Aktuálně: 3 853 inzerátů207 900 diskuzních příspěvků18 222 uživatelů

Jezevčík Jindřichův Hradec

Sardullah
Sardullah 29.09.2024, 15:06:51 xxx.xxx.221.216

Bože … a jsme zase u toho… nikdo netvrdí, že PP chov některá plemena nezmršil hlavně zdravotně a co se funkčnosti týče, ale prosím neříkejte mi, jak je chov bez PP zdravej a jak těm bez PO chovatelům jde o to produkovat povahově standardní a zdravá zvířata… resp. jak toho dosáhnou, když chovají na těch zdegenerovanejch PP psech?

Znám lidi, co odchovali bez PP štěňata a ty svoje vymazlené, socializované, očipované a oočkované odchovy prodali a s novými majiteli jsou stále v kontaktu a jo poskytují to, co bychom mohli brát jsko chovatelský servis.

Ale… možná vy znáte vyjímky,  ale z mých zkušeností se ve všech případech konal výběr tak že, já mám naprosto úžasnou Fifinku a měla by mít alespoň jednou štěňata, tak jí najdeme nějakýho psího fešáka a je to…. tak jestli tohle je nějaká chovatelská práce ve prospěch plemene?

Já mám doma berňáka, což je plemeno, které dle mého ošklivě doplatilo na svojí popularitu. I když si myslím, že se trochu začíná blýskat na lepší časy, že už tačíná být priorita ta délka dožití a zdraví a i zájemci o štěně, kteří se trochu zajímají, tak preferují štěňata z  dlouhověké linie a ne ta, kde příbuzenstvo pomřelo v šesti, sedmi letech na ledviny a rakoviny… což mimochodem zjistím a info seženu proto, že si můžu předem prostudovat rodokmeny rodičů.

Nikdo mi nezaručí, že můj Mates se dožije třeba 11ti let, že mi neodejde relativně mladý…ale  u bez PP psa tohle riziko nemůžu ani minimalizovat… a upřímně štěně berňáka bez PP bych si nevzala ani od nej kámošky, když i mezi papírákama se musí vybírat.

Ráda bych řekla, ať si každej dělá co chce, ale nějakého neznalého zájemce o štěně tohle může nahnat právě do těch množíren a to přeci nikdo nechce, množírny a překupníky nechceme a jak se jich zbavíme, no díky našim zákonům je jediná cesta… nekupovat … 

kometa
kometa 29.09.2024, 15:27:05 xxx.xxx.147.163
biaca:

Tak už tady máme i jokšíry. Paní je asi všestranná. 

Jo, taky jsem si všimla. Má smysl hlásit? 

Leithian
Leithian 29.09.2024, 17:09:50 xxx.xxx.116.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.09.2024, 15:06:51

Ale ja netvrdim ze to kazdej dela dobre. Ale oznacovat vsechny jako parchanty a mnozaky kdyz ti psi maj vse co maj mit fenka ma stene 1 nebo 3x za zivot sorry to se mi fakt nelibi. Az se nebude pausalizovat nereknu ani fň

Leithian
Leithian 29.09.2024, 17:10:57 xxx.xxx.116.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele biaca z 29.09.2024, 15:02:20

Ona je prekupnice. Ta z Horní pěny. Dřiv chovala biewery s pp pak najela na tohle. Prdel je že její sousedi maj taky biewery ale poctivy papiraky. 

Anonymní (neregistrovaný) 29.09.2024, 17:45:56 xxx:xxx.aa3b:9eea
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 29.09.2024, 17:10:57

To asi nemyslíte vážně, že? Poctivý papíráky? Vždyť je to jedna rodina 😀 ji z klubu vyloučili tak papíráky začala dělat její ségra s manželem. 

Anonymní (neregistrovaný) 29.09.2024, 17:48:10 xxx:xxx.aa3b:9eea
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.09.2024, 15:27:05

Ne nemá, správce to tu dál  nechává .

Varaxi
Varaxi 29.09.2024, 18:01:17 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.09.2024, 17:48:10

Logicky - neporušují zákon, tak proč to mazat? Lepší než současná iFauna, kde měli ústa plná medových slůvek, a světe div se, skutek utek. 

