Hledám způsob přepravy psa. Bezpečný pro psa a hlavně pro lidi v autě. A aby to nestálo jako celé auto. Pes cca 25 kg, doteď jezdí v kleci v kufru. Tohle řešení vyhovuje, ale klec zabere ¾ kufru v kombíku a já potřebuji nově do kufru umístit i kočárek. Takže buď jinou, menší klec, ale to už si nejsem jistá komfortem pro psa nebo zbývá zadní sedačka. Ale tam bude samozřejmě sedět i obsah kočárku 🙂. A ač je psice absolutně hodná a nekousavá, nějak se mi nepozdává řešení, aby seděli vedle sebe bez oddělení, stačí nějaká nečekaná situace, menší bouračka či velké brzdění, psa něco zabolí a hned vedle dítě… A teď nevím. Klec vedle dítěte na sedačku? Jak a kde ji vůbec bezpečně přichytit, aby v případě nehody neletěla autem i se psem? Psa jen na bezpečné kšíry? Psa nechat v kleci a na zadní sedačky vedle dítěte umístit kočár? Opět, jak ho uchytit, aby v případě jen prudkého brzdění nenadělal v autě paseku? Neexistuje nějaké řešení, které mě nenapadá?
Autosedačka pro psa
První, co mě napadlo, jestli by nebyla možnost přeci jen zmenšit přepravku pro psa. Náš pes se ve své přepravce jen tak tak otočí, a je v ní děsně spokojený, což vůbec (vzhledem k jeho boji proti omezení osobní svobody) nechápu…
Takže pak přepravka pro psa 19 kg zabere cca ⅓ kufru.
no a ten pes tím pádem pro sebe bude mít jen jednu zadní sedačku? tam nedáte nic, ani takový ten povlak co zadělá díru, klec tam nijak bezpečně nepřichytíte a vlastně chcete po psovi, aby celou dobu seděl. to už je lepší menší klec v kufru.
kočár určitě na zadní sedačky ne. to jsou pak takové ty věci, co vám při problémech doslova proletí hlavou.
Dětská sedačka zabere jedno místo, psovi by zůstaly dvě. Ale jak jsem psala, pro bezpečnost všech mi přijde dobré, aby za jízdy nedocházelo k přímému kontaktu. Nechci od volantu řešit, že dítě cpe psovi křupky, pes olizuje dítěti uši, dítě olizuje psa… navíc by pes musel být dost nakrátko kvůli případné kolizi, brzdění. Kvůli bezpečnosti psa i všech okolo. Menší klec do kufru se mi teď zdá taky jako lepší řešení, i když pro psa to zas tak dobré řešení není. Přeci jen, při nárazu zezadu je to deformační zóna, která má ochránit lidí v autě, ne psa v kufru
Napadá mě cestováček
Klec jde uchytit pásem. Tím pro lidi. Buď má otvory na pás, nebo se na sedačky dá na šířku (dvířky k oknu) a pás se zapne jako u člověka. Bych ji teda jistila i v kufru (jestli není nějak zapřená teda), možná to dosáhne do úchytu u opěrky hlavy. Určitě bych chtěla klec pevnou.
Někdo tu psal, že dává klec s obřím psem (ph a caníci?) na zadní sedačku a je opřená o přední sedačku, takže se nehýbe. Ale stejně bych to chytila pásem.
A pevnou klecí se vyřeší i překážka mezi díťátkem a psem.
A na nehodu nesmí nikdo myslet, protože teda pak je jediná možnost - klec se psem v kufru. Ale kdyby vedle dítka seděl člověk, bude to taky blbé. Takže.
Nevím, jak budete ponejvíce cestovat, jestli jen vy s dítětem a psem, nebo i s partnerem. A taky jak dlouhé trasy plánujete. Při cestování dvou dospělých s dítětem a psem by u mě jeden řídil a druhý seděl vzadu vedle dítěte, aby mohl s dítětem komunikovat, dát mu napít, prostě se v případě potřeby o dítě postarat za jízdy. Psa bych měla v kufru, v kleci - přepravce, vedle kočárku. To předpokládá auto kombi s velkým kufrem, Octavii, Passat, Mondeo, a tak podobně, nebo větší MPV, třeba Toytu Avensis Verso. Vím, že uvedené vozy jsou staré, ale uvedla jsem je pro ilustraci.
Psa bych vozila v kufru i kdybych cestovala s dítětem a psem sama. Pro lidskou posádku je to bezpečnější.
Gratuluji k potřebě nově umístit krom psa v autě i kočárek. 🙂 Šla bych do klece, klidně i na míru od kvalitního výrobce, záleží na typu auta, klecí s crash testem je víc. Psici na nějaké popojíždění postačí i menší prostor, ale jak říká Megi, radši o nehodě vůbec nepřemýšlet. 🙂
Stávající klec je bezpečná pro lidi, v kufru sedí jak přibitá, ale není to na míru ocelová přivařena konstrukce, o bezpečí psa nemám iluze, tam to nepomůže. Vedle se kočár nevejde, ani podvozek bez korby. Auto je Ford focus kombi, kufr velký, ale asi mám zbytečně naddimenzovanou velikost klece, psice tam může sedět i ležet všemi směry a rozhodně tam není na těsno. Je to druhé auto, moje auto, ve složení dítě pes kočárek nebudeme jezdit často, ale může to nastat. Kouknu ještě na ten cestovacek, to se mi líbí!
