlny z toho úľa v ktorom mi zabili včely..😉….
Přidáte se k posměváčkům? Měl jsem vás za větší formát. Neklesnu na tuhle úroveň.
Tome no sorry, neovládol som sa.. vy si držte úroveň naďalej… viete už bolo spracovaných 63 štúdií vydaných v rokoch 1994 - 2022 na vplyv škodlivosti mobilných telefónov a sietí na živé organizmy a časť z nich sledovala aj hmyz a včely. Už v roku 2009 vedúci jednej takejto štúdie , doktor Sainuddin Pattazhy tvrdil, že pri súčasnej rýchlosti výstavby mobilných sietí by mohli byť do desiatich rokov dokonca svetové včelstvá vyhubené úplne (našťastie ako väčšina „vedeckých“ predpovedí ani táto nevyšla 😊). Španielsky vedec Daniel Favre sa niekoľko rokov venoval pokusom s mobilnými telefónmi a včelami. V svojej pilotnej štúdii z roku 2011 zaťažoval včely najprv mobilnými telefónmi vloženými do úľov, pričom na vypnuté nereagovali, na zapnuté imitujúce hovor po trištvrte hodiny začali hučať, opusteniu úľa u žiadnej rodiny ani po dvadsiatych hodinách pôsobenia komunikujúcich mobilov však nedošlo….v ďalších pokusoch sa zaťaženie včiel dosahovalo pomocou zariadenia, ktoré zosilňovalo existujúce elektromagnetické polia zo základňových staníc s cieľom ožarovať úle. Ako príklad bolo preskúmaných päť úľov s podobnými výsledkami ako v pilotnej štúdii, teda včely sa rozrušili ale to bolo všetko, nikde neodleteli. Taktiež navrhoval Favre prevádzať experimenty s tienením porovnávajúcich úľov pred elektromagnetickým žiarením pomocou Faradyovej klietky. a mnoho, mnoho iných experimentov.
skutočne mi pripadá smiešne, keď za hlavnú príčinu prázdnych úľov pokladajú mikrovlny…
napíšem to takto ako som to uviedol v jednom článku v Dymáku : “Neviem či elektromagnetické žiarenie v súčasnosti výrazne škodí včelám (v mestách je žiarenia najviac a včelám v mestách sa vraj darí super) ale rozhodne nie sú mobily príčinou miznutia včiel z našich úľov!”
Předchozí už nechám spát. Včelstva hynou a hmyzu je 90% množství, co bylo ještě před 20 lety, pryč. Něco ten hmyz ničí. Dokonce asi ani ty drátky v rámcích škodit nebudou. BG snad má 100% VS, ale nepíše, je to divný patron, tajemnej jak hrad v Karpatech - nejspíš nemá čím se pochlubit. Kdo dává jen trámky, žádné M a má VS jak v dobách negramotných sedláků, má pár kilo medu a nebo žádný a obyčejně se nedozvíme zda mu vč hynou víc nebo méně. Ovšem jsem si naprosto jistý, že kdyby na VS bylo méně úhynů, byl by z toho neskutečný humbuk a alternativci by se bili do prsou a machrovali by, že to vždycky tvrdili, že jedině přirozený organický chov včelstev. Ani nemukají a vsadil bych se, že mají úhyny ještě horší než tvrdochemici. Ne nepíšou nic, nechlubí se, jak se říká “ticho po pěšině”.
-------------------------------------------
Dneska se mi konečně proletěly včely. Některé, jen v tenkostěnných úlech. Na stan R padlo další vč na melecitozu, je pokálené a mrtvé, včely jsou tam. Takže v R je ze 12 živých 9 a tak padla čtvrtina = 25%. Ovšem dvoje mají tak strašně pokálenou mřížku v česně, že se obávám, že to bude na vysíření. Na to, že tam vč nedostala ani miligram cukru a jen jednou acetonvaridol 25.12. snad dobrý. Snad už nic nepadne, jen jak říkám jsou tam dvoje těžce pokálené (česna). Jen zdůrazním, že 2 ze tří padlých byly jen oddělky - záložní matky a nelíbily se mi před zimou. Jenže tu bylo jen 8-9.
Na stanovišti K ale bylo chladněji a prolety jsem neviděl, snad zítra a nejlíp by mělo být v pondělí. Dám sem zprávu.
No a taky mě jedna včelička potěšila, přežila zimu a pak chrabře položila život na dědkově obočí. Asi prvně v životě jsem zažil útok včely 22 února.
