- Příspěvek #228064
- Nahlásit
Zdravím a chtěla bych znát názor na tyhle plemena ohledně zdraví. Čivava,krysařík,m.hl.pinč,ruský toy. Ptali se mě sousedé,já si myslím že ještě tak ten pinč by mohl mít nejméně zdravotních problemů. Co myslíte? Děkuji.
Zdravím a chtěla bych znát názor na tyhle plemena ohledně zdraví. Čivava,krysařík,m.hl.pinč,ruský toy. Ptali se mě sousedé,já si myslím že ještě tak ten pinč by mohl mít nejméně zdravotních problemů. Co myslíte? Děkuji.
K pinčovi by se mohly vyjádřit Šutřík a Terven (ale ta už sem asi moc nechodí)…
Pinč patří mezi zdravá plemena. Není geneticky zatížený nějakou častou nemocí. I když u jednotlivců se samozřejmě může objevit i geneticky podmíněná nemoc. Malá výška a absence dlouhých chlupů u očí může vést k potížím s očima. To se ale týká všech vyjmenovaných plemen a záleží na prostředí, kde se pes pohybuje.
Všechna vyjmenovaná plemena potřebují zaměstnat a naučit základní poslušnost. Čivavy a pinčové jsou hodně sebevědomí, drzí, nejsou na výchovu snadní, takže kvalitní socializace je základ. Platí to i u dalších plemen, ale tahle si bez socializace vyloženě koledují. Krysaříci mi připadají “sociálně” klidnější, ale znám jich málo. Toyku jsem potkala za dobu, co patřím do pejskařského světa, asi jen jednou. Takže neznám. Čivavy i pinčové mně připadají stavbou těla víc odolní. Ani nohy nemají jak párátka, jak je u krysaříků, kteří trpí často na zlomeniny končetin.
Podle mě mohou být všechna tato plemena prima. Takže záleží na tom, co sousedé mají v plánu. Já chtěla prcka, co bude mít předpoklad vydržet a užívat si dlouhé trasy, tak jsem šla do pinče. A vyšlo to. Kdybych chtěla malého psa primárně na výcvik poslušnosti nebo jen jako společníka s krátkými procházkami, vybrala bych krysaříka. Z pinče bez pravidelné aktivity se sousedé zblázní. A jejich sousedé taky, pokud jsou v bytě. Hodně, fakt hodně hlídá. A ne, nestačí dvě hodinové procházky za den po sídlišti.
Pinč, krysařík obecně jsou zmrzlíci, i když to samozřejmě neplatí pro všechny jedince. Toy nevím, čivava taky nepatří zrovna mezi teplotně odolné jedince.
Hele vim o smečce čívek co zakladní poslušnost má luxusní. Venku to nalítá i x kilometrů denně za každýho počasí a to až do vysokého věku žijou. Je to takovej maličkej ovčáček s krátkym chlupem 😁
Souhlasím. Čivava je hodně sportovní pes, pokud se jedná o zdravého jedince. Je škoda, že mnozí z čivav dělají kabelkové psy. Mají výdrž, vytrvalost, rychlost i sílu. A sebevědomí. Kvůli zdraví asi víc než u jiných plemen je třeba vybrat kvalitní chovku.
sutrik:Pinč patří mezi zdravá plemena. Není geneticky zatížený nějakou častou nemocí. I když u jednotlivců se samozřejmě může objevit i geneticky podmíněná nemoc. Malá výška a absence dlouhých chlupů u očí může vést k potížím s očima. To se ale týká všech vyjmenovaných plemen a záleží na prostředí, kde se pes pohybuje.
Všechna vyjmenovaná plemena potřebují zaměstnat a naučit základní poslušnost. Čivavy a pinčové jsou hodně sebevědomí, drzí, nejsou na výchovu snadní, takže kvalitní socializace je základ. Platí to i u dalších plemen, ale tahle si bez socializace vyloženě koledují. Krysaříci mi připadají “sociálně” klidnější, ale znám jich málo. Toyku jsem potkala za dobu, co patřím do pejskařského světa, asi jen jednou. Takže neznám. Čivavy i pinčové mně připadají stavbou těla víc odolní. Ani nohy nemají jak párátka, jak je u krysaříků, kteří trpí často na zlomeniny končetin.
Podle mě mohou být všechna tato plemena prima. Takže záleží na tom, co sousedé mají v plánu. Já chtěla prcka, co bude mít předpoklad vydržet a užívat si dlouhé trasy, tak jsem šla do pinče. A vyšlo to. Kdybych chtěla malého psa primárně na výcvik poslušnosti nebo jen jako společníka s krátkými procházkami, vybrala bych krysaříka. Z pinče bez pravidelné aktivity se sousedé zblázní. A jejich sousedé taky, pokud jsou v bytě. Hodně, fakt hodně hlídá. A ne, nestačí dvě hodinové procházky za den po sídlišti.
Pinč, krysařík obecně jsou zmrzlíci, i když to samozřejmě neplatí pro všechny jedince. Toy nevím, čivava taky nepatří zrovna mezi teplotně odolné jedince.
