Všechny vás zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli by byla velká chyba koupit si bílého švýcarského ovčáka bez PP. Chtěla bych si totiž pořídit fenku, ale z mnoha důvodů ji nechám vykastrovat. A drahého psa s papíry je vykastrovat škoda. Proto se vás ptám, jestli pes bez papírů může mít nějakou vadu?
Ano, byla by velká chyba koupit si bílého švýcara bez PP. Stejně jako jakékoliv jiné plemeno. Tím, že koupíte psa bez PP podporujete množitele, kteří množí často na povahově a exteriérově nevhodných jedincích, mnohdy v otřesných podmínkách, kdy jsou feny jen fabriky na štěňata.
Průkaz původu vám zaručuje, že si kupujete opravdu to plemeno, které chcete, tedy bílého švýcara, a ne nějakého křížence švýcarovi podobnému. A že chovatel musí dodržovat určité podmínky chovu.
A ne, fakt nestačí vidět oba rodiče malého bezpapíráčka, protože vám nikdo nezaručí, že to jsou opravdu jeho rodiče.
Ke kastraci - fůra fen s PP je vykastrovaných. Pominu názor na kastraci - zásah do organismu feny a jeho vhodnost. Fena nemusí mít štěňata vůbec, stačí ji jen v době hárání uhlídat. A to není nic tak těžkého. Jde to i bez kastrace.
Jestli je vám líto peněz na pořízení parťáka a kamaráda na cca 13 let, tak si pořiďte plyšáka. Pořizovací cenou to totiž teprve začíná.
Podívejte, úvaha je taková: Buďto chcete dané plemeno, pak pořídíte PP psa. Nebo chcete prostě nějakého psa, pak si pořiďte nějakého voříška nebo přiznaného křížence - nebo i toho bPP psa, pokud budete ochotná přísahat na holý pupek, že není z množky, ale neříkejte mu švýcarský ovčák a nedivte se, když bude bázlivý, nebude mít všechny zuby, bude šmajdavý, strakatý, s ušima dolů a třikrát tak velký, než jste si představovala.
Myslím, že zrovna u BŠO je velmi důležitá správná socializace, která je u bezPP chovů dost nejistá. Navíc nejsou rodiče testovaní na dědičné nemoci. Jestli nechcete psa na chov, je lepší varianta vzít si ,,papírové" štěně s exteriérovou vadou (zálomek na ocase, neúplný chrup), ty se obvykle prodávají levněji, protože je nelze použít v chovu. Ohledně množíren samozřejmě souhlasím s Balu.
Všechny vás zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli by byla velká chyba koupit si bílého švýcarského ovčáka bez PP. Chtěla bych si totiž pořídit fenku, ale z mnoha důvodů ji nechám vykastrovat. A drahého psa s papíry je vykastrovat škoda. Proto se vás ptám, jestli pes bez papírů může mít nějakou vadu?
Mám fenu a psa s PP a oba jsou vykastrovaní. Koupila jsem si je s PP, protože jsem chtěla konkrétní plemeno (pro jeho vzhled a povahu) a ne se nechat napálit množírnou, která mi nabulíkuje cosi o čistokrevnosti a pak mi z toho vyroste vořech. Vořechů mám dost, ale ty jsem si posbírala jako darovací a nechtěné a nevadí mi, že jsou vořeši. 🙃
Pokud vám nevadí, že budete mít křížence, s možnými zdtavotními problémy, kupte bez PP. Ale u té ceny- narážím na spoustu psů bez PP, kteří jsou dražší než s PP.
Já mám psa bez pp a fenku s pp. U fenky jsme věděli, co kupujeme, náš pán chovatel chová foxteriery od 1968, posuzuje je na výstavách atd…
U psa bez pp jsme osobně potkali oba psí rodiče. Víme jak se chovají i jak vypadají, co umí a neumi, víme čím se tatínek liší od pp psů… nemyslím, že pes bez pp je horší než s pp, ale dobře vybírejte, je to těžší, než si vybrat psa s pp. Je to levnější, ale taky můžete (ale nemusíte) skončit s úplně jiným psem, než jakého chcete.
V tomto okamžiku proto, že jste podpořila množitele a utvrdila ho v jeho jednání. Gratuluji! Napadá mě jeden, který někdy před létem úmyslně nakryl 13měs!! fenku. Možná je to matka vašeho štěněte, jupiii 🤦♀️
A možná budete mít v budoucnu potvrzení chyby tím horším způsobem - u vašeho pejska se objeví zdravotní problémy. Vzpomínám na případ jednoho BŠO bPP. Již v roce a půl v tak strašném stavu (klouby), že prognóza velmi špatná a padla i varianta eutanázie.
Takže vám jen přeji, aby váš bílý voříšek byl zdravý a šťastný a vaše šetření na zvířatech skončilo tímhle nerozumným nákupem a nepokračovalo například při výběru krmiva, poskytování péče atd. atd. atd….
Je to marný, je to marný, je to marný. Chce se mi použít nějaké nevhodné slovo 😡
Edit: omlouvám se, přehlédla jsem, že jste pejska ještě nepořídila. PROSÍM NEPODPORUJTE CHOV BEZ PP. Vše výše uvedené platí
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.09.2024, 09:52:48
Ne.
Píše, že na papírech nezáleží, když přijde na hodnotu zvířete jako talového. Oba své psy má ráda stejně, oba si zaslouží stejnou péči a pozornost, oba je nutné pečlivě vybrat, a to bez ohledu na to, že jeden pes má PP a druhý ne.
Není možné si říct, za ty prachy dobrý. Sice vypadá jinak, chová se jinak, zdraví má nahnuté, jeho matka rodí dvakrát ročně, ale co bychom chtěli od levného psa. Nebudeme socializovat ani jezdit k veterináři, pes za pár tisíc za to nestojí.
Naopak píše, že i za málo peněz je třeba hledat kvalitu je nutné se ke svému psu chovat jako ke členovi rodiny.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.09.2024, 11:03:38
Ale píše - dobře vybírejte psa bez PP. Pro mě to znamená, že to není kritérium. Možná jsem jenom špatně pochopila. Psa bez PP bych si vzala jenom z útulku nebo od hodně dobrých známých. Rozhodně ne na inzerát.
Moc hezky to napsala Sardullah ve vlákně Jezevčík Jindřichův Hradec.
Není kritérium mít psa s PP. Kritérium je znát pozadí a vědět najisto, že to není množka. S péčí a láskou odchované štěně může být teoreticky PP i bPP.