Nejsem žádný zkušný pejskař, ani jsem nevlastnila žádné z těchto plemen (i když s NO jsem byla v kontaktu často, jelikož ho měl na vesnici snad každej 😀)…
Každopádně. Já vybírala psa dva roky. Asi je to extrém, ale stejně jsem čekala na vhodné podmínky, takže jsem měla čas pátrat.
Začalo to u německé dogy v dětství, následně americké akity, přešlo to k shibě, pak basenjimu…nakonec jsem skončila u krátkosrsté kolie…Velmi rozdílná plemena, že?
Samozřejmě, že to začalo tak, že jsem chtěla psa, který se mi LÍBÍ. Na začátku jsem asi ani netušila, že kraťandy existují.
Ke kraťandě jsem došla tak, že jsem si sepsala, co od psa chci já, potom co psu mohu nabídnout já a jak často se mu chci věnovat, kde bude bydlet, v jakém prostředí se pohybovat, jaké mám zkušenosti, atd. Toto vyfiltrovalo velké množství plemen pryč.
Potom jsem z toho, co mi zbylo hledala plemeno, které se mi líbí, ale splňuje ty body výše, případně v čem jsem schopná udělat já nebo přítel kompromis. Nakonec jsem z vybraných plemen okoukávala psy na živo - majitelé, klubovky, přidala jsem se do skupin na FB daných plemen, ptala jsem se chovatelů…
Teď mám doma odrostlejší štěně, ale nedokážu si představit, že bych měla doma nějaké jiné plemeno. Krásně jsme si sedli, je tak akorát akční (pro mě), je to přátelské a veselé zvířátko, nemá problém s kočkama, velikostně naprosto ideál a dá se s ním podniknout ledasco.
Pořídit si třeba tu tenkrát vysněnou akitu do města, do bytu ke kočkám, jako začátečník...no asi bych se hodně divila 😀