Díky,taky si myslím. Měla jsem za život jak pinče,( i u syna pak měli ),tak čivavu,takže o jejich chování vím. Kamarádka měla krysaříka,ten hubu nezavřel. Známí uvažují o něčem malém co by paní v tašce unesla a krátkosrsté. Jen se obávají,aby pořád neseděli na veterině. Povahově by byl lepší grifonek,nebo moje bývalá japánka. Nechtějí ale placatku. To tak většinou známí říkají:" Celý život jsi měla psy,tak přece poradíš".😄
Leithian:Hele vim o smečce čívek co zakladní poslušnost má luxusní. Venku to nalítá i x kilometrů denně za každýho počasí a to až do vysokého věku žijou. Je to takovej maličkej ovčáček s krátkym chlupem 😁
Kamarádka měla super vychovanou agiliťačku čivavu. První naše čivava se dožila 17 let,druhá zemřela v jednom roce.To už je ale spousta let.Myslím si ,že s tím zdravím to dnes nebude tak ideální.
….a co papillon, zatím zdravý, sportovní, dobře ovladatelný pes, sice delší, ale bez podsady, samočistící srst….
Taky jsem ho chtěla navrhnout..🙂
Mi - já to prostě zkusím. Není jich tam málo.
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?list_type=&vyska=maly&barva1=&barva2=&link-utulek=
Zrzavci:Mi - já to prostě zkusím. Není jich tam málo.
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?list_type=&vyska=maly&barva1=&barva2=&link-utulek=
Díky. Ukázat jim to můžu,ale oni by myslím chtěli i na nějakou tu výstavu.
Kilian:….a co papillon, zatím zdravý, sportovní, dobře ovladatelný pes, sice delší, ale bez podsady, samočistící srst….
Nedávno jsem ho doporučovala známým, nicméně při rychlém pohledu do inzerce je odradila cena okolo 40tis. Opravdu jsou to běžné ceny za PP papillona?
…ano je to tak….
Terven zde 😀
Já samozřejmě hlasuju pro pinče. Je to zdravé a dlouhověké plemeno. Z těch vyjmenovaných mi přijde fyzicky nejodolnější.
Zbylá vyjmenovaná plemena už jsou na můj vkus moc miniaturky, což je možná do kabelky výhoda, já v tom ale vidím víc nevýhod.
Pinč ale rozhodně není gaučák, je to aktivní pejsek, sportovec tělem i duší. Moje pinčová za necelé dva týdny oslaví jedenáctiny a je to pořád tryskomyš, věk jí někdo zapomněl oznámit 😄. Nedávno složila svou první noseworkovou zkoušku a doufám, že ještě nekončíme 🙏
Záleží, co mají ti potenciální majitelé se psem za plány. Pokud ho chtějí jen jako společníka, nejsou to sportovci nebo vášniví turisti a neplánujou pejskovi sportovní vyžití, tak pinče raději ne.
…jsem ráda, že jste zpět a velká gratulace ke zkoušce…..
Kilian:…jsem ráda, že jste zpět a velká gratulace ke zkoušce…..
Děkuju 🙂
Já si tý zkoušky strašně považuju. Zatímco Vikina je profi mazák a kokardy přibejvají jedna za druhou, s pinčovou to není tak jednoduchý.
Záleží, jak se vyspinká, má svoje nálady a démony, občas vypadá úplně zresetovaná a prostě nečuchá- tváří se, že netuší, o co jde.
Zkoušky jsem se fakt hodně bála, ale měla zrovna lepší den. Čuchala jako profík, suverénně označila - pobrečela jsem si, byl to doják🤗
..rozumím…o to je ta gratulace větší
Terven:Děkuju 🙂
Já si tý zkoušky strašně považuju. Zatímco Vikina je profi mazák a kokardy přibejvají jedna za druhou, s pinčovou to není tak jednoduchý.
Záleží, jak se vyspinká, má svoje nálady a démony, občas vypadá úplně zresetovaná a prostě nečuchá- tváří se, že netuší, o co jde.
Zkoušky jsem se fakt hodně bála, ale měla zrovna lepší den. Čuchala jako profík, suverénně označila - pobrečela jsem si, byl to doják🤗
Gratuluju.. šikulky👍…. ta fotka mě pobavila… kokarda je skoro většatější než pinčová, ale děsně jí to sluší😎
Moc gratuluji. Jsou to šikulové. Ta naše byla v srnčí barvě a mám takový dojem,že jsou klidnější než černí. Byla chytrá jak opice, až moc. Neměla ráda děti a to se projevilo už když jsme si ji vezli od chovatelky,ve vlaku si ji chtěly pohladit děti a hned vyjížděla. Na naše kluky si sice zvykla,ale cizí ani náhodou. Chodila jsem s ní ke škole a rozdávala děckám piškoty aby ji krmily,ale nějaká averze tam stejně zůstala. Byla z Kladna z chov.st. Asterix. Je to už spousta let,asi už st. neexistuje. Ta od mladých byla doslova pecivál, opak toho co popisujete,ani moc neštěkala.
.
Terven, gratuluji. A chápu Vás.
Tlemím se tu, ten popis je přesný. Občas se na známé a dávno zvládnuté tváří: “O co jde? To neznám!” Nebo spojí víc věcí do jednoho, ideálně zbrkle, a má u toho děsně spokojený výraz, jak to vykoumala.