Já si dovolím trochu pozorování za současné ignorance některých “vědeckých” nesmyslů. Takový je už celý svět kolem nás, že nějací mocní (nebo jen mají přístup k mejnstrýmovým zdrojům šíření svých bludů) nalajnují jak věci mají být. Sice všichni vidí, že to tak není a co pamatují jejich předkové a staré knihy ani nikdy nebylo, ale prostě je nekorektní nepapouškovat zjevné, ale i ty méně zjevné kraviny. Konkrétním příkladem je například jistý měsíčník, kde roky je šéfredaktor nevčelař a jeho sítem poilitické korektnosti mnoho věcí prostě nemůže projít.
Vždy se všude píše a říká, jak včelař musí ometat návěj sněhu z letáku, aby se vč neudusilo. Já ale nikdy neslyšel, že by se návějí sněhu včelstvo udusilo. To nějaký magor někdy takto vyfabuloval a ostatní, aniž by to zkusili a současně včelařit neumí (proto píšou knihy, kdo něco umí, dělá to a nepíše o tom tlustá vědecká pojednání) pořád opisují prastarý axiom do nekonečného zblbnutí. A stokrát opakovaná lež či polopravda se stává pravdou.
Mnohokrát jsem nemohl ke včelám včas a po několika dnech, kdy na letáku byla i 20 cm vysoká vrstva sněhu, u česna už částečně zledovatělá, vždy byla u stěny úlu směrem nahoru i třeba jen 1-2 mm skulina, která umožnila včelstvu dýchat. I kdyby skulina nebyla, sníh je průdyšný, i pod značnou vrstvou sněhu zhutněného lavinou se lidi hned neudusí, ale dokáží přežít i desítky minut. Sníh na česně zhutněný není a než by se slil a zmrznul, vytvoří se popsaný průduch.
Tvrdím, že vědecké traktáty o mnoha kubických metrech výměny plynů za hodinu jsou nesmysly. Konkrétně je to vidět na Tomových Nahatých úlech s neštelovatelným česnem velikosti max 9 cm2. V zimě to stačí bohatě a stačilo by i mnohem menší česno. Ale v létě by se včelstva měla dusit, opouštět úl a svěšovat se pod česny (Naháči nemají vysoké podmety, jen, světe div se, 18 mm vysoké a samosebou ještě civilizovaně bez sít a úly nemají očka ani jiná přídavná česna a mají neprodyšné stropy) a měly by se kvůli nedostaku kyslíku enormně rojit a hlavně by z nich neměl být téměř žádný užitek, protože by většinu energie vynakládaly na přežití v dusivém úle s nepatrným česnem a ne aby hromadily med. Nic takového Tom4 za 3 roky nepozoroval.
Nezlobte se kolegové, ale ubrousek v česně a pozorování pohybu vzduchu tam nebo ven je docela nesmysl. Navíc naprosto neobjektivní, nemůže to neovlivnit i jen tak nepatrný vánek, že ho člověk nepocítí. Musí existovat přístroj, který by to změřit uměl.
A i o dýchání včelstev v jakýchsi pulzech, chápu to jako výdechy a nádechy, jsem jakživ nečetl a neslyšel a taky si ani neumím představit, jak by to včely dělaly. Mám za to, že semknutý chumáč se ani nehne a na to, aby docházelo k měřitelným, natož pak pozorovatelným pulzům, by se musel chumáč nadýmat a plaskat stejně, jako hrudní koš člověka. Jsem líný hledat vzorečky a počítat to přesně, ale jestli má chumáč například objem 3 dm3 a měl by vytlačit z úlu 1 dm3 vzduchu, musel by se sám nafouknout o 33%, tedy o 1 dm3 na 4 dm3 a tím by z úlu vytlačil právě jeden dm3 směsi plynů. Po splasknutí na původní 3 dm3 by úl logicky z venku nasál také 1 dm3 čerstvého vzduchu. A je jedno, zda by to bylo 33%, nebo 20 a nebo jen 5%.
