Aktuálně: 3 730 inzerátů209 693 diskuzních příspěvků18 240 uživatelů

Hroznové víno pro papoušky

Zeron (neregistrovaný) 17.09.2024, 20:56:33 xxx.xxx.212.186

Už z několika zdrojů se dozvídám že hroznové víno není vhodné pro papoušky ale nikde nestojí proč tomu tak je. Víte? Vždyť je to ovoce. 

Alex66
Alex66 17.09.2024, 22:32:12 xxx:xxx.6db2:bfa

Tak to slyším poprvé. Já ho dávám spoustu let a alexandři ho mají moc rádi. Kogny už o něco míň. Jestli to není myšleno kvůli postřikům. Já mám pár hlav stolních hroznů a nešplíchám je takže z tohoto hlediska bych měl být v klidu.

Leithian
Leithian 17.09.2024, 22:43:04 xxx.xxx.116.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele Alex66 z 17.09.2024, 22:32:12

Postriky blbost. Strikany je vse co koupime v kramu.

zjarda
zjarda 18.09.2024, 05:02:04 xxx.xxx.139.178

Zdravím,  hrozny a škodlivé pro papoušky, tak to je fór z prvního dubna 🤣 Dávám je papouškům odjakživa, samozřejmě s mírou nebo u některých druhů se pak může objevit průjem, ale tento průjem není nebezpečný. Samozřejmostí je, že se všechno co podáváme papouškům důkladně myje!  S pozdravem Zappe 

Anonymní (neregistrovaný) 18.09.2024, 07:36:37 xxx.xxx.123.10

Je to pravda, nic nového pod sluncem a neplatí to jenom pro hrozny ale i banány a vlastně veškeré přezrálé ovoce:

Nadměrný přísun cukrů včetně jednoduchých cukrů ve zrálem nebo přezlálém ovoci ( i sušeného) jako je: hroznové víno !!! (rozinky), *banány, ale i přezrálé *třešně, hrušky, *mango, liči, *fíky, …. - zatěž pro játra, překyselení organismu, odplavení minerálů....

zjarda
zjarda 18.09.2024, 11:29:48 xxx.xxx.139.178

Zdravím,  no v této moderní době se preferuje, že vše co je zralé a přezrálé je špatně!  Ale nějak se zapomnělo na selský rozum, že teda kdyby způsobovali výše uvedené potíže, tak to by ten papoušek musel toho spořádat kila! A určitě to nehrozí, když na den dostane 1kuličku hroz.vína(dle velikosti), plátek banánu, 1mandarinku(zase dle velikosti), plátek kiwi, 1třešeň a atď. Neznám nikoho, kdo by jim dával ovoce nebo zeleninu po kilech! Také se už tady probíralo “dávkování” písku - prý max. 2 až 3zrníčka, tak to je výsměch pro všechny chovatele! A pozor, prý na to byla nějaká studie 🤣. Už vidím, jak chovatel chodí po volierách a počítá zrníčka🤣, ale vidět tohle jednou, tak smíchy skončím v Bohnicích! A zase selský rozum, kde nebo do čeho se ty 3zrníčka písku mají dát, do jaké misky nebo přímo do zobáku?! Jen tajně doufám, že se toho nesmyslu nikdo nechytil nebo teda co takhle doba přináší a to nejen do chovatelství…je vážně hrůza a děs! Chudák další generace 🙏Jdu blejt, velebnosti 🤮  

jara.t
jara.t 18.09.2024, 12:39:14 xxx.xxx.135.118

A co semínka v hroznech,  nemůžou být pro papoušky škodlivá? 😎

zjarda
zjarda 18.09.2024, 12:57:59 xxx.xxx.139.178

Zdravím,  to v žádném případě. Právě, že je berou jako první a já v klidu dávám i jadérka z jablíčka, melounu, pecku z třešně a co baští ze šípek - jadérka a to samé z rybízu… Aby mohli být pro ně nějak škodlivé, tak by toho museli zbaštit plný kýbl! Prostě selský rozum a nějaké nesmyslné studie ať jdou někam!  S pozdravem Zappe 

