Aktuálně: 3 730 inzerátů209 622 diskuzních příspěvků18 239 uživatelů

Info k ježkům a podzimu

Zrzavci
Zrzavci 18.10.2024, 10:57:54 xxx.xxx.226.62

https://www.nasezahrada.com/vyhod-dyni-zabijes-jezka-dyne-jsou-pro-ceskou-prirodu-toxicke-mnohem-lepsi-sluzbu-udelaji-v-zoo/

Dýně sice nejsou pro ježky vyloženě jedovaté, ale mohou jim způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže, které jsou v tomto citlivém období obzvláště problematické. Konzumace příliš velkého množství vláknité dužiny pak může vést k vážným žaludečním potížím, průjmu a dehydrataci. A z něčeho takového se i jinak zdravý ježek dokáže před zimním zimním spánkem jen těžko zcela zotavit, což může vést až k jeho úhynu, protože nebude mít dostatečné energetické zásoby potřebné k přežití zimy.

Anonymní (neregistrovaný) 18.10.2024, 11:33:58 xxx.xxx.156.33

Je otázka jestli by se ježci do zdravé dýně pustili, je hodně tvrdá. Ale spoustu lidí je vyhazuje na kompost, tam je to pak dost nekontrolovatelné protože ve stejných místech ježci často zimují.

Stella (neregistrovaný) 18.10.2024, 15:03:11 xxx:xxx.1a8:411b

My taky máme na zahradě ježky. Dáváme jim do misky maso, kapsičky pro psy, ale na jaře jí nejvíc slimáky a žížaly. Vykrmujeme ho jenom ns zimu. Přes léto se ale ani jednou neukázal, vylez až teď v září. Máme tady hrozně moc keřů, tůjí a zimují pod nima.

J5
J5 18.10.2024, 16:03:42 xxx:xxx.ea25:4a6e

Nikdo nemohl vidět žrát ježka dýni, maximálně ochutnat. Ovšem pod dýní se mohou shromažďovat žížaly, slimáčci atd. To bude nejspíš ten důvod proč ježek okolo dýně slídí. To platí jak pro ježka východního tak západního.

lesnizinka
lesnizinka 18.10.2024, 16:43:53 xxx.xxx.94.91

Taky jsem nad tím uvažovala, odkaz jsem po pravdě ani neotevírala, protože si myslím, že ježek by dýni nežral ani omylem. Tak jo, už jsem si to přečetla a nezbavilo mě to dojmu, že se převezme každá blbost, co kdo zplodí a pak tomu někteří i věří, protože: to přece píšou všude, tak to musí být pravda. Ony jsou pravda dýně novinka, kterou doteď nikdo nepěstoval, takže naši ježci se s nima nemohli nikdy setkat😛

kometa
kometa 18.10.2024, 17:35:50 xxx.xxx.147.163
drvodelkafialova:

Nedá mi se nezeptat, skutečně tu kdokoli viděl ježka žrát dýni?

Nevím, proč by hmyzožravec konzumoval dýni. Článek na úrovni toho, který jsem “omylem” přečetla o odčervování psů. Autorkou byla absolventka sociologie.

acher
acher 18.10.2024, 19:16:52 xxx.xxx.222.196

Pohybuje s nám tady ježků hodně,máme u hnojníku i ty dýně,ale ježka na dýni jsem nikdy neviděla.Že chodí kočkám na granule,maso,kozí mléko,psovi na maso a i přílohu když tam nechá,tak to ano.Teď je i krmíme kočičími granulemi,konzervami a syrovým masem.Také chodí na hnůj,když se tam hodí třeba střeva z  králíků a také tam chodí na larvy,brouky,žížaly,prostě co tam živého najdou.Večer to tu máme jak ježčí promenádu.

Stella (neregistrovaný) 18.10.2024, 21:33:27 xxx:xxx.1a8:411b
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 18.10.2024, 19:16:52

Acher, viděla jste někdy ježka jíst žampiony😀?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.10.2024, 21:37:00 xxx:xxx.26ac:47fd

Já jsem několikrát ježčí mláďata zimovala, nejvíc 4 najednou. Nikdy jsem nezaznamenala zájem o cokoli, co nemělo živočišný původ. 

Přesvědčili mě, že to je cháska mlsná, zákeřná a zlomyslná. První ježčici jsem pod dojmem odborné literatury s názvem Ježek Jožka (omlouvá mě fakt, že mi bylo 12) měla celou zimu puštěnou na volno po bytě. ŽOFKA, rychle pochopila že člověk je zdroj potravy a zábavy. Zábava spočívala v lovu na člověka. Ježek je zvíře velmi inteligentní a nesmírně zlomyslné. Všichni znají proslulé ježčí dupání. Nicméně i ježek a Žofka zvlášť chápe, že dupot varuje oběť. Pro zájemce o chov ježků přidám důležitou informaci - ježek umí chodit i zcela tiše a po špičkách. Poté, co doplíží k nic netušící oběti, zakousne se do jakékoli vyčnívající části těla, zuby podobnými velmi dlouhým jehlám. Oběť , která zavřeští a vyskočí do výšky, se vzápětí ocitne před rozkuráženou bodlinami pokrytou potvorou, která se skvěle baví a snaží se kousnutí opakovat. V případě, že je obětí, ne člověk, ale malý psík, který se pochopitelně touží pomstít, je to ještě lepší. Žofka se rozhodně nespokojila s mizernou pasivní obranou stočením do kuličky. Ne, z Žofky se stal malý bodlinatý tančík, volnou kůži přetáhla přez čumáček a nožičky, že byly sotva vidět a poskakovala proti pejskovi a vyrážela skřeky. Když nenašla oběť a nudila se, obvykle kolem 3 - 4 hodiny raní našla nějakou láhev nebo něco podobného, co honila a narážela s tím do nábytku. Jo ,chov ježků rozhodně mohu vřele doporučit. Nicméně, jako bezpečné krmivo vám může sloužit syrové, libové kuřecí masíčko, krčky, srdíčka, mouční červy, vajíčka. Občas kousíček tvrdého tvarohu. Kdo se s ježčí potravou nechce moc trápit, poslouží kočičí konzerva. Co je pro ježky nebezpečné je mléko. Milují ho, ale mají po něm život ohrožující průjmy. 

Co se týká dýně, jsem pevně přesvědčená, že žádný ježek se jí ani nedotkne, maximálně ten co se nudí a roztočí ji proti zdi, aby dělala pořádný rambajz.

Jinak, kdo budete brát ježky do rukou, ať už z jakéhokoli důvodu, dbejte na pořádné umytí rukou nebo si vemte rukavice. Když pominu to, že ježci bývají plní blech a klíšťat(pokud je budete zimovat, je nutné je zbavit parazitů a dost prostředků je pro ně jedovatých) , ježek je přenašečem např zlatého stafylokoka a to linií rezistentních na antibiotika. Stačí si pořádně umýt ruce, ale radši na to myslete a nenechte děti, aby na ně zbytečně sahaly.

https://www.prirodovedci.cz/biolog/clanky/bakterie-houby-a-jezci

acher
acher 18.10.2024, 21:51:31 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Stella z 18.10.2024, 21:33:27

Rostou nám tu jen pod modřínem klouzci a tam jsem ježka neviděla.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.