Aktuálně: 2 537 inzerátů234 851 diskuzních příspěvků18 628 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

goro
goro 14.04.2025, 08:53:51 xxx.xxx.74.195

Tak som včera nahadzoval medníky, včely sú silné, rozkvitajú čerešne, ovocné stromy sú v pukoch a ide týždeň teplého počasia… na tri rodiny som však medníky nemohol dať, včely sú, matka kládla ale ten melicitózny med ich dosť zdecimoval, zoslabli…v podstate si nedokázali v medovici, ktorá bola okolo chumáča vytvoriť dostatočný priestor na chov plodu, musel som im vložiť prázdu súš, med postupne spotrebovali keď začali lietať ale čistenie melicitózy z dna buniek bolo problematické, “kradlo” im čas, menej sa mohli venovať chovu plodu.. teda včely prežijú aj na medovicovom mede, prežijú aj na medovicovom mede s melicitózou ale… niektoré bez problémov, niektoré uhynú alebo sa len “preplazia” do ďalšieho roku, a musia sa “spamätať”… asi to to závisí od množstva melicitóza v tom ktorom úli ….

na fotke je plást po “vyjedení medovicových zásob”, to biele je melicitóza, ktorú vynášajú..…

Obrázek
Tom50
Tom50 15.04.2025, 08:39:52 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 14.04.2025, 08:53:51

Fotka suché melecitozy je perfektní. Často v buňkách zůstane “krupice” = krystaly nerozpustné melecitozy a ty se při naklonění plástu sypou. Jinak je včely vynáší z úlu.

Nesouhlasím s vaší dedukcí, že si 3 vč z množiny nedokázala udělat plac pro plod. To přece nedává rozumný smysl, některá to dokáží a tři nedokáží? Je přímá úměra, že zdravé vč přemění zásoby na plod a když to většina dokáže a jiné ne, něco je s těmi jinými jinak než nejlépe. Nebylo u tří vč otevřené očko nebo jinak větranější úl?

U mě v sobotu a neděli přidávání medníků nehrozilo, nemám na to včely, včera jsem u včel vůbec nebyl. Výjimkou je jediné vč. To je celkem pozoruhodné. Mají na dně NN 11 a určitě už od podzima, protože TL je starý. Když bych dával na dno NN 11 s tuháčem letos v březnu, jistě bych vyměnil TL, starý nahradil jiným. Toto vč se nezužovalo ve smyslu komory, jen do něj za chybějící jedenáctý rámek přišla buchta. Plně obsedalo TL, kde má zakladené dva CELÉ polorámky 39x15 trubčinou, obsedá plně všech 10 rámků. Do nového TL dostaly zásoby, protože na vysokých rámcích nejsou skoro vůbec (jen na krycích trocha), VN zatím nerozšířil a původní KK 11 připšla nahoru jako medník. Bohužel dva poslední rámky - teplá stavba nebyly vyjedené. Nedá se nic dělat.

Takže shrnutí. Tím, že dostaly na podzim pod nohy, ještě pod starý TL zásobní KK s tuháčem, jsou dnes velmi silné. Na tomto stan nebylo krmeno cukrem vůbec (a jediná léčba aceton 26.12.). Toto vč není ani nepatrně pokálené, jinde rámky trochu pokálené jsou, ale několik vč vůbec ani trochu - tato vč je třeba mít v merku. Na VN 24 nebyla žádná KK a tudíž vč mohlo snáz k vodě celou zimu. Matka má značku bílou a to není možné, je to tedy vybledlá žlutá. I tak je to na to stáří pozoruhodné, stopro jí chtějí měnit a proto to vzepětí. Od této matky by bylo třeba chovat. Nemá problém s melecitozní medovicí a nemohlo to víc jak 3 měsíce ani jednou ven, vydržely to. Melecitozu proměnily na plod a dnes už živé včely. Zopakuju zimní sestavu, Na dně NN 11 s tuháčem. Na tom loňský TL a na něm VN 24 s 10 rámky. Celková výška OVLÁDANÉHO díla dne 12.4. v půdorysu 405 x 405 mm je 50 cm + 2 včelí mezery. Vloni ani předloni ničím toto vč nijak nevynikalo. Stojí osamoceně stranou a tudíž nemohlo být posilováno létavkami.

Protože jsem u většiny vč vloni v září nedokázal dát pod VN, mezi VN a TL Krmnou Komoru, tak vše co padlo mělo horní KK a ta vč, která i s horní KK přežila, dnes zaostávají, některá těžce. Stěží mě jde přesvědčit, že to je nečím jiným, když stejně to má Petr i Tom4. S největší pravděpodobností to je přístupem k metabolické vodě v zimě. Za každou cenu po zkušenosti letošní zimy nesmí dojít k zimování s horní KK!

