Má samice anolis carolinensis přestala přijímat potravu, velice zhubla a měla průjmovitý trus. Navštívil jsem známého veterináře, který doporučil podávat penicilin/kvůli dlouhodobému průjmu – dávkování určil sám/ a podával jsem o něco větší dávku combinalu AD3. Anoliska se po pár dnech zlepšila. Začala pravidelně přijímat potravu /jak smýkanou, tak cvrčky/ ale viditelně neztloustla. Předevčírem si pochutnala na cvrčcích a včera jsem jí našel na dně terária mrtvou. Moc by mě zajímalo, proč uhynula, je možné nechat udělat rozbor? Kde? Na kolik Kč to přijde? Děkuji Honza.
Odpověď na příspěvek uživatele Honza z 20.09.2024, 09:54:02
Jsou dvě možnosti a ani jedna Vám už nebude nic platná, protože dnes je už víkend. První je pitva kterou by měl veterinář se specializací na plazy zvládnout - jenže to chce nejlépe max druhý den odnést na veterinu což dneska o sobotě asi bude problém. Druhá možnost je přes veterinu to poslat někam do laboratoře aby udělali rozbor (už nevím jaký, v mým případě by to šlo do Prahy). Jenže to chce taky max 2 dny od úmrtí jinak Vám už nic nezjistí. Už je to rok a půl co jsem to řešil u jiného plaza. Pitva byla za 600Kč a ten rozbor byl kolem 2 tisíc myslím. S tím, že je jedna volba, nejde si zvolit oboje (pitva a pak rozbor). Bohužel si myslím, že je pozdě řešit pitvu / rozbor, teď si můžeme jen zapolemizovat čím to mohlo být.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.09.2024, 09:06:06
V mém případě jsem odnesl mrtvého jedince (následující den) na veterinu kam chodím a veterinář mi řekl, že buď udělá pitvu (ten den) a možná něco zjistí anebo to pošle do Prahy na rozbor kde mi to zjistí s velkou pravděpodobností. Jenže mi říkal, že by možná bylo už pozdě na ten rozbor (než to pošle, dorazí,… + 1 den než jsem došel na veterinu) a pak mi vysvětloval, že po jeho pitvě už problém v tom, že v Praze by neměli moc šancí. Bohužel si to vůbec nepamatuju proč a v čem je ten problém, protože je to už rok a půl a veterinární terminologie které veterinář rád používá jsou mi cizí. 😃 Kvůli otevření zvířete za účelem pitvy a pak následné odeslání by mohlo k něčemu dojít (kontaminace?) - jakoby asi by to šlo zvolit obojí, jenže výsledky na rozboru by mohly mít nějaké zkreslení a vlastně jsou to vyhozené peníze, protože to není moc levný a důvod se člověk nemusí dozvědět vůbec.
Možná se někdo přidá a vysvětlí kde by mohly být problém apod… Já už nemám tušení. 😃
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.09.2024, 10:29:05
Jaký rozbor? Mě vyšla pitva včetně histologie všech orgánů u 2m tmavky na 3tis. Bylo v tom i bakterio a virologicky komplexni vyšetřeni (muselo se určit i datum “nakazy” nikoliv jen pricina smrti). Jak mi rikali v jihlave kdyz to nejde poslat hned nedávat plaza do mrazáku což by znicilo vzorek ted nevim na co ale uchovat mrtvolku v lednici. Ta krajta taky padla o vikendu a posilala se az v pondeli. Ale anolis je malickej asi na vse nejde… jako jo urcity typ “vysetreni” nemusi byt po par dnech v lednici asi zarucene uspesny. Ale jak rikam u mne to vyslo. Posilano z Budejek do Jihlavy Kostkovi. Je tu nejake to jejich sberne misto pro svs. Jen rikali at to tam beru pred 16h kdy tam vyzvedava jejich kuryr vzorky. Takze frcel kadaver rovnou na pitevni stul vlastne. Tohle chce zjistit. Mozna bych jeste nekde vyhrabala i ten protokol.
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 21.09.2024, 10:40:54
Jooo, kdybych si to všechno pamatoval. 😃 Někde to mám asi zapsaný o co se jednalo a další podrobnosti, ale spíš ne. Co si pamatuju tak bylo, že buď mi udělá obyčejnou pitvu nebo to někam pošle právě na ten rozbor (bakterie, virus,…. jako u Vás) za nějakých dva tisíce, ale že pokud mi bude dělat jen pitvu tak posílat nebude, protože už by to nemělo z nějakého důvodu smysl. Mně padla ta samice ze dne na den (během začátku týdne), ale zas jsem nechtěl dávat 2 tisíce když by možná bylo pozdě a ještě by to stálo 2x víc než byla kupní cena té samice. Tak jsem si nechal udělat jen pitvu u veterináře a dál jsem se o to nezajímal.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.09.2024, 10:29:05
Kvůli otevření zvířete za účelem pitvy a pak následné odeslání by mohlo k něčemu dojít (kontaminace?) -
Pitva mimo SVÚ znamená nemožnost dalších laboratorních vyšetření, která znamenají třeba sterilní odběr. To říkám i známým, kteří dodají mrtvolku a chtějí vědět, proč zvíře uhynulo. Že uděláme jenom pitvu, při které nemusíme nic zjistit. Protože nemáme bakteriologii, parazitologii, toxikologii…
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.09.2024, 12:39:39
To je ono SVÚ jihlava. Tam jsem to posílala. Pan Kostka je expert na exoty. Díky za osvěžení. 😊 já nechávala dělat pitvu 3x. Jednou stačila jen pitva, jednou k tomu bylo bakterio a viro a 1 vše co se dá.
ale tak když pitvající ví, co dělá, tak si ty vzorky během pitvy odebere. taky v svu nedělají nic jiného, prostě je to všechno o schopnosti odebrat relevantní vzorek
důležitý je mít čerstvou mrtvolu. s pokračující autolýzou nejdřív strmě klesá relevance laboratorních vyšetření no a pak se nedá nic posoudit ani makroskopicky.
ale tak označené vzorkovnice snad není problém. na nějakou extra sterilitu se taky nehraje, jasný, nesmí to být úplně hnůj a zase je to o tom jak si to otevřít, aby pak nejprve mohla vklouznout odběrová tyčinka. všechno ostatní se většinou koupe ve formalínu, takže tam se to vysterilizuje ve vzorkovnici, případně nějaké fta karty, tam stačí nemít kroskontaminaci z nějakého jiného případu.