Nestačí to, ani přemetani na mezisteny..
Obávám se že jsme došli k zenitu, kde nestačí poskakovani s vykurovacem v kombinaci s vírou a modlenim včelařů.
Nic není záruka k trvalé udržitelnosti
OK, akorát že Martine, i vy Javali, odvádíte pozornost úplně jinam a mě to už nějak přestává bavit. Pořád jen plky vo ho.ně a takto se nikdy nikam nepohneme. Ale vítězíte krátkostí příspěvků, to jo, nejlépe tři holé věty, to je ono. Jen nemuset myslet a nic řešit a už vůbec číst něco delšího, u čeho je nutné myslet a dohlédnout dál než na špičku vlastního nosu. Jasně, chápu.
Tom oceňujem,že ste si dal kus roboty a pekne tie moje kecy rozpitval a okomentoval.. skúsme si ale na rovinu teda povedať ako sme pomohli včelárom?
No pokecali sme si, ale sme bezmocní v tom dosiahnuť nejakú vyznačnu pomoc včelárom, keďže ako sám píšete, väčinu toho čo znižuje imunitu našich včiel nedokážeme ovplyvniť …
Všiml jsem si jen já, nebo i někdo z ostatních, že na N.C. zabírají všechny známé kyseliny včetně kyseliny octové ? Nakonec je uvedeno, že zkušebně bude použit dostupný prostředek..Což tedy v případě nákazy N.C. použít dostupnou kyselinu octovou pro okyselení úlového prostředí ? Nakonec, většina z nás ji má doma v kredenci a dokonce naředěnou na poživatelnou koncentraci ?
Ale čteme a řešíme, minimálně já přemýšlím co udělat příště jinak aby mi ob jeden rok nepadlo zase 70% včelstev a to mi předtím z 8 nepadlo ani 1 a minulý rok se mi napřed dařilo a ujalo 100% matečníků, 13 nových matek a ještě v říjnu jsem měl 21 včelstev nakrmených medem a v listopadu spoustu prázdných úlů a úplně nahodile, nedá se rict, že tamty padly proto a že tamty žijí proto. Něco si tam mezi sebou roztahaly a protože jsem v létě neproplachoval úly nějakým “léčivem” tak to tak možná dopadlo a váhám jak dál a nemám k tomu sáhodlouze co říct, můžu jen přemýšlet a číst. Před 2 lety vypadaly ty úhyny stejně, připisoval jsem to použití formidolu, no teď podobný scénář, ale bez něj. Spoustu věcí jsem už napsal, třeba to že jsem celej rok namátkově odvíčkovával trubčinu a nenašel jsem ani 1 brouka a tady a i obecně se tvrdí, že se brouk koncentruje na trubčině, no u mě ne, asi chovám jiný zvířata, na podzim po varidolu pár brouků spadlo, pár desítek, někde možná 100, nic moc, stejně nevím od kud se teda vzaly, když na trubčině nic nebylo a ani po focení jsem nenašel u včel batohy na zádech a tak tedy včelstva nezdecimoval jeho neustále démonizovaný exponenciálně rostoucí počet, který prej muže za všechno, ale možná ty viry co s ním jdou ruku v ruce. A jaké je to správné řešení? Zatím jediný rozumný nápad je zastřelit preventivně ty co doběhnou jako poslední, jako krutý Goro se sirným knotem 🙂 A třeba to příští rok po prvním vytáčení ošetřím šťavelkou jako rusák i když to je zakázaný, přece všechno z russka je zlé 🤣 Jenže se toho bojím abych nedopadl jako jiní kyselináři co jim padají celé červené podložky tisíců brouků protože se jim nepovedlo některé z léčení a jejich včely s kyselinou vypálenýma očima nevidí, že jim v úle něco běhá(tohle už je nadsázka)🤣 Zatím je plán do toho co přežije moc nezasahovat a namnožit jen ty co budou chtít a vyrojí se, to mi přežilo vždycky a i těch předloňských 8 včelstev bylo rozchováno z rojových matečníků. To je taky zakázaný nechat včely aby se samy množily, dneska letí jen nedonošení transtrubci 🤣
Pane Goro. Cením si, že jste se nenafouknul.
Snažil jsem se vám vysvětlit, že úly a metodika je asi to jediné, co může ovlivnit každý sám u sebe a hlavně relativně hned. Ostatní je jen Cervantesovský boj s větrnými mlýny a pokud by tam nějaká šance byla - kdyby se rozpadla EU, jako že skončí brzy, stejně bude trvat spoustu let než ten bruselský Augiášův chlív někdo vymete, zda-li vůbec. A i když progresivisté dočasně prohrají, myslíte si někdo, že psychopatičtí úchylové někam zmizí a napraví se? Svatá prostoto!
