Leithian: Nechte je žít. Pokud je štěně očippvaný a oockovaný a odčervený tak je to cajk. Smiřte se s tim. Ne každej chce lítat po výstavách honit kde je jakej rozhodčí aby byl hezkej posudek a nemá nerva na byrokracii a kamarádíčkování v klubech. A to je taky holý fakt. Nedělejte že to není
😵…. no tak tohle je přesný, přesně argumenty prodávajících a tohle tak nějak člověk slýchá od lidí, kteří si chtějí koupit štěně… nechceme na výstavy, tak nepotřebujeme PP.
Tohle přeci nemůžete myslet vážně.
Sorry jako… uchovnit PP psa se dá u některých plemen sfouknout během jednoho dne, teda alespoň dřív to šlo…ráno proběhne bonitace a pak výstava a ani nemusí být ten pes výborný. Jo jasně, trochu složitější je to u psů, kteří k chovnosti potřebují zkoušku z výkonu, ale teda na druhou stranu musím říct, že to taky nebývá ta nejsložitější zkouška na světě. No a pak eventuelně nějaká povinná vyšetření a je to… nemusím se s nikým nikde kamarádíčkovat, k chovnosti nepotřebuju, aby byl můj pes interšampion a mistr světa omeleta.
Já nejsem žádnej PP fanatik, sama jsem měla 2 křížence a 2 psy bez PP a s klidem můžu říct, že bych psa bez PP nikdy nepořídila od cizích lidí na nějaký inzerát…a to si myslím, že nejem úplný trdlo makový kynologický, ale sorry… dotyčný mi může nakecat kde co, štěně nemá PP a já tak nemám šanci si tudíž cokoliv ověřit.
Takže buď ty lidi, co od nich pořídím bezpapíráka znám a tudíž vím, že informace od nich jsou pravdivé a vím, co si to domů pořizuju, třeba v případě kavkazandy, že její papírová matka je na kavkazana nestandardně hodná k cizím lidem, její otec má dle mého sice standardní povahu a vypadá z mého pohledu jako kavkazan, ale pro změnu nemá papíry, u ovčandy, že její matka nebyla uchovněna, protože byla přerostlá v obou případech majitelé vlastnili i otce štěňat a nehoda…. nemělo by se, ale stalo se…jenže to vím, protože ty lidi znàm, protože znám jejich psy a kolikrát ta fena měla nebo neměla štěňata, ale když mi tohle bude vyprávět nějaká anonymní Nováková z Horní Dolní. No a nebo si pořídím papíráka, kde je šance di informace ověřit, juknout ny odchovy, příbuzenstvo, prolustrovat chovatele a to riziko, že nalítnu se dá minimalizovat.
A pak ještě jedna věc, taky častý argument… bez PP štěňata jsou levnější, protože bez PP chovatelé to nedělají pro prachy…. trochu mi v tom případě přijde zvláštní, že v inzercích nacházím inzeráty na zaručeně čistokrevné bezpapíráky na plemena dobře prodejná, po kterých je aktuálně poptávka a co mi hlava nebere v často naprosto nestandardních barvách… kdepa se nám ty nestandardní barvičky vzaly?
No a pak nám tady brečí a vzteká se majitel bez PP štěněte, který přeci nebude dávat nekřesťanský prachy za papírový štěně, když nechce chodit na výstavy… že je takovej a makovej problém a zjistil, že štěně je z množky a najednou je z něj rytíř v blyštivé zbroji, co vyráží do boje proti té množitelské zrůdě.
Já si připadàm jak debul, protože se snažím šířit osvětu, aby lidi z neznalosti nekupovali štěňata z množíren a vy, která ty informace máte, tak defakto doporučujete bez PP čistokrevná štěňata kupovat… bez PP chovat… to fakt nechápu.