Byl jsem chovatelem upozorněn na fakt že když vytvořím kmen hus 1,2 už nikdy do něj později nepřidám další husu, že už ji nepřijmou. Je to tak opravdu nemuže se stát že ji vezmou?
Zdravím. Nováčky běžně přijímá domácí hejno spíše neochotně. Občas se najde zvíře, které zapadne celkem rychle. Ale nespoléhat na to. U nových samiček je to však pravděpodobnější, než u nových kluků. Záleží velmi na povaze a temperamentu jednotlivých jedinců.
Ale kategoricky tvrdit, že je zcela vyloučeno úspěšné přidání dalšího zvířete, je samozřejmě holý nesmysl.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 19.10.2024, 19:54:47
Souhlasím..loni touto dobou jsem ke svému hejnu hus přikoupila mladou půlroční husičku,žádná starší husa ji neubližovala… husička se zprvu trochu hejna stranila,ale brzy zapadla, úplně bez problémů…mám pomořanky, klidné husy, ale myslím, že každé hejno časem nového člena,husu, přijme bez problémů.. větší problém by byl přidat housera..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 19.10.2024, 20:35:57
Ančovičko. Budete nového housera začleňovat do hejna, kde už houser je? Nebo je to místo housera původního? Chtěl bych v budoucnu (snad už blízkém) chovat husy. České to budou určitě. Pomořanky se mi ale fakt líběj, ty vaše moc. Mohlo by být víc párů pohromadě?Prostory mám i s potokem. Určitě ale nechci pozemek dělit. U nás na rybníku jsou husy divoké, po vylíhnutí mladých tvoří společné školky. Tak si říkám, že by to snad šlo.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 20.10.2024, 08:25:10
Přeji krásnou neděli 😊…já si pro housera pojedu někdy v týdnu..můj starý (houser)už není na chov..zabít ho nechci,možná, že se ho časem někdo ujme,ale nevim 😕..je to už takový “flegmatik”, tak zkusím, jak se s mladým budou snášet..kdysi jsem mívala i dva housery,ale byli to bratři,tak se tolerovali..ale určitě to nedoporučuji, také se mi stalo, že houser z druhého kmenu mi chodil likvidovat vejce pod ne jeho husou…musela jsem je oddělit plotem,po vylíhnutí zbytku housat, jsem rodinku prodala..to jsem měla landeské…záleží také si na plemenu hus…české se možná budou snášet…
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.10.2024, 10:20:20
Z mých zkušeností, momentálně pro chov na 2025 mám tři housery češek. Hejno (chovné páry) buduju už několikerým rokem, mnoho zvířat jsem do chovu během jejich “zkušební doby” u mě, do chovu k sobě nepustil (housera, který byl neustále ve válce s mým hlavním klukem, či velmi plachou až hysterickou holku, nebo mlaďase s podezřením na přenos genetické vady…).
Nyní u mě šestiletý kluk, a mladý leč dospělý lončák. Prvně ke mě dorazili a viděli se před rokem. V rámci možností se (mimo dobu toku a ochovu žlutých housat) letos snášeli. Taky kdyby ne, tak už bych dávno jednoho z nich prodal, že 😉. Přes léto, podzim a zimu je mám na noc v jedné boudě. Letos zkouším přidat i půlročního holobrádka z vlastního odchovu, syn šestiletého housera, který má zatím s otcem i lončákem vztahy výborné…uvidím časem, co na jaře udělají hormony.
Svého času jsem měl v jednom kmenu i dva samce, polobratry z jedné linie, rok od sebe věkem. Tam jsem vzdal pokusy na jaře o oddělení do různých kmenů, protože k sobě prostě chtěli. Při pojímání husičky si nepřekáželi a oplozenost jsem měl standardní, 13 vajec ze 14 ti.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 20.10.2024, 19:19:40
…čekala jsem,že se ozvete se svými zkušenostmi, pan Ladd v nejbližší době plánuje chov češek…jelikož jsem české husy nechovala, tak nemůžu radit 😀...zkusila jsem několik plemen hus,ale “přirostly” mi pomořanské 😇.. jsou to úplně pohodové husy, tak doufám,že starý houser , mladého přijme…časem 😀🙏..díky za Vaše zkušenosti 👍🙂
Děkuji oběma. Uvidím přespříští rok. Začal bych párem češek a v dalších letech by se vidělo. Napadá mě třeba podstrčit jim vajíčka pomořanek a pak zkusit nechat jednoho mladého housera a k němu sehnat nepříbuznou husičku. Na dobu sezení a vození malinkých housátek bych je oddělit mohl a na potok pouštět na střídačku ob den. Ale to už moc předbíhám.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 20.10.2024, 20:04:25
😂😂to znám 😀..něco si vysním a nedám pokoj,dokud to nedostanu..stojí to zato..husy jsou nádherná zvířata..mám z nich radost…a to Vy ještě máte POTOK😲!!!!..ten Vám upřímně závidím 😇...to by se moje holky měly!!..i kačenky…budu Vám držet palce, ať seženete krásné husičky co nejdřív 😇🪿🪿🪿
Děkuju. Docela zgruntu jsme rekonstruovali. My už bydlíme, ještě ale není zdaleka hotovo to, co jsem si představoval. Holt čověk míní, řemeslník mění. Zatím tedy na to není čas a hlavně ubytováni.
A kolik je řekněmě času na toto: mám kmen 1,2 landesek, všechno letošní jarní husy, jsou spolu 2 týdny a ještě chci jednu husu doplnit, kolik mám času než bude hejno uzavřené a neochotné novou přijmout?