Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně naší slepičky. Před 4 dny v podstatě z hodiny na hodinu přestala chodit, polehávala na trávě ve výběhu. Dala jsem jí do kurníku na suchou konopnou podestýlku a během krmení ostatních slepic jsem jí vzala stranou, aby se v klidu najedla. Přijímá potravu, pije, vyprazdňuje se, přestala snášet. Pařátky a nohy má zdravé, žádná vápenka či zánět, hřebínek krásně červený, peří černé a lesklé. Dnes se snažila postavit a udělat pár kroků, jemně jsem jí prohmatala pravé i levé stehno a zjistila jsem, že levé stehno má proporčně mnohem menší, než to pravé. A opravdu potíž je v té lévé noze, na kterou těžko stoupne. Ještě ten den, co jsem jí našla prvně polehávat, ráno chodila, nekulhala, byla veselá, shánčlivá. Slepičky jsou 9 měsíců staré, krmivo používám Energys granule, hrách, vločky, sušené bráněnky, jogurt, tvaroh, odřezky povařeného hovězího, spousta zeleného z výběhu, ze zahrady ovoce, zeleninu, stravu mají opravdu královskou a v hejnu 19 nosnic (kohouta nemáme) nejsou žádné nepokoje či dokonce kanibalismus. Hřadují v zatepleném kurníku. Snáška je vysoká, při 19 slepicích v průměru 16 vajec denně. Ráda bych slepičce pomohla a nechci ji utratit, pouze v případě, že by se neřešitelně měla trápit. Děkuji za rady, budu za ně velni vděčná. Zuzana
Odpověď na příspěvek uživatele Zuzana z 04.10.2024, 21:43:55
Zdravím. Z Vašeho popisu by mělo jít o zvířata v dobré péči. Leč osobně vše raději beru s rezervou…není třeba vyloučeno, že naopak levou nohu má v pořádku, zato pravá je výrazně oteklá? A případná popisovaná atrofie byla vrozená, jen se důsledky projevily až nyní? Nebo je to věc získaná třeba po úrazu? Všech 19 slepic opravdu okamžitě od sebe kdykoli individuálně rozlišíte? A nepokoje, že vůbec nejsou…to není reálné, nějaké drobné či větší rozmíšky v rámci udržení a změn hierarchie tam samozřejmě máte.
Jinak řešení - no, zde selským rozumem. Buď se pipka, oddělená od ostatních, během několika dnů, začne pohybově zlepšovat. Ať je problém jakéhokoli původu. A nebo nezačne.
Svého času jsme měli v péči několikaletou hybridku, které během krmení rozdrtila stoupnutím kráva paznehtem jeden pařát. Slípka jinak zdravá, odolná, v dobré kondici, dobře vyvinutá. Pipka dostala něco jako dlahu, a oddělená byla ve vnitřním zázemí v budově, na samotce. Žrádlo a voda u ní před zobákem. Apetit jí zůstal, a přes mou skepsi začala brzy po kouskách popajdávat po voliéře, cca do měsíce jí šlo přidat zpět ven k hejnu. Pajdala už pak navždy, ale fungovala normálně.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 05.10.2024, 00:33:37
Velice děkuji za odpověď a sdílení Vaší zkušenosti. Pipka si včera večer dokázala sama vlézt na hřad (v kurníku máme kameru) a celou noc tam spala, na jídlo ji odděluji, jí krásně, snaží se chodit, moc jí to ale nejde, pajdá. Nyní nám tu hustě mrholí, zítra již bude lepší počasí, takže si bude moci užít čas na slunci a trávě a pokusit se o více pohybu, dopřeji jí zapovězené teritorium mimo výběh 🙂. Od hejna ji neodděluji, zkusila jsem to první den, byla nešťastná. V rámci hierarchie patřila mezi nejvýše postavené.
Vaši skepsi ohledně tvzení chovatelů, že se o slepičky dobře starají, chápu, také se mi otevírá kudla v kapse, když mi soused řekne, že své slepičky krmí těstovinami či lámanou pšenicí a podiuje se, že jsou do krve vyklované ☹️.
V našem hejnu v rámci udržení hierarchie samozřejmě jsou drobné potyčky, ale nikdy se nejedná o nic dramatického, kdy by lítalo peří, či dokonce krev. Takovéto jejich «ťafání" hlavně během krmení beru jako součást přirozeného chování.
