Právě vyšel v sekci články můj avizovaný článek s fotkami. Fotky byly pořizovány v roce 2022 jen telefonem pro rodinu a přátele a nebylo plánováno je zveřejnit. Nicméně tvrdím, že ty fotky jsou víc než jasně a nevyvratitelně vypovídající!
Tvrdím, že na článek nebudou žádné komentáře a nebudou ani tady. Protože by kyselináři mohli jen koktat nesmysly.
Jak píšu v příspěvku o olovu, o marném boji s lidskou tupostí, vývoj se nezastavil a vyspělejší, tedy inteligentnější a slušnější lidé budou postupně přecházet na lepší věci a naopak, zaostalí budou lpět na starém i když vědí, že špatném. Díky pročtení starých předválečných včelařských časopisů, i ještě z Rakouské monarchie, vím, že i když dávno existovalo rozběrné dílo, pořád mělo velké % včelařů u nás košnice, med lisovali i s plodem a jedli ten hnus, maglajz z polodu, medu, pylu, košilek. Brrr, chtělo by se říct. A přitom už byly vynalezené a celá desetiletí vyzkoušené nejen horem přístuplné, plně rozběrné úly, ale dávno, celých 60 a více let existovaly nástakvkové úly. A Čech Hruška, asi se styděl za svůj národ a tak se psal Hruschka, vynalezl medomet kolem roku 1860 a Langstroth nikde nepíše, o jiné těžbě medu než vytáčení medometem. LL byl moderní a pokrokový, my tady v Rakousku-Uhersku žili v 18 století. Nepřipomíná to něco?
A tak se pořád ti tupější drželi starého. A zrovna tak budou dnešní kyselináři lpět na drastických dávkách kyselin a tvrdit, jak jsou pro včely lepší. Budou neustále lpět na vytáčení plodových plástů, pamatuju si ještě z VF slovenského exota, který vytáčel hlava nehlava i s plodem. Mnozí potřebují nacpat do vč o 20 kilo cukru víc než může vč za zimu spotřebovat a proto lpí na vytáčení černých ohavných plástů, aby mohli laciný cukr vytočit do medu. A proto drtivá většina lpí a drží se plodiště složeného ze dvou beden 39x24x11. Co určitě nepotřebují je, aby nemohli vytáčet do medu cukr, ale i rezidua léčiv, případně troxiny z plísní, které nemůžou na starém díle nebýt vždycky. No a výkaly plodu přece lidi jedí destitisíce let, tak proč to měnit, na jedenadvacáté století hledět netřeba.
Tohle a spoustu dalších ohavností Blaník neumožňuje a proto ho mnozí posmívají, dehonestují úl i mě, pohrdají, snaží se ponížit. Nikdy nemají ŽÁDNÉ rozumné argumenty, jen zlobu, závist zášť, jak zpívá věčná Marta ve své známé písni.
Nikdy jsem netvrdil, že bych byl neomylný, všechny svoje přešlapy, když jsem si na ně vzpomněl, jsem zveřejnil. Ne abych nabíjel anonymním ubožákům munici na moje ponižování. Přiznal jsem vše jen proto, aby stejné chyby nemuseli udělat další. Ano, často mi ujedou nervy, kor když narazím na těžkou lidskou zlou stupiditu. Nejsem dokonalý, vše dávám zadarmo a tak si snad smím dovolit nemazlit se se zlobou a bezbřehou záští.
-----------------
Dál je to občánkové včelaři na vás. Je jen na vás, zda budete lidi a i svoje děti a vnuky krmit produktem s výkaly plodu. OK, ani bych nemukal kdyby nebyla jiná možnost a nebo byl Blaník nedostupně drahý, složitý, nesnadno vyrobitelný. Nebo byla jeho provozní metoda složitější než předpotopní klasika, už jen nesmsly typu OP jsou tak pracné a složité, že kdo má rozum, musí to uznat. O dalších zhoubách OP se ani nezmíním a je jich nemálo. Ale když u videí nemusí jednoduší lidé myslet a u textu ano, to je ten problém.
Naopak. Blaník, jak úl tak metoda je tím úplně nejjednodušším a nejméně pracným, co jsem za život viděl a vyzkoušel. A vyzkoušel jsem toho opravdu hodně. Ano, nemá rekordní výnosy, protože neumožňuje do medu vytáčet cukr a škrobová krmiva. Proti Blaníkům - úlu ani metodě neexistuje ani jediný ROZUMNÝ argumernt a každý může ihned nemít úhyny, nebo nepatrné a produkovat absolutně čistý med. Ale to se chtít nebude a když, tak jen nemnohým.
Blaník také už nezná vlhký med. A to hlavně díky kolegovi Tom4 a jeho Nahatým úlům s neuvěřitelně malým nezvětšitelným česnem, pouhých 9 cm2.
Všechno je tu do nejmenších detailů vysvětleno, popsáno, celé a podle mě patentovatelné know-how (už to patentovat nejde, jak se cokoli zveřejní, už to nejde ukrást a přihlásit si to - i to je jeden z mých motivů). Ale že je systém Blaník zadarmo, nekvalitní lidi si toho neváží a naopak ponižují, posmívají se a jediné co dokáží, je vkládání odkazů v drtivé většině se škodlivým obsahem, který sami ani neumí správně přeložit z cizácké hatmatilky. Přitom my Češi a Slováci jsme nejvzdělanější včelaři planety a pak ostatní Slované, Anglosasové za námi jen v dálce klopýtají. Já se od nich neumím nic naučit. I to jsem tvrdil mockrát. Kdysi sice byli špičkou, už dávno jim, Anglosasům a nejen ve včelařině ujel vlak. Viz třeba BRICKS. Ale pozor, kobyla když chcípá, nejvíc kope!
Dal jsem všem úplně všechno, zadarmo a mnozí nemají ani tolik slušnosti, aby aspoň drželi huby. Ano, takoví lidi jsou. Ale věřím, že sami časem vymizí jako primitivové z 20 let 20 stol, kteří i v Dole vedle moderních úlů provozovali košnice a o chovu včel v košnicích se psala, ve 20 letech, 20 let po Adamcovi, “odborná” pojednání. Protože vývoj světa se nezastavil a nezastaví. Možná se jen zdrží invazí cizího lidského elementu, která právě probíhá, ale i to, jak věřím, jednou pomine.