Aktuálně: 3 870 inzerátů207 418 diskuzních příspěvků18 216 uživatelů

Nouzové ubytování slepice - prosím o brainstorming :-)

megi-the-pes
megi-the-pes 30.09.2024, 17:27:04 xxx.xxx.124.104

násada od krumpáče

ale ten mi někdo sebral

moje slépky si oblíbily starý vánoční stromek, jedle kavkazák, bez větví
ale tak třetina spinká na slámě

Anonymní (neregistrovaný) 30.09.2024, 17:33:47 xxx.xxx.19.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 30.09.2024, 17:27:04

Kulatina není příliš vhodná. Položil bych si otázku proč třetina spí na zemi když to pro ně není přirozené. Neco bude špatně.

megi-the-pes
megi-the-pes 30.09.2024, 17:41:18 xxx.xxx.124.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.09.2024, 17:33:47

A já je nutila, aby lezly na stromek? Mají tam asi 20 různých věcí, na kterých mohou spát. 

Ta jedna si myslí, že je pes, vodím ji domů a vždy jde do jednoho domečku se slámou, do jiného ne.

Já za to nemohu. 

Jedna furt leze do kuchyně. Tak jsem se zamyslela, kdyby s sebou vzala mrkev a celer, hm.

lesnizinka
lesnizinka 30.09.2024, 19:57:19 xxx.xxx.82.191

A proč není kulatina vhodná? Slepice, než se z nich staly slepice domácí, hřadovaly ve větvích, tak proč ne kulatina? 

megi-the-pes
megi-the-pes 30.09.2024, 20:08:49 xxx.xxx.124.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 30.09.2024, 19:57:19

Se to protáčí pod prstama. Slepice se namáhá, aby se jí to neprotočilo, takže si neodpočine, nevyspinká se. I nějaká deformace kostí může dorazit.

Bude se tam točit jak na hrazdě, když to přeženu. Zkuste udělat stojku na tyči, jak dlouho se tam člověk udrží… lepší je, když může mít prsty trochu natažené. 
To si myslím, ale jak je to dle odborníků, nevim.

No a měla by být jako trochu opřená hrudí nebo co. To na tyči kulaté taky nejde…

Ale co mi dal kamarád slépky, on je truhla v tomhle, nocovaly venku, na stromech,
takže tady, co asi udělaly večer, vyskákaly na stromy
a hustý je, že na úplně tenoučkých větvích spaly
musela jsem je pár dní sundavat hráběma 😀

dala jsem různé šířky různých latí, trámečků, i obří trám a traverzu tam mají, 
no a ty větší mají nejradši měkkou postel 😀 slámu v bedně, hnízdě a tak
a není to výškou, to jen vždy nové slepice mají nařízeno od starších spát níž
a za pár týdnů jsou zas poházené všude 
teoreticky je můžu všecky hodit do latě, teda na latě, když jim zakážu vstup jinam
ale proč bych to dělala… než sem dorazila kráva liška, spaly i venku, ať si dělaj, co chcou, moje zvířátka jsou svobodná

Ladd
Ladd 30.09.2024, 20:18:44 xxx.xxx.166.37

Jestli mají slepice velký výběh a tato již chodí ven, jen se drží stranou, tak bych to neřešil. Jen otázka, v čem slepice nocují. Jestli tam má možnost si někam zalézt a nebýt jim na očích, nez se to srovná - to by byl ideál, než jakákoliv separace.
Občas nám doma některá hybridka při pelichání šla do naha, se šikanou ze strany hejna jsem se ale nikdy nesetkal. Přičítal jsem to neomezenému výběhu a prostorné slepičárně.

lesnizinka
lesnizinka 30.09.2024, 20:41:31 xxx.xxx.82.191

Jako úplně hladkou násadu od smetáku nerozporuju, to hodně klouže, ale cokoliv, co připomíná větve, teda i ten váš vánoční stromek je podle mě dobrý. Větve jsou tedy také hladké a rozhodně nerostou do hranata, nebo jako traverzy😉Tam si právě myslím, že problém s mozoly může být. A ano, ve větvích je  většinou nějaká možnost opory o boční větvičky, je fajn, když mají strom, kde si můžou vhodné místo najít. Když nám liška zmasakrovala kurník, přežily dvě slepice, kterým se povedlo utéct. Ty pak odmítaly dlouho do kurníku jít a zůstávaly na stromech v humně. Blbé určitě nejsou👍

Anonymní (neregistrovaný) 30.09.2024, 21:33:17 xxx.xxx.19.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 30.09.2024, 20:08:49