Jsem laik a o fyzice jsem vždy jen slyšel, ale selský rozum mi umožnil chhápat dýchání zmního chumáče úplně jinak. Právě na základě základních fyzikálních zákonů, o kterých, jak přiznávám o větu výš, mám jen mlhavou představu. Jak dýchá zimní chumáč?
Podle mě jak vč konzumuje potravu, vyrábí z ní teplo s pomocí kyslíku z čerstvého vzduchu. Vedlejším produktem je voda (sušší vzduch zvlhne) + CO2. Jen malá část tepla nemůže z chumáče neuniknout a je ve formě teplejšího vzduchu. Ten, díky ohřátí, zvětší několikrát svůj objem - tím se prodere z velmi těsně semknutého chumáče a současně obsahuje vodní páru (i CO2) a na to, aby voda měla skupenství páry, musí obsahovat velké množství tzv skupenského tepla (vždy konstatní množství). Z chumáče vystoupá nahoru, narazí na relativně chladný strop. Tam se vzduch začne ochlazovat a souběžně s ochlazováním zase zmenšuje objem blízký objemu původního. Ovšem protože neviditelná vodní pára začne kondenzovat a srážet se na stropě, ovšem mimo chumáč, současně se nemůže neuvolnit skupenské teplo. Tady je zjevný důkaz nesmyslnosti Farrarova tvrzení (u nás nevzdělaně převzal Boháč a ostatní) o tom, že včelstvo v zimě úl nevytápí. Nevytápí ho sice aktivně, ale k jistému druhu vytápění nemůže nedocházet z podstaty věci. Úplně jiná otázka je, zda je pak zateplená stěna úlu výhoda nebo není.
Ovšem zdánlivě jsem popsal jen metabolickou produkci plynů a zdaleka ještě ne úplně. Vynechal jsem dýchání, ale dýchání je nedílná součást metabolizmu a kvůli ničemu jinému nic živého nedýchá.
Zatím jsem popsal jak vzniká teplo, vodní pára, co se s vodou děje a skupenské teplo. Jenže je tu ještě CO2. Zatím, co je pára lehčí v lehčím vzduchu - ten zvětšil ohřátím několikanásobně objem, proto je lehčí, protože je řidší, ale CO2 těžší než vzduch, i když i on je ohřátý a rozepnul svůj objem, pořád je prostě těžší než ostatní vzduch. Tudíž budou jeho molekuly propadávat mezi molekulami vzduchu s párou a padat ke dnu úlu rovnou z chumáče. To ale bude menší množství, větší množství vystoupá s ohřátou směsí vzduchu a páry ke stropu. Tam se ale projeví jeho vyšší váha a tudíž se jeho klesání zrychlí proti ostatnímu vzduchu. Nechci zabíhat (ani nemůžu kvůli absenci vzdělání ve fyzice) do marginálií, například samovolné tvorby kyseliny uhličité ze směsi vodní páry a CO2.
Na dně se CO2 začne hromadit a bude logicky vytékat ve vrstvě třeba desetina mm po dně ven z úlu. Jak bude z úlu vytékat CO2, současně přesně stejný objem, ale studenějšího vzduchu bude nad vrstvičkou CO2 na dně nasávat úl. Stejně tak bude nepulzně, nýbrž kontinuálně nasávat chumáč čerstvý vzduch. Nechci zabíhat do detailů, že objemově bude víc relativně teplejších plynů z úlu kontinuálně vytékat, než bude úl nasávat studeného vzduchu. Patrně právě díky tomu se vždy vytvoří ve sněhové návěji průduch. Mám v ryze nevědecké konstrukci dané pouhým selským rozumem nějakou faktickou ZÁSADNÍ chybu?
PROBA KDE TU JSOU NĚJAKÉ PULZY?
PS Abych byl spravedlivý, byl Farrar vědec? Myslím, že nikoli. A zrovna tak se bohužel za vědecké práce = studie - vydávají neodborné plky nějakých studentek střední školy, opřené o pokusy s 4 včelstvy a včelami drženými ve zkumavkách několik dní a někdo je pak schopný to brát jako vědeckou pravdu.