Aktuálně: 3 242 inzerátů220 287 diskuzních příspěvků18 356 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

Tom50
Tom50 03.01.2025, 23:26:26 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 03.01.2025, 22:06:21

Asi to nechápete správně. Já se stydím, ale Gorovi úplně nevěřím a tedy jsem se nevyjadřoval. Vás si ale dovolím opravit.

Kyslík není rozhodně spotřebován vždy všechen, to není možné. Navíc je ho ve vzduchu tuším pouze 21%. Tudíž je těch 613 litrů kyslíku jen 21% vzduchu. Množství vzduchu odpoovídající jeho množství ve vzduchu je pak je pak (613 : 21) x 100 = 2.919 litrů za měsíc, pokud za měsíc vč spotřebuje jen jedno kilo medu. Protože ale vč určitě nespotřebuje úplně všechen kyslík ze vzduchu, který má k dýchání, pak je skutečný objem vzduchu vždy větší než asi 3 kubíky za měsíc (opakuju, pokud je spotřeba jen jedno kilo zásob). Ale, podržme se v teoretizování jen kyslíku a že ho vč spotřebuje všechen. I kdyby vč spotřebovalo všechen kyslík a nespotřebovalo vzduchu víc, pak je to 3.000 litrů za měsíc a tudíž 100 litrů za den. Za hodinu pak asi 4,2 litru a za minutu tudíž 0,07 litru. Protože má (na matiku jsem byl neskutečně tupej a zlomky nepochopil nikdy) litr 1.000 cm3 a tak je 0,07 litru 14,3 cm3. Jestli má česno například 10 cm2, pak jím za minutu proteče, každým jedním centimetrem čtverečním jen 1,43 cm3 plynů. Protože ale minuta trvá neskutečných 60 vteřin, pak ten vzduch teče neměřitelně pomalu.

Ale. Řekněme, že vč spotřebuje jen polovinu kyslíku a tudíž ta množství vynásobme dvěma a i pak je to rychlost pro mě nezměřitelná, tedy amatérsky bez přístroje, natož s ubrouskem!

Ale nechtěl jsem se dohadovat, pojďme to zahrát do autu, nechci Gora ztrapnit, stopro to nepočítal. Navíc neodpověděl na pulzy. I kdyby k nim mohlo docházet (nepravděpodobné = empiricky vysvětlím později), nebylo by možné je registrovat. Bez přístrojů určitě ne. A také je nutné vědět, že jsem uvedl česno velké jen 10 cm2 a to by při otevření výšky 18 mm odpovídalo délce pouhých 55,555555555555 mm a tedy necelých 6 cm a to máme všichni (jen Nahaté úly ne) česna větší.

Proč nevěřím na rozvolnění povrchové vrstvy hermeticky uzavřeného chumáče včel. Jednak nevěřím, že by se včely mohly slisovat tak, aby mezi jejich těly nepronikaly molekuly vzduchu. Navíc, i kdyby se rozvolnila povrchová vrstva včel chumáče, pak by stejně vztduch pronikl jen pod tu povrchovou vrstvu a ne hlouběji, k matce například. Tudíž by se v nějakých pulzech musel rozvolňovat chumáč celý až do svého jádra a to, pan Goro promine, je už úplný nesmysl. Přesněji, to můj selský rozum neumí, na základě všeho, co jsem se za život naučil, pobrat.

Bude to úplně jinak, bude to proces naprosdto samočinný na bázi parciálního tlaku například u vlhkosti. Podstata přírody je v tom, že se vše kolem nás samo snaží o rovnováhu (asi se to jmenuje termodynamika). Nemám to vzdělání a tak mi věřící prominou, vypůjčím si Boha. Ten chce, aby ve vzduchu bylo přesně 21% kyslíku. Jakmile je tam kyslíku méně, a čím větší je “spád”, tím větší silou se snaží vedrat kyslík tam, kde momentálně přechodně chybí. A tudíž se kyslík sám nasákne do chumáče, protože jeho povrch není igelitový sáček, že ne. A s ním samosebou dusík, prostě ta směs plynů, které souhrnně nazýváme vzduchem.

Ale třeba je to jinak, třeba chlupatost včelích tělíček brání pronikání vzduchu tak rychle (potřebně), jak si to nevzdělaně laicky představuji já a vč musí chumáč (nejen jeho povrch) rozvolňovat. A tak vlastně v žádném chumáči zimu netráví a zbývá už jen aby včelstva v zimě stavěla a plodovala ne? Aha, chybí jim jen stimul snůšky, ale to bychom snad uměli simulovat ne?