Letos vč staví mizerně, váhavě a zatím postavily málo trubčiny. Před 8 dny přidané M sice povytáhly, ale nezakladly. Dal jsem je jen do 3 vč, kvůli nemoci jsem víc nedokázal a nic se nestalo. Letos jsem se rozhodl dávat vč víc mladých nebo panenských rámků z uhynulých vč než stavět M. Něco s dílem z uhynuých stejně musím udělat. Kde to je ale silně pokálené musí se vyvařit. Zásobní zaplněný zpola, mladý nebo panenský dávám dorostřed hnízda, kde je ve VN očividně málo zásob dávám do hnízda i silně zásobený poškrábaný, aby to vynesly a proměnily na plod co nejrychleji. Trhat plod lze když je příznivá předpověď, mrazy asi už nehorzí a snůška ze špendlíků a začínajících třešní je velká. Ovšem trhat plod lze jedině vytaženou mezistěnou, nejlépe z jiného vč a nebo hotovým CIZÍM plástem se zásobami a cizí vůní. Samosebou na to vč musí být dost silné. Dát do hnízda studenou M je barbarské a vždy vč ohrozí.

-----------------------------

Průměrné vč u Petra na váze v sobotu + 750 g, v neděli těsně přes kilo. A to je tady východní a nebo jihovýchodní a často velmi silný vítr.

Špendlíkům začaly opadávat okvětní plátky, přesto je na ně hromadný nálet. Patrně proto téměř ignorují právě rozkvétající mléč. Rozkvetly některé druhy ranějších vrb a jsou hojně navštěvovány a dokvétají kříženci jív - nazval jsem si je pro sebe jívka. Některé vrby vypadají, že ještě nezačaly rašit. V tom je příroda dokonalá, takto pak vrby kvetou měsíc. Na kvetoucí sasance nevidět včelu a není z nich v úlech vidět pyl. Rozkvétá pampeliška a pyl z ní je v úlech vidět. Ovšem drtivě převažuje pyl žlutý několika odstínů, na plně kvetoucím podbělu letos nevidět včelu. Ovšem jiné roky jsem si nevšiml velkého zájmu o hluchavku nachovou, pyl z ní má (rousky) úžasnou barvu. 

goro
goro 15.04.2025, 14:55:38 xxx.xxx.74.195

Už som pozeral záznamy, minimálne jedno z tych troch včeliestiev šlo do zimy slabé, písal som tu že je adeptom na druhý uhyn tejto zimy…neuhynulo, prežilo ale biedne.. chýba mu jarná “iskra”, ešte počkám na máj a radše urobím oddelky, toto môže byť aj choroba

…ináč ked si poradia s melicitózou niektoré včely nemusia to dokázať všetky rodiny, tie “úspešné ”môžu mať donesené do plodiska iné množstvo melicitózy, môžu v plodisku mať iný druh medu a melicitózu začali spracúvať až vo včasnú jar, keď si mohli doniesť vodu , pamätám na rok ked na stojane jedno včelstvo malo krásny čierny med a žiadne ostatné rodiny na stanovišti ani nechyrovali o tom odkiaľ to nanosili…….

M.S.
M.S. 15.04.2025, 19:33:34 xxx.xxx.47.194

Tady je snůška jak řemen a výhled dobrý. Někde jsem o víkendu musel přidat rovnou 2 NN medníky. Polštáře byly prokladené až na dno a k tomu komplet Lang 4/3 plodiště a matky kladly i za přepázkami, někde si vzaly i 2 vysoké rámky za prepážkou. Ale není to tak u všech samozřejmě. Letos jsou velké rozdíly jak mezi jednotlivými včelstvy, tak mezi jednotlivými stanovišti. Zaznamenal jsem první TV. Před měsícem jsem si poznačil: špatně kladoucí matka, sem tam trubčí buňka, matka červená larvená.

Obrázek
drvodelkafialova
drvodelkafialova 15.04.2025, 20:19:47 xxx.xxx.171.143

Já u jednoho včelstva váhám, co s ním. Při kontrole na jaře se mi hned nezdálo. Matku měly, ale plodu maloučko. Víc jsem ho kontrolovala a už   mají matečník.  Pro jistotu jsem jim přidala plod   z jiného úlu - minulý týden, dneska u nás neskutečně foukal vítr, tak jsem se v nich nehrabala, ale jen koukla přez fólii, nevypadají špatně, ale při kontrole česna vidím, že pyl zatím nenosí a vodu asi taky ne, takže jestli tam mladá matka je, určitě zatím neklade. Mám možnost koupit kladoucí matku, má to cenu? Nebo už mám počkat?