Anonymní (neregistrovaný) 29.09.2024, 18:15:09 xxx:xxx.aa3b:9eea
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.09.2024, 18:01:17

Neporušují? Překupnictví je v pořádku? To se opravdu ptám,   nevím jak to je .

Takže chápu dobře,  že může kdokoliv kdekoliv koupit štěňata a dal prodávat? To k tomu nic nepotřebuje? Děkuji 

Leithian
Leithian 29.09.2024, 18:46:48 xxx.xxx.116.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.09.2024, 18:15:09

Teoreticky pokud bude mit štěně čip, pas, očkování i odčervení tak ano. Je to zcela legální. Samo by měla na to mít nějakou živnost ale to nemá ani pulka ofiko chovatelů. I když už se to šíří. Jediný co jí lze vytknout je případně nepřiznání příjmů u finančáku. Handláci s koňma. Prodejní stáje apod jsou to samý a taky legální. De facto i slepecký psi nebo asistenční jsou vykoupení, vycvičení a přeprodaní. Je to svym způsobem to samý. 

Varaxi
Varaxi 29.09.2024, 19:24:15 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.09.2024, 18:15:09

Ano, je to legální. 
Maximálně se můžeme bavit o tom nepřiznání příjmů, ale pak je špatně to nepřiznání, nikoli samotná činnost ani inzerce. A uznejte, že tu toho pro nás dělá zdejší fórum dost, přece po nich nemůžeme chtít, aby tohle kontrolovali, i kdyby na to měli právo. 

Sardullah
Sardullah 29.09.2024, 19:52:53 xxx.xxx.221.216
Leithian:

Ale ja netvrdim ze to kazdej dela dobre. Ale oznacovat vsechny jako parchanty a mnozaky kdyz ti psi maj vse co maj mit fenka ma stene 1 nebo 3x za zivot sorry to se mi fakt nelibi. Az se nebude pausalizovat nereknu ani fň

Tak já si myslím, že když chci odchovat na svojí papírový feně štěňata, tak proč jí neuchovnit a neodchovat  PP štěníky… 

Nechci házet všechny lidi do jednoho pytle… hnusnou množírnu, kdy psy trpí a odchov vymazlených štěňat na opečovávané, milované feně. 

Nej problém v takových… nazvu to hobby odchov.. já vidím prostě v tom, že takové štěně je prostě pro mě anonymní… nemám šanci cokoliv dohledat, info mám jen od toho chovatele a nemusí být pravdivé…. takže sice mám vymazlené štěně, možná i opravdu čistokrevné, ale nemám šanci dohledat příbuzenstvo. 
Nemluvě o případné další generaci, jejiž rodiče jsou bez PP, to už je prostě no name štěně.

A pořád je tady i riziko, že nalítnu množiteli, který mi prodá štěně umyté, nějakou fenu mi předvede jako matku, pěkně si se mnou o pejscích bude povídat v uklizeném obýváku… on totiž začátečník nemusí vůbec poznat, že něco není cajk.

Prostě za mě štěně bez PP, za určitých okolností, tak max od dobrých známých, přes inzerát od cizích nikdy.

Aluška (neregistrovaný) 29.09.2024, 20:05:24 xxx.xxx.168.20
Sarah01:

K uchovnění není potřeba lítat po výstavách, zvládnou to i lidi, kteří výstavy nemusí, a už vůbec ne hezkej posudek. Na to žádnej šampionát nepotřebujete. Kolikrát jsem žasla, co všechno bylo uchovněno, ale každému rozhodčímu se líbí něco jiného, tak proč ne. Já jsem třeba ve dvou klubech a ani v jednom nekamarádím s nikým z výboru, ani je osobně neznám. Nakonec Aluška nám sem může napsat, jak velký problém je uchovnit jezevčíka.

