pěkný den. Popíšu vám situaci s moji fenkou a ráda si přečtu vaše názory. Dvouletá fenka australáka trpí na zaplněné anální žlázky. Párkrát jsem byla u veterináře a ten ji je vždy vymáčkl. Vydrží to tak 10 dnů a pak zase začne jezdit po zadku. Veterinář je tak hodný, že už mě to naučil samotnou, abysme tam nemuseli pořád jezdit takže teď ji to mačkám sama a už to také zvládám. Ale stejně je to docela otrava a zvažuji jestli jít do operace nebo ne? Máte někdo zkušenost že se to zlepší v průběhu života i bez operace?
Pokud netrpí na opakující se záněty,je nesmysl operovat. Přidejte do žrádla vlákninu, třeba to pomůže,třeba ne. Ale vymačkávání je to nejmenší proti operaci
Ono je to asi těžký, tohle měl bráchy pes, žádná úprava stravy nepomohla a nakonec se mu tam během pár dní udělal takový zánět jak prase, že operace byla akutka a rána přes celej zadek.
Odpověď na příspěvek uživatele Šárka z 18.09.2024, 08:57:42
Tak rozhodně bych zkusila jako první možnost změnu stravy a místo tohodle šrotu začala krmit něčím kvalitním. Pokud chcete zůstat u granulí, tak si tady počtěte v x tématech, ve kterých se granule řeší.
Zkušenost s operací nemám žádnou. Psovi pomohl Glandex. Na veterině jste změnu stravy neprobírali? Náš je na mase, kosti, zelenina, ale jednu žlázku má jinak “narostlou”. Potom Glandexu se ale to ale zlepšilo.
Chodím se psem na vymačkávání žlázek cca každé 2 měsíce nebo jen 6 týdnů, jak kdy, a to už 5 let, co ho mám. Můj útulkáč je alergik na ledacos a ještě k tomu mu nedovírá žaludek. Zkraje jsem zkoušela právě i Glandex, pes byl na něj vždy natěšenej, chutnal mu náramně, ale něco mu v tom vadilo. Přestala jsem s Glandexem. Zjistila jsem časem, že mu vadí dýně, no a v glandexu je právě dýňové semínko. Nešlo to. Bělouš potřebuje evidentně více vlákniny, na kterou si musel postupně zvykat, jinak má větší nárazové množství vlákniny opačný efekt. Takže určitě začněte malou dávkou a zvyšujte postupně. Bělouš má teda už pár měsíců grancle s vyšším obsahem vlákniny a k tomu jsem mu stejně začala dávat opatrně jen pár kousků peletek FIBORU, který má pro mého psa přijatelnější složení než Glandex a výsledek je skvělý. Barf mu bohužel překyseluje moc žaludek, respektive tvoří se mu víc žaludečních šťáv, a to je u něj nežádoucí vzhledem k nedovírání žaludku.
No jednak opět- peletky psovi moc chutnají (ovšem on je pažravec a chutná mu i to, co nemá) a exkrementy jsou teď znovu předpisové a uvidíme, jak moc budou naplněné žlázky včetně taky důležité konzistence obsahu a třeba si to mačkání konečně hodně oddálíme🙏 nejprve to vypadalo, že grancle s vyšším obsahem vlákniny budou stačit, ale časem se ukázalo, že je to málo.
….no prostě pěkné hovíšo a přirozené vyprazdňování žlázek, to je někdy věda!💩 🤷♀️ Na operaci bych psa nedala, bála bych se, že to nedopadne dobře, viz výše popsané.
Ještě jsem si vzpomněla - teď už to možná neplatí. Ale nás ještě učili “vypálit” žlázky jodovým roztokem.
Kdysi jsme natírali jodovým roztokem šošky (burzitida) ale myslím, že to byl “blistr”, tedy dráždivý roztok, mast…z chronického udělat akutní zánět a resorbce exudátu + tvorba pojiva.