Dobrý den , jsem už zoufalí .Můj agamák odmítá šváby za poslední roky je zvyklý výhradně na sarančata ,ale jelikož jejich chov a přeprava (dost úhynů) se nevyplatí upřednostnil bych raději šváby a sarančata jen jako doplněk jednou za pár dnů .Nyní už je to týden co měl naposledy krmení (sarančata) od té doby mu nabízím šváby a dělá že je nevidí buď zavře oči ,nebo zaleze a je nasraný a trucuje ,to samé zelené krmení to pro něj najednou neexistuje už vůbec ..Myslíte ,že mu mám dát čas a nabízet stále šváby a počkat až dostane hlad?Přece není blbý a kvůli tomu že nemá sarančata neumře hlady? Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za odpovědi :)). Teploty v teráriu chladné místo 24-25 stupňů pod výhřevem 47 stupňů ,plnospektrální ,výhřevná a UVB..
Vybíravá agama trucuje?
Zdravím,
jestli to chápu dobře tak Agama je už dospělá a Vy snažíte krmit denně? Škoda, že jste přiložil/a foto popřípadě váhu jedince (za mě je jen udání váhy trošku zkreslující kvůli “velkému” rozptylu velikosti Agam apod…). Pokud to chápu dobře tak sarančata pravidelně objednáváte, ale přijdou třeba z třitiny mrtvé? V tomto ohledu bych možná popřemýšlel třeba o změnu dodavatele, protože hodně lidí kteří mají jen Agamu a odmítají si to chovat sami doma tak jen objednávají a jsou spokojeni a nemají z dopravy úhyny. Jestli Vám i doma umírají tak by to ještě chtělo i dohledat potřebné podmínky pro aspoň pro “udržení” na živu než půjdou na zkrm.
Jinak důvodů proč nechce šváby může být několik. Jestliže je hodně vykrmená - nemá potřebu si zvykat na něco jiného a jednoduše si počká dokud nedostane sarančata na které je zvyknutý. Další faktor může být počasí poslední 1-2 týdne kdy nebylo úplně slunečno a chladněji což může mít za důsledek menší útlum - menší žravost a tudíž i horší přeučování. Pokud teda chcete opravdu přeučit na šváby tak to bude chtít udělat hladovku dostatečně dlouhou.
Vzhledem k tomu, že se jedná pravděpodobně o dospělou Agamu tak živočišná strava už není nutností a není úplně nutné je živočišnou stravou krmit každý den. Zelený každý den (prostě ať má k tomu přístup nonstop) a ty sarančata bych nechal jen jako doplněk jak zmiňujete. Třeba 2-3x týdně, ale také záleží kolik tich sarančat dáváte a jaké velikosti. Pokud teda chcete přeučit na šváby tak následně ty šváby by měl mít pořád jako ten “doplněk” co dostane jednou za pár dní.