Vono to o tý svobodě bude možná trošku jináč. Kouknem na to pohledem ptáka.. spát musí co nejvejš, protože predátor. Protože predátor leze i po stromech, je nutný bejt na větvích na kterých se predátor blbě udrží, teda na okrajích stromů. Blbě se na tenkých větvích sedí, tim i spí ale lepší se probudit s kruhama pod očima než vůbec.. navíc když se ňáká ta krvelačná mrcha sápe na až na kraj větví, vždycky hřadujíci ptáky pohybem vzbudí…

Jak tedy na to v kurniku bez kruhů pod očima a zbytečného stresu. Hřady mají být nejvyšší bud v kurníku a všechny v jedny rovině. Všechny slepice jsou na tom stejně a žádná tak nemá potřebu být alfa a kováním vyhánět ostatní do nižších pater. Druhý důvod, žádná slepice pak nemá potřebu nocovat někde jinde a kálet treba do hnízd a na místa kde to nepřísluší. Tim se dostáváme k další podstatné věci a to je tzv. trusný stůl. Slouží k zachycení trusu v době jeho největší produkce a to je noc. Slepice v tom pak nemusí přez den ťapat i to usnadňuje práci. 

No, takže z toho vyplývá že hřady žebříkových typů jaké lítají po netu jsou nevhodné, nejen kvůli kálení na hlavu. 

Hřad má být hranol se skosenými hranami aby netlačil do prstů a zároveň měl dostatečnou plošku k pohodlnému sezení. Váha slepice fakticky spočívá právě na hřadu, sevřené prsty jenom jistí převrácení. Proto je kulaté bydlo nevhodné. Samozřejmě rozměry je nutné upravit chovanému plemenu.

Zrzavci
Zrzavci 30.09.2024, 22:03:32 xxx.xxx.44.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 30.09.2024, 20:18:44

No ano. Ony ty holky mají sice výběh, ale je to holovýběh. občas jdou na trávu. Jako základ a hlavní mají pšenici, nic jinýho jsem neviděla. Nic s tím neudělám: ☹️ bohužel. Osvětu jsem dělala, občas jim koupím nějaký maso, nebo jim ho dám z polívky, aby se aspoň zabavily……………. smutný no. Ale tak to tady asi je normální -všude. Byla jsem jinde a tam to stejný.  Zkusím víc přitlačit na osvětu, ale………….. víme , všichni,  že jo.

Ladd
Ladd 30.09.2024, 23:25:46 xxx:xxx.3bb0:4847
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.09.2024, 21:33:17

100% souhlas se vším.

megi-the-pes
megi-the-pes 01.10.2024, 00:32:49 xxx.xxx.124.104

No jo, tak to je, širší lať a tak.  Úplně se mi nechce bořit jejich domek, aby trám střechy nebyl výš než hřady. Je to pitomé. 25 m2 podlahová plocha, výšku nevím. Tu plochu vím, protože se chystám koupit průhlednou střechu, aby měly přirozené světlo. Ale furt váhám, něco mi říká, že je to blbý nápad, jenže nevím proč. Asi že máme kopy sněhu. 
U mě se nic neklove, jenom když přijdou nové, tak se porovnávají, ale to je chvilku. Nejstarší slépka ráno některou, co běží rychle, chytí za límec a říká - po chodbě se neběhá! Jenže ony si z toho nic nedělají, služebně nejstarší je pidislépka hybrid.
Bydlí ve zděné kůlně, má to dvě okna, normální dveře, jdou spát, když chcou, ven jdou brzy, moc bordelu tam nenadělají, je tam beton, sláma, házím ji na kompost, teda říkám tomu kompost, čmelíky ještě neznám, ale to přijde, že jo,
jsem s nimi celý den, někdy jim vyprávím pohádku,
mají les, potok, zahradu, papají rajčata ze záhonku, pěstuji speciálně pro ně trávník,
a nedávno jsem skoro týden plakala, protože jsem blbá a nevzala jsem si na rozhazování Sandezie brýle, takhle pro ně trpím : -)
mají rády mého bojového psa, leží spolu v záhonech, krmí se masem, mám vajec nadbytek a celou zimu a nejhorší je,
že se mnou občas některá jde na náměstí (tady mám mezery, protože pod brankou je mezera, musím to zadělat, ale ony stejně přeletí, ale snažit se můžu, to se cení), chce až do krámu, jenže dovnitř prej nesmí, takže musí zůstat doma, protože
neumí povel - čekej před krámem, umí skoro všecky jenom - pipi, pojďte domů,
máme ještě hodně práce.
(Mám to takhle jednoduché, protože se flákám doma.)
Slépky jsou úžasná zvířata. Jenom ta svoboda… venku číhá nebezpečí… a taky nesu špatně, že nějakou určitě budu muset zabít, když bude stará a nemocná, že se asi nestává, aby hybrid umřel jen tak stářím. Ach jo. 