Jistě vám došlo, že mířím tam, co je jiné od doby, kdy začaly hromadné úhyny. Ale já to pro jistotu zopakuju ano?
VD je tu od roku 1978, u vás asi dřív jak tady. Nevědělo se jak s ním bojovat a to, co předvedli čeští i slovenští odborníci zi zaslouží obdiv a velký dík. On po vohni je každej hasič a nebylo by poctivé nepřiznat, že se prostě nevědělo a nadělaly se spousty hovadin. Třeba plošné trávení návnadami všech včelstev kvli divoce žijícím včelstvům a jiné kejkle. Nepíšu kraviny, protože kravina je to, co někdo dobře ví, že je kravina a stejně to udělá. Odborníci tehdy nevěděli co je dobře. Oni bohužel přes 20 let hlavně nevěděli - A TO JE TRESTUHODNÉ A NEODPUSTITELNÉ, že se tu bojovalo s úplně jiným roztočem. Nedávno to tu podrobně vysvětluju ve vlákně včelařské bludy když pitvám Šmídovy kydy z posledního Včelařství.
Ano, VD, tehdy se sice jmenoval VJO, ale byl to on, byl ve vč přítomen v počtech několika tisíců, spady po KM jako když se vysype na místo každé uličky pytlík skořice a včelstva žila ještě 2 roky než zkolabovala. Jak je to možné? Ke byly viry? A kde cerane když je na té samé včele jako VD, proč až teď? Myslí to tu někomu? Jo, klimatická změna, jasně, všeobsažné zaklínadlo, rozumím. Ale nesdílím!
Vyvětlil jsem, že komunisti používali mnohem drastičtější jedy a hnojiva, píšu to pořád dokola a nikdo na to nereaguje, fakt to ti lidi neumí pochopit? Že třeba NPK mělo 22% účinných látek, 3% sádry aby držely granule pohromadě a zbytek, tedy 75% byly balastní látky? A tento balast bylo to NĚCO, co zanášelo do půdy jedovatosti a ne hnojiva. Podobné, ne-li horší to bylo s insekticidy. Popíšu tu vápnodusík a jak ani tehdejší JZD nezajistila dělníkům respirátory a chlapi to skládali z dobytčích vagonů lopatami na otevřené valníky Zetorů 30, v lepším případě Zetorů 50, které to pak vezly v oblaku dusivého prachu za vozem i při hlemýždí rychlosti tehdejších traktorů, jak jedovaté to bylo a jak to pozabíjelo kromě cílového škůdce ÚPLNĚ VŠECHNO ŽIVÉ a notně to zkrátilo věk těm dělníkům. A možná i chodcům ve městě, kudy se to vozilo. No a drvodělka na to napíše, že se to vyrábí dodnes. A tím, jako by vyvrátila vše, co jsem se snažil sdělit. Ona ale už neřekne, že se to teď prodává po kilech na spešl použití v zahradnictví a já jsem měl na mysli tuny na hektar na tisících hektarech jen v jednom podniku!!!!!!!! Ale drvodělka napsala, že je to vlastně super a já že vlastně melu nesmysly. To neřekla, ale přesně tak to vyznělo.
A tak dále. Takže. Za komančů se hnojilo víc, hnojiva byla primitivní (laciná, na kloudá za devizy od hodného Západu nebyly peníze) a zasírala půdy o řády víc a horšími látkami, spíš přímo jedovatými svinstvy. Zopakuju, bolševik pěstoval kukuřici na siláž - tedy pro dobytek a nejrychlejší cestou přes mléko lidem - TŘI ROKY NA STEJNÉM POLI PO SOBĚ. Proč? Protože neměl k dispozici žádný jiný selektivní herbicid a to, co lili po polích, vydrželo v zemi 3 roky a nedovolilo růst ničemu jinému než jen kukuřici. Proto dávali na stejné pole kukuřici 3 roky po sobě. Komunsti věděli, jak strašně zatěžují půdu, že se plodiny musely střídat, ale jak jinak to měli udělat když museli obstát v konkurenci a jiný herbicid nebyl?
