Ahoj, máte někdo prosím zkušenost s rozštěpenou říjí? Dá se feně nějak k hárání pomoci? Mám mladou chovnou fenu, předchozí hárání byli v pohodě, ale nyní když chci krýt nás trápí toto. ☹️
Rozštěpená říje - zkušenost
Mám zkušenost se split estrus. Velmi nadějná import fena, při třetím hárání rozštěpená říje, pak po pár dnech dokončeného hárání ošklivý výtok, rtg, sono. Otevřená pyometra, cysty na obou vaječnících, divnost na děložním hrdle. Taková fena by neměla jít do chovu, u nás šla fena na sál a komplet kastraci vlastně hned druhý den.
Řešila jsem to s vynikajícími vety, jedinou náhradní variantou bylo podání Alizinu (nebo jak se to svinstvo jmenovalo, už je to pár let), doufat, že to dělohu pročistí a při dalším hárání nakrýt.
Zkušenost nemám. Jak dlouho,co začala hárat a hárala? Jinak obecně je teď divné období,feny nehárají nebo divně. U mě momentálně měly hárat tři,nehárá ani jedna, a v mém okolí je spousta fen se zpožděním měsíc,dva i víc
Já jsem to u fen nikdy nezažila, ale když zhruba po 10. dni najednou přestala fena hárat = přestalo z ní kapat a takový ty věci, nedošla do tý nej fáze, řekla jsem si, že ok, divnost. Asi za týden, dva, najednou zase hárání naskočilo zpátky, jak když do tý nej fáze. Měla jsem tu Vořechuse, kterej vše skvěle detekoval, byť byl dávno kastrátem.
Split estrus není zpoždění hárání, je to rozdělení vlastního hárání na dva úseky. Ty to víš, to jen píšu pro ostatní.
Plaka:Já jsem to u fen nikdy nezažila, ale když zhruba po 10. dni najednou přestala fena hárat = přestalo z ní kapat a takový ty věci, nedošla do tý nej fáze, řekla jsem si, že ok, divnost. Asi za týden, dva, najednou zase hárání naskočilo zpátky, jak když do tý nej fáze. Měla jsem tu Vořechuse, kterej vše skvěle detekoval, byť byl dávno kastrátem.
Split estrus není zpoždění hárání, je to rozdělení vlastního hárání na dva úseky. Ty to víš, to jen píšu pro ostatní.
Jasný,rozumím. Jen že teď kromě zpožděných hárání vím, i o víc případech rozštěpěnýho hárání z konce léta. Všechno u fen,co nikdy neměly problém. Nějaký důvod to má
Ten důvod by mě zajímal. Chemtrails? Ale u svýho plemene si taky všímám, že v určitý době třeba nezabřezne xy fen. Ono počasí je bláznivý, tropy do půlky září, na jaře zase vedro a pak až zima přišla, tohle určo musí mít na hárání vliv. Moje fena měla prostě uvnitř nějaký zdravotní problém, kvůli tomu ten split estrus.
Tak ypotvrzuju podivnosti ve svem okoli.
Harani klidne pres mesic v kuse (bez zdravotniho nalezu), zpozdene o dva, tri mesice, rozstepena rije, … vicero toho napric plemeny.
Proc netusim. Ocet ani alobal majitele nezkouseli 😀
Hlášení do statistiky - u nás probíhá hárání standardně, jak termínem, tak “provedením”. 🙂
Ano mám zkušenost, také to skončilo pyometrou a kastrací.
U nás hárání už neproběhne. V pátek byla Bonnie na kastraci. Rozhodla to sama.
Pesanka zatím hárala třikrát, z toho měla dvakrát falešku.
Prvně to nebylo jasné, jen se po hárání projevila dvouměsíční změna chování. Řešila jsem to tu v zimě před prvními zkouškami RO. Ale přikládala jsem to zimě a dospívání. A tomu, že je možná z nejlehčího stupně RO znuděná. Dokud v únoru “neporodila hračky” do postele.
Druhá faleška (červen, červenec) byla už jasnější, včetně otoku vemínka. I když zprvu ne a taky jsem změnu chování přikládala rané dospělosti.
Při kastraci se ukázalo, že bylo přítomné žluté tělísko. Vzniká ke konci hárání, přetrvává při březosti, i té falešné. Rozhodlo se asi zůstat déle, i když i druhá falešná březost skončila v červenci. Nebo to bylo něco jiného. Čert ví.
Plaka:Ten důvod by mě zajímal. Chemtrails? Ale u svýho plemene si taky všímám, že v určitý době třeba nezabřezne xy fen. Ono počasí je bláznivý, tropy do půlky září, na jaře zase vedro a pak až zima přišla, tohle určo musí mít na hárání vliv. Moje fena měla prostě uvnitř nějaký zdravotní problém, kvůli tomu ten split estrus.
U goldenů jsem toto zaznamenala v době kovidu, plno fen nezabřezlo nebo se narodilo jedno štěně císařem.
Vubec nevim o cem mluvis a Prim uz vubec ne 😀
Jen mala vsuvka, ale to asi vis - vetsina jedinacku u velkych plemen se rodi cisarem. Pac proste nespusti fene stahy no. Me to prijde logicky - kdyz tam ma fena natresk, tak se ti haranti vzajemne vytlacujou. Zatimco jedinacek ma luxusni vilku s bazenem, tak co by se hnal ven 😀
A hlavně bývá moc velký, protože se může roztahovat.😉
Arosek:Vubec nevim o cem mluvis a Prim uz vubec ne 😀
Jen mala vsuvka, ale to asi vis - vetsina jedinacku u velkych plemen se rodi cisarem. Pac proste nespusti fene stahy no. Me to prijde logicky - kdyz tam ma fena natresk, tak se ti haranti vzajemne vytlacujou. Zatimco jedinacek ma luxusni vilku s bazenem, tak co by se hnal ven 😀
Jj, proto jsem nikdy nechtěla jen jedno štěně, i když by se mělo luxusně. A Cherry vždycky uznala, že mám pravdu. 😄
Hele ja taky ne, ale bylo mi to platny jak mrtvymu zimnik 😀
Nicmene mam duvodne podezreni ze Meruna se ty haranty snazila vstrebat a Primitivecek byl natolik silna osobnost, ze ten zakerny utok jako jediny prestal …
Arosek:Hele ja taky ne, ale bylo mi to platny jak mrtvymu zimnik 😀
Nicmene mam duvodne podezreni ze Meruna se ty haranty snazila vstrebat a Primitivecek byl natolik silna osobnost, ze ten zakerny utok jako jediny prestal …
A všimla sis taky, že těch jedináčků bylo nějak moc? Zatímco v posledních cca 2 letech mám pocit, že se snad nenarodil žádnej. Jo, loni vím o jednom.