Tom50
Tom50 15.04.2025, 20:56:59 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 15.04.2025, 20:19:47

Počkal bych.

M.S.  Prosil jsem abyste u Langů uváděli výšku v civilizované metrické soustavě. Marně. I to je ohleduplnost, vyhovět prosbě a uvádět srozumitelné údaje. Nemůžu za to, prostě se to nenaučím, jsem na to asi už starý. Nějaké zlomky mě fakt nezajímají a hledat to nebudu.

Znovu vysvětlím, USA pohrdám obecně. U včelařiny a Langstrothu proto, že zlomky Langa nejsou správně a tudíž se to nejde dopočítat. Opakuji, když je základ 232 mm, tak ⅔ (vůbec to nejde dělit třemi) je 154,7 mm (154,6666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666…)

Tohle museli vymyslet DEBILOVÉ. Já debil nejsem a tu hru na blbce s američany hrát nebudu. Já naštěstí žiju v CIVILIZACI.

goro
goro 16.04.2025, 09:57:52 xxx.xxx.74.195

LG rámik je 9 inches"+1/8 inches

"2/3" rámik je 6 inches"+1/4 inches" 

šesť z deviatych sú dve tretiny v amerike, v čechách a dokonca aj na slovensku...:

... a tie zlomky inčov?:@, čo tie majú spoločné s "názvom" rámika či nádstavku?, kto chce porozmýšľa kde v LG sa vyskytujú ešte 1/4 či nejaké osminy inčov), ale “hnidopich 😉” rýpe  do štyroch mm ...oj keby len výrobcovia úľov na slovensku či v čechách nehrali o pár mm.... nemali by sme problémy..

Tom50
Tom50 16.04.2025, 10:29:50 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.04.2025, 09:57:52

Nechápu co řešíte s názvem.

Nevím, čím se cítíte být vy, já měřím i při výrobě úlů v mm a dokonce i na desetiny. Jestli je pro vás 5 mm žádná míra - tak to bývalo (ani tam už není) za mého dětství u zedníků - centimetr? Žádná míra! Na zedníky šli ti nejblbější, pravda, kandidáti věd na zedníka nešli. Ale před metrem byla v celém Rakuském mocnářství a tedy velmi pravděpodobně i v Horních Uhrách jasně a přesně stanovená soustava jednotek a ne, jak píšete o Americe, že pár mm nikdo neřeší.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousk%C3%A1_m%C4%9Brn%C3%A1_soustava

Prostě 2 třetiny z 232 není 159 mm a jejich inče mám já v řiti. inch = 2,54 cm a tudíž 9 inch je sice 232,2 mm ale 6 je pak dokonce 152,4 + 1/8 = 232,2 + 3,2 a to pořád není 159 mm. TEČKA!!!

Zatímco Evropa přešla - Rakousko 1871 s platností od 1876 na metrickou soustavu, primitivnější státy dodnes měří předpotopně. Taky jim kvůli tomu spadla sonda na Marzu za stovky milionů dolarů a hloupostí bychom našli spousty, třeba v Anglii, to jsou taky exoti. Ale to nevadí, mám možnost volby a já už v ničem jiném měřit nezačnu, protože metrická soustava je vyspělejší. Metrická soustava jde odvodit, sjednotila plochy, objemy litr vody je kilogram a kostka 10 cm je litr a 10 cm je desetina metru a tak dále, tak u palců coulů, stop se to od ničeho odvodit nedá. Proto je metrická soustava civilizace vs předpotopní zmatek, jak se svými nelogickými mírami slavný Langstrothův úl dokazuje nade vší pochybnost. Hádáme se o nesmyslech, já mám pravdu.

Michal-Š
Michal-Š 16.04.2025, 11:40:58 xxx.xxx.120.157

Já myslím, že Američani neví co je Langstroth ⅔. Nepoužívají to označení. Pro ně je to prostě medník.

goro
goro 16.04.2025, 11:42:58 xxx.xxx.74.195

Samozrejme že máte pravdu, to predsa vždy😉…vôbec som vás nechcel “učit” delenie ani násobilku

Moja snaha bola len ukázať ako vznikol NÁZOV ÚĽA ⅔ LG. .. zaostalí američania si vymysleli svoje nižšie miery v prepotopných mierach a verím že ich matematika platí aj v čechách teda 9÷3×2=6, teda ⅔ z LG sú 2/3

to že českí propagátori amerických úľov otrocky prevzali aj americké názvy nepovažujem za chybu…to že udávajú ale miery v mm, je OK, predsa by v čechách nepoužívali predpotopné “inče”  

