Na procházce jednou vesnicí jsem potkal tyto ovce bez uší. Jedná se o nějaké plemeno a nebo jim ty uši někdo odstranil a proč?
Ovce bez uší
Kristova noho, to.jsem jeste nevidel, kazda ovce ma usi.
.. bože , to je hrůza 😲…možná útok psa nebo smečky psů,..kdo tohle mohl udělat??..
Proč hrůza. Plemena bez uší jsou jsou známá po celém světě a nejen u ovcí https://images.app.goo.gl/uaR8HW8QRhcP5nvJ6
U nás byly chovány dříve kozy bez uší kterým se říkalo Valašské čulky. Nikdy nebyly uznány jako plemeno, takže zanikly.
Martin:Na procházce jednou vesnicí jsem potkal tyto ovce bez uší. Jedná se o nějaké plemeno a nebo jim ty uši někdo odstranil a proč?
Ne, takové plemeno neexistuje. Proč je nemají, by měl vědět majitel.
https://images.app.goo.gl/uaR8HW8QRhcP5nvJ6
Ale to jsou kozy, ne ovce.
ančovička:.. bože , to je hrůza 😲…možná útok psa nebo smečky psů,..kdo tohle mohl udělat??..
Psi to nebyli. Jednal takto primárně neútočí (jdou po břiše nebo zádech), druhak jsou ty okraje příliš čisté a pravidelné. Takže buď kupírování (asi nepravděpodobné) nebo opravdu plemeno.
I když nevím, k čemu je to dobré. Ušní boltce zvířata potřebují. Kór ta lovená.
Bože můj, může to být genetická vada? Jestli to je úmyslné odstranění, tak jde o týrání.
..kozy bez uší jsem také ještě neviděla, ale už tomu také věřím,že je to nějaká anomálie..asi se někde ,cíleně??🤔, chovají,ale uznané jako plemeno?…všechno je možné 😂…vypadají divně..není to hezký pohled..a musí jim ty uši chybět..už jen,že si nemají jak odhánět mouchy..
Anonymní:Bože můj, může to být genetická vada? Jestli to je úmyslné odstranění, tak jde o týrání.
Myslím, že je to vrozená vada, kterou cíleně udržovali v chovu.
už jen,že si nemají jak odhánět mouchy.
Navíc je potřebují k zaměřování zvuků. A k mimice.
Jj.. souhlasím 🙂…bohužel to tak bude…
kometa:už jen,že si nemají jak odhánět mouchy.
Navíc je potřebují k zaměřování zvuků. A k mimice.
Je to podchycená mutace která se dědí podobně jako rohy. Často sebou nese i jiné pro člověka pozitivní vlastnosti, u koz třeba složky mléka.
Opačný extrém jsou klapouchá plemena, ta s takovyma ušima hmyz spíš přitahují…a mimika je taky dost diskutabilní.
Prekerku ovšem mají plemenáři ohledně ušních značek. I když dnes v době čipu to není až takovy problém..
Jak už tu někdo psal, koza la mancha je také bezuchá nebo má uši miniaturní.
Sice stejně vypadala ovce po amputaci ušních boltců, když ji ulovil pes, ale celé stádo takhle ošetřené v tomto případě nejspíš nebylo.
Přikláním se k poslednímu příspěvku, má to mnohé výhody. Pokud je ovce lovená, uši jsou snadný a bolestivý úchyt. Ovci, kterou pes nebo jiná šelma chytne za ucho, lehce povalí a zardousí.
Anonymní:Je to podchycená mutace která se dědí podobně jako rohy. Často sebou nese i jiné pro člověka pozitivní vlastnosti, u koz třeba složky mléka.
Opačný extrém jsou klapouchá plemena, ta s takovyma ušima hmyz spíš přitahují…a mimika je taky dost diskutabilní.
Prekerku ovšem mají plemenáři ohledně ušních značek. I když dnes v době čipu to není až takovy problém..
👍
Tak jinak, chovatel je proti evidenci a uriznutim usi se zbavil elegantne povinnosti ovce opatrit znamkama.
Nezbavil se tím povinnosti je registrovat. Jsou i další možnosti, nejen ušní známky.
To je az posledni roky.
Minimálně 15 let už platí i obojky na spěnky. Jen to nikdo neznal. Ale podstatné to není. Kupírovat uši ovcím kvůli registraci by bylo dost zvláštní. Bylo by to víc bolesti než při nastřelení známky jen kvůli vlastní tvrdé hlavě, ať už v dobrém nebo špatném smyslu.