Aktuálně: 3 703 inzerátů210 361 diskuzních příspěvků18 252 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

Tom50
Tom50 21.10.2024, 22:07:47 xxx.xxx.139.250

Když jsem psal poraženecky o nevalných koncích mého včelaření před pár dny, došlo k neuvěřiutelné souhře náhod. Ona to spíš byla intuice, taky z pozorování chování včelstev na česně a jinak.

Dneska jsem konečně získal téměř komplexní přehled jak na tom jsem. Zbývá mi prohlédnout 2 vč, vypadají ale bez problému. Pak mám na jednom stan jistě 19 vč ve skvělé kondici + dvě výše zmíněná + pospojované kolapsy, které nedopadnou dobře. Na druhém stanovišti je 12 vč, kde dokonalý přehled mám o 10, dvě nejsou prohlédnutá, ale jeví se v pořádku. Pokud tedy zbývající vč budou shledána jako OK, mám živých a zdravých 33 vč. Z toho je asi třetina velmi silných vč a není žádná souvislost kolik včelstev a zda vůbec dostala nějaký cukr. Zatím chybí obvyklá slabá třetina. Prostě zbylá včelstva se jeví v dobré kondici.

Dnes jsem na stanovišti s 21 vč udělal fumigaci u prohlédnutých (19). Na podložkách, neprohlížel jsem zdaleka všechna vč, jsou vidět roztoči, celkem hodně (100+) u těch nejsilnějších. Jestli nebudu líný (budu) podívám se ráno.

Takže jsem nedopadl, ZATÍM vlastně tak tragicky, na třetím novém stan (u baráku) mám 6 “mladých” oddělků. Ty jsou nakrmené cukrem, bez medu nebyly. Tudíž mám případně z čeho obnovit včelstva i kdyby padlo všechno na melecitozu i třeba pozdější CCD.

Ovšem není zdaleka vyhráno, kolabovat to může ještě v ledu i později. Uvidím a pokud se dožiju, sdělím i vám jak jsem na tom. Ovšem zatím je řeč jen o části problému = VD. Zbývá asi horší věc a to je fakt, že budou zimovat na melecitoze. Myslím, že poznám případně uhynulá vč na “žízeň” a nebo na VD.

(A tajný sen? Bylo by výborné zjistit, že díky absenci oček a neodvedení par stropem včelstvům postačí kondenzovaná voda a přežijí melecitozní zásoby)

goro
goro 22.10.2024, 09:38:15 xxx.xxx.5.130

Tome držím tým včelám palce nech sa váš sen splní…. Je reálne prežitie tých včiel ak bude priaznivá zima…stačia dva zimné prelety aby sa mohli vykadiť, pretože podľa mňa problém o nie je voda ale to že budú konzumovať med s vysokým obsahom minerálnych látok..melicitózu nechajú popadať na dno úľa (to ste písali aj vy že je jej len pár percent v mede) rozpúšťať med od vošiek  budú slinami, včely v zime pri nižších teplotach nepúštajú vodu do konečníka , okrem tej kondenzovanej vzniká voda aj pri konzumácii cukr (písal som tu pri tom videu o Randym ) a hlavne v zime do úľa včely nasávajú vzduch zvonku kvôli kyslíku a ten vlhkosť odahuje…

Tom50
Tom50 22.10.2024, 11:28:50 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.10.2024, 09:38:15

Ano, vím to všechno, ale pořád se píše, že včelstva padnou na “žízeň”, což já chápu jako že na nedostatek vody nutné k “ztekucení” medu s nějakým obsaherm melecitozy. Prokletí moderního včelaření = očko je považováno za tak normální věc, že žádného autora ani nenapadne zmínit, zda se vyjadřuje o úlu s očkem nebo bez. Přitom normální je pouze prostor bez dalších česen, včely se neusadí v dutině s více otvory a když, tak naprosto vyjímečně, patrně z nedostatku vhodnějších dutin. Jestli někdo tvrdí, že se vč usadilo do dutiny s více otvory, pak je ale nutné vědět, zda takový příbytek zajistil dlouhodobé přežívání včelstva. Já tvrdím, že normální je úl s pouze jedním česnem. A jak se ukázalo na “nahatých” úlech, tak česno stačí neveliké, v tom konkrétním případě pouhých 60x15 mm = 9 cm2!!!!!

Děkuju vám pane kolego Goro za nepokryté fandění. Přiznám se, že mi znovunabytá naděje vlila novou krev do žil.

Tom50
Tom50 17.11.2024, 21:32:59 xxx.xxx.139.250

Tohle vlákno jsem založil 21.10. a do dneška tedy uplynul necelý měsíc. Konečně jsem dal mřížky do česen. Myslel jsem si, že je to zanedbané a že myši už budou řádit v úlech. Nestalo se tak nikde.

Mám dvě stan + oddělky u baráku. Na stan R bylo 12 vč, z toho 2 slabá, čekal jsem jejich zánik. Zatím žijí.

Na druhém stan K bylo 21 vč + tři spojená kolabující včelstvíčka, spíš torza. Kupodivu to žije, na poslech - ucho na úl a poklep - zahučely a dokonce se přišly podívat co tam šroubuju. Některá vč vyrazila bránit příbytek, kvůli dvěma jsem musel dokonce zapálit kuřák.

Je mi líto, že někomu to padá. Stan R nedostalo letos žádnou léčbu a na stan K jsou nefumigovaná 2 vč. Jedna říjnová fumigace byla jedinou léčbou a vím přesně která dvě na stan K léčená nejsou. V tomto výčtu (kromě odd u baráku) vůbec nerozlišuju normání vč, slabší odd a nebo dokonce ultraslabou “záložní matku".

Odd u baráku jsem vyfumigoval všechny. Plánuju před vánoci acetonaerosolovou “ránu jistoty” všem. Gabon letos nedostalo nic a ani žádnou jinou léčbu. Vím která nedostala žádný cukr, která asi 5-6 kg a která asi 12+ kg. Dvěma vč jsem odebral horní KK s tuháčem, vč se stáhla dolů. Všude jinde v horních KK včely nějak hospodaří a nebo jsou na styku VN a horní KK. Letos jsem nepodsadil KK pod VN nikde.

A kdyby se mě někdo ptal, tak zdárnému přezimování mých včelstev letos nevěřím, myslím, že většina padne.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.11.2024, 06:27:37 xxx.xxx.171.143

Tome, vždycky říkáte ať nepočítáme ryby, co ještě plavou ve vodě(nebo tak nějak). Vztáhněte to i na tuhle situaci. Ještě žijí a do jara je daleko.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.