A vy, vše to můžete pamatovat pane Goro, jste starší než já, vy mi tu vykládáte o tom, jak zavilí zemědělci ničí včely. Ho.no!!! Řeky plný ryb, bažantů mračna, šofér mlíkař denně přejel králíka a doma už to všem lezlo krkem jako malému Škopkovi ve známém filmu. Včelám se dařilo i s destitisíci roztočů a řepková ani jiná monodieta jim nevadila. Jak to? Všechn řepkový med sežrali nadlidi na Západě, kupovali by 100% produkce kdyby to bylo tak strašné? A jasně vysvětluju, že toho komunisti poé polích lili víc a horšího, v mizerné kvalitě. Ne, jako bych nepsal nic…
Popisoval jsem tu tah jepic, jak se na mostě s lampami pod Radotínem přes Berounku dělaly půlmetrové návěje toho hmyzu, bílých štíhle křehoučkých motýlků, na kilometru řeky toho musely být TUNY! Bylo mi 18, je to, v létě to bylo 50 let. Dnes ani jedna jepice, NIC. Mimochodem, jepice, dospělec, žije jen pár hodin, jen se spáří, naklade do vody vajíčka a uhyne, nemá vůbec zažívací trakt ani ústa. Ale její larva žije ve vodě 4 roky! Jen ty tuny larev na každém km řek uživily tuny ryb a hlavně dalšího života, larev jiného hmyzu a podobně. Kde to všechno je? A jak to, že dnes mají jezevci šetrnější hnojiva i “léky” rostlin a stejně to všechno zmizelo? A ochránci přírody nejdřív strašili dobou ledovou a když jiím došlo, že tím nejde vydírat, když skleníkoévý efekt ruší dobu ledovou, tak to změnili na oteplení a vy dnes papouškujete mantry o klimatické změně. Vše to jsou vědomé a nebo stupidně nevzdělané kecy, u ekoteroristů promyšlený teror za účelem strašení lidí a díky strachu jsou pak lidi snadno vydíratelní.
Prostě hromadné mizení hmyzu, je prý už jen čtvrtina zpěvného ptactva, ryb minimum, ale plevele a bordelu všude rostou spousty. A vše se to začalo dít před 25 lety. Ne dřív, až před 25 lety a jen pomalu, pozvolna, pamatujete všichni hrdé bilbordy s nadživotním nápisem POKRYTO? No, to se chlubili jak postupně tráví planetu zhoubným zářením. A blbější věří, že planeta shoří...
No a co začalo před těmi 25 lety? Mobily a šmírování a taky GPS. A tak dále. A protože zdrojů mikrovln a jiného elmag záření přibývá, nastupují sítě 5G a co se neděje, z deseti, 20 nebo někde 40% úhynů jsou najednou úhyny 100%. A na velkých plochách, dnes prý Vlašim 50%. A to je 13 ledna!!!
A mnozí to stále svádí na zemědělce, už mě to fakt vytáčí, proboha, přece nejsme (všichjni, někteří určitě ano) takoví tupci abychom furt věřili bandě, která nás už tolikrát podvedla a podvádí čím dál víc.
A můžu já nebo někdo vypnout GPS? Můžu vyponout mobily? Ihned, během prvních 24 hodin by se třetina mládeže zhroutila psychicky, třetina by se sebevraždila a zbytek mladých je k ničemu už teď i když to běží. Chodím na obědy do jídelny průmyslovky a každý druhý žere lžící jak primitiv, protože druhou pazourou pod stolem zuřivě mačká klávesy mobilu. Někteří žerou jak roboti s drátama, které jim čumí z hlavy, ale to jsou ti zaostalejší, ti coool to mají bezdrátově na BÁZI MIKROVLN. Když tu Tom4 napíše o kytce a mobilu, vyvrátí mu to zahradnice (ani si ta dobrá žena neuvědomí, že o něm tedy říká, že je lhář), že to prostě kytkám vadit nemůže. A já nemám sílu jí to vysvětlovat a vyvracet a jediné, co se jí podařilo, bylo odvedení debaty jinam. Nedivím se pak některým, třeba tomu Tomovi4, že si pak rozmyslí se zdržovat a něco sem psát, když místo zamyšelní a debaty to a vše ostatní někdo rovnou shodí ze stolu a nechce se o tom bavit.
----------------------------------
Můžete si všichni lámat hlavu jak chcete, zavile nenávidět zemědělce a donekonečna opisovat lži vědcostutů o pylové monodietě, nedostatku propolisu v úlech a zničené imunitě včelstev a další kraviny, ale nikomu a ani vám to nepomůže. Možná by vám mohlo, když ne úplně, tak trochu pomoci změnit úl a technolgii. Ale ne. NO TAK NE!
A proč to píšu i když vím, že jsem pak neoblíbeným poslem špatných zpráv a vím jak takové posly primitivové nenávidí namísto skutečných viníků zla? No proto (bonmot mého otce): “Jsi-li informován, jsi ozbrojen.” A já dodávám: "Dál je to na tobě a jestli neposlechneš, OK, tvůj boj. Pak ale nefňukej."
Dobrý muži, v pohledu na mikrovlny a jedy v zemědělství se prostě neshodneme na 100%. Ano asi mají vliv a nebo je to něco jiného, neomylný není ani Bůh. Nedivte se, že s vámi nikdo moc nediskutuje.