Miniatury ( trpasličí, králičí ) A) Výstavní ocenění: výborná nebo velmi dobrá na klubové nebo speciální výstavě v ČR ve věku minimálně 15 měsíců zapsaná v průkazu původu. Zkoušky: Jakákoli úspěšně absolvovaná zkouška nebo soutěž uvedená v Řádu Českomoravské myslivecké jednoty z.s. pro zkoušky loveckých psů z výkonu nebo v "Zkušebním řádu pro pracovní zkoušky a soutěže KCHJ ČR", popřípadě jakékoliv úspěšné absolvovaná zkouška či soutěž z norování v zahraničí. B) Výstavní ocenění: 3x výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR se zadáváním čekatelství CAC nebo na klubové nebo speciální výstavě ve věku minimálně 15 měsíců zapsané v průkazu původu. Z toho minimálně 2x ocenění výborná, min. 2 ocenění musí být získané na výstavě pořádané KCHJ ČR. Zkoušky: Pracovní zkouška není vyžadována. dále: Mohou chybět nejvýše dva zuby pouze z kategorie P1, M3. Úspěšné absolvování výběru do chovu pořádaného KCHJ ČR ve věku minimálně 15 měsíců.

Standard - Výstavní ocenění: výborná nebo velmi dobrá na klubové nebo speciální výstavě v ČR ve věku minimálně 15 měsíců zapsaná v průkazu původu. Zkoušky: Povrchová zkouška uvedená v Řádu Českomoravské myslivecké jednoty z.s. pro zkoušky loveckých psů z výkonu nebo v "Zkušebním řádu pro pracovní zkoušky a soutěže KCHJ ČR", na které se zkouší disciplína "hlasitost na stopě živé zvěře". + norování (ZN nebo Individuální zkouška z norování v přírodních a přírodních umělých norách nebo kontaktní norování v zahraničí). Hlasitost na stopě živé zvěře nejméně známka 3. Bezkontaktní norování - zkouška nováčků: ochota k práci minimální známka 3, hlasitost minimální známka 2. Individuální zkouška z norování v přírodních a přírodních umělých norách - obstál. Při kontaktních zkouškách v norování v zahraničí jakákoli cena. dále: Úplný chrup Úspěšné absolvování výběru do chovu pořádaného KCHJ ČR ve věku minimálně 15 měsíců.

Nově má každý ráz a druh srsti nařízeny genetické testy - DNA profil a podle rázu a druhu srsti ještě další testy - oči,  merle gen atd.

Takže to trochu ztížili a zdražili o ty genetický testy. 

Sarah01
Sarah01 29.09.2024, 20:25:48 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 29.09.2024, 20:05:24

U nás je to dost podobný, 2 výstavy s V nebo VD, z toho jedna klubová nebo vyšší, pak jsou povinný rtg kyčlí, lokty jen informativně a OVVR (ověření vrozených vlastností retrívrů), skus nůžkový, chybět můžou P1. Genetika (ICT, GM, GRMD, PRA1+2) není povinná, ale všichni ji dělají, totéž DOV.

Jozefčík
Jozefčík 29.09.2024, 20:30:45 xxx.xxx.104.125
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 29.09.2024, 20:05:24

Jojo, teď jsem si s tím čerstvě prošla s tím zachráněným králíkem. 😁 

A opravdu to není nic těžkého. Jenže potíž je v tom, že to člověk dělá jako koníčka, pro radost, ne pro vejvar, jako množka.

Arosek
Arosek 02.10.2024, 10:06:23 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 29.09.2024, 13:53:49

PP chov neni dokonalej a nikdy nebude. 

Zaprve proto, ze zivy tvor je zivy tvor a genetika je pekna svina a za druhe proste proto, ze za tim stojej lide a nekteri z nich proste pri pohledu na fenu maji v ocich dolarky jak strycek Skrblik.

Nutno si ale uvedomit, ze 100% “chovu bez PP” vychazi z ceho? Ano spravne - z tech hnusnejch, preslechtenejch a nemocnejch PP psu … Takze dle logiky parkove univerzity a houpaciho kone MUSI preci byt ti bez PP vyrazne zdravejsi a lepcejsi nez ti s PP no ne. Protoze ti hnusni chovatele s PP to delaji jen pro prachy, zatimco ti uzasni bez PP jen a pouze pro blaho feny. 