TO ŽE VY POŽADUJETE ABY VČELÁRI SEM PIŠUCI VÁM PRIPÁJALI K USTÁLENÝM NÁZVOM  úlov aj ich rozmery v mm je váše právo ale NIE ICH POVINNOSŤ.. ja to napríklad nevyžadujem, poznám LG nielen ⅔, aj 4/3 alebo Jumbo a podľa názvu viem rozmery v mm používané u nás…možno aj vám to nebude robiť problémy ak naozaj začnete používať úle LG ako si uvádzate vo vizitke na stránke

Ale chápem vás ide o princíp, nedajte sa!…

goro
goro 16.04.2025, 14:46:57 xxx.xxx.74.195

Tome pre vás…nešpekuľovať, používať ….😉 (ak teda budete cítiť takú potrebu, nie je to povinnosť)

Obrázek
M.S.
M.S. 16.04.2025, 14:50:37 xxx.xxx.114.0

Tom.50: Je pro vás problém vynásobit základní míru zlomkem, nebo v čem je vlastně problém. Věřím, že při Vaší úrovni představivosti, kterou jste získal četbou to nemůže být pro Vás problém. Opravdu se mi nechce zde řešit malichernosti.

Goro: V tabulce chybí Lang 4/3 neboli Superjumbo 325 mm

Javali
Javali 16.04.2025, 17:03:39 xxx.xxx.122.64

A proč Lang ½ není půlka Langa? Měrné soustavy neřeším, mě je jedno jesi je něco ve stopách nebo v metrech, já používám námořní míle.

Michal-Š
Michal-Š 16.04.2025, 17:13:39 xxx.xxx.122.122
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 16.04.2025, 17:03:39

Třeba ta bedna medu váží ½ toho standardního Langstroth.

Javali
Javali 16.04.2025, 17:45:48 xxx.xxx.122.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Michal-Š z 16.04.2025, 17:13:39

Děkuji. Asi to tak je, vychází to cca z poměru díla bez louček.

Martin83
Martin83 16.04.2025, 20:19:19 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 15.04.2025, 19:33:34

Zdravím.

Mě ty jedny co mám nejsilnější zakladly a zavíčkovaly celý zásobní rámek co mám za BP. Na jednu stranu dobré na druhou mě nasraly😀 jelikož jsem chtěl zásobní vyřadit.🙂 Takže jsem ho dal jako poslední plodový.

Tom50
Tom50 17.04.2025, 00:15:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.04.2025, 11:42:58

Ještě než si přečtu názory dalších podotknu. Snažíte se mě zesměšnit, to já nedělám nikdy, ale někteří asi mají tu potřebu. S úlem a mírami mám samosebou pravdu, ve včelařině jsme vyspělejší naž USA. Úplně ve všem!

Ale něco jste řehlédl, patrně tak vy uvažovat a jednat (správať sa) vůbec neumíte. Já jsem nepožadoval, PROSIL jsem o laskavost. Třeba ve svém okolí najdete někoho, kdo vám vysvětlí jaký je v tom rozdíl.

Prosil jsem o laskavost a domníval se, že za to, co jsem já VŠEM nezištně dal, bych si snad zasloužil ten ohled, aby se uváděly míry idiotského úlu, když už s ním museli zasvinit evropské prostředí, v milimetrech. Je to moc velká oběť pro ty, co se asi stydí, že jsou Češi (Slováci) a musí se vyjadřovat americky, OK, já to respektuji. Já jen, že když se povinně lezlo do řiti Rusákům, jsme  ale rusizmy nepřejímali, tolik jsmě měli národní hrdosti a úcty k vlasti. Mám tu vadu, že si pamatuju.

M.S. Kdyby to vycházelo jak vy si myslíte, vůbec by nezačala tahle řeč.

Přiznání. Neuměl jsem si zapamatovat básničky. Neuměl jsem si zapamatovat vzorečky (ty jsou pro primitivy, co nechápou princip). Musel jsem POCHOPIT o čem to je a pak jsem si to mohl kdykoli dovodit. To u předpotopní americké kraviny nejde. Protože ty zlomky prostě nevychází a nejsem primitiv (zedník), abych nějakýcn 5 mm neřešil. Tímto bych to uzavřel. Nečtu nic a nezabývám se, kde jsou zlomky místo měr v metrické soustavě a tak pro mě to nepíšete. Jak to nebude v mm, nevím o čem jde řeč, nebudu to pořád dohledávat. To, co dává Goro, jám taky mám, jen to nechci prostě muset hledat jen proto, že někde primitivové měří v jiných jednotkách. Protože CIVILIZACE!