Pokud kdokoli včetně mě vyjádří sebemenší pochybnost, vyslouží si podobný elaborát. Protože si vás vážím , nemám už většinou chuť reagovat.
Tom pri vašom spôsobe diskusie sa nečudujem, že slabšie povahy odpadajú, vy dokonca dokážete spérovať aj tých, ktorý vás uznávajú, ak diskusia nejde smerom, ktorý si predstavujete..😉
.. plne sa stotožňujem s tým, čo písal drvodelka,ani ja nesúhlasím s vaším názorom, že prázdne úle v čechách sú kvôli mobilom a mobilným sieťam…boli by ste totiž jediná krajina na svete…škoda že z urazenej ješitnosti prestal písať do včelárskeho časopisu Dymák, ten to prežil ale asi vám chýba že ho nečítate..práve v ňom som tento nesprávny názor vyvrátil v rubrike hoaxov… nie pomocou pocitov a domnenek, ako je to u vás ale s odvolaním sa na skutočnosti, ktoré zistili včelári…umiestňovali včelstvá v rôznych vzdialenostiach od stožiarov, vkladali mobilné zariadenia do úľov a sledovali správanie včiel pri vypnutých a zapnutých mobiloch, imitovali telefonické hovory a sledovali intenzitu rozrušení rodín, sledovali vplyv mikrovln na rozvoj včelstva, na množstvo medu,či doneseného peľu či stratu lietaviek…ale to boli len vedeckí prostitúti 😡
napísal ste : “A vy, vše to můžete pamatovat pane Goro, jste starší než já, vy mi tu vykládáte o tom, jak zavilí zemědělci ničí včely.” teda máte pravdu, ja som vyrastal na vesnici a brigádoval na družstve, teda bol to Štátny majetok, družstvo sa rozpadlo, brigádoval som často na rozmetávači maštaľného hnoja ale áno, hádzal som aj umelé hnojivá lopatou… ale nerád to píšem vy si mýlite pojmy, “latrína” vyzerá to síce ako "vitrína" ale sú to dve rozdielne veci, tak ako sú rozdielne veci hnojivá a postreky pred rokom 89 a dnes…viete prečo sa voľakedy valili tie kvantá hnojív, lebo mali nižšiu účinnosť, to sa týka aj postrekov, áno boli aj vtedy, a dedinský rozhlas hlásil pre včelárov oznám že sa bude striekať repka. ..nemali sitá v dne ale boli sitá ktoré sa pri kočovaní nahadzovali miesto vrchnákov…včelár nechal včely zatvorené a neskôr ich pustil a viete prečo nehynuli?…lebo postreky dnes sú prešpekuľované, 30x silnejšie, obsahujú špeciálne látky na prilnavosť a ani dážď ich nezmyje…a to nepíšem o morení semien, ešte aj hlúpa kukurica sa pred sadením morí chemikáliami, a keď včely v horúčavách zbierajú s nej gutačnú vodu, tak mladušky spracúvajú peľ pre larvy na kŕmnu šťavu s tým svinstom ktorým sa morili semená aby presiakla celá rastlina jedom proti cicavému hmyzu…
ale načo vám to píšem, aj u vás predsa platí"Keď je človek raz o niečom presvedčený, tak filtruje fakty a počúva len tie, ktoré zapadajú do jeho vlastného presvedčenia"…😛
Jak už zmínil bohemiagal a tom4 nosemu nebo něco podobného i tímto směrem se bude ubírat moje pozornost. Mám pocit, že varoáza je špatná v tom, že svedla mou pozornost jiným směrem. Nakazila mě varroademencí, možná jsem ji chytil na svazových schůzích (už jsem členství ukončil ) nebo čtením vcelařského fóra nebo od varroafóbních sousedů 🤣 a přitom to chtělo především higienická opatření. Bude to chtít zlikvidovat staré dílo a zásoby. Nástavky vykoupat v nějaké desinfekci, možná v té štavelce, hlídat včelstva a která budou zaostávat tak dostanou sirný knot a provést opět předchozí proces. Bůhví co si roznesly samy včely a co ještě já svím hospodařením a krmením medem.
Nestačí to, ani přemetani na mezisteny..
Obávám se že jsme došli k zenitu, kde nestačí poskakovani s vykurovacem v kombinaci s vírou a modlenim včelařů.
Nic není záruka k trvalé udržitelnosti
Javali, nechci Tě strašit, ale Tvé myšlení se podle mě ubírá nesprávným směrem. Dezinfekce spolehlivě zničí i mikrobiom. Já to dělám přesně naopak. Každé nové včelstvo ihned očkuji starým dílem.
M. S.: chci to použít až na ty mrtvé úly.
Bohemiagal: ale zabalit to taky ještě nechceme?