Anonymní (neregistrovaný) 19.09.2024, 10:21:46 xxx.xxx.123.10

Jo hold starší generace se musí smířit s tím, že vývoj nezastavíš. Tak jako ve všech odvětvích i v chovatelství platí, že přichází nové studie, nové poznatky a co se dělalo po desetiletí neznamená že je to správně. V přírodě se papoušci ke zralému dostávají výjimečně, většinou berou nedozrálé, nakyslé plody, i zrniny v mléčné zralosti. Sladké podporuje tvorbu plísní.

zjarda
zjarda 19.09.2024, 11:38:19 xxx.xxx.139.178

Tak hold zdravím ty mladší generace. A co máte nastudováno a my ne? No a jaký ten vývoji máte na mysli? Ten, který jde dolů vodou a nebo jsou už připraveny opět klíče? A mimochodem to co mají v přírodě ohledně výživy a podmínek, tak to se nikdy nemůže srovnávat s domácím chovem! A to také platí i v Loro parku, například. Je normální a na místě, že opravdový chovatel se snaží horem dolem, aby jim poskytl vše možné, ale i tak oproti přírodě je to prostě málo! Ale na tohle nepotřebuji žádné studie!  S pozdravem Zappe 

Buggyra
Buggyra 19.09.2024, 14:18:03 xxx.xxx.198.226

Já si naopak myslím, že chovatel může poskytnout proti přírodě velmi mnoho bonusů! Stabilní podmínky, absenci predátorů, nezávadné krmivo, dostupný zdroj vody i minerálů, to jsou všechno nezanedbatelné výhody, které umožňují nejen ptákům v zajetí žít dlouhý zdravý život.

18:05 (neregistrovaný) 19.09.2024, 18:06:07 xxx.xxx.195.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 19.09.2024, 10:21:46

Máte pravdu. Divoké plody, které žerou v přírodě a šlechtěné odrůdy z našich zahrad je diametrální rozdíl. Šlechtěné ovoce má spoustu cukrů, je na to šlechtěno a pro papoušky to není vhodné a skutečně zakyseluje jejich organismus, to je jeden z hlavních důvodů zdravotních problémů a často i škubání peří.

kometa
kometa 19.09.2024, 18:37:20 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele 18:05 z 19.09.2024, 18:06:07

A já myslela, že škubání peří je zlozvyk související s držením papoucha o samotě.

Navíc, jak nadbytek cukrů způsobí překyselení organismu? To akorát tloustneme. Překyselení je přece naopak při nedostatku cukrů (nebo neschopnosti jeho využití u diabetiků)- na tomhle principu je založená poněkud kontroverzní ketodieta u lidí.

kometa
kometa 19.09.2024, 19:04:00 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.09.2024, 07:36:37

zatěž pro játra, překyselení organismu, odplavení minerálů....

Můžete to biochemicky vysvětlit? Třeba, jak nadbytek cukru souvisí s odplavením minerálních látek? A kterých konkrétně?

18:05 (neregistrovaný) 21.09.2024, 11:10:54 xxx.xxx.195.189
kometa:

A já myslela, že škubání peří je zlozvyk související s držením papoucha o samotě.

Navíc, jak nadbytek cukrů způsobí překyselení organismu? To akorát tloustneme. Překyselení je přece naopak při nedostatku cukrů (nebo neschopnosti jeho využití u diabetiků)- na tomhle principu je založená poněkud kontroverzní ketodieta u lidí.


To toho o papoušcích a jejich chovu asi moc nevíte.

Citace:

Fruktóza neboli ovocný cukr je skutečně potravina, která mate mnoho lidí. Její přítomnost v ovoci dává jakoby povolení k tomu, aby byla považována za zdravý cukr. V ovoci je však vázána na další látky, a to na vlákninu a minerály.