Vlastně, až na to žihadlo, skvělé zprávy! Já si myslím, že na m ístě je opatrná gratulace😃
…to je fajn keď sa mohli preletieť.. u mňa zatial žiadna zmena už sa asi preletia až v breznu stále sú mňa mrazy… ….to pokaleni asi nebude nozema ale ta melicitóza.. mne včela pred týždňom vletela do rukáva , šla teda so mou do auta, až sa mi nezdalo že stále počujem bzukot musel som vyzliecť mikinu kým som ju našiel…keby bodla mohli sme to mať rýchlejšie za sebou 😉……
…aj keď sa nebudeme vracať v tomto vlákne k úhynom musím povedať že viem aj o úhynoch na trámikoch vo waarre úľoch s VS..
Děkuju vám a děkuju i panu Gorovi za držení palců. Fakt už věřím, že mi něco přežije a hlavně bude k něčemu.
Zapomněl jsem na 6 slabých (ultraslabé jsou 3) oddělků u baráku. Proletěly se, žijí. Hned mám lepší náladu. A nepřehlédněte v jiném vlákně proč (asi) padla vč Tomovi4 na externím stan, které “zdědil” (koupil si to) po mě.
V uplynulých 6 dnech denně porazím, rozmanipuluju, naložím na vlek a doma složím (z větší části pořežu, naštípám a uklidím) asi jeden PRM dříví (popravdě spíš je to kubík). Už zase skáču přes kaluže. Bohužel jsem ateista a tak nemám komu poděkovat (děkuju dětem a přítelce, bez nich by to nebylo). Jestli se dožiju, za 3 týdny mi bude 69 let. V životě (kromě donucení v základce a učňáku, místo vojny jsem stavěl dálnici) jsem v životě ani na milisekundu necvičil. Když se ptali W. Churchilla novináři, čím to je, že se dožil v plné tělesné síle a duševní svěžesti vysokého věku, odpověděl: “No sport.”
…tak podľa jeho životopisu Churchill začinal už v posteli ráno s cigarou a konakom a nevyliezol z nej až na poludnie a dovtedy v posteli bafkal a príjmal pracovníkov kancelárie so spismi na vybavenie..
kubík dreva je pekná vec ale nedostatok nikotínu vám môže ešte chýbať 😉….to ja si ešte tu cigaru občas zapálim 😂…
Přesně řečeno!!!!!
Jsem polepšený kuřák, ale když jsem zvažoval ve svých 50, zda krásně s kouřením umřu a nebo ještě zkusím, blbě, bez radosti trochu žít, zvolil jsem sice B, ale zapřísahal se, že nebudu ten polepšenej debilní mravokárce. A nejsem a tvrdím, že, řečeno s klasikem: “Žena je žena, ale dobrá cigareta je pokouřeníčko!”
Jsem proti zákazu kouření v hospodách. Komu vadí, nemusí tam lézt. Komunisti před polednem sebrali ze stolů popelníky, vyvětrali a podávali obědy a ve 14 hodin zase vrátili popelníky na stoly a dovolili kouřit. Ale jen tam, kde se vařilo a tudíž jedlo, pivnice byly buzerace ušetřené. To fungovalo dokonale, ale EU ví všechno líp. EU se rozpane a myslím, že už letos, už začalo převlékání kabátů, zatím pomalé, ale ono to zrychlí a některým se v palici nerozsvítí jako Cukerbergovi a nestihnou to. To je jasné. Co jasné není je, jestli se EU nepodaří rozpoutat ww3.
Mrzí mě jen, jak Tom4 reagoval, že jsem si mohl odpustit to o chlemtání dotační a jiíné EUšlichty prasaty, co jsou zrovna u koryta a dalších chlemtačích, co chlemtají zbytky šlichty, co velkým prasatům odpadne pod koryta. Mnohá ta prasata budou od chlemtání dotační EU šlichty odstavena. Jenže kobyla, která chcípá, nejvíc kope. Jsem zvědav, jestli se i nyní soudruhům progresivním liberálům generálně odpustí. Nemělo by!
Slovákům závidím Fica a normalitu. Ale vyhráno není.
Nepřekvapuje mě, že jste progresivec, jste liberál, to já dávno vím. Jenže teď právě skončil penězovod a uvidíme. Stejně tak u nás brzy neuslyšíme o Chvilkařích, sice se Pánek asi prací živit nepůjde, o ty hlavní se Soros postará, ale nastává změna a jak říkám, uvidíme. Navíc mě nevadí bývalí komunisti, tedy dokud je oligarchická mafie neinstaluje na Hrad. Mě spíš vadí dnešní neomarxističtí liberálové = novodobí bolševici. Protože ti dnešní mají k dispozici moderní technologie a zbraně jako třeba to, co valná většina musela povinně podstoupit, když chtěla smět na oběd do restaurace, proto není vyhráno.
