Já jsem několikrát ježčí mláďata zimovala, nejvíc 4 najednou. Nikdy jsem nezaznamenala zájem o cokoli, co nemělo živočišný původ.
Přesvědčili mě, že to je cháska mlsná, zákeřná a zlomyslná. První ježčici jsem pod dojmem odborné literatury s názvem Ježek Jožka (omlouvá mě fakt, že mi bylo 12) měla celou zimu puštěnou na volno po bytě. ŽOFKA, rychle pochopila že člověk je zdroj potravy a zábavy. Zábava spočívala v lovu na člověka. Ježek je zvíře velmi inteligentní a nesmírně zlomyslné. Všichni znají proslulé ježčí dupání. Nicméně i ježek a Žofka zvlášť chápe, že dupot varuje oběť. Pro zájemce o chov ježků přidám důležitou informaci - ježek umí chodit i zcela tiše a po špičkách. Poté, co doplíží k nic netušící oběti, zakousne se do jakékoli vyčnívající části těla, zuby podobnými velmi dlouhým jehlám. Oběť , která zavřeští a vyskočí do výšky, se vzápětí ocitne před rozkuráženou bodlinami pokrytou potvorou, která se skvěle baví a snaží se kousnutí opakovat. V případě, že je obětí, ne člověk, ale malý psík, který se pochopitelně touží pomstít, je to ještě lepší. Žofka se rozhodně nespokojila s mizernou pasivní obranou stočením do kuličky. Ne, z Žofky se stal malý bodlinatý tančík, volnou kůži přetáhla přez čumáček a nožičky, že byly sotva vidět a poskakovala proti pejskovi a vyrážela skřeky. Když nenašla oběť a nudila se, obvykle kolem 3 - 4 hodiny raní našla nějakou láhev nebo něco podobného, co honila a narážela s tím do nábytku. Jo ,chov ježků rozhodně mohu vřele doporučit. Nicméně, jako bezpečné krmivo vám může sloužit syrové, libové kuřecí masíčko, krčky, srdíčka, mouční červy, vajíčka. Občas kousíček tvrdého tvarohu. Kdo se s ježčí potravou nechce moc trápit, poslouží kočičí konzerva. Co je pro ježky nebezpečné je mléko. Milují ho, ale mají po něm život ohrožující průjmy.
Co se týká dýně, jsem pevně přesvědčená, že žádný ježek se jí ani nedotkne, maximálně ten co se nudí a roztočí ji proti zdi, aby dělala pořádný rambajz.
Jinak, kdo budete brát ježky do rukou, ať už z jakéhokoli důvodu, dbejte na pořádné umytí rukou nebo si vemte rukavice. Když pominu to, že ježci bývají plní blech a klíšťat(pokud je budete zimovat, je nutné je zbavit parazitů a dost prostředků je pro ně jedovatých) , ježek je přenašečem např zlatého stafylokoka a to linií rezistentních na antibiotika. Stačí si pořádně umýt ruce, ale radši na to myslete a nenechte děti, aby na ně zbytečně sahaly.
https://www.prirodovedci.cz/biolog/clanky/bakterie-houby-a-jezci