Konzumace cukru způsobuje i překyselení žaludku a s ním způsobené zánětlivé změny na sliznici. Sliznice žaludku vylučuje látku, která se nazývá vnitřní faktor, a tato látka je nezbytná ke vstřebávání vitaminu B12. Bez této látky se vitamin B12 z potravy ani perorálně přijímaných tabletek nevstřebá. Je nezbytná pro vytváření červených krvinek a krevního barviva. Snížená hladina vitaminu B12 nejen poškozuje krevní obraz, ale také poškozuje funkci mozku, protože vitaminy a skupiny B jsou nezbytné pro dobrou činnost nervových buněk.

kometa
kometa 21.09.2024, 12:59:45 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele 18:05 z 21.09.2024, 11:10:54

Ne, o papoušcích a jejich chovu toho moc nevím. Ale zato vím něco o fyziologii trávení.

Tato citace je odkud? Její přítomnost v ovoci dává jakoby povolení k tomu, aby byla považována za zdravý cukr. V ovoci je však vázána na další látky, a to na vlákninu a minerály.

Upřímně, těmto větám vůbec nerozumím. Dává to povolení opravdu nebo JAKOBY? A co je špatného na tom, že v ovoci je i vláknina a minerální látky? Navíc fruktóza není potravina, je to maximálně její složka.

Překyselení žaludku, kde je pH už samo o sobě hodně nízké. A ještě více ho snižuje přítomnost bílkovin, protože denaturace (takže je potřeba více HCl). Cukry žaludkem jenom procházejí, tráví se až ve střevě.

J5
J5 22.09.2024, 08:50:08 xxx:xxx.2ec2:c5bb
Anonymní:

Jo hold starší generace se musí smířit s tím, že vývoj nezastavíš. Tak jako ve všech odvětvích i v chovatelství platí, že přichází nové studie, nové poznatky a co se dělalo po desetiletí neznamená že je to správně. V přírodě se papoušci ke zralému dostávají výjimečně, většinou berou nedozrálé, nakyslé plody, i zrniny v mléčné zralosti. Sladké podporuje tvorbu plísní.


No a takto to vypadá když mladá generace nabyde přesvědčení že ovoce na stromě je dobré tak maximálně k tomu aby si u něj udělala selfíčko. Vždyť  je přece tak hezky barevné.

Opravdu by mne zajímalo zda by dotyčný anonymní exemplář dokázal pochopit že energeticky mimořádně náročná tvorba plodů a jejich atraktivita pro mnoho živočišných druhů je úspěšnou strategií rozmnožování a šíření. Že jedny z největších migrací ať už ptáků, savců, hmyzu se děje právě za účelem “sklizně” zralých plodů. Že druhová pestrost mnoha rozsáhlých přirozených porostů má základ právě na této skutečnosti.         To asi stačí. Jen ještě doporučení. Hlavně ty vaše poznatky a studie o konzumaci nezralých plodů ptáky neventilujte, zejména v tomto ročním období, někde ve vinařských oblastech Moravy. Jsou to ostří hoši.

kometa
kometa 22.09.2024, 08:58:05 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele 18:05 z 21.09.2024, 11:10:54

Konzumace cukru způsobuje i překyselení žaludku

Jo a ještě pletete dohromady překyselení organismu a překyselení žaludku.

kometa
kometa 22.09.2024, 09:01:56 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 22.09.2024, 08:50:08

Že jedny z největších migrací ať už ptáků, savců, hmyzu se děje právě za účelem “sklizně” zralých plodů.

Tak tak. Proč se třeba masožravé lišky, všežraví medvědi nebo hmyzožraví kosové ládují na podzim sladkými plody? Konec konců i lidi milují sladké (já teda už tolik ne😉). Protože, kdo se na zimu nevykrmil, ten ji nepřežil.

Luboš (neregistrovaný) 22.09.2024, 10:13:45 xxx.xxx.84.6
18:05:

Máte pravdu. Divoké plody, které žerou v přírodě a šlechtěné odrůdy z našich zahrad je diametrální rozdíl. Šlechtěné ovoce má spoustu cukrů, je na to šlechtěno a pro papoušky to není vhodné a skutečně zakyseluje jejich organismus, to je jeden z hlavních důvodů zdravotních problémů a často i škubání peří.


To jste vyplodil-la ale nesmysl !


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.