České včelařství se dočkalo velké změny, po letech a mnohých urgencích včelařů s nesmyslností sběru zimní měli se sběr ruší a bude nahrazen smysluplnějším vyšetřením! Díky všem, kteří se podíleli na mnohaletém tlaku k této změně a efektivnějšímu využití financí ve včelařství.
Zrušení povinnosti vyšetření zimní měli
To znamená, text je maličký a nejde přečíst, že už letos, přesněji v lednu 2025 se ta hloupost už dělat nemusí? A jaké smysluplnější vyšetření se bude dělat?
Mě život v demokracii naučil, že když se zruší jedna debilita, nahradí jí vždycky větší buzerace a horší nesmysl. Konkrétně místo jednoho vyšetření na mor musí být 3 aby se napakovaly laboratoře. Ale že by se zmenšil počet případů moru se nikde nepíše a bude se zarytě mlčet. Samosebou se počet ohnisek moru nezmenší, o to nešlo, šlo jen o to, aby laboratoře vytahaly z lidí 3x víc peněz. Kdyby se chtělo snížit počet výskytů moru, musela by se dělat opatření proti moru a ne zvýšit počet vyšetření. Počet vyšetření má zajistit nějaká data a na základě těch dat má přijít to hlavní a tím je řešení. S morem jde jen o buzeraci a tahání peněz z lidí, o opatřeních na základě 3x většího monitoringu moru nepadlo ani slovíčko!
Jsem životním založením těžký skeptik a život mě naučil mocným nevěřit nikdy nic. Celý život čekám a v duchu si úpěnlivě přeji, abych se aspoň jednou mýlil a aby změna vedla k lepšímu. Ale jsem skeptik, k optimizmu mám já pramálo důvodů…
Podle tohohle lejstra se skutečně dělat nebude a žádné jiné taky ne. Jak napíší že to,zda ise budou smysluplnější vyšetření konat je otázka široké diskuse a financí, obšírně říkají, že se nic vyšetřovat nebude.
Ten poslední odstavec je bomba. Pokud si někdo na ministerstvu myslí, že vyšetření zimní měli poskytne obraz toho, kde a jak je VD rozšířený, ví o tom úplné houby. VD je všude, jen v různém počtu podle svědomitosti a zároveň snad i štěstí včelaře.
Tak člověk nemůže počítat s tím, že by na ministerstvu byli odborníci. Ono to tak taky podle toho vypadá.