Odpověď na příspěvek uživatele assil z 17.10.2024, 11:09:39
zdražit nemusíte kvůli slepicím, ale kvůli té technologii. do voliéry se na podlahovou plochu haly vejde méně zvířat než do klecí, jsou tam vyšší úhyny a ta rekonstrukce a nákup technologie dost stojí
bílé slepičky jsou sice o pár eurocentů dražší než hnědé, ale ten rozdíl se zaplatí na: vyšší celkové snášce, nižší spotřebě krmiva, lepší konverzi no a opravdu na tom, že hnědá slepice je ve voliéře výrazně blbější. má tendenci k různým nectnostem jako je snášení mimo hnízda a různé tlačení se a dušení se v hnízdech nebo i jinde v technologii. bílá je pohyblivější a v tomhle milionkrát chytřejší.
Ta bílá slépka je neuvěřitelný stroj na vejce. Sní toho hrozně málo, vyrábí obří vejce, prodávají je jako Lohman, ale jsou o dost menší než hnědé. Jsou i hezky ochočené, hodné. Bílý Dominant má podobné schopnosti, ale u mě byl dost plachý - na můj vkus.
Cena za jednodenní kuřici mě teda dost překvapila, je to hodně peněz. 14týdenní prodávali za 140 Kč, myslím. Tyhle hybridy si oni sami namnožit nemohou, že ne? Takže prodávají přebytky, co se nevejdou do haly? Když je to za takové peníze.
Tak som si prečítala priamo ich vyhlásenie https://www.gallosuisse.ch/medien (pdf súbory pri dátume 30.08.2024)…počítajú s navýšením ceny vajec o 1,5 Rappu a odpoveď na otázku čo “s chybnými” kohútikmi? “Da die Technologie noch nicht so weit ist und eine gewisse Fehlerquote dazugehört, werden alle Küken mit dem bestehenden Verfahren nachkontrolliert. Die dabei aussortierten männliche Küken dienen als Nahrung für Tiere, die beispielsweise in Schweizer Zoos oder Greifvogelparks gehalten werden.”
Takže po vyliahnutí, budú tak či tak všetky kuriatka skontrolované a kohútiky, tak ako doteraz budú slúžiť ako potrava vo výživovom reťazci (ZOO, parky s dravými vtákmi atď.). ročná spotreba ca. 500tis.
Potrebujeme zvýšiť cenu vajec, tak to musíme nejako pekne obkecať a hlavne zabaliť do nejakého eko-sociálno-etického žvástu…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.10.2024, 12:46:31
Producent (výroba) a predajca (obchod) na tom určite niečo trhne. Ono sa ľuďom blbo vysvetľuje, že išli náklady hore, tak aj cena produktu musí ísť hore…
Producent (výroba) a predajca (obchod) na tom určite niečo trhne. Ono sa ľuďom blbo vysvetľuje, že išli náklady hore, tak aj cena produktu musí ísť hore…
Tak to je samozřejmě v pořádku. Producent vajec na tom trhne navíc nějaký setník na vejci, protože překupník tlačí cenu výkupu dolů, co to jde. Překupník si přihodí nějaký desetník, protože prodejce tlačí cenu výkupu dolů, co to jde. No a prodejce si pak namastí kapsu o půl koruny na vejci, protože zákazník to spase 🙂 Jak psáno v článku.
Není pravda, že by cenotvorbu určoval producent. Kdyby to tak bylo, proč by drůbežáři hromadně krachovali. Když si za ta vejce můžou říct takové peníze, aby se jim to zaplatilo. No nemůžou. Když si budou hodně vyskakovat, tak vezme překupník vejce z PL nebo UA a nebude se muset s nikým dohadovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.10.2024, 06:46:46
Odpoveď bola na otázku: “Kdo potřebuje navýšit cenu vajec?”…A bavíme sa o Švajčiarsku - sú tam veľmi prísne podmienky na používanie známky/vlajočky na výrobkoch. Tam nemôžete doviesť vajce z PL alebo UA a dať ich do obalu “Made in Swiss” + vlajočka. Napr. aj Toblerone už nemôže mať vlajočku na obale, keďže sa začala vyrábať mimo územia CH. Takže tam tá cena vajec pôjde producent - predajca (väčšinou majú priame zmluvy), resp. producent a predajca je jedna a tá istá osoba/firma…
U nás je to tak ako píšete. Ale ani producenti (hydinárne) nemôžu byť na tom tak zle, ako tvrdia, keď sa im oplatí kúpiť vajíčka napr z HU a oni (HU) ich kúpia v PL - konkrétne riadteľ Novogalu popisoval, ako kúpili podstielkové a bio vajcia z HU hydinárne, ale zabudli vyradiť palety, ktoré boli označené PL značkou z klietkového chovu. Takže vajce malo dve pečiatky - PL klietkový chov a HU podstielkové/bio vajce - všetko producenti/hydinárne, ktoré to potom predávajú ďalej priekupníkovi, resp. priamo obchodným reťazcom…
Aha, já se přestala bavit o Švýcarsku ve chvíli, kdy jsme se začali bavit o EU.
Nepročetla jsem důkladně, že vy se bavíte přímo o Švýcarsku. Tamní situaci neznám.
U vašeho příkladu s paletami se mohla stát prostě chyba v dodavatelském řetězci, skladník mohl na kamion naložit špatné palety. Zdráhám se uvěřit tomu, že by při nějaké veterinární kontrole prošlo, kdyby měla vejce dvojí označení původu…
Jo tak. No, jako by se takových podvodů nedělaly mraky. To ale není důvod vykašlat se na regule, ony tu od něčeho jsou, že. Ono by se to hezky rychle řešilo, kdyby se projevil nějaký problém…
Tak to rozhodopádně. Jsem ráda, že pravidla jsou a přísnější než jinde.
Ale ty ceny nechápu. Jak PL vyrobí vajco za ty peníze. V laborce asi. Fakt nevim. Jsou to jen pokroucené dotace; my takové nemáme, HU taky ne? Mají levnější krmení, energie? Krmení asi jo, oni si to zemědělství zachovali lépe. Ale jinak nevim. Je to záhada.
Budou tam nižší náklady. Nižší nároky na krmné směsi (pesticidy?), nižší mzdové náklady, nižší standardy (hygiena chovů? státní kontrola?)… Nevím, kdy přistoupilo HU, mají nějaký interval na adoptování EU regulí, něco si na rozdíl od našich zákonodárců taky zachovají po svém…
Dve vysvetlenia z rozhovoru:"Poľsko má ešte menej prerobených klietok, ako Slovensko a nechystá sa prijať nijaký podobný zákon o zákaze klietok, bude klietkové vajcia konzumovať v skrytej forme denne každý Slovák aj naďalej."
“Prevoz neznačených vajec je zakázaný a prevozcovia to praktizujú tak, že naplnia kamión neoznačenými vajíčkami z Poľska, môžu to byť aj vajcia z Ukrajiny, ale pridajú tam aj posledný rad paliet označených opečiatkovaných na konci kamiónu pri dverách, kvôli možnej kontrole. Ten, ktorý si ich kúpil v Maďarsku za účelom označenia ako bio a následného predaja na Slovensko si nevšimol, že na linku poslal aj pár paliet týchto koncových označených. Čiže takto sa obchoduje s vajíčkami po Európe a naozaj nik vám nezaručí, že kupujete falošný produkt.”