Focus jsem nezmínila, i když zrovna ten mám, první generace. Ten má kufr oopravdu velmi prostorný. Pak bych tedy já volila jinou klec do kufru, takovou, aby se mi vedle vlezl kočárek. A původní velkou klec bych někde uložila na pozdější využití, protože kočárek je záležitost na dva - tři roky, pokud nepřijde další dítě…
u nás kufr plně zabere pes. Takže pokud jsme jezdili s maličkými vnoučaty (v okolí - většinou lesy za humny), tak to byla logisticky náročná operace. Ten dvouletý v sedačce, ta mrňavá ve “vajíčku” , já nacpaná mezi nimi a na předním sedadle jel rozebraný kočárek pro Františku a v korbě byla ještě nacpaná krosnička (nebo i odrážedlo) pro Viléma.
Občas to bylo i zvukově nesmírně náročné - Betka v kufru kvílela nadočkavé “kdy už tam budéééém” a funěla z kufru do obličeje mrňavé slečně (mrňavka seděla ještě v protisměru). Ta nadšeně ječela a chytala dogu za pysky a když se smála malá, přidal se i její bráška a ječel neskutečně vysokým hláskem… A já je chtěla v tu chvíli vysadit do příkopu všechny…
fotodokumentace, co všechno se nacpalo do auta (a to byl prosím Yaris 😄 )
Jeden nevyžádaný dotaz (i vzhledem k tomu, ze píšete ze ta situace dítě, pes a kočár ve vašem autě nebude tak častá), je ten kočár nutnost? Já to řešila nosítkem, dokud to šlo, dokud se dítě chtělo nosit. A teda mě to vyhovovalo nejvíc, ale samozřejmě chapu, ne kazdemu to vyhovuje, kdyžtak klidně ignorujte.
Mám sice kombika, ale taky kočár do terenu, který když dám do kufru; tak už se tam nevejde ani samotný jeden pes; natož klec, do které by se vesel pes, a natož dva psi 😀.
Na opravdu krátké přejezdy jsem vozila kočár na sedacce.
Jedine mě ještě napadá řešení, vajicko na sedačku spolujezdce, tedy pokud vám jde vypnout airbag. Pes vzadu na sedacce, a kočár v kufru. Ale to taky ne každý chce…
A jinak gratuluji 😊
Naši všichni psi jezdili na pankáče🤪, jezevčík na klíně a to i řidičovi, když se chtěl podívat z okna na jeho straně, erdela pod nohama spolujezdce, bulina pod nohama, na přední sedačce, na zadní sedačce, tam jí jistím krátkým páskem zapnutým do pásů- má kšíry. Sedět ale vedle vnučky může, jestli se krmí nebo olizujou mě netrápí.
A C5 combi break nemá velký kufr, ale jeskyň.
Souhlas 😁 ja mam mezi předními sedadly síť plus psí deku přes celý zadek takže jsou tam navolno a maj to jako obří kotec/pelech 😆.
Starej megan co jsem mela byl vytunenejsi. Ten byl ofiko veden jako nákladní auto (ac jen kombik) a měl kovovou posuvnou mříž mezi kufrem a sedadly. Takže taky supr. Tam sem vozila psiska v kufru
To se zrovna hodí
https://www.facebook.com/photo/?fbid=505610885592681&set=gm.8238067532986485&idorvanity=1044177185708925
…asi tak.
Nevozila bych dítě a psa spolu na zadním sedadle. V případě nehody - a můžu jet jak chci opatrně a někdo mě může nabourat - se může pes leknout, zpanikařit, a dítě pokousat. I když pes dítě miluje, ale šok z nárazu, křiku a pláče dítěte, možné zranění, udělá své.
balu:Nevozila bych dítě a psa spolu na zadním sedadle. V případě nehody - a můžu jet jak chci opatrně a někdo mě může nabourat - se může pes leknout, zpanikařit, a dítě pokousat. I když pes dítě miluje, ale šok z nárazu, křiku a pláče dítěte, možné zranění, udělá své.
Tohle mě právě napadá taky. Boe je absolutně nekousavá, ale coby dělala v případě paniky… nevýhoda staré matky, moc řeším 😇
Marcelko díky, nosítko je taky ve hře, ale zatím nevím, jak nám všem bude vyhovovat. Já nemusím moc batohy, takže představa dítě vpředu, batoh vzadu mi moc nesedí, ale třeba to půjde. Navíc mám pocit, že teď vůbec nemám fyzičku, že kočár budu potřebovat hlavně já, abych se měla na procházkách o co opírat 😂.
Ne, to je opatrnost. Nikomu nepřeji, aby to zažil, ale když už se to stane, mělo by být v co největším bezpečí právě dítě. Na něm záleží nejvíc.
Tak se běžte podívat do obchodu na autosedačku na kolečkách. Kolečka přední a zadní se scvaknou k sobě, jako když zavíráte knihu, je to lehké a dalo by se to hodit na podlahu nebo kolmo ke stěně.
Je to jako nacvaknout autosedačku na kočárek, ale o dost menší a lehčí. Akorát nevím, kdo to dnes prodává.
Princip - do auta beru jen spodní konstrukci moderního lehkého kočárku + vajíčko.
To nezabírá místo skoro žádné, pes má své obvyklé místo.