Ale zase vážně. I Javali na to narazil. Jestli jde o dýchání, pak se musí chumáč v nějakých pulzech zvětšovat o velká % svého objemu aby vytlačil z úlu vzduch “špatný” a o stejný objem smrštit aby nasál vzduch čerstvý. Podobně jako plíce savců například. A to se, podle mého selského rozumu, neděje.

---------------------------

A celé to komplikuje horní česno. Přirozené je pro včely jen horní česno s tím, že pod ním se nahromadí těžký CO2, ale i velmi jedovatý sirovodík a nejspíš i další plyny. Před časem (možná ještě na IF) jsme docela dost HČ řešili, pak ale začala sezona a pozapomnělo se na to. Já v návalu práce a pak nemoci jsem pokusy s HČ neudělal. Nějak v tom pokusoval Tom4, ale snad jen u oddělků ve styroduru, že si "česno" prokousaly samy mezi nástavky.

Vlastně nejdál to dotáhl Javali se zemním úlem. Jenže nemá vyjadřovací schopnosti a už vůbec není ochotný podrobně se souvislostmi věc popsat do nejmenších detailů. Škoda.

goro
goro 04.01.2025, 09:31:48 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 03.01.2025, 21:11:09

…zasa si nepoužil kalkulačku😉…včelstvo nedostáva do úľa kyslík, ale vzduch  ….čítaj Toma..

Javali
Javali 04.01.2025, 10:00:36 xxx:xxx.7735:e7ee

Ale kdepak, celou domu mluvím o tom, že tady neprobíhají žádné výdechy a nádechy. Včelstvo ze vzduchu v úle spotřebovává pouze kyslík a ten stejně objemově přemění v CO2. Vůbec nemusí nasávat celý objem vzduchu do úlu. V oblasti letáče probíhá smísení vnějšího a vnitřního prostředí, vyrovnávají se 2 prostředí kde je venku víc kyslíku s druhým kde je víc CO2. Podávají si ruce, molekula za mokekulu 😀 Nemusí tu být žádné měřitelné toky vzduchu, jen pasivní směšování 2 prostředí.

Goro vážím si, že s nami o tomto konverzuješ a dáváš zajímavé podněty díky velkým zkušenostem a sečtělosti, přesto že tvé úly nemají dno a nemusíš řešit, že tvé včely dýchají své prdy (vtípek) 🙂

goro
goro 04.01.2025, 10:25:23 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.01.2025, 23:26:26

Tome som rád že sa nesnažíte ma strapniť😉.. tak to má v diskusii dvoch skoro priateľov byť…napísal ste ale “Tudíž by se v nějakých pulzech musel rozvolňovat chumáč celý až do svého jádra a to, pan Goro promine, je už úplný nesmysl” tak to nebudem robiť ani ja, len doplním že ten chumáč nie je guľa stiahnutých včiel, jedna vedľa duhej… , natesno sú len tie v povrchových vrstvách (podľa sily mrazu môže byť nielen jedna ale aj môžu  byť dve aj tri!), podľa kamerových snímkov sa včely vo vnútri chumáča voľne pohybujú (okrem tých, ktoré kúria zasunuté v prázdnych bunkách), včely  prenášajú potravu, kŕmia a ošetrujú matku….treba si uvedomiť minimálne dve veci, v chumáči teplota v centre neklesá pod 20 stupňov a len pre upresnenie, nejedná sa o jednoliatu guľu, ono v podstate ten chumáč sa skladá z guľových vrstiev navzájom oddelených plástami, každá má svoj stred a svoju vrstvu izolujúcich včiel a matička je len v jednej uličke…😉.. teda čo sa týka vzduchu, každá časť žije svojím životom…

Podstate som vám dal palec preto že ste s tým kyslíkom a vzduchom normalne (na rozdiel od javaliho)  uvažoval ako máte vo zvyku, len musíte brať do úvahy všetko čo píšem…v predchádzajúcom príspevku som uvádzal výsledky merania, že včely z chumáča uvoľnia dohora splodiny rozkladu v čase keď hodnota kyslíka z cca 21 percent klesne na 15 %, čiže ak včelstvo spotrebuje zo vzduchu len časť kyslíka musí toho vzduchu priviesť viac…..