Fico za měsíc stihnul jednat s Putinem, Erdoganem, Orbánem, Muskem, navštívil Papeže a sklidil ovace ve stroje v USA za svůj projev. Zatímco náš Brněnský kašpar s oslíma ušima - někdo myslí, že to jsou uši zaječí, sedí doma a mlčí a nikdo ho nikam nezve a nikdo se s ním nebaví. Ale patrně by někteří Slováci chtěli mít v čele stejnou nulu.
Někteří i u nás chtějí ww3 a já jen doufám, že se jí podaří zabránit.
Tome nežijete na Slovensku a ten vtip ste nepochopil… Fico v opozícii z tribún provokoval dav za minulej prezidentky aby kričal že čaputová je americká k..rva, sám mal vyhlasenia že je americká agentka, je to lavičiar, sociálny demokrat a teraz sa pchal do prdele americkým republikánom… je to kam vietor tam plášť.. všetky tie jeho cesty a pseudorokovania mali jeden cieľ a ten splnili, zvýšil svoju popularitu (aj vy ste toho dôkazom) ale Slovensko má z toho jednu veľkú nulu…keby radšej riešil naše problémy, zvýšil nám dane aj DPH až na 23% a tým vzrástla väčšina cien, znížil rodinám s detmi oslobodenie od dane, firmy musia platiť za každú faktúru… vzrastá inflácia a blaa bla bla..
Tak jsem měl konečně hromadný prolet na stan K, na stan R jsem se nedostal, tam to ale trochu létalo v pátek nebo čt, už nevím přesně.
Takže. Na jednom stan jsem nahlásil 10 vč, zazimoval 12 a 3 padla. Padlo tedy jedno kmenové. Toto stan nedostalo ani deko cukru a jen jednu léčbu acetonvaridol 25.12.2024.
Na Stan K je to horší. Dnes tam byl hromadný mohutný prolet a už je úplně jasno, mám za to, že už nepadne nic. Z 20 hlášených kmenů žije 14 + 6 slabých oddělků na cukru. Zítra už zkusím zužovat, má tu být pěkně.
Moc a moc vám to přeju😀
Děkuju.
Mám další, neradostné zprávy a definitivně mi došlo co se letos stalo. Včera volal Petr, že našel 3 oddělky mrtvé (všechny svoje oddělky), česna silně pokálená, některé rámky též a včely v úlech. Když to u sebe shrnu já, mě padly také jen oddělky a záložní matky, normální silná (kmenová) vč jen dvě. Tedy jestli něco ještě neodejde. Dám sem vědět po zužování, od proletu je tu max 8-9 a to nemám odvahu vč rozebírat.
Nedávno někde píšu, jak slabé a ultraslabé “jednotky” dokáží předvést neskutečný výkon. A je to pravda. Když se dožijí jara, jak se musí připustit po letošní zimě. A je nutné přehodnotit také domnění, několik let po sobě vyzkoušené, že odd nejen, že není nutné nijak léčit proti VD, ale že mají nějakou jinou vitalitu, lepší a životaschopnější energii. Nemusí to platit obecně.
A také tu ještě nezaznělo pro mě podstatné. Kdo si vzpomene na moje nekrmení cukrem a rezignaci na vnucení cukru včelstvům, která ho nebrala, tak jsem se utěšoval nadějí na jeden z důsledků klimatické změny, projevující se v ČR velmi mírnými zimami, kdy bývá každý měsíc prolet. Spoustu let před letoškem tomu tak bylo. U mě ale byl poslední prolet někdy koncem listopadu 24 a pak tento týden. Tudíž jde o 3 dlouhé měsíce bez vyprášení. Letošní zima byla souběh všech myslitelných nepříznivých okolností a pod dojmem staré včelařské odborné literatury mi nemělo přežít nic. Tady jen podotknu, že jsem absorboval staré odborné informace a od dětství pochyboval, protože kdo bral včelám před zimou medovici a nahrazoval jí cukrem po miliony let?
Z toho ale vyplývá několik jasných skutečností:
Není pravda, že včely nepřežijí na medovici.
Není pravda, že padnou žízní, když medovicové zimní zásoby obsahují melecitozu.
Není pravda, že se musí vč problémové zásoby vzít a nahradit cukrem.
Není pravdivé moje tvrzení, že vadí paroprodyšný strop při zimování (pokus Pepy se všemi jeho 8 vč).
Tudíž není ani jisté, že škrobové synťáky ničí zimování včelstev ve smyslu přeplnění výkalových vaků.