Tak a ted konec ironie a vratme se nohama na zem a mozkem do hlavy … logicky pokud je zaklad postaven na tom, co do chovu neproslo ani tim minimem ktere je nutne u vetisny plemen, nemuze to byt zdrave a kvalitni. Resp. muze, ale je to tsejna sance jako ze vyhraju ve Sportce. A k dobrocinnosti mnozitelu bez PP bych si dovolila podotknout jedine proc ty stenata tedy oznacuji jako nejake plemeno a ne krizence, i kdyz jsou casto velmi ocividne krizeni? Inu proto, ze za “jakobyplemeno” proste zinkasujou vic. 

K tomu uchovneni - muzu mluvit jen za retrievery a ted nove mam zkusneost s jezevcikem. 

U retrieveru -  jeden vikend na vystave (dvoudenni) kde musim dostat dvakrat aspon VD. Uprimne - temer cokoliv co ma spravnou barvu a pocet nohou to VD dostane. To uz musi byt fakt exterierove uplne mimo aby ne. Pak naucim psa aport a zakladni poslusnost (se spravnou povahou stenete prace na mesic) a jdu na OVVR. No a pak udelam RTG a modlim se, ze kycle vyjsou do dvojek. Pac lokty a ramena nikoho nezajimaji, ze … a ejhle, mam uchovneno. 

U jezevciku (bavim se o cemkoliv mensim nez standart) je to jeste lepsi - udelam 3x klubovou vystavu s 2xV a 1xVD a k tomu nove genetickej porfil a nejaky ty testy (jupi, konecne je to napadlo). Pripadne mi staci jedno VD z klubovky a jakakoliv zkouska. Tedy napriklad i vlohy, coz je opet otazka par dni “vycviku”. 

Uprimne myslim ze vetsina plemen ma uplne minimalni (ne-li nulove) podminky pro uchovneni a za me by bylo fajn to u vetsiny zprisnit. Predevsim zdravi a povahy. Jenze se obavam ze opet narazime na lidsky faktor - tedy bud nebude vubec vule neco zprisnovat, pac co kdyby mi to doma pak do toho chovu nevyslo, nebo se to lidi budou snazit obejit … takze holt za me cesta delat do pocitve sam za sebe a doufat, ze se trh sam vytribi jeste nez umru starim. 

Sarah01
Sarah01 02.10.2024, 11:46:10 xxx.xxx.11.197

On je taky dost problém, že dnes musí mít psa každej, kdo má s prominutím do pr… díru.

Zrovna včera jsem si na FB v jisté skupině přečetla nejdřív dotaz, co se štěnětem, který je 2 dny doma a nechce spát samo v kleci nebo v jiné místnosti, asi má prý separačku. A do ložnice prostě nepůjde, protože v ní mají drahé bílé koberce. 🤦‍♀️ Pak se ukázalo, že štěně je bez PP, ale je zaručeně čistokrevné, ačkoliv teda na fotce tak nevypadá. CHS prý na zájem nereagovaly. Popravdě se ani nedivím, já bych takovým lidem štěně taky neprodala. Na námitky, že klouby atd. paní napsala doslova: “Měli jsme dobrmana, problem s koleny neřeším to už je problém celkově u velkých psů a po operaci byl pes opět dobrý, na příští týden je Míšánek objednaný k našemu vet na kliniku na kompletní prohlídku, odběry krve atp.” A kromě toho ještě krmí štěně těsně po odběru 1x denně a granulemi, které jim paní odsypala do igelitky. 🤦‍♀️ 

Tenurri
Tenurri 02.10.2024, 12:33:22 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 02.10.2024, 11:46:10

No, a přesně takoví lidi většinou živí všechny ty množírny…a živit budou, protože jak píšete, normální chovatel by jim asi štěně nedal.

Jsem na fb ve skupině mainských mývalích koček a když tam někdo zveřejní koťátka, tak většina komentářů je “cena?” (a to je u příspěvku kolikrát napsáno, že jsou všechna rezervovaná)…přesně tihle lidi jdou pak k množkám, protože chovatel se s nimi asi ani bavit nebude. Těm lidem nikdo nemůže zakázat pořídit si zvíře (nebo děti 😀 )…takže potom vytváří tu poptávku po “levných štěňatech” a po prodejcích, kteří se ideálně na nic neptají, prodají jim psa a už o něm v životě neuslyší…jo a ještě aby to byl ideálně pes líbivé barvy a módního plemene…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.