Budete se divit, ale slepičky od sebe rozeznám. Máme (když beru podle barev) 7 černých, 7 šedých a 5 chocholatých - vše dominant hybridy. Alespoň jednou za den s nima trávím čas ve výběhu pozorováním a interakcí, některé si velmi rády se mnou “povídají” 😂. Jejich individuální chování mám vypozorované, takže se 100% jistotou tvrdím, že postižená slepička byla v naprostém pořádku a nešlo o gradaci nějakého zdravotního problému.
Taky nám loni začly postupně dvě hybridy kulhat a to fest. Bylo to ve výběhu, nikdy předtím se nic takového nestalo, ale jsou obě stejného druhu, tak možná tím, nevím. Jednu pak hejno začalo napadat, tak byla oddělena. Druhá zůstala. Oboum se to postupně zlepšilo, ale neodeznělo. Zatímco slepice, jenž zůstala, snáší tak normálně, spíše hůře, oddělená chrlila vajíčka jak kulomet, v jarní sezóně několikrát i 2x denně. Pouštěli jsme ji projít se do zahrady, bohužel, jednou se večer nevrátila a něco jí odneslo.
Odpověď na příspěvek uživatele Zuzana z 04.10.2024, 21:43:55
Dobrý den, buďte v klidu. Je vidět, že máte svoje slepičky ráda a dobře o ně pečujete. Já taky. I tak se mi občas stane, že nějaká slepička chvilku pokulhává. Špatně došlápne, seskočí z hřadu, praští se. Noha jí bolí, tak ji chvilku šetří, polehává, pokulhává. Za pár dní je vždy v pořádku. Pokud nemá nohu viditelně zlomenou, žere, pije, dopřejte jí klid a uzdraví se.
Mohla mít rozhozený hormonální systém. Ta slepice pravděpodobně byla ve velkém stresu. Ten má vliv na všechno.
Naše pipi občas snášejí i dvě vejce denně, když se naráz změní počasí, a to jak k horšímu, tak i k lepšímu. Ono dvě vejce denně, to je jak rodit dvakrát do roka pro člověka, to prostě není nic pozitivního. Pokud to tak bylo, tak chudák slípka.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.10.2024, 19:44:20
Mno, nejsem odborník na reprodukční orgány drůbeže, ale u savců je možná urychlená ovulace vlivem stresu. A celkem věřím tomu, že kulhající slepice měla problémy a trpěla nedostatkem všeho a její umístění někam, kde najednou nemusela belhat ke krmítku a spokojit se s tím, co tam na ni zbylo, může působit jako stimulant. Asi jako když necháte přeschnout papriky a pak se jim postaráte o optimální podmínky. Taky začnou kvést jak o život. Pro tu papriku to samozřejmě není dobře, ale plody mít bude.
😄.. šikanované a kulhající slepice a jedna snáší dvě vejce denně 😄👍 tak to bych chtěla vidět..no když se vejce sbírají ob den🤔
Každé ráno samozřejmě byla krmena a byla jí měněna voda. Po obědě jsem jí poustěla na projití. Stalo se to asi 2x, ráno tam bylo vejce a odpoledne, po zavření, snesla po chvíli další. Už to bohužel, neukážu, což mi mrzí kvůli slepici, rychle se ochočila
Jednou mi taky přišlo, že jsou dvě za den, ale slépky nebyly oddělené, třeba přišla návštěva, nevim, spíše neumim počítat. Jeden web se zmiňuje o délce svícení, že někdo zapomíná zhasínat… u nás se nesvítí, vajec extrémní množství, ale nikdo mi to nevěří, tak to je fuk… každopádně víc vajec denně existuje, netřeba se tomu smát. Bílé hybridky, co sem přijely naposled, jsou úplně popletené, jsou to stroje, nemají ani kilo, přijde mi, že váží asi jako peříčko, a každý den (zatím) obří vejce. Přemýšlím o dietě. Co když si takhle ubližují.
Neměla jsem slepice oddělené, ale vím, že jedna nesla jeden čas dvě vejce za den. Šest slepic, sedm vajec denně. Viděla jsem ji tam sedět a vejce byla jiná, velká a měla takovou tenkou a hrbolatou skořápku. Slepice byla snad čtyřletá.
Věděla jsem, že to není dobrý a taky brzy umřela. Slepice byly navolno, nesvítila jsem jim.
Odpověď na příspěvek uživatele anonymní z 05.10.2024, 17:04:45
Slepička se zlepšuje, včera večer už si zvládla zabrat svoji nejvyšší pozici na hřadu. Ráno tedy raději čekala, než ji sundám. Celý den byla s holkama ve výběhu. Bylo krásné počasí, tak si to všechny užily.
Apetit má pořádný a snahu se hýbat také. Samozřejmě pajdá, ale oproti úterku je její stav parádní.