ale

tiež som napísal že v chumáči boli výnimočne namerané maximálne hodnoty až 6% CO2…tie určite nevznikli pri spotrebovaní 6% kyslíka zo vzduchu a jeho výmene za čerstvý… ale aj toto meranie vyšších % CO2  môže byť vysvetlením napríklad toho že kolegovi včely vydržali so zatvoreným česnom a nezadusili sa..ak včely vypúšťajú z chumáča vzduch s 15 % kyslíka a využili len 6% zo vzduchu, znamená to zrejme že dokážu využiť v prípade núdze potrebný kyslík z priestoru úľa ktorý stále obsahuje kyslík, preto sa dá namerať tá vyššia koncentrácia CO2, preto včelstvo prežije kejkle s česnom… Tome nemusíte ma strapňovať tým že zasa napíšete, že sám píšem že nemusí včelstvo privádzať teda toľko vzduchu aby sa pásik v letáči pohol…😉

na rozmýšľanie som dal príklad s 1 kg zásob za december… ale pri chove plodu na jar je denná spotreba cca 100 g cukrov a na strávenie tohto množstva  musia včely zo vzduchu odobrať 75 litrov kyslíka (O2), z ktorého vznikne 75 litrov oxidu uhličitého (CO2) a 60 gramov vodnej pary. Ak včely potrebujú dostať do úľa každý deň 75 litrov kyslíka musia za deň dostať do úľa viac ako 300 litrov vzduchu! Čiže každú hodinu musia nasať a vypudiť vyše 12 litrov vzduchu! Včely sú na toto nastavené, vedia čo robiť, vlhký teplý vzduch uvoľnia z chumáča, teda vlhkosť aj CO2 uniknú do priestoru úľa a včely „nasajú“ čerstvý vzduch s potrebným kyslíkom z úľa a cez otvor letáča pohybmi plynov v úli vnikne čerstvý vzduch. 

Javali
Javali 04.01.2025, 10:26:54 xxx:xxx.7735:e7ee

Taky spoléhám na to, že se myšlenkami držíme reálného světa a né ideálu který neleze dosáhnout ani v laboratoři, nic není nehybné ani černobílé, v tom se snad shodneme, nebudu popisovat všechno se všemi souvislostmi, kor když píšu jen z telefonu když se se skoliózou svalím na gauči. Sedět u počítače a psát romány nebudu, odseděl jsem si dost ve škole a odnesly to záda.

goro
goro 04.01.2025, 10:41:35 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 04.01.2025, 10:26:54

javali v pohode… ja chápem že sú veci ktoré včelárski odborníci, namodelovali so včelami  v labákoch mimo úľ, ale zasa je hromada vecí ktoré namerali a zisťovali priamo v úli, naživo so včelami… napíšem ti to isté čo Tomovi, že to zistili je fakt, ale nemusíš tomu veriť…😉

Javali
Javali 04.01.2025, 11:02:07 xxx.xxx.122.8

Já bych tomu věřil, jen se snažím vysvětlit, že ten vzduch v úle se dokáže vyměnit aniž by došlo k vynucenému měřitelnému proudění dovnitř a ven.

Jako já rozumím i té chemické rovnici, ale oba si myslíte, že jsem tydýt co neví že vzduch a kyslik jsou 2 věci, to asi už není můj problém. Taky já mluvím o kole a vy o voze a o tom to je😁 Ale nevadí, já si odnes par poznatků a přít se nechci. Naopak už druhý rok budu odebírat Dymák👍

goro
goro 04.01.2025, 12:40:16 xxx.xxx.74.195

Javali sorry, že som ti tu kalkulačku vyhodil na oči… za tytýda ťa rozhodne nepokladám hoci ako sám vidíš (rozmýšľaš viď to zmiešavanie vzduchu pri česne 👍) a neveríš 😉…už len preto že čítavaš Dymák nemôžešbyť tytýd  😆😆😆

Nebudem vás zaťažovať úplne zbytočne nejakými poznatkami , ktoré sú v rozpore s tým čo poznáte , máte vlastné poznatky a sa ich držte… len pre Toma dám dva obrázky z oblasti , ktorú mi nemáme ako včelári vidieť…jedná sa včelie tančekný, za ktoré bola voľakedy aj Nobelovu cena udelená a dnes sa zisťuje, že to nie je celkom tak ako sa píše v knihách, teda lietavky tancom oznámi vzdialenosť a smer zdroja a navrhované včely tam letia… ideálne predstavy v lieratúre su na obr. 1 a realita na 2 

Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 04.01.2025, 17:59:49 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.01.2025, 12:40:16

K otázce výměny vzduchu to zatím nechme, začal jsem se v tom ztrácet. Možná vás překvapí, že ač nejsem strojař ani elektrikář, přesto jsem s kolegou z oboru elektro postavil a 15 let úspěšně provozoval malou vodní elektrárnu. O podstatě el poroudu vím jen to, že umím rozsvítit a víc nepotřebuju a nechci vědět. Nastudoval jsem a dal jsem do chodu vodní motory - turbíny a to tak, že se na můj výtvor přijel podívat užaslý šéfkonstruktér moderní turbiny z 8o let 20 století. Velmi výrazně jsem totiž zvýšil výkon moderní turbiny pro mikrozdroje, bohužel jsme dvě tyto turbíny koupili, jednu jsem předělal. A nejsem strojař a nebylo to dražší, naopak levnější než originál. Páni chytří jen neumí uvažovat jako já, to je celé. Ano, za socializmu byly možnosti legálně něco lacino dělat ve fabrice, dnes bych to dokázat udělat nemohl. To je pravda. (a něco i nelegálně, taková byla doba, protože se nikde nic nedalo objednat, koupit, dát si vyrobit)

Naučil jsem se nevěřit vědcům a myslím si, že mám dar umět rozpoznat většinu kravin. Nevěřím na tanečky včel proto, že je v úle tma. Taky když jsem já tanečky pozoroval, nedávaly nikdy žádný rozumný smysl (třeba tančily blbě že tančily na světle) a já se naučil přestat mít mindrák z toho, že tam ty úhly a ten řád a pořádek nevidím. “Tančí nesmyslně bez sebemenšího řádu a systému” je můj poznatek a basta! Ano, nějak si předávají informace, určitě ale ne přesným určením směru v úhlech a podobně a když ano, tak ne těmi nesmyslnými “tanečky”. Možná jsou tanečky ne podstata, ale vedlejší produkt skutečného předávání nformací. Někdo někdy postuloval, protože nic jiného nejde pozorovat, že tanyny a tanyny URČITĚ musí bejt to sdělování směru, vzdálenosti a vydatnosti, páč jak jinak by asi včely mohly vědět…

No mohly no! Víte jak se našpapuje motorka? Když se na zádech ležící pes (jen některých plemen) podrbe na břiše určitým způsobem v určitém místě, dělá zadní nohou přesně pohyb jako když se našlapuje motorka. Blb by z toho vydedukoval, že jsou psi nepochybně motoristi. Tak asi tak.

A vždycky, když něco neortodoxně tvrdím, nebo si spíš o nějakých posvátných pravdách dovolím pochybovat a pak se ukáže, že jsem měl pravdu, měl bych mít škodolibou radost a pocit satisfakce a vykřikovat do okolí: “Já vám to řikal!!!”. Nemám ani radost, ani pocit zadostiučinění. Je mi líto, že zas víme ho.no a vyplýtvalo se mraky energie na nesmysly. A kravinou se zasvinily mozky, někdy celých generací lidí, protože i zjevnou hovadinu někdo donekonečna opisuje a tvrdí…

Víte, nemám nic proti Víře v Boha. Ale je historickým faktem, že fanatičtí debilové z řad nejvyššího a nejvzdělanějšího kléru před několika sty lety psali sáhodlouhé traktáty o podstatě andělů a došli k nezvratnému poznání, že andělé musí být nehmotní. Učeně se pak hádali, kolik andělů se vejde na špičku jehly. A nebylo v té době vzdělanějších lidí na planetě, dnes bychom řekli, že to byli vědci v oboru teologie. Tak asi tak.

goro
goro 05.01.2025, 12:44:34 xxx.xxx.74.195

myslím že by bolo pre včelárov užitočnejšie, keby sme sa vrátili k pôvodnej téme tohto vlákna, teda písali o tom ako to vyzerá na našich včelniciach…

dnes som hadičkou opäť počuj včelstvá vo všetkých úľoch, len niekde som musel zaklopať (nerád to robím, zbytočne ich to rozrušuje)…zima u mňa má zatiaľ  presne taký charakter ako sme si vždy pre včely priali, už tretí týždeň sú v noci mrazy a cez deň nepresiahnu teploty 4-5 stupňov… očakávam že ešte tak týždeň budú trvať trojkráľové mrazy a bude mrznúť aj cez deň…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.