Dobrý den, má tu někdo zkušenost s valachem, co útočí na kobyly? Nikdy předtím jsme to u něj neviděli, ani v jiných stajích,kde stál. V nynější, kde je ustájen, má v ohradě 4 kobylky, kdy mu tři nevadí, ale po čtvrté útočí. Setkal se s tím někdo, jak jste to řešili? Sedli si ty koně nakonec? Jinak není moc jak koně přeskládat, aby nebyli spolu. Díky
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.10.2024, 15:32:22
Odhání ji od ostatních, drží si tu svoji skupinku. Když stojí ta kobylka bokem, solo za ní nejde, ale potřebujeme, aby se všichni v klidu nažrali a napili a ona se straní.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.10.2024, 16:51:58
Ano, maji seno na vic mistech. Kdyz je s tema novýma sám, neřeší ji. Ale jak jsou tam vsechny kobyle, tak si je separuje pro sebe. Nikdy jsem se s tím ani u něj a ani u jinýho valacha s takovým chováním nesetkala
Niektoré kone nikdy nebudú kamaráti. Čo trebárs pomáha občas, ale nie samozrejme vždy, je nejaký stres, ktorý zažijú iba tí dvaja spoločne. Trebárs výjazd niekam mimo domovskú stajňu, kde bude iba agresor a neobľúbená kobyla. Dosť často sa fixne aj agresor na toho známeho, a potom doma to už nie je taký votrelec a tak nejako ho viac akcpetuje.
Každopádne, ak to nie je nejaká vyložene nepríjemná šikana, kobyla sa pokojne nažerie, napije, nie je viditeľne v strese (mali sme jednu zimu šikanátora a bolo to fakt o hubu, kone sa báli aj napiť), tak by som tomu dala čas.
Ak je problém, aby sa dostala k senu a k vode, ale nie je možnosť šikanátora oddeliť, budete musieť vytvoriť viac miest na kŕmenie a napájanie. A šikanátorovi by som pridala prácu, aby nemal čas vymýšľať vo voľnom čase blbosti. Dlhodobé riešenie to ale nie je, u kobyly sa zo stresu môže objaviť rôzne zdravotné problémy - vredy, chudnutie, apatia, spánková deprivácia…
Ještě bych přemýšlela, jestli je kobyla zdravá. Mám dojem, že když jsou cysty na vaječnících či třeba i jiné neduhy, může kobyla “vonět” jinak a i jsem slyšela/četla o tom, že se k ní pak chlapci chovali jinak… Ale všechno mám jen “jedna pani povidala”, určitě se k tomu vyjádří někdo znalejší.
Nedodala jsem, že jde o ustájko 24/7. Včera večer jsem na ně koukala snad 25 minut, když dostali krmeni a jen stáli kousek od sebe a žrali si každý svoji hromadu sena a vypadali všichni v klidu. Svitla nám naděje, že by to nakonec mohlo klapnout. Ale asi v noci něco poběhlo a musela se kobylka dát pryč. Je to celkem dominantní valach, může to být i tím, že jde o kobylu, která byla v předchozím stádě taky vedoucí, že to jeho “ego” nesežvejklo?
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 07.10.2024, 22:55:45
Ano, u nás též. Valach, který u nás vyrůstal od hříběte v době kdy začal dospívat a nabírat síly začal šikanovat stárnoucí dva valachy kteří ho do té doby vychovávaly a jednu z mých kobyl. Ta byla věčně domlácená a já nevěděla proč až jsme nainstalovali kameru. Pořád jsem váhala, zda valacha, který byl u nás v ustájení vypakovat, jen mi bylo líto kamarádky které patřil. Ve finále mému koníkovi přerazil nohu. A ne, utahat ho prací nepomůže, den před tím byl na téměř 3 hodinové vyjížďce s majitelkou. Nikdy víc bych podobnou situaci ve stádě netolerovala. u nás to gradovalo téměř 8 let a nesedlo si to.
Tenhle valach potřebuje to, co dělají v Americe na rančích se hřebcema - pustěj mladého hřebce do stáda kobyl a ty ho zmalujou tak, že do konce života ví, jak se mezi koňmi chovat.
Tento konkrétní potřebuje věkově mnohovrstevnaté stádo s ostrou vůdčí kobylou, postavit na box anebo prostě oddělit. Nelze aby kvůli jednomu jedinci trpěl zbytek stáda, obzvlášť když se jedná o koně ustájené, nikdo nechce věčně řešit dobytého koně a riskovat náklady za zdraví, které z nikoho nikdy nevymámí.
Někde asi kulhá řádná socializace koně v minulosti.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.10.2024, 12:32:20
Ale to je přece jedno. Někdo oddělen být musí, osobně mít koně v ustájení a docházet k takové šikaně, tak požaduji řešení, tohle opravdu může skončit špatně.
Problém může být v prostoru. Jak velký mají výběh kde jsou a kolik jich tam je? Je-li dostatečně velký a dost míst se senem, kobyla se má kam uklidit a časem si zvyknou.
Pokud je výběh malý a valach ji prohání a ona nemám kam utéct, je to blbé. Řešte to.
Žaludeční vředy je to nejmenší, co jí takto pořídíte. Kobyla bude mít nervy v háji. Kopance, kousance, z nich mohou být hnusné záněty. O větších úrazech ani nemluvím.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 07.10.2024, 20:33:05
Jinak ještě musím reagovat na toto - myslím, že ano. Momentálně také řeším začlenění koně (svého) do nového stáda. Moje kobyla byla vždycky ve stádě hodně vysoko. Do nového stáda byla vpuštěna spolu s kobylou, která je taková neutrál. No a vedoucí kobyla šla ze začátku jenom po té mojí, s tou druhou je od začátku v pohodě.
Čili ano, myslím si, že koně rychle poznají, kdo je jaká povaha a kdo může ohrožovat jejich pozici ve stádě.
Ale to je přece jedno. Někdo oddělen být musí, osobně mít koně v ustájení a docházet k takové šikaně, tak požaduji řešení, tohle opravdu může skončit špatně.
Ale tohle není podle popisu klasická šikana.
A jinak viz Kallisto - neznáme velikost výběhu, jestli mají všichni opravdu dost sena, jestli je kobyla pokousaná a pokopaná…