AMalina
AMalina 17.04.2025, 06:02:38 xxx:xxx.50ae:1997
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 17.04.2025, 00:15:39

Trochu toto vlákno zase sklouzlo do “nicnepřinášejícího” módu. Tom požádal o uvádění LG měr v mm. Ať není po jeho a neudělám mu úplně radost tak budu používat LG míru zaokrouhlenou “po zednicku” na cm. Pár zedníků, kteří jsou vysoce inteligentní a pragmatičtí, jen mají toto řemeslo rádi znám. Tak jako znám kuchaře který je členem Menzy (IQ 155) nebo druhého co má titul ing. 
 Medníky jsem přidal všem vč. Tam kde jsem si nebyl jistý, jsem dal pod medník plexisklo s dírou uprostřed. Někde jsem rovnou odebral starý TL a dal po vzoru Tom50 nový. Řepka se začína žlutit. 
Mám ji na obou stanovištích, tak snad vyjde počasí. Dovezené dvě matky Buckfast z Polska minulý rok jsou opravdu viditelně slabší, ale na letovém provozu to nejde znát. Obě je mám na 45x33 (4/3) a jejich dělnice jsou viditelně větší. Příčilo se mi dávat medník vystrojený s většími rozestupy mezi rámky 45x16 (⅔). Když jsou moc tlusté nejdou pak kdekoliv použít. Při plné snůšce z řepky chci vyzkoušet nastartovat vč. pro chov matek a vložit chovný rámek s podřezem.

Máte s tím někdo zkušenosti?

goro
goro 17.04.2025, 08:18:15 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 17.04.2025, 06:02:38

Adam, to rozhodnutie nedávať v medníku väčšie rozostupy považujem za správne, v hlbších bunkách je síce viac medu a matka by do nich nekládla ale med sa mi zdal redší/vlhkejší a keď som rozšíril medzery neskôr a niekde na medných plástoch už začali viečkovať, tak síce nadstavili bunku ale viečko ponechali, dobudovaný pristor doplnili a druhýkrát zaviečkovali, koplikácie pri vytáčaní……no problém so širšími plástami nebol pri ich opätovnom použití, včely ich ohlodali tak aby mohli dve chodiť v medzere chrbtom k sebe bez problémov ak sa prešlo na štandardný počet plástov v nadstavku…

Pri tom chove podrezom daj bacha aby na tej častí plástu nad podrezom boli vajíčka nie len larvy a dobre je každú druhú bunku zoškrabnúť aby si nemal matečníky “zrastené”

Pre Toma…ospravedlňujem sa naozaj ste poprosil nie požiadal, je tam jemný rozdiel  máte pravdu …ja som to ale chápal tak že vám nerobí problém skutočná výška rámika ale to že je “americký”, preto som písal o tom, že vám ide o princíp..sám ste to napísali “USA pohrdám obecně.”…tak sorry….

Jirka P. (neregistrovaný) 17.04.2025, 12:14:10 xxx.xxx.16.106

Zdravím,

musím se zastat Toma a naprosto chápu, že jsou mu palce nesympatické. Mně už taky. Shodou okolností zrovna v práci reviduji interní standard co máme pro závity. Pro některé aplikace používáme i americké trubkové kuželové závity (NPT, NPTF). Náš standard je samozřejmě v mm. Převádět hodnoty z americké normy na mm je opravdu opruz. Když vidím, že je doporučovaný průměr předvrtané díry např 1 a 9/64 inch, tak z toho už taky teču.

Dnes jsem u dvou “včelstev“ prohodil rozestavěné mezistěny a dal je doprostřed hnízda pro rychlé dostavění a zakladení a u toho nejsilnějšího (loňský roj, kterým začalo moje včelaření) nasadil medník. Nemám skoro žádné souše, tak jen po jedné ke stěnám a doprostřed 8 mezistěn. Pro případný druhý medník už žádné souše nemám, tak bude jen z mezistěn. Letos to u mě bude hlavně o stavění. Druhý oddělek by mohl dostat medník za pár dnů (2-3?). Třetí loňský odd co je na těch plastových rámcích je viditelně slabší, tam to zatím moc nevypadá. Rozkvétá mi tady ranná třešeň (ta pozdnější zatím ne), kvetou okrasné špendlíky, začíná broskev, kterou jsem tady pokusně zasadil asi před 3 roky. Jabloně a švestky zatím nekvetou. Je teplo, ale fouká prudký vítr. Vysočina je větrná hůrka.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.