Aktuálně: 4 061 inzerátů199 593 diskuzních příspěvků18 104 uživatelů

Měkké sýry

Anonymní (neregistrovaný) 18.09.2024, 11:36:22 xxx.xxx.4.13

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit receptík na měkký sýr. Moc se mi líbí nakládaný. Nechci prozradit nějaké vaše tajné fígle, jen ten základ. Děkuji moc a přeji hezký den.

Jozefčík
Jozefčík (61 příspěvků) 18.09.2024, 17:41:26 xxx.xxx.112.22
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.09.2024, 11:36:22

Používám recept z Milcomu na čerstvý sýr. Dělám jak z kravského, tak z kozího. Jednoduché, výborné!

http://eshop.milcom-as.cz/navody

Co budeme potřebovat na zpracování 100l mléka:

Syřidlo Laktochym 40 ml nebo Mikroren 20 ml zředěné 1 : 10 vlažnou převařenou vodou

Smetanová kultura Laktoflora

Chlorid vápenatý 36% - 20-50 ml

Solná lázeň - 180 – 200 g soli na 1l vody

Teploměr, pipeta, forma na sýr

1. Mléko zahřejte za stálého míchání na 72 – 74°C s výdrží cca 40 sekund.

2. Zchlaďte na teplotu 30 - 32°C, zaočkujte sušenou smetanovou kulturou Laktoflora dle množství mléka, řádně promíchejte.

3. Nechte v klidu 30 – 45 minut.

4. Poté přidejte do mléka chlorid vápenatý.

5. Přidejte předem připravené syřidlo Laktochym / Mikroren.

6. Doba srážení je 45 – 50 min.

7. Vzniklou sraženinu nakrájejte na kousky cca 2 x 2 cm. Pomalu a opatrně míchejte asi 20 minut.

8. Po oddělení zrna od syrovátky vzniklou směs naplňte do formiček na sýr, po odtoku hlavního podílu syrovátky sýr obraťte. Další obrácení bude po 1 hodině a následně po 4 hodinách.

9. Sýr nechte okapat do druhého dne při teplotách 20 - 22°C.

10. Sýr vyjměte z tvořítek a naložte do připravené solné lázně na 10 – 20 minut.

11. Uchovávejte při teplotě 8°C maximálně 3 dny.


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.