Dobrý den, mohl by mi někdo poradit receptík na měkký sýr. Moc se mi líbí nakládaný. Nechci prozradit nějaké vaše tajné fígle, jen ten základ. Děkuji moc a přeji hezký den.
Měkké sýry
Používám recept z Milcomu na čerstvý sýr. Dělám jak z kravského, tak z kozího. Jednoduché, výborné!
http://eshop.milcom-as.cz/navody
Co budeme potřebovat na zpracování 100l mléka:
Syřidlo Laktochym 40 ml nebo Mikroren 20 ml zředěné 1 : 10 vlažnou převařenou vodou
Smetanová kultura Laktoflora
Chlorid vápenatý 36% - 20-50 ml
Solná lázeň - 180 – 200 g soli na 1l vody
Teploměr, pipeta, forma na sýr
1. Mléko zahřejte za stálého míchání na 72 – 74°C s výdrží cca 40 sekund.
2. Zchlaďte na teplotu 30 - 32°C, zaočkujte sušenou smetanovou kulturou Laktoflora dle množství mléka, řádně promíchejte.
3. Nechte v klidu 30 – 45 minut.
4. Poté přidejte do mléka chlorid vápenatý.
5. Přidejte předem připravené syřidlo Laktochym / Mikroren.
6. Doba srážení je 45 – 50 min.
7. Vzniklou sraženinu nakrájejte na kousky cca 2 x 2 cm. Pomalu a opatrně míchejte asi 20 minut.
8. Po oddělení zrna od syrovátky vzniklou směs naplňte do formiček na sýr, po odtoku hlavního podílu syrovátky sýr obraťte. Další obrácení bude po 1 hodině a následně po 4 hodinách.
9. Sýr nechte okapat do druhého dne při teplotách 20 - 22°C.
10. Sýr vyjměte z tvořítek a naložte do připravené solné lázně na 10 – 20 minut.
11. Uchovávejte při teplotě 8°C maximálně 3 dny.