No a teď mi to připomnělo, že kdyby přišlo zas nařízení slépky zavřít, tak nemám síť nahoru na výběh. Vlastně nemám tak velký výběh. Mám malý, tam bych dala tu slépku, co by mi dala Zrzavcová, jenže ona je škrt, schová si ji pro sebe, nech si ji, nech!

assil
assil 01.10.2024, 08:28:14 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.09.2024, 22:03:32

Ono je to těžký, pokud člověk nemá velký prostory, má holovýběh hned, slepice jsou na tohle děsný, horší než pes. Taky budeš mít holovýběh.  A to krmení taky nemusíš vědět, naše slepice taky mají stabilně pšenici a ta jediná zůstává ve výběhu, cokoliv jiného se jim tam dá, do 5 minut sežerou, jo když máš 20 slepic, to jako kobylky hadr a pak to vypadá, že nic jiného než pšenici nedostávají. Jako pochybuju, že by někdo na vesnici dával slepicím jen pšenici, takových lidí asi moc nebude.

megi-the-pes
megi-the-pes 01.10.2024, 08:45:34 xxx.xxx.124.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 01.10.2024, 08:28:14

Nevim kolik, ale jsou. A nemají vajíčka. Slépkám dávají chleba, zbytky z kuchyně. To mi lidi říkaj. Tak říkám - vajíčko, nejhodnotnější jídlo na planetě, složené z bílkovin, vody a tuku, z čeho to ta slepice asi poskládá? Maso pro psy 30 korun. 
Tohle dělají ale i chytří lidé, asi dědictví. 
Hlavně trapný je, když někdo řekne - mně nevadí, že mám třeba jenom dvě vejce od pěti slepic. 
No jasně, slépce vůbec neva, že vlastně tráví zásoby až do vyhladovění a cípnutí.
Granule se jim zdají drahé, to teda souhlasím, ale jedl by člověk jenom chleba a pšenici, kdyby aspoň našrotovanou, a žil spokojeně, chodil do práce… a snášel k tomu všemu vajca, že? 😀

Buggyra
Buggyra 01.10.2024, 08:56:54 xxx.xxx.198.226

Zrzavci, řekněte, kam mám poslat slepičí domek prefabrikát, co se mi válí doma a už ho nebudu potřebovat, deklarovaný je na 4 kousky, ale na dva je tak akorát, musíte do něj jen vymyslet bidla (dá se, stačí dát bidelní kříž na zem). Na zimu bohatě stačí, nám stačil. Hrabu někde vobrásek. Vobrásek přiložen, to je tak  nějak v podstatě on. Je celkem v kondici, jen se trochu kroutí, jak různě navlhá a vysychá, ale jak ho sestavíte, pár slepic udrží. Většina dílů je opálených, páč jsem vyháněla čmelíky. Takových dobrých 5 let v něm už ale nikdo nebydlí, tak by mohl být celkem čistý.

Obrázek
assil
assil 01.10.2024, 09:40:18 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.10.2024, 08:45:34

Taky dávám slepicím chleba a zbytky z kuchyně, který taky zahrnujou maso a tak,  ono jako je to jak u psů, grancle dřív nebyly a není to zas zrovna přirozená strava pro slepice.

Co teda já znám lidi, tak většina nějaký ty grancle a nebo šrot kupuje, ale obvykle to nedávají slepicím jako hlavní jídlo.

Buggyra
Buggyra 01.10.2024, 09:43:56 xxx.xxx.198.226

Já bych to s tou přirozeností u těch slepic zase nepřeháněla, ostatně pro slepici bylo přirozené vyprdnout dvacet vajec za rok…

assil
assil 01.10.2024, 09:46:08 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 01.10.2024, 09:43:56

To je fakt, mám aurakanu, která si 2x ročně vybere nějaký skrytý místo mimo výběh a tam snese a vysedí 10 vajec.

Zrzavci
Zrzavci 01.10.2024, 09:53:03 xxx.xxx.226.62

a chtějí sex..bezva když něco nesu. Zvláštní že tohle moje žena nedělá. Nikdy ani když jsem dlouho pryč.

😂😂😂😂😂😂 po-moooooooooooooooooooooct!! 😀

Zrzavci
Zrzavci 01.10.2024, 10:07:59 xxx.xxx.226.62

Assil - no já myslím, že má Megi pravdu, fakt co jsem ve svým okolí viděla, tak jen jedna stará paní chodi pipinám na pumpylišky na louku a tak. Jinak je to fakt jen to zrní a něco málo z kůchně. Lidi si myslí, že stačí. No ale nestačí, no. To já už vim.

Nebudu to mít vydupaný, protože tam budou mít štěpku.  A nebudu jich mít moc, budou fakt jen čtyři, chci aby si to užívaly. A budou moct chodit po zahradě a tak. Já právě chci udělat šécko správně, protože to pro ně bude Valmez, jak by řekla Talinka a my víme, že myslí Wellness

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.